SZÜLŐSÉG

Lehet-e pénz nélkül gyereket vállalni?

2012. április 17., kedd 15:07

A tesóm nője terhes. Fiú lesz, már nagyon várják, csak az nem derült még ki, hova teszik a lakásban a gyerekágyat. Ugyanis nincs rá hely.

Olvasónk, Endre osztotta meg velünk gondolatait.

"És az még csak hagyján, hogy hely nincs rá, de pénz sincs. Mondjuk Lacit nem féltem, eddig sem keresett gyakorlatilag semmit, ettől még nem lett rossz ember. A durva, legalábbis szerintem az, hogy Zsófi, a leendő anya életében összesen nem dolgozott még annyit, hogy tébéje legyen. Nem, nem 19 éves: 34."

Endréből egy baráti összejövetelen szakadt ki ez a vallomás, és első hallásra nem győztem hüledezni: a párból egyik félnek sincs semmilyen bevétele, a lakás, amiben laknak, kölcsönkapott, sem bérelt vagy saját, autó van, de nagyapa fizeti a benzint, nincs gyes, tgyás, semmi. És mindez nem Miskolc, hanem a második kerület. Elgondolkoztam: egy gyerek egy nagy csomó pénzbe kerül, hogy lehet valaki ennyire felelőtlen?!

Azután visszavettünk - tényleg, mennyi pénz is kell egy gyerek felneveléséhez? És mennyi munkatapasztalat? Miért bírálunk el egy olyan helyzetet, amit nem is ismerünk? Kifaggattuk Endrét, aki nem a családi szennyest akarta kiteregetni, sokkal inkább a kérdés felvetését tartja fontosnak:

Kell-e pénz egy gyerekhez?

tk3s 00w060405d012caro1

A tesóm 38 éves. Egy pici lakásban lakik Zsófival, akivel nagyon szeretik egymást. A közelmúltban elhatározták, hogy gyereket szeretnének, és a kicsi gyakorlatilag azonnal meg is fogant, most járnak a negyedik hónapban. Idilli, nem? A baj csak az, hogy Zsófi életében egy percet nem dolgozott (na jó, bébiszitterkedett, persze számla nélkül pár hónapig), és Laci, bár folyamatosan próbálkozik, munkájából nem tud pénzt hazavinni. Nem kétkezi munkás, a saját cégükkel próbálnak túlélni, és bár folyamatosan pályáznak különböző munkákért, soha nem kapják meg azokat. Szóval bár magánéletileg rendben vannak, effektíve semmilyen bevételük nincs. A lakás, amelyben laknak, Laci egy barátjáé, fizetniük nem kell érte, a kocsiba a benzint apám fizeti, ha bármi költségük van, azt is a szüleink fizetik. Zsófi nem milliomoscsemete, hanem rém egyszerű kiscsaj, kedves, aranyos, már ha valaki gerjed a Coelho-rajongó csajokra:) De én kedvelem. Két gyerek apjaként ugyanakkor nem csak aggódom értük, egyenesen felelőtlennek tartom őket azért, mert így szaladnak bele a gyerekvállalásba.

Szerinted ennyire fontos a pénz?

Nem a pénz fontos: hanem az, hogy a gyereket nem csak világra hozni kell, de ellátni is. Aggódom értük, mert míg két ember simán elélhet úgy, ahogyan ők élnek, egyik napról a másikra, gyereket felnevelni, bárki bármit is mond, szerintem sok pénzbe kerül. Még akkor is, ha spórolsz, még akkor is, ha nem akarod kényeztetni, különórára járatni, ha nem veszel neki csörgőt, rágókát, biciklit. Lehet ruhát örökölni (tőlünk nyilván fognak is), de valamennyit biztosan kell venni. Lehet csak szoptatni, de ha netán nem megy, máris kell a cumisüveg, netán a tápszer. És lehet abban reménykedni, hogy előbb-utóbb csak bejön majd a munkából valami, azértígy nem lehet nekimenni az életnek - méginkább nem lehet így nekiküldeni egy gyereket.

Jó, szerintem az irigység beszél belőled: te megdolgoztál mindenedért, amid van, míg ők könnyedén, léhán élnek, mégis ugyanúgy megvan minden, amire szükségük van. Vagy nincs?

Nézd, az az egész az ő problémájuk, nem az enyém. És ha baj lesz, amennyire tudok, ott leszek, hogy segítsek. Nem a nagyszülők pénzét féltem, az a nagyszülő és a tesómék dolga. De most komolyan, szerinted mennyibe kerül ma egy gyerekszülés? Egy gyerek első éve?

Hát ezt azért ki lehet számolni: ha nem szedsz terhesvitamint és nem magánrendelésre jársz, akkor a 9 hónap gyakorlatilag semmi pluszköltséggel nem jár.

Persze. És lehet menni ügyeletre szülni, satöbbi. De ha baj van? És amikor be kell rendezni a gyerekszobát, vagy, mint az ő esetükben, helyet kell találni a gyerek cuccainak? Nem akarom megoldani Laciék életét, az az ő dolguk. Én meg ilyen vagyok, tervezgetős, gürcölős - tök mindegy. Nem ez számít. De a kérdésem áll: tényleg lehet pénz nélkül gyereket nevelni?

Szerintem nem.

Összeszedtük, mennyibe kerülhet egy baba első éve

Megnéztük az aukciós oldalakat és néhány üzlet ajánlatát, sok helyen aprókat kerekítettünk az egyszerűség kedvéért, és nem hittük el, hogy az 1 forintért vehető áru tényleg 1 forint, és nem akartunk félmillióért babakocsit venni. Ha kihagytunk valamit, jelezzétek, hozzátesszük!

Amire mindenképpen költeni kell:

Az első komolyabb tétel az a pelenka, és persze a gyerekszoba felszerelése. Akármilyen pelenkát használ az ember, az minimum 2 000 forint úgy kéthetente, ha mosható, akkor az első adag hatezer.

Gyerekruhák (db):
Body: 200 - 2 500 Ft
Rugdalózó: 50 - 4 000 Ft
Pulóver, kardigán: 200 - 8 000 Ft
Zokni/harisnya: 50 - 1 800 Ft
Overál: 2 000 - 20 000 Ft
Sapka, sál: 300 - 6 000

Szobafelszerelések:
Rácsos ágy: 8 - 400 000 Ft
Matrac: 800 - 12 000 Ft
Rácsvédő: 500 - 13 000 Ft
Lepedő: 400 - 17 000 Ft
Takaró: 100 - 18 200 Ft

Továbbá:

Alap gyógyszerek, babaolaj, babakrém, fürdető, lázcsillapító, gézlap a köldökcsonk-ápoláshoz, hintőpor, stb.: 7 000 - 20 000 Ft

Babakocsi (fekvő, nem teljesen lehasznált) 5 000 - 200 000 Ft
Hordozó (kendő, Manduca, stb.): 2 000 - 25 000 Ft

Hasfájásra szer a babának: 1 700 - 2 450 Ft
Tápszer (havi): 2 700 - 3 500 Ft
Cumisüveg: 500 - 2 500 Ft
Cumi: 200 - 3000 Ft
Cumisüvegmosó kefe: 900 - 2 200 Ft
Lázmérő: 1800 - 25 900 Ft
Fogkefe és fogkrém: 2 000 - 4 500 Ft
Kisolló: 1 000 - 3 500 Ft

Eldobható pelenka (db): 30 - 60 Ft
Textilpelenka (db): 250 - 750 Ft

Nem feltétlen szükséges kiadások:

A nőgyógyászati magánrendelés minimum 5-6 alkalma látogatásonként 10-10 ezer forint. A genetikai szűrés, amit azért szinte minden orvos ajánl, fizetős, úgy 30 ezer körül van mindenhol. Ha nincs semmi gubanc, akkor már csak a választott orvost (ha van) és szülésznőt/bábát (ha van) kell kifizetni. Ez az orvosnak 100-120, szülésznőnek 20-50 ezer forint.

Továbbá:

Autós hordozó: 5 000 - 35 000 Ft
Alvásfigyelő: 10 000 - 25 000 Ft
Bébiőr: 2 000 - 20 000 Ft
Ha kell, regeneráló spray/krém gátsebre, mellre: 6 300 - 12 500 Ft

Ezekben nincsenek benne a gyerektányérok, evőeszközök, poharak, nem számoltunk a gyereknek külön megvásárolt törölközőt, nem kellett pelenkázót csináltatni, nem vettük figyelembe a megemelkedett vízdíjat (de figyelem átalánydíjasok, a pici baba is már egy újabb személynek minősül így ott is nő a költség), a gáz- vagy villanyszámlát, nem vettünk könyvet a gyereknek (se az anyának), egyszer sem fizettünk a gyerekorvosnak és a kicsi sem jutott kórházba, ahol netán az anya ott aludna vele (ami szintén pluszköltség!)

Nem számoltuk a gyerek hozzátáplálásának költségét (ami szintén lehet sok is, kevés is), sem a gyereknassolnivalókat, ami 11 hónaposan ugy nem répa, hanem a legjobb esetben is kölesgolyó (á 800/csomag).

Nem vettünk a gyereknek játékot, csörgőt, kismiskát, mert mondjuk kapott, nincs elsőáldozó-ruhája, nem jár csiribiri-tornára vagy tücsökzenére, nem hívunk elő róla képeket és nincs ultrahangos cumisterilizálónk. Mondjuk az nem is kell:)

Hogyan lehet mindez olcsóbb?

- Kérdezz körül a családban vagy a barátok között, és ne félj megkérdezni, ezt vagy azt megkaphatjátok-e, ha nem használják.

- Írj listát a szükséges dolgokról, és add oda a családtagoknak, és azoknak a barátaitoknak, akikkel egymás közt ajándékozni szoktatok. (Frissgyerekes családba általában ajándékkal érkeznek a látogatók, és ők általában örülnek némi ötletelős segítségnek.)

- Saját születésnapodra is kérj nyugodtan gyerekhez kellő dolgokat.

- Nézz körül online - és vedd bele akár az osztrák aukciós oldalakat is, néha ott találja az ember a legolcsóbb ajánlatokat.

- Szoptass minél tovább, az költségcsökkentő hatású:)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.04.18 08:29:08Phrascarica

  Hehehe, a kezdő költségek, azok tényleg csak kezdő részletnek jók, az igaziak akkor jönnek ha már iskolás, középiskolás a gyerek, na meg majd ha egyetemre is jár zsíros tandíjért, és annyit eszik mint egy ló, és egész nap ül a számítógép előtt, a villany az nem költség, és ez abból is látszik hogy csak felkapcsolni ntudja, aztán hajnalban hogy taxival jött haza, és kifizetheted ;)

 • 2012.04.18 08:31:04Fatima34

  Oksimoksi!
  Tudom, hogy indiszkrét kérdés, de ennyi pénzből, hogyan fizetitek a rezsit, a hitelt, meg a baba és a ti megélhetéseteket???? kizártnak tartom, hogy abból a pénzből amit leírtál jövedelemnek.
  Már ne haragudj.

 • 2012.04.18 08:34:09Phrascarica

  @tildy:)
  "Mi az hogy kell kifizetni? KELL HALAPENZT adni? MIOTA kotelezo?"
  Nem kötelező, de ha nem adsz akkor senkiházi leszel, akire úgy néznek mint egy darab szarra, és olyan ellátást is kapsz, hidd el mi is bepróbálkoztunk az első gyereknél -és a levezető orvos még kapott is- mégis többször már nem próbálkoztunk.
  Ez van ma és az elmúlt 30 évben és a következő 30 évben is ez lesz kis hazánbank.

 • 2012.04.18 08:41:14Intuitiv

  Rengeteg olyan ember van, akinek az anyagi lehetőségei megengedék a gyerekvállalást, de mégsem vállalja. Mert kényelmesebb, és mert mindig lehet találni valamilyen kifogást. Az ilyen ember csak magával törődik, senki mással. Persze előbb-utóbb meg fogja szívni, de akkor már késő lesz.
  Tervezgetni kell ügyesen, minden apró részletet... Láttátok az Idiocracy című filmet? Most épp azt játszuk el előben.

  Jól meg kell gondolni mindent. Majd szaporodnak helyettünk a cigányok és a hozzájuk hasonló lepattant fehérek. Ők fogják majd a nyugdíjunkat előteremteni...

  Utód nélkül, hülye felfogással az ember egyedül döglik meg, magányosan. Ha majd öreg lesz és a plázacicája elhagyta, akkor kirabolják és kicsinálják a saját lakásán. Nem lesz senki, akitől védelmet remélhet vagy netán eltartást. Aki a nyugdíjrendszerre számit, az lehet, hogy csalódni fog...


  Az miért baj, ha a nagyszülők segítik a családot? Milyen fontosabb céljuk van nekik? Szerintem minden nagyszülő már előre kellene biztosítsa a gyerekeit, hogy unoka esetén támogatják őket. Vagy van ennél nemesebb céljuk is? Mondjuk egy kutyamenhely támogatása?


  Az tény, hogy valamilyen szinten fontos az anyagi is, de szerintem sokkal fontosabb a helyes világlátás, kreativitás, értelem, nemes cél, család és rokonság (aki arra hivatottak, hogy segítsenek egymásnak szükség esetén), komaság intézménye...
  Ahol én élek ott a babalátó komajelöltek annyi kelléket visznek az újszülöttnek, hogy szinte semmit sem kell megvenni. Persze ez érthetetlen egy nagyvárosi magányos farkasnak, aki mindig is csak magával törődött és közösségi életet csak Facebook-on élt.

  Azzal egyet értek, hogy teljesen link élősködő alakok ne vállaljanak gyereket, de hát úgyis minden a hálószobájukban dől el. Nekem nincs beleszólásom.

 • 2012.04.18 08:46:18Terézágyú

  "és egész nap ül a számítógép előtt, a villany az nem költség, és ez abból is látszik hogy csak felkapcsolni ntudja, aztán hajnalban hogy taxival jött haza, és kifizetheted ;)"

  Már bocs, de - úgy kell nevelni őket az elejétől fogva, hogy ilyesmikre odafigyeljen!!!!

  Tudom, hogy nem egyszerű ez - pláne olyankor, amikor a szülők is ilyenek. És tudom, hogy a környezet is mennyire befolyásol egy iskolás gyereket.
  De valahogy ez fel sem merül, hogy a gyereket nevelni kell, és nem az a gyereknevelés, hogy "mennyi pénzbe kerül ez meg az" stb.

  Egy egyszerű példa: ha a szülők nem tévéznek, hanem beszélgetnek egymással stb. akkor a gyerek sem fogja elvárni az ezer csatornát. De ha azt látja, hogy maga a papa is panaszkodik, hogy "de jó vóna még ötven csatorna, mer ezekben semmi sincs", de azért állandóan előtte ül, akkor persze, hogy a gyereknek is erre lesz igénye...

  Ismétlem: a gyereknevelés nehéz dolog, tudom. De egy koldus is tud jó szülő lenni - és egy milliomos tud pocsék szülő lenni...

 • 2012.04.18 08:48:22white zimbabwean

  Minden elismerésem ezé a páré, akik ugyan minden bizonnyal rendesek, de ugyanakkor mivel járulnak hozzá a közterhekez? Én két diplomával 5.10-kor kelek, hogy vidékről beérjek a fővárosi munkahelyemre, este 18 óra után érek haza 3 és 5 éves gyerekeimhez. Ha a cikkben írt pár gyermekének lesz gyereke a szülők őt akkor hogyan fogják támogatni?

 • 2012.04.18 08:52:39Arthur kiraly

  Gyereket csak turkálóból szabad öltöztetni az óvoda végéig. 1. Sokkal olcsóbb, nem sajnáljuk kidobni, ha szakad. 2. Sokkal jobb minőségű, mint pl. a Bergon vackai (ajándék bársonyrugdalózó első használatakor szétdőlt a varrásnál)

  Persze inkább legyen a bőcsész-lumpenproletárnak is gyereke, de én kimondottan szegény koromban sem gondoltam 2 gyereknél kevesebbre. Nevelés, jó óvoda, jó iskolák, kellenek.

 • 2012.04.18 09:01:24Mészáros Laci

  @white zimbabwen:

  "de ugyanakkor mivel járulnak hozzá a közterhekez?"

  Azzal a gyerekkel, aki majd akkor fog GDP-t termelni, amikor te már nyugger leszel. A nyugger sem a megtakarításait eszi, hanem a GDP-t.

 • 2012.04.18 09:17:20Csokis

  Arthur kiraly 2012.04.18 08:52:39
  Óvoda végéig csak onnan szabad, utána meg csak onnan tudod. :-) Nejem rohangászik boltról boltra, hogy az elsős lányunknak kapjon normális nadrágot, és kétféle van: csípőnadrág, vagy szűk farmer. Akinek ez nem jó (nem áll jól, szűk, szorít, nem tetszik), az szíjjon gázt! És nem a sarki kínaikkal van baj, hanem kábé bármivel. Van a közelben C&A, Zara, H&M, sehol semmi. És a gyereket is mindig vinnie kell, mert a látatlanban vett nadrág 75%-ban nem méretes. Ennyit a nagyonfasza multikról, amik tényleg csak a resztlit hozzák ide.

 • 2012.04.18 09:19:35Csokis

  Mészáros Laci 2012.04.18 09:01:24

  Vannak elképzeléseim annak a gyereknek a GDP termelő képességéről, akinek a szülei 34 évesen ingyenélők, de hát én egy öreg, megkeseredett geci vagyok...

 • 2012.04.18 09:22:19Geolány

  Milyen ember az akinek nincs igénye a munkára és lelkiismeret furdalás nélkül másokon élősködik harminc X évesen?
  Azért a két nagyszülő párost megkérdezném arról, hogy miért hagyják ezt...
  Legalja.

 • 2012.04.18 09:28:58gazell16

  Ekkora nagy idiota cikket regen olvastam
  1: hataron tul szulettem es 200 forinttal kezdtem eletet magyarorszagon egy masfelszobas lakas galeriajan 3 nm.en, munka papirok stb nelkul
  2: amint elkezdtunk helyezkedni, jott az elso gyerek, alberlet. egy melyebb fiokban volt a gyerekagya, konyvvel volt alapolcolva a fejenel, aztan vettem egyet egy turkalos piacon, egy bolcsot amit osszeragaszotttam, csavaroztam es drottal ringattam ejszaka a labamhoz kotve
  3: semmibe nem kerult a gyerek: az elso evben, kaptunk ruhakat, babakocsit, es textilpelenkat mosott a felesegem naponta.Neha tobbszor. No, meg foztunk magunknak naponta. olcson es jol. Tapot nem ettunk, a keves latogato hozott popsiport es azzal ki is fujt a luxuscikk. Es nem, nem szegyeltunk szegenynek lenni ellenben dolgoztunk reggeltol estig. Es nem sirtunk, rinyaltunk vallalkozssal a seggunk alatt. es nem nezegettuk a 400 ezres racsos agyat meg a felsorolt total folsoleges dolgokat. Tevhit, a gyerek az elso evben semmibe nem kerul, a heti cigipenz tobb mint a havi gyerekpenz. Utana se kerul sokba, de az biztos hogy kell bevetel akarmennyi , de aki inkabb nem dolgozik az ne panazskodjon
  4: a gyerekem éltanulo es elbuvolo srac, azota helyrerazodott az eletunk, de a nadragszij szoros volt evekig, de soha nem sirtunk es nem eloskodtunk, hanem megvaltoztattuk a sorsunk
  5: gaz ezt egy pesti sose fogja felfogni. Latatlanba irom hogy cigire piara internetre es kabeltevere azert van penz.... es valaki 34 evesen ha nem dolgozott meg soha akkor ne csodalkozzon.
  6: phuj az eletekeptelen tápos életforma kikeszit
  7: lehet gyulolni engem de ufff igazat szoltam

 • 2012.04.18 09:35:24gazell16

  coit: de van, neme rted akkaor a lenyeget
  verity 777: igen van ilyen sajnos hogy kin a tejeles, de nem feltetelnul taposzer kell
  nayganyad tapszert adott anyadnak? nem. Reszelt almat kexxel, kenyerbelles , tokot anyamkinjat barmi ami elelem
  Tapszert felejtsd el gyorsan
  Nem kell tejserkento teat se venned ha osszeseded magad egy hetvegen kivonuslz a termeszetbe es szedsz 5 kilo pontolyan gyogynovenyt ami tejserkento es amit öccázé veszel 10 gramonkent
  Kenyelem kontra ész

 • 2012.04.18 09:37:15gazell16

  geolany: nem a gyerek a hibas, sose tudni mibol lesz cserebogar, de ennek a szulei : ingyenelo 34eves no !!!! kocsival valllakozassal rendelkezo pasi... es sirunk
  Hat bazdmeg add el az autod, gazdalkodj okosan a millabol, ha jol beosztod 3 evre megvan midnen ami kell a szukos elethez
  Ha a benzint hezzaszamolom meg tobb.
  Es lehet keresni munkat 10 ezerert csak siekrul nekik is ha nekem sikerult

 • 2012.04.18 09:38:58gazell16

  fatima34: nekem is ven egy iylen peldam
  2003 ban 60 ezerbol eltunk kisgyerekkel 3 an, alberlet volt ebbol 35 aszem plusz a koltsegek
  Remekul megvagyok ma is
  Igaz kellenek Jo baratoke s kell onkontroll de a szukseg nagy ur es megnevel midnenre
  igy hihetetlen tavolrol visszanezve megis ezrek elnek igy

 • 2012.04.18 09:44:14kezdő anyuka

  hm... külföldön dolgoztam, hazajöttem tavaly januárban mert megszűnt a szerződésem. a párom jött utánam. gyerek, család, biztonság - betervezve minden, sajnos elhelyezkedni nem tudtam, összejött a bébi -ma már 6 hónapos- a gyerek apjával úgy terveztük kint marad még egy darabig, anyagilag felkészülni a picire. Veszélyeztetett terhesként már esélyem sem volt munkát találni, főleg itt MISKOLCON!!!!! aztán apuka bekattant és úgy döntött nem tudja vállalni se a picit se engem se az életét... 5 hónapos terhes voltam amikor felakasztotta magát. Én a szüleimhez költöztem, hála Istennek és a barátoknak mindent megkaptunk, 6 nm-en élek a picivel az egyik kisszobában, jelenleg csak a családi pótlékból. Ha a szüleim nem lennének nem tudom hol lennék. De jól vagyunk, élünk, egészségesek vagyunk, és MINDENT MEGOLDUNK!!!! Mert az élet most már még szebb, és örömtelibb, csak ezt is meg kell tudni látni.

  Kérek mindenkit, mielőtt ilyen-olyan véleménnyel lennének bármiről, ami hirtelen szemet szúr nekik, csak gondolkozzanak el egy pillanatra és nézzék meg a másik oldalt is.

  Az én - mi történetünk valós, nem kitalált. És az előttem szólókhoz hasonlóan én is megoldom a problémáimat, szeretetben nevelgetem kisfiamat, sokat gondolok az apukájára, és igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni azért, hogy szeretetben nőjjön fel a Kincsem!!!! Nem köpködök, nem mutogatok, nem őrjöngök. Megtanított az élet, hogy a váratlan és elképzelhetetlen események még erősebbé tesznek. Nem adom fel! Nem tehetem!

  Szép és csodás napot - életet kívánok MINDENKINEK
  egy kezdő anyuka

 • 2012.04.18 09:44:46gazell16

  Felbattam a cukrom.. es ezzel zarom. terhes helyett lehetne áldott-at mondani. Vagy várandósat. erzitek ugye a kulonbseget?
  Teher & áldás
  Teher & várás valakire

 • 2012.04.18 09:46:10gazell16

  Kezdő Anyuka, Minden tiszteletem neked, Te ember maradtal

  Es reszvetem is, habar a ferjed tette szamomra kiabrandito: a sajat csaladjat vegezte ki nem magat.

 • 2012.04.18 09:53:47ubu1

  Hát, azért kutya vagy macska olcsóbbnak tűnik.

 • 2012.04.18 10:20:56kezdő anyuka

  gazell16 - köszönöm, igyekszem helyt állni... megoldjuk... mindent megoldunk... :)

 • 2012.04.18 10:30:27Fatima34

  Kedves Gazell! Albi meg költségek ok. DE! A gyed-ből, meg az utána következő gyes-ből meg a munkanlküli férjből nehogy nekem valaki elmesélje, hogy fizeti a hiteltörlesztését+rezsi+ minden egyéb????!!!!
  Sztem is kell hozzá pénz. Én amikor tavaly megtudtam, hogy terhes vagyok, azóta rakok félre, és a 8. hónapig dolgoztam, mert tudtam, hogy ha GYED-re megyek édes kevés lesz a GYED. Kaptam TGYás-t mostanáig, majd most kezdődik a GYED. Úgy számolom, hogy cca jövő májusig elleszünk, bár az én párom még dolgozik is. Babát én is turiból öltöztetem, és ráadásul még tápszeres is. De nem panaszkodom. Ha néha néha beleolvasgatok fórumokba, én nem szólhatok semmit. De! Ilyen felelőtlenül gyereket vállalni, mint a fenti pár! És nekem ne jöjjön azzal senki, hogy majd a gyerek kitermeli a mi nyugdíjunkat. Tudomásul kell venni, hogy a mai 30-as 40-es korosztálynak nem lesz. Ez többféle okra vezethető vissza, amibe itt és most nem mennék bele. De kizártnak tartom, hogy a fenti szülők gyereke a jó példát látva bármilyen GDP-t növelő tevékenységet fog végezni.

 • 2012.04.18 10:48:12kismorgó

  csak megosztom, mi történt velem.....
  13 hónapos a kisfiam. Jó munkahelyem van, jó fizetéssel- az átlaghoz képest, mégis úgy alakult, hogy vissza kell mennem dolgozni. 2 kolléganőm is kb. velem egy időben szült, és mindketten kikeltek magukból, hogy hogy jutottam idáig, szegény gyerek bölcsis lesz, stb. jól meggondoltam-e, mert bár egyiküknél apuka munkanélküli, ő mégis a gyerek 3 éves koráig otthon akar maradni...
  Azért - természetesen mi sem hoztunk mindig jó döntést- de az emberek nagyon felelőtlenek tudnak lenni. Dolgozunk, mint az állat, és egy gyerekkel eléldegélünk. Majd szeretnénk még egyet, de ahhoz kell egy s más....
  Túl nagy a kényelem bizonyos téren. pl. a 3 év otthonmaradást nem értem. Ne értsetek félre, ha van rá lehetőség, megengedheti magának az ember, és a munkahelyen is mindegy, akkor ok. De ha panaszkodik, és egyértelmű hogy nem fogják bírni, akkor minek? Mert akkor jobb anya?

 • 2012.04.18 10:49:54Nancsi

  "A baj csak az, hogy Zsófi életében egy percet nem dolgozott (na jó, bébiszitterkedett, persze számla nélkül pár hónapig), és Laci, bár folyamatosan próbálkozik, munkájából nem tud pénzt hazavinni. Nem kétkezi munkás, a saját cégükkel próbálnak túlélni, és bár folyamatosan pályáznak különböző munkákért, soha nem kapják meg azokat."

  Laci keressen normális munkahelyet, a saját vállalkozást hagyja abba. Én is ezt csináltam amikor nem ment jól az üzlet - nem haltam bele. Gyerek mellett már nem lehet rózsaszínű álmokat kergetni.

  Zsófi meg ha már nem dolgozik, akkor tegyen róla, hogy minél kevesebb pénzt költsenek. Értsd: folyamatosan bújni kell az internetet, mindenből használtat, olcsót, akciósat venni, ruhát turiból, stb.
  Persze lehet próbálkozni azzal, hogy másokon (barátokon, nagyszülőkön) élősködnek továbbra is, de volna más lehetőségük (igaz az kényelmetlenebb, kellemetlenebb).

 • 2012.04.18 11:04:08monyesz1

  intuitiv: A leírtakkal gyakorlatilag egyetértek. Ami az Idiokrácia c. filmet illeti, valóban hatalmas, témába is vág. Egyetlen hátránya, hogy csak két kategóriában gondolkodik: intelligens és jómódú (nem vállal gyermeket) kontra buta és szegény (szül nyakra-fôre). Nálunk azért akad rengeteg nem-buta-mégis-valamiért-szegény (pl. gazell16 és még rengeteg hasonló család), ôket igenis biztatni és támogatni kell, hogy merjenek szülni. Erre való volna a cikk és a hozzászólások jelentôs része is.

  Terézágyú, nagyon igaz: “Az emberiség nagy része, egészen az utóbbi pár évtizedet kivéve úgy szült/nevelt gyereket, hogy alig volt pénze.
  Ha mindenki csak akkor szült/nevelt volna gyereket, amikor úgy érezte, hogy elég pénze van rá, akkor már régen kihaltunk volna.” Meg persze a beszélgetés kontra tévében is igazad van. Kiegészíteném egy lehetôséggel: apósoméknál családi felolvasások voltak régebben esténként, mikor a gyerekek már nagyok voltak, és “felnôtt” könyveket igényeltek :-)

  csokis: Azért a sátrazás és társai az igazi. Ki lehet próbálni a luxust is, de túl sokan hiszik azt, hogy a gyerek igényli az ötcsillagos ellátást. Nem igaz, jobban szereti a sokezer csillagot a feje felett a tábortüznél :-)

  gazell16: valóban az “áldott állapotban van” a legszebb, de ezt sajnos kevesen fogják használni. Viszont “a feleségem várandós” helyett még kézenfekvôbb “a feleségem gyermeket vár”, ezzel igazán helyettesíteni lehetne mindenütt “a feleségem terhes”-t. Hacsak nem azt akarja mondani valaki, hogy neki bizony teher a felesége, merthogy gyermeket vár ;-) A “terhes vagyok” helyett pedig mehetne az “állapotos vagyok”. :-D

 • 2012.04.18 11:22:41Keresztény szellemiségű luxuskurva

  Persze hogy lehet, legfeljebb kicsit szar lesz szegény gyereknek.

 • 2012.04.18 11:23:27Csokis

  monyesz1 2012.04.18 11:04:08

  _Én_ tudom. Most azon dolgozunk, hogy ők is tudják. :-) Tavaly nem jött be nekik a Szigetköz, mert a sátor ugyan jó volt, a kenuzás is tetszett, mégsem szeretnének visszamenni, mert a szomszédok nagyon hangosak voltak. Bő 50-esekből álló, láthatóan jól szituált csapat, akik végre kiszabadultak, és újrajátszoták a fiatalságukat, ami abból állt, hogy pickup ajataja kinyit, CD berak, oszt' éjjel kettőig részegen LGT és Omega dalokat énekeltek. Amikor megkértük őket, hogy halkabban tegyék, bocsánatot kértek, szépen kikapcsolták a zenét, és onnantól a csak danolták, basszus nélkül meg már elviselhetőbb volt. (Szerintem tök jópofák voltak, most mit csináljak, ha a kölköknek nem tetszett? Ebből is csak az látszik, hogy én vagyok a család igénytelenje.)

 • 2012.04.18 11:52:39Vision

  tildy:): annyira unalmas már, hogy Angliából ugatsz bele az itthoni dolgokba.

 • 2012.04.18 12:19:23plasztikcsirke

  Jönnek itt sokan azzal, h majd a rokonságtól kapunkk ezt-azt. Erre alapozni a babvállalást?? És ha csóró a rokonság? Vagy ha a születendő gyerek lesz az első baba a családban és mindent meg kell venni?

  Na meg a gyes. 3 évig jár. Utána csak a családi pótlék. Ha mondjuk anyuka nem tud visszamenni dolgozni, akkor apuka fizetésbéől kell 3 embernek megélnie, ami lehet, h minimálbér. Ilyen helyzetben egy kis pár ezer forintos kiadás is padlóra küldi a családot. Ahol én laktam, volt olyan, aki nem tudta oviba engedni a gyereket, mert nem tudta neki megvenni a kezdéshez az új ruhákat, ágyneműt, pizsamát, törölközőt, tisztasági csomagot, cipőt, benti cipőt, stb. Nincs mindenkinek internete, h licitálgasson, autó híján mindent a közeli kisváros méregdrága boltjában tud megvenni. Lehet, hogy ez másnak valóban nem számít kiadásnak.

  Én még mindig nem látom be azt, hogy a gyerek semmibe se kerül.

 • 2012.04.18 12:20:20Laomi

  Érdekes, hogy mi még vagy 9 évig nem akartunk gyereket, mert csupán 300 ezer Ft megtakarításunk van, és bár mindketten dolgozunk, azért el szokott fogyni a pénzünk ígyis hónap végére.

  Nálunk most jön a nem tervezett baba, és miután megláttam a pozitív tesztet még hetekig el voltam keseredve, hogy nem kaphat meg majd mindent két fizetésből. A cikket és a kommenteket olvasva feleslegesen aggódtam ennyit:)

  Bár azért azt hozzátenném, hogy nekem lelkiismereti kérdés, hogy mit kap meg az a gyerek és mit nem, mert engem sokszor kinéztek a suliban az osztálytársaim, mert nélkülöztünk és nagyon kellemetlen emlékeim vannak.

  És azért én azt gondolom, hogy gyereket csinálni könnyű, de 20 évig fel is kell nevelni valamiből, és én csak úgy engedem ki majd a sajátomat a nagyvilágba, hogy kap kezdőtőkét vagy lakást, mivel látom a mostani fiatalok kilátástalan helyzetét, nem akarom, hogy ő is így járjon. És szerintem ezzel sem adunk meg mindent, csak azt a kezdő lökést, ami nélkül ma már nem megy.

 • 2012.04.18 12:35:43Terézágyú

  @Laomi

  "Nálunk most jön a nem tervezett baba, és miután megláttam a pozitív tesztet még hetekig el voltam keseredve, hogy nem kaphat meg majd mindent két fizetésből. A cikket és a kommenteket olvasva feleslegesen aggódtam ennyit:)"

  Jajistenem, áruld már el, hogy mennyi pénznek kellene a bankszámlátokon lenni ahhoz, hogy nyugodtan szülj... Tippelek: csilliónak!
  Aki így gondolkodik, az mindig is úgy fogja érezni, hogy "még nem elég a pénz, még nem elég, még ne legyen gyerekünk, csak majd ha dupla/tripla stb. ennyi lesz."

  "Bár azért azt hozzátenném, hogy nekem lelkiismereti kérdés, hogy mit kap meg az a gyerek és mit nem, mert engem sokszor kinéztek a suliban az osztálytársaim, mert nélkülöztünk és nagyon kellemetlen emlékeim vannak."

  Ezek szerint a te most születendőd is így fog járni, mert, ahogy írod, nincs elég pénzetek... Pláne, hogy ezt TŐLETEK fogja folyamatosan érezni, hogy "jaj, de kevés a pénzünk, nem tudunk megadni neked mindent, jajjaj..."

  Gondolom, majd bevállaltok mindenféle túlórát, hogy minél több pénzt keressetek a gyereketeknek - és amiatt annál kevesebb időt lesztek vele... ögyes.

 • 2012.04.18 12:36:43Intuitiv

  @Laomi:
  Dédapámnak az volt a mondása, hogy a jó gyereknek nem kell föld és lakás, mert szerez magának. A rossz gyereknek hiába adsz, mert úgyis eltékozolja.

 • 2012.04.18 13:39:11arven--

  Mi az, hogy ez nem Miskolc?!!
  Elképesztően Büdös Bunkó Vagy!
  Ha a kisebbségre akartál célozni, hát a nyolc ker se egy rigófütty!
  Vagy azt gondolod hogy vidéken butábbak az emberek, mint a "nagy" Budapesten? Hát k..-va nagyot tévedsz!
  Inkább a saját életeddel foglalkozz, ne a máséval!
  Gyökér!

 • 2012.04.18 14:07:49marketingmunkás

  kezdő anyuka!
  írj légyszi a zsolesz.pfeilmayer kukac gmail pont com-ra, lenne pár uniszex cuccom, jármű is. köszi

 • 2012.04.18 14:16:30szobalián

  Felelőtlennek tartom azokat, akik a saját maguk fenntartását sem tudják lényegében megoldani, ennek ellenére gyereket is akarnak vállalni.Mégis ki fogja eltartani?

  Valamelyik kommentben olvastam (elgörgettem már, nem találom a nick-et), hogy ha nincs anyateje valakinek, akkor receptre jogosult anyatejre. Háát... Sose lehet tudni, hogy az a másik anya mit eszik, mennyi cukrot, túlzott szénhidrátot, tartósítószert, E számokat stb. vesz magához étkezése által, milyen dolgokat szed, milyen betegsége van (amiről talán még ő sem tud), stb. Akinek van teje, az nagyon jó dolog, ha szoptat, akinek van fölöslege, az is jó, ha tovább adja, talán saját közvetlen ismerősei, rokonsága az életmódját, személyiségét ismerve, nem idegenkedik tőle. De egy vadidegen nőtől származó tej felhasználása nekem "orosz rulettnek" tűnik, még patikából elhozva is. Ismeretlen, vadidegen nő teje helyett, szerintem sokaknak megnyugtatóbbnak hat,inkább a tápszer, ott pontosan tudni lehet, mi van benne.
  Egészséges a picinek a szoptatás, de akinek nincs teje, talán ingyen kellene megfelelő tápszert is felírni az ő gyerekének.

 • 2012.04.18 14:39:30Csokis

  Laomi 2012.04.18 12:20:20

  Szard le! És egy vígasz: mi is egyik hóvégtől a másikig éltünk, aztán amikor megjött a gyerek, hirtelen lett elég pénzünk. Egyszerűen elmaradtak a kocsmázások, mozizások, hétvégi kiruccanások, a legtávolabbi út a nagyi lett a Duna túloldalán. Oké, bejött a pelenka és a bébiétel számla (nejem úgy parázott, hogy a nyitott konzervet másnap már nem ehette meg a kölök), de az messze nem volt annyi, mint amit megspóroltunk. Nem mondom, amikor 16 hónap múlva beesett a második, akkor egy darabig húzós lett a dolog (a dupla pelus számla durva), de amint kifutott az
  első, újra lazult a póráz, amikor meg mindkettő szobatiszta lett, jött a dőzs.
  Aztán amint újra elkezd nőni a család akció rádiusza, azzal durvul a kiadási oldal (benzin, elmotorozott cipőorrok, bicikli, nyaralás, oviban-suliban különórák), de 25 évre tényleg nem lehet előre parázni, mert annak csak magányos öregség lesz a vége.

 • 2012.04.18 14:40:41szobalián

  @kismorgó:

  "bár egyiküknél apuka munkanélküli, ő mégis a gyerek 3 éves koráig otthon akar maradni..."

  Nos, ha a gyedet kimerítette (az tudja csak igénybe venni, aki előtte dolgozott, megvan hozzá az elegendő munka és biztosítási viszon), utána a gyes nagyságrendben tudtommal, kb. havi 28.500.- Ft. Nos, ebből nem fog a kolleginád a gyerek három éves koráig otthon lenni.
  Fűtési szezonban, egyszerű társasházi lakásban, csak a rezsi ettől magasabb, és szerencsések, ha nem kell albérleti díjat, vagy törlesztőt fizetni, mert övék a lakás. Ha pedig valakinek saját lakás nincs, ám pl. rokonnál húzza meg magát, ahol albérleti díjat nem is számolnak fel neki, még ott is elvárás, hogy a megnövekedett, rá jutó rezsit állják, - hiszen hosszú távon mások nem fogják tudni helyettük fizetni, -átlag magyar családokkal számolva.
  És a rezsin kívül még enni, ruházkodni is kell, valamint mosni, takarítani, tehát tisztítószerek is kellenek, hacsak nem putriban élnek.

  Teljesen kizártnak tartom, hogy egy munkanélküli férfi és egy gyesen lévő nő saját magukat képesek lennének fenntartani... Hát, még a gyereküket...

 • 2012.04.18 14:44:34szobalián

  @Csokis:

  "elmaradtak a kocsmázások, mozizások, hétvégi kiruccanások"

  Ezen felröhögtem :D Csak annyit fűznék hozzá, hogy szerencsés az, aki le tud mondani valamiről, ám istencsapással ér fel egy gyerek annak, aki a gyerek megszületése előtt sem engedhette meg magának a mozit, kocsmázást, stb.

 • 2012.04.18 14:51:42Csokis

  szobalián 2012.04.18 14:44:34

  Mi elég későn (35+) kezdtünk bele a gyerek projektbe, így sosem volt olyan érzésünk, hogy bármiből kimaradtunk volna a gyerekek miatt. Volt időnk mulatni, azóta meg játszunk. Ugyen sosem játszottam számítógépes játékokkal, de eleinte (első négy év) legalábbis úgy érzetem, hogy kaptunk egy tök jó, interaktív játékot, ami zseniálisan van megtervezve. Többnyire az történik, amit gondolsz, de néhol a szerző beleírt egy-egy csavart a történetbe, na, ott el kell kezdeni gondolkodni, hogy jutsz át a következő szintre! Azóta ez annyit változott, hogy egyre több a csavar, és néha tele van a hócipőm a játékkal, de most mi a fenét csináljak? Ki van fizetve (illetve vonják a részleteket), most már végigjátszom, ha fene fenét eszik is!

 • 2012.04.18 14:58:18szobalián

  @Csokis:
  "csak magányos öregség lesz a vége."

  Of. Szerintem az emberek zöme nem azért vállal gyereket, hogy legyen ki öreg napjaira rányissa az ajtót. Ebben jó szülő-gyerek kapcsolat esetén reményekdni lehet, ám alapozni semmiképpen.

  Szerintem egy bölcs szülő, akkor is örül, ha a gyereke a világ másik felén találja majd meg a boldogulását. Nem feltétlen van mód arra, hogy az idős szülőket is magával vihesse (vízum, stb). Ám az a szülő, aki ilyenkor visszatartaná, és nem ösztökélné a gyereket, hogy menj, hanem jön a "ki fog engem ápolni" szöveggel, az önző, nem hagyja, hogy a gyereke a saját életét élje.

  És arra sem lehet alapzni, hogy ha kevés lesz a nyugdíj, akkor majd a gyerrekre támszkodik valaki, mert semmi garancia nincs arra sem, hogy a gyereknek lesz-e egyáltalán munkája, nem-e saját fenntartása is gondot okoz neki. És ha a gyereknek lesz saját gyereke, az elsődleges kötelessége, annak eltartása lesz, a saját szülejét meg csak akkor, ha arra is jut...

  Azon az állásponton vagyok, hogy mindenki aki tud, akinek lehetősége engedi, igyekezzen saját magának megtakarítani, hogy idős korban, ne mások jóindulatától, vagy ha jóindulat lenne is, akkor sem mások anyagi teherviselőképessége függvénye legyen, az ő élete. Aki nem tesz magának félre, az ne csak azzal számoljon, hogy majd a gyereke ránéz, kisegíti, hanem azzal is, hogy a gyereke nem fog ránézni, vagy ha rá is néz, nem tudja anyagilag támogatni. Ha valaki arra alapoz, hogy idős korban majd más eltartja, akkor benne kell legyen az is a pakliban, hogy idős korában mehet a híd alá lakni.

 • 2012.04.18 15:00:36szobalián

  @Csokis:
  kifelejtettem, előző kommentem, ne értsd félre, nem rád vetítem ki, hanem kommented által, általánosan jutottak eszembe dolgok gyerek, idős kor/nyugdíj, stb. kapcsán, amiket leírtam.
  Akinek nem inge, ne vegye magára :)

 • 2012.04.18 16:06:33Csokis

  szobalián 2012.04.18 15:00:36

  Tök igazad van, úgyhogy inkább úgy fogalmazok, hogy akinek nincs gyereke, az tuti halálra fogja unni magát, meg a párját öregségére. Ennek a gyerek nevű tamagocsinak ugyanis van egy nagy előnye. Kb. 30 év után jár hozzá egy v2.0-s Unokagocsi, aminek az a nagy előnye, hogy a v1.0 kurvára örül, hogy néha lepasszolhatja neked, te meg ugyanúgy örülsz, hogy visszakapod a régi verziót, ráadásul sokkal kevesebb felelősséggel. (Ha nem törik el, esik le, már nyert ügyed van, és nem is kell 24/7/365-ben jászanod vele.)

 • 2012.04.19 17:00:48Daily Shark

  - Gyereket ne azért vállajon az ember, hogy öregkorára ne legyen egyedül meg legyen majd aki eltartsa (bár a cikkben szereplő párnál esélyes, hiszen ha majd a szüleik már nem tudják támogatni, muszáj lesz máson élősködni)
  - Sokan azt írják, hogy mindent összedobnak a rokonok és a barátok, és ez így jó, ez az igazi élet meg közösség. Ebben van is valami, csakhogy ez olyan dolog, ami adható, de nem elvárható. Márpedig a cikkben szereplő párocska láthatólag erre alapoz.
  Más kérdés, hogy szerintem mindenki álljon meg a saját lábán és vállaljon felelősséget a saját sorsáért, anyagilag is. Ne hárítsa azt át másra.
  - Mi van, ha valakinek nincs kiterjedt rokonsága? Nincs testvér, nem élnek a szülei már, vagy éppen nem tudják támogatni? Ez nem olyan ritka...
  Ráadásul ha már gyereke van az embernek, szeretné, ha jó körülmények közt nőne föl, lehetőleg jobban, mint ami a sajátja volt. Hogy ne kelljen nélkülöznie, ne kelljen folyton szomorúan lemondania, ne legyen hátrányban másokkal szemben azért, mert valamit nem tudnak neki előteremteni, a fontos lenne...

  Nem kérdés, hogy pénzkérdés is a gyerekvállalás. Ha nincs anyagi tartalék és mondjuk elveszíti a munkáját az ember vagy lesz egy nagyobb baleset, hosszas kórházi ápolás, stb. és elfogy a pénz, a gyerek jobban megsínyli a nélkülözést és ennek nem kéne kitenni...

 • 2012.04.19 22:54:44Sadist

  Azért az szerintem nagyon meredek, hogy valaki 34 évesen még nem dolgozott semmit. Ne mondja nekem, hogy nincs semmilyen munka. Pénztárosnak, takarítónak nem kell még csak végzettség se, és még a minimálbér is több lenne, mint a semmi. Az ilyen tényleg ne vállaljon gyereket, de nem azért, mert nem tudná megadni a gyereknek a legújabb kütyüket, divatos rucikat, hanem mert a társadalom számára értéktelen embert fog nevelni. Honnan fog az a gyerek normális mintát tanulni, amelyik azt látja, hogy a szülei nem tettek le az asztalra semmit egész életükben, hanem csak eltartatták magukat a családdal, rokonokkal?

 • 2012.04.19 23:03:48Sadist

  szobalián 2012.04.18 14:16:30

  Meg a babáknak még nincs immunrendszerük, hanem az anyatejből jutnak a szervezetükbe a feladatot ellátó anyagok. Ha az anyatej tulajdonosa más környezetben él, más kórokozók ellen termel a szervezete ellenanyagot, azzal a baba nem sokra megy.

 • 2012.04.20 00:02:28Almandin

  Tényleg meredek az, hogy 34 évesen nincs egy nap munkaviszonya sem a nőnek. Amúgy ma tényleg lehet, hogy nem tudna elhelyezkedni, de ő 1995 körül vált nagykorúvá. Nem tudjuk, végzett-e egyetemet, főiskolát, de ha igen, akkor is 2001-2002 körül végzett. Akkoriban még takarítani, mosogatni, vagy akár egyszerűbb irodai munkára még viszonylag könnyebben be lehetett jutni. Ma pedig azzal is kiszúrt magával, hogy az önéletrajába semmit se tud beírni, így szinte nullára csökkent az esélye egy állásra, ugyanis a HR-esek már azokat se szeretik, akiknek 1-2 éves "luk" van az önéletrajzukban. Nem ítélkezni akarok amúgy felette, lehet, hogy jószándékú nő, de ezt jól elszúrta.

 • 2012.04.20 21:00:58A Tyne folyó déli partja

  miért nem dolgozott a kiscsaj soha életében, 34 éves létére? ez nekem magas.

 • 2012.04.21 18:42:58Almandin

  Én azt valószínűsítem, hogy a szülei elkényeztették, valóban gyanús, hogy elvégzett valami bölcsész szakot, amivel nem tudott a szakmájában elhelyezkedni. Lehet, hogy a szülei budai "úri" szülők, akik nem akarták, hogy a lányuk "rangon aluli" munkát végezzen, így akár egy recepciós, vagy biztosítási ügynöki munkáról is lebeszélték. A lánynál lehetett valami felnőtté válási probléma, mert egy normális 25-30 év feletti embert feszélyez, ha a szülei alamizsnájára szorul. Ez persze csak feltevés, de nagyon ilyen érzésem volt a poszt olvasásakor.

 • 2012.04.23 17:16:49badabum

  Siiimán....lehet.
  A felsorolt összegek meg must have kellék ként felsorolt sok fölösleges dolog egyenesen vicccc.

 • 2012.04.24 12:07:43Nofertiti

  ahol két felnőtt megél, ott egy gyermek is megél......Egy pici csecsemőre szerintem nem kell túl sokat költeni, persze ettől még lehet (a határ a csillagos ég)
  A valós, ténylegesen látszó kiadások nagyobb korban kezdődnek. (6 után) .. .jönnek az igények (anya ezt vedd , azt vedd !) és az iskola!

  Egyébként ha önmaga miatt nem is strapálja magát néhány ember, miután megszületik a gyermeke , mindent megtesz hogy pl.: munkát találjon. Egyszerűen már nagyobb a nyomás!

  Ahol még a napi betevőre sem jut, ott megértem hogy nem vállal valaki gyermeket arra hivatkozással hogy nincs pénz, de általában azok az emberek hivatkoznak erre akik pl. rendelkeznek lakáshitellel...nevetséges.

 • 2012.09.03 12:27:52kalatin

  Szerintem igenis sok pénz kell a gyermekhez! Mi átlag család vagyunk nem veszek flancos játékokat és próbálok sokat spórolni,mégis havi 50-60 ezer elmegy szinte csak a csöppségre! Valamit lehet rosszul csinálok de pénz nélkül biztos nem megy!!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta