Lehet-e pénz nélkül gyereket vállalni?

A tesóm nője terhes. Fiú lesz, már nagyon várják, csak az nem derült még ki, hova teszik a lakásban a gyerekágyat. Ugyanis nincs rá hely.

Olvasónk, Endre osztotta meg velünk gondolatait.

"És az még csak hagyján, hogy hely nincs rá, de pénz sincs. Mondjuk Lacit nem féltem, eddig sem keresett gyakorlatilag semmit, ettől még nem lett rossz ember. A durva, legalábbis szerintem az, hogy Zsófi, a leendő anya életében összesen nem dolgozott még annyit, hogy tébéje legyen. Nem, nem 19 éves: 34."

Endréből egy baráti összejövetelen szakadt ki ez a vallomás, és első hallásra nem győztem hüledezni: a párból egyik félnek sincs semmilyen bevétele, a lakás, amiben laknak, kölcsönkapott, sem bérelt vagy saját, autó van, de nagyapa fizeti a benzint, nincs gyes, tgyás, semmi. És mindez nem Miskolc, hanem a második kerület. Elgondolkoztam: egy gyerek egy nagy csomó pénzbe kerül, hogy lehet valaki ennyire felelőtlen?!

Azután visszavettünk - tényleg, mennyi pénz is kell egy gyerek felneveléséhez? És mennyi munkatapasztalat? Miért bírálunk el egy olyan helyzetet, amit nem is ismerünk? Kifaggattuk Endrét, aki nem a családi szennyest akarta kiteregetni, sokkal inkább a kérdés felvetését tartja fontosnak:

Kell-e pénz egy gyerekhez?

tk3s 00w060405d012caro1

A tesóm 38 éves. Egy pici lakásban lakik Zsófival, akivel nagyon szeretik egymást. A közelmúltban elhatározták, hogy gyereket szeretnének, és a kicsi gyakorlatilag azonnal meg is fogant, most járnak a negyedik hónapban. Idilli, nem? A baj csak az, hogy Zsófi életében egy percet nem dolgozott (na jó, bébiszitterkedett, persze számla nélkül pár hónapig), és Laci, bár folyamatosan próbálkozik, munkájából nem tud pénzt hazavinni. Nem kétkezi munkás, a saját cégükkel próbálnak túlélni, és bár folyamatosan pályáznak különböző munkákért, soha nem kapják meg azokat. Szóval bár magánéletileg rendben vannak, effektíve semmilyen bevételük nincs. A lakás, amelyben laknak, Laci egy barátjáé, fizetniük nem kell érte, a kocsiba a benzint apám fizeti, ha bármi költségük van, azt is a szüleink fizetik. Zsófi nem milliomoscsemete, hanem rém egyszerű kiscsaj, kedves, aranyos, már ha valaki gerjed a Coelho-rajongó csajokra:) De én kedvelem. Két gyerek apjaként ugyanakkor nem csak aggódom értük, egyenesen felelőtlennek tartom őket azért, mert így szaladnak bele a gyerekvállalásba.

Szerinted ennyire fontos a pénz?

Nem a pénz fontos: hanem az, hogy a gyereket nem csak világra hozni kell, de ellátni is. Aggódom értük, mert míg két ember simán elélhet úgy, ahogyan ők élnek, egyik napról a másikra, gyereket felnevelni, bárki bármit is mond, szerintem sok pénzbe kerül. Még akkor is, ha spórolsz, még akkor is, ha nem akarod kényeztetni, különórára járatni, ha nem veszel neki csörgőt, rágókát, biciklit. Lehet ruhát örökölni (tőlünk nyilván fognak is), de valamennyit biztosan kell venni. Lehet csak szoptatni, de ha netán nem megy, máris kell a cumisüveg, netán a tápszer. És lehet abban reménykedni, hogy előbb-utóbb csak bejön majd a munkából valami, azértígy nem lehet nekimenni az életnek - méginkább nem lehet így nekiküldeni egy gyereket.

Jó, szerintem az irigység beszél belőled: te megdolgoztál mindenedért, amid van, míg ők könnyedén, léhán élnek, mégis ugyanúgy megvan minden, amire szükségük van. Vagy nincs?

Nézd, az az egész az ő problémájuk, nem az enyém. És ha baj lesz, amennyire tudok, ott leszek, hogy segítsek. Nem a nagyszülők pénzét féltem, az a nagyszülő és a tesómék dolga. De most komolyan, szerinted mennyibe kerül ma egy gyerekszülés? Egy gyerek első éve?

Hát ezt azért ki lehet számolni: ha nem szedsz terhesvitamint és nem magánrendelésre jársz, akkor a 9 hónap gyakorlatilag semmi pluszköltséggel nem jár.

Persze. És lehet menni ügyeletre szülni, satöbbi. De ha baj van? És amikor be kell rendezni a gyerekszobát, vagy, mint az ő esetükben, helyet kell találni a gyerek cuccainak? Nem akarom megoldani Laciék életét, az az ő dolguk. Én meg ilyen vagyok, tervezgetős, gürcölős - tök mindegy. Nem ez számít. De a kérdésem áll: tényleg lehet pénz nélkül gyereket nevelni?

Szerintem nem.

Összeszedtük, mennyibe kerülhet egy baba első éve

Megnéztük az aukciós oldalakat és néhány üzlet ajánlatát, sok helyen aprókat kerekítettünk az egyszerűség kedvéért, és nem hittük el, hogy az 1 forintért vehető áru tényleg 1 forint, és nem akartunk félmillióért babakocsit venni. Ha kihagytunk valamit, jelezzétek, hozzátesszük!

Amire mindenképpen költeni kell:

Az első komolyabb tétel az a pelenka, és persze a gyerekszoba felszerelése. Akármilyen pelenkát használ az ember, az minimum 2 000 forint úgy kéthetente, ha mosható, akkor az első adag hatezer.

Gyerekruhák (db):
Body: 200 - 2 500 Ft
Rugdalózó: 50 - 4 000 Ft
Pulóver, kardigán: 200 - 8 000 Ft
Zokni/harisnya: 50 - 1 800 Ft
Overál: 2 000 - 20 000 Ft
Sapka, sál: 300 - 6 000

Szobafelszerelések:
Rácsos ágy: 8 - 400 000 Ft
Matrac: 800 - 12 000 Ft
Rácsvédő: 500 - 13 000 Ft
Lepedő: 400 - 17 000 Ft
Takaró: 100 - 18 200 Ft

Továbbá:

Alap gyógyszerek, babaolaj, babakrém, fürdető, lázcsillapító, gézlap a köldökcsonk-ápoláshoz, hintőpor, stb.: 7 000 - 20 000 Ft

Babakocsi (fekvő, nem teljesen lehasznált) 5 000 - 200 000 Ft
Hordozó (kendő, Manduca, stb.): 2 000 - 25 000 Ft

Hasfájásra szer a babának: 1 700 - 2 450 Ft
Tápszer (havi): 2 700 - 3 500 Ft
Cumisüveg: 500 - 2 500 Ft
Cumi: 200 - 3000 Ft
Cumisüvegmosó kefe: 900 - 2 200 Ft
Lázmérő: 1800 - 25 900 Ft
Fogkefe és fogkrém: 2 000 - 4 500 Ft
Kisolló: 1 000 - 3 500 Ft

Eldobható pelenka (db): 30 - 60 Ft
Textilpelenka (db): 250 - 750 Ft

Nem feltétlen szükséges kiadások:

A nőgyógyászati magánrendelés minimum 5-6 alkalma látogatásonként 10-10 ezer forint. A genetikai szűrés, amit azért szinte minden orvos ajánl, fizetős, úgy 30 ezer körül van mindenhol. Ha nincs semmi gubanc, akkor már csak a választott orvost (ha van) és szülésznőt/bábát (ha van) kell kifizetni. Ez az orvosnak 100-120, szülésznőnek 20-50 ezer forint.

Továbbá:

Autós hordozó: 5 000 - 35 000 Ft
Alvásfigyelő: 10 000 - 25 000 Ft
Bébiőr: 2 000 - 20 000 Ft
Ha kell, regeneráló spray/krém gátsebre, mellre: 6 300 - 12 500 Ft

Ezekben nincsenek benne a gyerektányérok, evőeszközök, poharak, nem számoltunk a gyereknek külön megvásárolt törölközőt, nem kellett pelenkázót csináltatni, nem vettük figyelembe a megemelkedett vízdíjat (de figyelem átalánydíjasok, a pici baba is már egy újabb személynek minősül így ott is nő a költség), a gáz- vagy villanyszámlát, nem vettünk könyvet a gyereknek (se az anyának), egyszer sem fizettünk a gyerekorvosnak és a kicsi sem jutott kórházba, ahol netán az anya ott aludna vele (ami szintén pluszköltség!)

Nem számoltuk a gyerek hozzátáplálásának költségét (ami szintén lehet sok is, kevés is), sem a gyereknassolnivalókat, ami 11 hónaposan ugy nem répa, hanem a legjobb esetben is kölesgolyó (á 800/csomag).

Nem vettünk a gyereknek játékot, csörgőt, kismiskát, mert mondjuk kapott, nincs elsőáldozó-ruhája, nem jár csiribiri-tornára vagy tücsökzenére, nem hívunk elő róla képeket és nincs ultrahangos cumisterilizálónk. Mondjuk az nem is kell:)

Hogyan lehet mindez olcsóbb?

- Kérdezz körül a családban vagy a barátok között, és ne félj megkérdezni, ezt vagy azt megkaphatjátok-e, ha nem használják.

- Írj listát a szükséges dolgokról, és add oda a családtagoknak, és azoknak a barátaitoknak, akikkel egymás közt ajándékozni szoktatok. (Frissgyerekes családba általában ajándékkal érkeznek a látogatók, és ők általában örülnek némi ötletelős segítségnek.)

- Saját születésnapodra is kérj nyugodtan gyerekhez kellő dolgokat.

- Nézz körül online - és vedd bele akár az osztrák aukciós oldalakat is, néha ott találja az ember a legolcsóbb ajánlatokat.

- Szoptass minél tovább, az költségcsökkentő hatású:)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek