SZÜLŐSÉG

Szabad-e a gyerekeket tiltani egymástól?

2012. április 6., péntek 17:52

A szomszédunk, Mariann kurva. Nem úgy kurva, hogy egy hülye kurva, mert nem bírjuk, hanem a foglalkozását tekintve az. Ráadásul nem a luxusprosti fajtából (ahogyan azokat nevezzük, akik lakásra mennek és fürdenek is előtte), hanem a klasszikus utcai. Mariann  lopós is. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak egy-egy körömlakk az ajándékboltból, Túró Rudi a közértből, ilyenek. Mondjuk a lopás megítélése szempontjából ez oly mindegy, ki is tiltották a környék boltjaiból.

stockfresh 1208734 sad-abused-abandoned-street-kids sizeM

Négy gyereke van. Már a költözködésünk alatt beslisszantak néha a kertbe az enyémekhez, a legidősebb a korát és a körülményeket is meghazudtolva talpraesett és intelligens kölyök, olyan, akiből lehetne is valaki, ha nem oda születik, ahová, de minden esélye megvan arra, hogy nem lesz. Mariann, mint új szomszéd, akiről semmit nem tudtam, nálam tiszta lappal kezdett pár hónappal ezelőtt, vagyis nem azért nem foglalkoztam vele és kerültem a társaságát, mert kurva, hanem, mert egyszerűen nem érdekelt. A gyerekei néha beállítottak, olyankor a kinőtt, szakadt, vagy éppen pont a túl nagy ruhákat látva rajtuk összeválogattam nekik egy-egy pakkot az enyémek kinőtteiből, aztán néha vérszemet kaptak, a vadiúj görkorit is vitték volna. Gyerekek.

A társadalmi különbség persze az enyémeknek is feltűnt, de ez nem lenézéssel vagy kirekesztéssel párosult, hanem empátiával. Nagy haverok nem lettek (más az érdeklődési körük), de leállnak a suliban beszélgetni, a nagyobbak olykor lógnak is együtt, ha pedig előkerül egy szűk pulóver a szekrényből, az egyértelmű, hogy megy a szatyorba, a szatyor meg Mariannékhoz.

Az első csapás a tanároktól jött. Amolyan burkolt, mégis teljesen egyértelmű utalás arra, hogy ezeket a gyerekeket szokták látni együtt játszani, ami nem tetszik nekik. Aztán minap már anyám hívott, hogy azonnal tiltsam el őket egymástól, merthogy tisztában vagyok-e azzal, hogy Mariann kurva. És lopós. „Nem gondolom, hogy ezekkel a gyerekekkel kéne barátkozniuk." Így. Lelki szemeim előtt persze egyből megjelent, ahogyan leülök az enyémekkel beszélni, hogy figyelem, mostantól semmi kontaktus azokkal, mert kurva az anyjuk. Vagy ezt így hogy?

tk3s 20060720 cob bv1 275
Fotó: Vince Bevan

Szülők miatt tényleg tiltani kellene a gyerekeket egymástól? Egyáltalán lehet? Milyen elfogadható magyarázattal? A tiltás nem a nevelésbe vetett hitünk megkérdőjelezése? Óvatosság ez vagy előítélet? Mit éreznek azok a gyerekek, akikben ennyire nyilvánvalóan nem bíznak, hogy meg tudják ítélni, mi a helyes és mi a helytelen, mi a jó és mi a rossz? És mit éreznek az anyjuk, apjuk miatt kiközösített kölykök?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.04.06 18:39:22dr.kakaósbögre

  faszom azokba a gyökerekbe akik a szülők hibáit is a gyerekeken vernék le.

 • 2012.04.06 18:43:55Liquid_Night

  A gyerekből nem csak a család meg az anyagi körülmények nevelhetnek lumpen embert, hanem az is, ha mások őt kiközösítik...ebből ő csak annyit fog érezni, hogy VELE nem jó valami...

  Így termelődik a szar újra.

 • 2012.04.06 18:44:26pHérték

  Azért sok igazság van abban, hogy jó erkölcsöt megrontanak a rossz társaságok... De azért vannak a szülők, hogy odafigyeljenek a gyerekekre. Akár egymáséira is, nem csak a sajátjukéra.

 • 2012.04.06 18:44:50fukka636

  fake

 • 2012.04.06 18:47:09lyesmith

  Mondjuk az nem annyira érdekes hogy kurva e az illető vagy sem. Az már inkább hogy lopós. Merthogy ez valami amit a gyerekek hajlamosak eltanulni. Aztán legközelebb a te gyerekedet tiltják ki a boltból.

  A kérdés az hogy ki hol húzza meg a határt. Ha szomszéd gyerek apja kábítószeres akkor biztos nem engedném át a gyerekemet játszani.

 • 2012.04.06 18:51:13tejcsokoládé

  én sajnálom azokat a kiskölköket akik ilyen körülmények között élnek, mert szegényeknek nem sok esélyük van arra, hogy eléggé eltávolodjanak ettől az életformától. és milyen szörnyű érzés lehet nekik azért bűnhődni, mert a szüleik olyanok, amilyenek.

 • 2012.04.06 19:52:57Jelen a

  Sztem a szülőnek joga van meghatározni, kivel engedi barátkozni a gyerekeit, mert aki korpa közé keveredik azt felzabálják a disznók. Mindemellett a kategorikus tiltást is ellenzem. A lényeg, kinek van nagyobb befolyása a sajátjaimra: a szomszéd kölyköknek, vagy nekem.

 • 2012.04.06 20:56:01wowerman

  A gyerekeket általában a többi gyerektől tanulják el a normákat, nem a felnőttektől (különben csupa olyan gyerek lenne a generációnkban aki mentalitásában 40 éves). Persze egyes c-kategóriás körökben ez azért borul meg, mert nem is járnak iskolába. De jelen helyzetben lehetnek normális gyerekek ezekből, hisz ha az osztályukban a többi gyerek rendes, akkor ők is inkább lesznek azok. Egy szülő kevesebb ráhatással ér fel mint 25 osztálytárs.

 • 2012.04.06 21:36:09abatoire

  Sajat peldamon tudom hogy egy nem tul szerencses korulmenyek koze szuletett gyereknek milyen meghatarozo lehet egy rendes csalad mukodesenek megismerese, a bizalmon es kommunikacion alapulo szulo gyerek kapcsolat megtapasztalasa.
  Ha a csoro kolok a buno szulei miatt kapcsolataiban bezarva marad abba a nihilbe amiben van, akkor soha sem tapasztahatja meg hogy lehet maskepp, soha sem fogalmazodnak meg olyan kerdesek egyszer a fejeben ami onnmagat jobb iranyba vezerli.
  Bar az aggodalom jogos es oda kell figyelni, a hatas nem csak egyiranyu es nem csak negativ lehet!
  Egy szerencsetlen gyereket moralis iranytuvel lathat el el egy eletre!

 • 2012.04.06 22:21:08dr. Ez is csak egy nick

  Nem lehet, hogy a cikkíró is kurva?

  Merthogy újságírónak nem újságíró, az hétszentség.
  Az újságíró ugyanis tud írni. Helyesen is.

 • 2012.04.06 22:43:27TH

  Egyetértek azokkal, akik szerint az eltiltás nagyon rossz hatással lenne a szomszéd kölkökre, miközben egy haveri kapcsolat is segíthet nekik abban, hogy normálisabb utat találjanak maguknak az életben, mint az anyjuk. Csak kicsit esetleg több odafigyelést igényel sztem a szülők részéről, hogy ne a szomszéd gyerekek legyenek a végén rossz hatással a sajátokra.

 • 2012.04.06 22:45:04TH

  @dr. Ez is csak egy nick: a helyesírást ugyan nem figyeltem, de a szöveg logikus, érthető és normális a fogalmazás is. Szóval a trollkodásod kifejezetten idegesítő...

 • 2012.04.06 22:48:09TH

  @dr. Ez is csak egy nick: az előző kommentem mintha eltűnt volna...A lényeg: a szöveg fogalmazása jó, a felépítése logikus és követhető, 1-2 vesszőhibán kívül meg helyesírási hibát sem találtam egy gyors átnézés után. Minek trollkodsz (ráadásul igen bunkó módon), amikor egyáltalán nincs igazad?

 • 2012.04.07 06:26:33Müszélia

  ha eltiltod, bejön a képbe a "csak azért is" tényező. nem lehet jól dönteni.

 • 2012.04.07 07:29:44bruhahahahihihi

  Én a KÚRVA BUNKÓ Kövér "Köteles" gyerekeitől tiltanám a gyermekeimet abban az iskolában Szigetszentmiklóson ahová a Fidesz Banditák helyeztek egy közutálatnak örvendő embert iogazgatónak , és áll a botrány.....

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta