SZÜLŐSÉG

Tisztaság fél egészség?

2012. április 10., kedd 12:48 |

A Facebookon kering egy anyákról szóló szöveg, aminek a lényege az, hogy megbocsátható a kisgyerekes házban a kupi, a kosz, mert a takarításra fordított időt a gyerekek kapják. Sokan megosztják, lájkolják, hiszen ez egy tökéletes felmentés a takarítás, a rendrakás alól. De nem árt különbséget tenni a ragacsos padló és a bűzölgő elmosatlan edények, illetve a gyerekek össze-vissza pakolászásától született rendetlenség között.

stockfresh 232198 mother-cleaning-the-floor sizeM

Mert nyilván arra tényleg nem lehet senkinek kapacitása, hogy a gyerek felfedezőösztönét -amikoris kirámolja a fiókokat, lepakolja a polcokat, és a játékait a lakás minden táján elszórja- a nap minden szakaszában kordában tartsa. És különben is, hadd csinálja. Az már más kérdés viszont, hogy mennyire tűrhető el a tényleges kosz, mocsok, a szétkent kajamaradék a padlón vagy a kárpiton, vagy a szőnyeg piszkossága.

Azt mindenki maga dönti el, milyen környezetben képes élni

De bele lehet gondolni, mit gondol majd a gyerek rólunk, ha felnőve ezt látja, milyen lesz ő, ha ebben nő fel, mit gondol rólunk legbelül párunk, mit gondolnak az ismerősök, barátok, rokonok? Jó eséllyel semmilyen negatív visszajelzés nem érkezik (bár lehet egy ilyentől leesne a tantusz), mindenki kicsit kínosan, de mégis megértően mosolyog, ha szabadkozik az ember, hogy hát ugye, a gyerek... De közben viszolyognak, igénytelennek és rendetlennek tartják az anyát, a nőt.

Kell ez bárkinek is? Nem beszélve arról, hogy a látvány mellett higiéniai, és egészségügyi kérdések is felmerülnek. Mennyit kell takarítani, hogy a por, az atka, a baktériumok ne okozzanak betegségeket, allergiát, folytonos tüsszögést, viszketést?

A túlzott tisztaság is árt

Szerencsére a válasz nem az, hogy mindig minden körülmények között legyen tip-top a lakásunk. Több kutatás is készült a témában, s lényegében mindegyik azt mondja, kell egy kis kosz, de persze, csak mértékkel. 2008-ban a müncheni egyetemi kórház kutatói 922 osztrák, finn, francia, német és svájci csecsemő köldökzsinór vérét és anyjuk terhességi körülményeit elemezték ki, s arra az eredményre jutottak, hogy azok az anyák, akik terhességük alatt vidéken, állatokat gondozva tevékenykedtek, rezisztensek lettek a leggyakoribb allergizáló dolgokkal szemben (por, atka, szőr, pollen, szalma). Ez a gyermekükbe is átkerült, ők kb. ötéves korukig nagy eséllyel szereztek védettséget anyjuk által. Ez a védelem – a kutatók szerint- még annál is hatékonyabb, mint az, ha a gyermek maga került állatok vagy istálló közelébe.

A másik véglet, a tisztaság mánia éppúgy rossz, mint a lakás túlzott elhanyagolása. Kutatások  igazolják, hogy a rendszeres fertőtlenítés, az antibakteriális szappan, tusfürdő a jótékony baktériumok is elpusztítják, így gyengítik a család természetes védőpajzsát. Az az anya, aki minden kis jelentéktelen koszt azonnal eltüntet a padlóról, a gyerek kezéről, játékairól, nem engedi, hogy a gyermek szervezete meg-megküzdjön a betolakodókkal, ezáltal edzetlen, gyenge lesz. Így könnyen beteges lesz, ha már anyuka nem lesz mellette, hogy folyton lefertőtlenítse.

Arany középút

Az igazság talán a jól megszokott arany középúton rejlik: törekedjünk a tisztaságra, ne engedjük, hogy úrrá legyen a mocsok rajtunk, de ne is megszállottan takarítsunk, hiszen azzal kitakarítjuk a természetes védelmünket, és a gyerektől tényleg elvesszük az időt.

Néhány hasznos tanács

 • • Fussuk át a lakást minden 2-3 nap porszívóval, heti egyszer pedig érdemes felmosni!
 • • A HEPA-szűrős porszívók sokat segítenek, sőt: poratkák ellen kiválóak
 • • Legyen minél kevesebb porfogó a lakásban (nyitott polcos könyvsor -könyvek igen!-, apró tárgyak). Ha mindenképpen ragaszkodunk ezekhez a dolgainkhoz, helyezzük őket vitrines szekrénybe, vagy marad a rendszeres portalanítás.
 • • A forró gőzzel működő takarítógépek, mopok is kímélően, mégis hatékonyan tisztítanak (nem kell vegyszert használni)
 • • A takarításhoz, mosáshoz szükséges vegyszereket is gondosan válogassuk meg, inkább a természetes tisztítószereket részesítsük előnyben (pl. vízkőoldásra ecet,fehérítésre citrom, mosáshoz mosódió, folttisztításhoz marhaepe-szappan)
 • • Engedjük a gyereket felszabadultan játszani, ha úgy adódik, hadd legyen homokos,sáros, simogasson állatokat (persze olyanokat, amelyekről tudjuk, de legalább feltételezzük, hogy megfelelően gondozottak). Nem kell azonnal lefertőtleníteni.
 • • Legyünk sokat a szabadban, kiránduljunk, ismertessük meg korán a falusi, vidéki élettel (pl.: állatok, istálló, lovaglás, allergizáló növények)
 • • Napi szinten pakoljunk össze, takarítsunk egy keveset, minthogy hagyjuk, hogy eluralkodjon a káosz a lakásban, mert innen már nehéz megteremteni az ideális állapotot. Ha ez magától nem megy, készítsünk haditervet. Vonjuk be már egészen kicsi korban gyermekünket is a házimunkába, a legtöbb gyerek igenis élvezi a porszívózást, a felmosást és általában véve a takarítás különféle fázisait.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.04.10 19:24:40plagi madár, az al kotmányt aláiro álamfö

  Vesd össze mindezt a legújabb, kretén marketingesek által kitalált reklámmal, az elektronikus érzékelővel ellátott szappanadagolóról (nehogy szegény, pici gyereknek meg kelljen érintenie a baktériumoktól hemzsegő szappanadagoló gombot! :D)

 • 2012.04.11 00:42:57sony

  Könyvek, mint porfogók? Hű, csak nem? Kifogytak a könyvhetes cikkek? ;)

 • 2012.04.11 07:56:52Ncsk

  Nincs ezzel a cikkel semmi baj, sőt... Ismerek én nem egy lustaság mintaképe anyukát, akik a mocsokban élnek "nincs időm a gyerektől" felkiáltással. Elvileg nekem is az a véleményem, hogy az olvasótól feltételezzünk némi intelligenciát és nem kell szájba rágni pl. a könyv, mint porfogó szerepét, DE KELL. Sajnos ennyire nincsenek ezzel tisztába egyesek. A mai gyerekek más környezetbe születnek, eleve másként terhelt az immunrendszerük, mint 100 éve, vagy akár csak 50 éve. Sokkal több vegyi anyaggal találkoznak, nagyobb elektromágneses terhelésnek vannak kitéve, stb. Lehet, hogy régen a csecsemőt kitették a kertbe "legelni" és nem lett semmi baja, de a mostani gyerekek igen nagy arányban lesznek allergiások erre-arra (pl. virágporra)Nem ők lettek gyengébbek, hanem a világ változott meg. És mielőtt valaki azzal jönne, hogy régen sem adtak a higiéniára, akkor ellent kell mondjak, mert dehogynem, gyerekeknek még a faluban is eleinte kifőztek mindent, ahol nem, ott mindent összevetve (valószínű egyéb dolgokra sem figyeltek kellőképpen) kicsit nagyobb volt a gyermekhalandóság (hopsz)...

 • 2012.04.11 09:07:35oksimoksi

  @sony: nálunk pl. több száz könyv van zömében polcokon. Tudod milyen szar letörölgetni azt a rengeteg port, ami a tetejükön fennakad? Ezért mi is valami zárt megoldáson gondolkodunk, mert nem éppen élvezet mindig leszedegetni őket letörlés céljából, ha nem szedjük le, akkor meg semmit nem ér a törölgetés. Szóval, nem kell műveletlennek lenni, hogy a könyvet porfogónak nevezzük. Megerősíthetem :)

 • 2012.04.11 10:28:19vasszűz

  A cikk írója nyugodtan jöhet hozzám takarítani, ha már ennyire szorgos.

 • 2012.04.11 10:32:53vasszűz

  A koszos, rendetlen lakás pedig kizárólag a nő felelőssége, senki másé, nyilvánvaló. Más nem is lakik ott.

 • 2012.04.11 10:35:18panka

  plagi madár: ezen a reklámon én is felháborodtam, főleg, hogy belegondoltam, hogy utána meg beletörli a kezét a törölközőbe, amit anyuka vagy cserélt az elmúlt két hétben, vagy nem, és jobb esetben esténként nem a feneküket törlik bele... Vagy manapság már steril papírtörlőbe töröljük otthon a kezünket?

 • 2012.04.11 11:38:19sony

  Ncsk, oksimoksi: Rengeteg könyv van nálunk, sokat olvasunk. Porosodnak. De szerintem nagyon vicces a rengeteg könyvhetes poszt után bedobni így egyszerűen a könyveket a porfogó kategóriába :D
  Ti _tényleg_ nem érzitek, milyen ironikus ez így? ;)

 • 2012.04.11 18:23:05Miremi

  Volt egy ismerősöm, aki szintén ezzel takarózott, mint a cikkben: "megbocsátható a kisgyerekes házban a kupi, a kosz, mert a takarításra fordított időt a gyerekek kapják."

  Mikor mondott hasonlókat, nem is foglalkoztam vele, gondoltam, az első felfedezéseit tevő kisgyerek szanaszét pakolja csak játékait, amit természetesnek gondoltam, nem lehet állandóan pakolni utána, stb. Vagy nem tragédia, ha az esti vacsora tányérok, csak másnap lesznek elmosogatva, ha hullafáradtak estére már, stb. Vagy nincs mindig mód, a teregetés után megszáradt ruhákat azonnal kivasalni és bepakolni a szekrénybe, stb. Teljesen normális családnak hittem őket.

  Mikor meghívott az anyuka és elmentem hozzájuk, szószerint földbe gyökerezett a lábom. Mintha egy putriba mentem volna. Szutyok mindenütt, a konyhában halomban sorakoztak a mosogatnivalók (nem aznapi, hanem régi, beszáradt dolgok, egy hete nem mosogattak, már szinte az összes edény, tányér, pohár kint volt, amely koszos edény nem fért már sehova, azt a földre tették, ráadásul még az egyik szobában is voltak el nem mosogatott lábosok, mert nem fértek már el a konyhában!). A lakásban a sok szétszórt cucc miatt, szószerint gyalogos ösvények voltak. Ráadásul büdös is volt. Álmomban sem feltétleztem volna, hogy ekkora kupi létezik (az anyuka korábban könyvelőként és bérszámfejtőként dolgozott,tehát nem aluliskolázott (és a férje sem), és nem a bizonyos településeken látható klasszikus falu széli putri házban laktak, hanem jó hírű település és utcafrontról, kívülről kifejezetten takaros háznak tűnt otthonuk. A valóság meg...).

  Ép ésszel azóta sem tudom felfogni. Sajnos, nem álom volt.

 • 2012.04.11 19:09:49plagi madár, az al kotmányt aláiro álamfö

  @Miremi: kösz az emlékeztetőt! Igaz, még csak félnapos, de halomban áll a mosogatnivaló! :)

 • 2012.04.11 22:41:03zsocsa

  nálunk is sok könyv van és direk üveges szekrényt készittettünk a por ellen, mert ez igy igaz,hogy rengeteg por lepi be ha nyitott.-elötte az volt- nagy okosok az összeset nem lehet egyidöben olvasni csak hogy ne porosodjon:-)

 • 2012.04.12 08:25:04R2D2 & C3PO

  Többek között a könyvek és mütyűrök portalanítására találták ki a strucctollat és a különféle, kisebb-nagyobb, elektrosztatikus portalanítókat. Ugyanis egy ruhával csak belenyomod a port ezekbe a tárgyakba, míg a kis szálacskák simán kisöprik a port a résekből.

  Csak le kell törölni a könyvek tetejét... És körbeszaladni a portörlővel a nippeken...

  Én a magam részéről kisebb túlzásnak tartom a 2-3 naponta porszívózást és a heti felmosást. Nálunk a macskával együtt kb. kéthetente érik meg a padló porszívózásra, és olyan negyedévente szoktam felmosni. Ha valami kiömlik, akkor helyi romeltakarítás van - minek nyaljam fel az egész parkettát (aminek mellesleg árt a gyakori felmosás...), mikor csak egy papírlapnyi területen van szennyeződés... Sár esetén is helyi takarítás van. Homok esetén pedig partvis, de ez is helyi probléma.

  Egyik alapelvem, hogy csak a koszt takarítom, a tisztaságot nem. :-P

 • 2012.04.12 21:27:41oksimoksi

  @R2D2 & C3PO: A tollseprű csak kamu, össze-vissza száll a por, nem lehet rendesen eltakarítani ilyenekkel. Ez van.
  Az, hogy nálatok kéthetente van porszívózás, meg félévnte felmosás, nem gondolom, hogy reklám értékű. Én inkább ezzel nem dicsekednék.

 • 2012.04.13 01:38:23R2D2 & C3PO

  @oksimoksi
  Hát, míg nem próbáltad, nem hiszed. ;-DDD (Amúgy ne vegyél gagyi sz@rt...)

  A tisztaság a reklámérték. ;-DDD
  Negyedévente mosok fel, amúgy is.

 • 2012.04.13 08:53:56oksimoksi

  @R2D2 & C3PO: Nem mondtam, hogy nem próbáltam. Éppen, hogy vettem igazi tollasat és portaszítót, kicsit és nagyot, sőt kaptam olyat is, ami magától forog, de mind egy nagy baromság. De a hülyeségnek mindig van felvevőpiaca.
  Amúgy próbálni sem kellett volna, logikus, hogy csak elpiszkálja máshova a port.

 • 2012.04.13 14:40:44anothernick

  ezért kell tényleg portisztításra való kendő. nem olcsó, de működik! és nem szétszórva, felszedi! :)

 • 2012.08.08 22:37:22clean

  hát én elájulok rajtatok negyed évente felmosni??? 2 hetente porszivozni? nekem 1 gyerekem van és elotte is meg mindig is 2 naponta felmosok és mindennap kiporszivozok a wct egy nap 2 szer fertotlenitem mert ez az alap egy lakásban. Hát akkor végulis nektek elég negyed évente furdeni is és 2 hetente mosni is ezzel a hozzá állásal miért ne ?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta