SZÜLŐSÉG

Terhesnapló: anyai megérzések, ájulás és hányinger

2012. április 14., szombat 13:07 |

Milyen gyakran kell ultrahangra járni a 9 hónap alatt? És mit csinálsz egy bömbölő másfélévessel, ha nem emelhetsz? És hányszor emeled napjában mégis?

Kata kettőpontnullás naplója.

17. hét

Hízás: egy kiló

A pocaklakó kislány. Ennyit a nagy anyai megérzésekről. Mindenki állította, hogy ez a csemete is kislány lesz, én viszont bőszen tiltakoztam, hogy fiú. Majdnem vissza is kérdeztem a dokinál, hogy biztosan jól látja-e, de gondoltam, szerencsésebb, ha csendben maradok, ugyanis az orvos már azon rendesen fennakadt, hogy minek is jöttünk 16 hetesen ultrahangra. Mint azt vagy tízszer elmondta, szűrni nem tud semmit, ugyanis a 12 hetes vizsgálathoz már nagy a magzat, a 20 heteshez meg kicsi. Én meg csak csendben jegyeztem meg, hogy ez a bekukkantás engem nyugtat meg, ugyanis zavar, hogy hol érzem mozogni a bébit, hol nem.

stockfresh 147020 ultrasonic-medical-exam sizeM

S ez olyan furcsa. Aztán kiderült, annyira azért ne legyek nyugodt, mert egy dolgot azért látott a 16. héten is: hogy a méhlepény sarka rálóg a méhszájra. De semmi para, ahogy nő a méh, ez majd szépen arrébb húzódik, ha van egy kis szerencsénk. Addig is mindenesetre a lelkünkre kötötte, hogy a legkisebb vérzés esetén is irány a kórház, mert felvesznek az osztályra. Ha mégsem megy arrébb, akkor pedig császárral szülök, na bumm, ez legyen a legnagyobb bajom.

Edzés

Azt nem tette hozzá, hogy talán nem kellene sokat emelnem, de tudom ezt magam is. Elméletileg. Gyakorlatilag kivitelezhetetlen az ügy, a másfél évesem így is nehezen veszi, hogy nem emelem fel az utcán minden kerítésnél, hogy meglesse az udvaron lévő kutyákat. S hiába magyarázom, hogy ez Bogyóka miatt van így, nem igazán veszi a lapot. Hogy is venné. Bogyó neki elvont fogalom, soha nem látta, miért is kellene rá vigyázni.

Az persze az anyai testnek és léleknek esne jól, ha néha a gyerek is vigyázna rám. Éppen ma sem találkoztak az érdekeink, amikor én a földön fetrengtem, mert szokás szerint egyszerre környékezett meg az ájulás és a hányinger, a Kicsi Lány meg  hintázni akart. Én gonosz pedig nem tudom a hintát lökni, ha a földön henyélek. Így nem volt más választásom, hagytam a gyereket hisztizni, amíg fel nem bírtam kelni, aztán odavonszoltam magam és betettem a hintába. Ahonnan persze egy perc múlva ki akart jönni, aztán újra be és ki. Ez kapásból hat, 11 kilós súlyzózást jelent.

A hintából egyenes út vezetett az etetőszékhez. Persze nekünk a magas verzió van, nem a kisasztalos, székes, újra emelés. Aztán kiemelés. Aztán feltenni a csap szélére, hogy kezet mosson. (Tényleg miért is nem használom az ehhez vett sámlit?) Aztán betenni a gyereket a babakocsiba, ahonnan kifelé profin mászik, befelé viszont még nem. Aztán ha nem sikerül kikerülni a játszóteret és be kell térni, akkor segíteni kell felmászni a kis házhoz vezető lépcsőkön, segíteni kell feljutni a hintára, hacsak nem akarom azt, hogy a nagyokhoz hasonlóan a csúszdarészen másszon fel. (Hihetetlenül tanulékony, ha rosszaságról van szó.) Vagyis napjában több tucatszor edzem a karomat és a hasizmaimat, kár, hogy alig látszik belőle valami. Bogyóka meg remélem jól megkapaszkodott a méhben a méhlepénnyel együtt és egyik sem akarja idő előtt elhagyni a helyét.

Kovács Bogyó?

Szóval a kis pocok lány lesz, akinek persze nevet kellene keresni. Irigylem azokat a párokat, akik már a fogantatás előtt tudják, hogy hívják majd a jövevényt. Nekünk ugyanis soha nincs ötletünk. A nagyobbik lányunk nevét három nappal a szülés előtt találtuk ki. Így persze nem is volt időm megszokni, ízlelgetni, a kórházban pedig nem tudtam megmondani, hogy hívják. Mondjuk ez nem tűnt fel senkinek, mert hosszas gondolkodás után közöltem, hogy P. baba iránt szeretnék érdeklődni.

Annyi biztos, hogy nem szeretnénk túl gyakori nevet. Én ugyan pillanatnyilag szerelmes vagyok a Dórába vagy a Dorkába, de elég kijózanító volt, amikor a minap összefutottunk a játszótéren egy óvodai csoporttal és a húsz gyerek közül négy volt Dóra. Az Anna - bár szintén nagyon tetszik - hasonló okból kiesett. Kalandoztam én a ritka nevek között is, de elszörnyedtem, egy-egy szülő milyen hülye. Volt, aki Ármánykának anyakönyveztette a csemetéjét. Szegény kicsinek eleve megpecsételték a sorsát, hiszen ki bízik meg egy ármánykodóban? De a fiúknál is érdekesek néha az elképzelések. Még soha nem találkoztam személyesen Felhővel, de valaki kérte és megszerezte ezt a lehetőséget is. De az is szép, amikor ikrek kapnak két különböző hangzású nevet, az egyik Paszkália, míg a másik Zselyke. De tudok olyan apukát is, aki Széchenyi István felesége után Crescence-nek akarta keresztelni a lányát, így viszont már nem lehet leírni a nevet, Kresszencként pedig nem nézne ki jól, így letett róla. Szóval névdilemmában vagyunk, de még sok idő van hátra. Egyet biztosan tudunk, a véglegeset senkinek nem áruljuk el, így esélyt sem adunk arra, hogy a többiek elmondják a véleményüket, hogy nekik tetszik a név vagy éppen azért nem rajonganak érte, mert ismertek egy Annát, Dórát, Ármánykát, aki olyan, de olyan hülye volt...

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.04.14 14:04:49Erenya

  Legyen Rebeka és kész :)

  Amúgy hogy hívják a másfélévest?

  Igazán önfeláldozó anyuka vagy, hogy 6x emelgeted a gyereket a hintából ki-be. Nem kéne.
  Tereld el vmi más játék felé, vagy ha nem hagyja magát terelni, hadd hisztizzen kicsit, ha megszületik Bogyóka, akkor úgyse lesz nem fenékig tejföl már az élet, jobb, ha előre fokozatosan edződik :P

 • 2012.04.14 15:15:23Figyel Castro

  Előbb kellett volna gondolkodni, minek egy ilyen kicsi mellé mégegy, nem most rinyálni. Utána azon fogsz nyavajogni, hogy kettőt kell pelenkázni, blabla... Te akartad/ ti akartátok, mostmár csinálni kell, nincs mese.

 • 2012.04.14 16:06:31Cocu

  Jézusom. Még csak a 17. hétnél tartasz, vagyis van még 23 hátra! Mi lesz később??? Az emelgetés, ha hozzá van szokva a szervezeted, különös orvosi ok nélkül nem okoz semmi problémát. Nem is mondta az orvos - talán épp ezért...
  (én a 30. hétben járok, és januárban múlt 2 éves a nagyobbik)

  De ami miatt írok:
  "hiába magyarázom, hogy ez Bogyóka miatt van így, nem igazán veszi a lapot"
  Örülj neki, h nem veszi, ha már neked nincs annyi eszed, h nem mondogatjuk a nagynak, h a tesó miatt van ez, a tesó miatt van az - így lehet jó előre megalapozni a testvérféltékenységet, ha venné a lapot, már most utálná a tesót...

  A 17. héten meg még jópáran nem éreznek semmit, az, h hol érzed, hol nem, teljesen normális.

 • 2012.04.14 16:52:34plüss_Teknős

  Nekünk 17 hónap lesz a két csajszi között. Végig emelgettem-emelgetem a 'nagyot', aki ráadásul most tanul járni. Megerőltető, de Castrohoz csatlakozva mi akartuk így, és a pocakomon kívül a 'nagy' amúgy sem nagyon fog fel az egészből semmit (majd néhány nap múlva, ha kinn lesz a kicsi) :-)
  A névválasztás hamar megvolt mindkét lánynál, az meg, hogy kinek hány ugyanolyan nevű kretén ismerőse van, nem érdekel...

 • 2012.04.15 05:11:26Scala

  Köszönöm Istenem, hogy émelygek a nettől, így rendkívül ritkán csak olvasok Porontyot. Ennek a naplónak a stílusa pl. kimondottan rossz és közhelyes.

 • 2012.04.15 23:28:06zsocsa

  nem bántanálak mert emlékszem mennyire érzékeny ilyenkor az ember..de lehetnél egy kicsit lazább és paramentesebb.igy csak ennyi.+boldogságot egészséget nektek.

 • 2012.04.16 15:45:09hinta-palinta

  mélyen fekvő méhlepénnyel ne emelgess semmit.

 • 2012.04.16 15:46:16hinta-palinta

  ?
  előzőm?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta