SZÜLŐSÉG

A régi mese a jó mese

2012. március 29., csütörtök 19:40

Diavetítőt keresek. Már sokkal korszerűbbeket lehet kapni, mégis vonzódok a rég nem gyártott, bogárhátú, kékes színű lemezgyárihoz. A harmincasok emlékezhetnek rá, mindig volt valami baja. Vagy túlmelegedett, vagy az égő mondta fel a szolgálatot vagy éppen a film akadt be. De imádtuk.

Fotó: Nagy Attila

Leginkább a hangulatát, ahogy kerítettünk egy üres falat, a sötét szobában befészkeltük magunkat a bátyámmal anyám és apám ölébe, vetítettek és olvasták a feliratokat. Ma már ez is ritka sajnos, hogy apa és anya is van a családban. De végül is, egy szülő ölébe is be lehet kucorodni és elő lehet venni a Kockás Fülű Nyulat, a Vukot, a Hamupipőkét, ami az én szótáramban jó sokáig Hamupupóka maradt.

Különös varázsa volt ezeknek a filmvetítéseknek

Valószínűleg ezért is szeretném ugyanezt a hangulatot megteremteni a saját lányomnak is. Tudom, nem egészen másfél évesen még nem érett rá, arra sem nagyon, hogy meghallgassa, értékelje a hosszabb meséket, ennek ellenére rendületlenül próbálkozom. Nemcsak azért, mert ez tanítja, bővíti a szókincsét, hanem azért is, mert nekem is jólesik mondókázni, meséket, regéket mondani, olyan szövegekkel újra ismerkedni, amelyeket régen kívülről fújtam, de ma már csak hézagosan rémlik egy-egy sor.

Fotó: Nagy Attila

S sokszor eszembe jut Szabó Magda, akinek jogász édesapja már a négyéves gyermekével latinul társalgott, az írónő pedig az ókori mitológiai történeteit hallgatta elbűvölten. Én nem tettem ilyen magasra a mércét: nekem már az jólesne, ha a lányom ismerné a Vukot, meg Süsü, a sárkányt, és nemcsak Thomason, meg Eperkén nőne fel. Nem azért, mert a Thomas nem jó, sőt, nekem, felnőttfejjel is nagyon tetszik, ahogyan lekötnek a Bogyó és Babóca és az Anna, Peti, Gergő történetek is, de számomra a Vuk az igazi. Meg a Süsü. Nem véletlen, hogy mindig ott ragadok pár percre, ha éppen valamelyik sztorit adják a tévében.

Tévé vs. dia

Igazából nagyon kevés tévét nézünk, a porontyom sem igényli még. Mondhatnánk, hogy ez természetes, ebben a korban még azt sem tudják a gyerekek, hogy mi az a televízió, de dehogynem. A mai gyerekek tudják igazán, hiszen nekik természetes már a laptop, a table, az okostelefon is. És az is, hogy be tudják kapcsolni és akkor már lehet is mesét nézni. S nézik is, különben nem tennének fel fórumozók olyan kérdést a másiknak, hogy a te gyereked is reklámfüggő? "A tied is megbabonázva bámulja órákig a képernyőt?"

Fotó: diafilmmuzeum.hu

Nos, az enyém nem. S ez nem feltétlenül nekem köszönhető, de talán annak igen, hogy rengeteg könyv veszi körül. Több ezer felnőtt és néhány száz példány a gyerekirodalomből, aminek nagy része még apáé, anyáé, nagymamáé, nagypapáé volt. A családban ugyanis szerettek olvasni a felmenők is, az én édesanyámnak mindig vett a nagyanyja egy könyvet, amikor a városban járt. Azaz minden héten egyszer, az ,,öreglány" ugyanis imádott moziba menni. S ezek a kötetek megvannak ma is, számomra az egyik legkedvesebb közülük a Nyakigláb Apó. Az ifjúsági regény története bájos és egyszerű: egy intézetben felnőtt lány egy ismeretlentől lehetőséget kap arra, hogy egyetemen tanuljon. A jótevőről csak annyit tud meg véletlenül, hogy nagyon magas, azt már ő képzeli hozzá, hogy rettenetesen öreg lehet a férfi. S minden hónapban egyszer, majd többször levélben ír Nyakigláb Apónak a tanulmányai előremeneteléről. A beszámolók végül egyre személyesebbé és közvetlenebbé válnak és mind többször szólnak az egyik szobatárs fiatal nagybácsijáról, aki rabul ejti Judy szívét. S persze a vége nagyon egyszerű: Mr. Pendeltonról, a szeretett férfiről kiderül, hogy ő a Nyakigláb Apó. Jane Webster a történetet a Kedves Ellenségemben szövi tovább, de ennek a középpontjában már nem a szerelmesek, hanem egy nevelőintézet életéről szól és azt boncolgatja, mi a nehezebb, 113 árva sorsát igazgatni mindenféle anyai és vezetői tapasztalat nélkül vagy mosolyra fakasztani egy rosszkedvű, mogorva skót orvost. A mű első részét legnagyobb örömömre nemrég újra kiadták, de aki szeretné, a Magyar Elektronikus Könyvtárban is elolvashatja.

Kata

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.03.30 09:11:27oksimoksi

  A Kedves Ellenségemről épp a minap meséltem valakinek, hogy sosem hallottam senkitől, hoy olvasta volna, vagy bármit tud erről a könyvről. Pedig bár már nem tudom pontosan, miről szólt, csak emlékszem, hogy hatással volt rám, nagyon szerettem általános iskolásként olvasni.

 • 2012.03.30 09:45:48zsopicur

  Nekem is ilyen vetítőm van, imádtam :) A fiam még csak 7 hónapos de alig várom, hogy vetíthessek neki. Azért is jó ez a nehéz fémvacak, mert remek kifogást adott anyukámnak 2 mese után, hogy túlmelegedett, ennyi volt a mese mára :). Minden este 2 mesét vetített le, egyet én választottam, egyet nővérem 1 hétre előre megtervezve és beírva egy táblázatba. Még gimis koromban is volt h az épp aktuális szerelmemmel vetítettünk, nosztalgiáztunk, sört ittunk és csókolóztunk a lesötétített szobámban :).

 • 2012.03.30 12:43:13Lau2

  A lányom alig volt 2 hónapos, csak akkor volt hajlandó aludni vagy egyátalán csendben maradni, ha mászkáltam vele, vagy ha olvastam neki. Feküdt az ölemben, nézett rám hatalmas szemekkel, és hallgatta, hogy Radnóti verseket vagy Tolkien Sonkádi Egyed Gazda című meséjét olvastam neki (tudom, lehetett volna mást is, de az volt épp kéznél...). Anyukáméknál egy éves korában találkozott előszőr a diavetítővel, és imádta. Egy-egy tekercsnyi mese pont olyan hosszú, hogy lekösse az érdeklődését, de még ne fárassza ki a gyereket. Szóval szerintem nincs olyan, hogy túl korai egy babának olvasni, inkább a te hangodat hallja, a te ritmusodban és hanghordozásodban előadva találkozzon a mesékkel, mint a túlpörgetett, reklámokkal teletűzdelt Minimaxon. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel bensőségesebb összebújva mesélni... A lányom most 10 éves, suliba már úgy ment, hogy tudott olvasni, falja a könyveket és sorra nyeri az iskolai és kerületi magyar versenyeket. Lehet, hogy azért, mert kiskorától kezdve annyit olvastunk neki...:)

 • 2012.03.30 14:11:18Foxhunter

  Az en ketevesemnek folyamatosan megy 2 TV-n egyszerre az Eperke es a Verdak, de o megis csak az Elet es irodalmat olvassa es tavolba revedo tekintettel Ady-verseket szaval. Szerintem ezzel le is zarhatjuk a bezzeg-az-en-gyerekem versenyt.

 • 2012.03.30 14:42:50tündérborsó

  Az enyém még nincs kettő, de már a fejébe vette, hogy megreformálja a gyerekkönyv piacot. A történeteinek most keresem a kiadót. HAHA

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta