Hogyan kezdjük a gyerekkel az olvasást?

Együtt olvasni a gyerekünkkel csodálatos dolog. De hogyan éreztessük ezt vele is, hogyan szerettessük meg vele a könyveket? A Parents gyerekkönyvírókat kért fel a szakértéshez.

stockfresh 1393466 mother-reading-to-her-son sizeM

Kezdd korán

Ne aggódj azon, ha azt érzed, a kicsi még nem elég idős, hogy megértse a könyvet - az olvasás még akkor is jót tesz neki. "Mi akkor kezdtük, amikor a fiam még a pocakomban volt" - említi a kétnyelvű gyerekkönyvek írójaként ismertté vált Samantha Vamos. "Azt akartuk, hogy halljon minket artikulálni újra és újra."

Változtasd játékká az olvasást

Ezt javasolja Karen Katz, akinek színes gyermekkönyvei hosszú idők óta a szülők és a gyerekek kedvencei. Olvass olyan könyvet a kicsinek, amelyet össze tudsz kapcsolni a mindennapokkal és az általa ismert dolgokkal – Katz saját könyvét, a "Hol a baba köldöke?" címűt említi játékalapnak, de bármely másik könyvet használhatunk - a lényeg az együtt töltött idő és a játék.

Érezd a ritmust

Segíts a kicsinek felvenni a szavak ritmusát - énekelj, mondókázz és válassz olyan könyveket, amelyekben az illusztrációk lefoglalják a gyereket.

Magyarázz

Segítsd a megértést és a fejlődést azzal, hogy olvasás közben elmondod, mit csinálsz. Mi rituálét csináltunk abból, hogy minden könyv holvoltholnemvolttal kezdődik, és ittavégefusselvélével fejeződik be. De érdemes például lapozás közben mondani, hogy "lapozunk" és így tovább.

Érzéssel

A szakértők szerint azok a piciknek szóló könyvek, amelyeket nem csak olvasni, de érezni kell (az anyagbetéteket, stb.), segítenek a gyerekeknek a megértésben és teljesebbé teszik az első könyves élményeket.

Engedd, hogy ő olvasson

Nagyjából 10-12 hónapos korától kezdődően adhatsz a kicsi kezébe könnyen forgatható lapozókat, könyveket, amelyekkel hagyhatod is játszani - az sem baj, ha fejjel lefelé tartja. "Egy ilyen könyv olyan, mint egy plüssállat az agynak" - említi Erica S. Perl, többszörös gyerekkönyvdíjas szerző. Hagyd, hogy ismerkedjen a textúrával, a képekkel, a lapokkal - vagy éppen az ízekkel, ha úgy tartja kedve.

Mutass jó példát

Kislánya születése óta a sikeres gyerekkönyv-szerző Jarrett Krosoczka telepakolta könyvekkel a lakást. "Mindenhol van egy-két gyerekkönyv, és akárhol is vagyunk, bárhol le tudok ülni olvasni neki" - említi. Ha folyton csak mondogatod az olvasást, de téged nem látnak kezedben könyvvel, falra hányt borsó, amit beszélsz - így a másik jótanács.

Ne hanyagold a képeket

Ha a gyerekek kinőttek a képekből, akkor se hanyagoljátok el az illusztrációkat - sőt, akkor jön el az ideje az igazi játéknak! Katherine Paterson, az Híd Terabithiába című könyv szerzője (és a fiatalok olvasásának jószolgálati nagykövete) azt javasolja "kérd meg a gyereket, mesélje el, mit lát a rajzon, számára az mit jelent! A képek olvasása egy olyan dekódolás, amely a bonyolultabb szimbólumok, a betűk olvasásának első lépcsője!"

Ne rohanj

Tölts időt az egyes oldalakkal, képekkel. Tad Hills író szerint "nyugodtan, ráérősen időzzetek el a képeknél, segíts a kicsinek megtalálni a szövegértést segítő részleteket, és bátorítsd a gyereket arra, hogy találgasson ezek segítségével, vajon mi történhet legközelebb. Ez segít a megérzések fejlesztésében és fejleszti a kicsi kommunikációs készségeit.

Játszd el

Segít a szöveg értelmezésében az is, ha játékosan olvasol, hangutánzó szavakkal és jellemábrázolással. Nem csak érdekesebb, viccesebb is leszel ettől.

Ne dobd ki a régi könyveket

Hiába tud már olvasni a nagyobbik gyerek, engedd, hogy a kicsi könyveket újraolvashassa időnként. A biztonságot adó, ismert szöveg segíti a gyereket a beilleszkedésben, az ismert részek kényelme jó érzésekkel tölti el őket. Arról nem is beszélve, hogy az újra és újra olvasott könyvek a memorizálás és a tanulás első lépéseit jelentik a gyerekek számára.

Oszd meg másokkal is!
Mustra