SZÜLŐSÉG

Hogyan kezdjük a gyerekkel az olvasást?

2012. március 26., hétfő 10:33 |

Együtt olvasni a gyerekünkkel csodálatos dolog. De hogyan éreztessük ezt vele is, hogyan szerettessük meg vele a könyveket? A Parents gyerekkönyvírókat kért fel a szakértéshez.

stockfresh 1393466 mother-reading-to-her-son sizeM

Kezdd korán

Ne aggódj azon, ha azt érzed, a kicsi még nem elég idős, hogy megértse a könyvet - az olvasás még akkor is jót tesz neki. "Mi akkor kezdtük, amikor a fiam még a pocakomban volt" - említi a kétnyelvű gyerekkönyvek írójaként ismertté vált Samantha Vamos. "Azt akartuk, hogy halljon minket artikulálni újra és újra."

Változtasd játékká az olvasást

Ezt javasolja Karen Katz, akinek színes gyermekkönyvei hosszú idők óta a szülők és a gyerekek kedvencei. Olvass olyan könyvet a kicsinek, amelyet össze tudsz kapcsolni a mindennapokkal és az általa ismert dolgokkal – Katz saját könyvét, a "Hol a baba köldöke?" címűt említi játékalapnak, de bármely másik könyvet használhatunk - a lényeg az együtt töltött idő és a játék.

Érezd a ritmust

Segíts a kicsinek felvenni a szavak ritmusát - énekelj, mondókázz és válassz olyan könyveket, amelyekben az illusztrációk lefoglalják a gyereket.

Magyarázz

Segítsd a megértést és a fejlődést azzal, hogy olvasás közben elmondod, mit csinálsz. Mi rituálét csináltunk abból, hogy minden könyv holvoltholnemvolttal kezdődik, és ittavégefusselvélével fejeződik be. De érdemes például lapozás közben mondani, hogy "lapozunk" és így tovább.

Érzéssel

A szakértők szerint azok a piciknek szóló könyvek, amelyeket nem csak olvasni, de érezni kell (az anyagbetéteket, stb.), segítenek a gyerekeknek a megértésben és teljesebbé teszik az első könyves élményeket.

Engedd, hogy ő olvasson

Nagyjából 10-12 hónapos korától kezdődően adhatsz a kicsi kezébe könnyen forgatható lapozókat, könyveket, amelyekkel hagyhatod is játszani - az sem baj, ha fejjel lefelé tartja. "Egy ilyen könyv olyan, mint egy plüssállat az agynak" - említi Erica S. Perl, többszörös gyerekkönyvdíjas szerző. Hagyd, hogy ismerkedjen a textúrával, a képekkel, a lapokkal - vagy éppen az ízekkel, ha úgy tartja kedve.

Mutass jó példát

Kislánya születése óta a sikeres gyerekkönyv-szerző Jarrett Krosoczka telepakolta könyvekkel a lakást. "Mindenhol van egy-két gyerekkönyv, és akárhol is vagyunk, bárhol le tudok ülni olvasni neki" - említi. Ha folyton csak mondogatod az olvasást, de téged nem látnak kezedben könyvvel, falra hányt borsó, amit beszélsz - így a másik jótanács.

Ne hanyagold a képeket

Ha a gyerekek kinőttek a képekből, akkor se hanyagoljátok el az illusztrációkat - sőt, akkor jön el az ideje az igazi játéknak! Katherine Paterson, az Híd Terabithiába című könyv szerzője (és a fiatalok olvasásának jószolgálati nagykövete) azt javasolja "kérd meg a gyereket, mesélje el, mit lát a rajzon, számára az mit jelent! A képek olvasása egy olyan dekódolás, amely a bonyolultabb szimbólumok, a betűk olvasásának első lépcsője!"

Ne rohanj

Tölts időt az egyes oldalakkal, képekkel. Tad Hills író szerint "nyugodtan, ráérősen időzzetek el a képeknél, segíts a kicsinek megtalálni a szövegértést segítő részleteket, és bátorítsd a gyereket arra, hogy találgasson ezek segítségével, vajon mi történhet legközelebb. Ez segít a megérzések fejlesztésében és fejleszti a kicsi kommunikációs készségeit.

Játszd el

Segít a szöveg értelmezésében az is, ha játékosan olvasol, hangutánzó szavakkal és jellemábrázolással. Nem csak érdekesebb, viccesebb is leszel ettől.

Ne dobd ki a régi könyveket

Hiába tud már olvasni a nagyobbik gyerek, engedd, hogy a kicsi könyveket újraolvashassa időnként. A biztonságot adó, ismert szöveg segíti a gyereket a beilleszkedésben, az ismert részek kényelme jó érzésekkel tölti el őket. Arról nem is beszélve, hogy az újra és újra olvasott könyvek a memorizálás és a tanulás első lépéseit jelentik a gyerekek számára.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.03.26 13:16:33empatia 13

  Szeresd,a gyerekedet (ez TÖBBEK között, azt is jelenti, figyeled, ismered, és ha LEHET, hagyod, kibontakozni, hagyod, hogy azzal foglalkozzon, ami abban a pillanatban érdekli,...),szeress olvasni, szeresd, a nyelvet,szeress játszani a szavakkal,a gyerekeddel.
  Persze, hogy ilyen legyél, abban nemcsak a Te, hanem, anyukád,a családod, a férjed, a környezeted "munkája" is benne van....
  (Minél kevésbé görcsölsz,a gyereked,annál hamarabb, és jókedvvel válik maga is nemcsak olvasni tudóvá, hanem igazi olvasóvá.)

 • 2012.03.26 15:00:18badabum

  Uhh ezt a gyogyósoknak írták?
  Mármint a posztot........bakker elmagyarázza hogy hogyan utánozd az állatok stb hangját....meg lapozz......jessszus:))))

 • 2012.03.26 18:42:35maisel

  én könyvvel kezdtem...:-)

 • 2012.03.27 00:56:14taxi33

  Hogyan szoktassuk rá és szerettessük meg az olvasást a gyerekekkel?
  Nagyon egyszerű:
  1. Lássa a gyerek, hogy te is olvasol és nem csak papolsz neki róla.
  2. Ne (!) legyen bekapcsolva a tévé, ha nem akarunk megnézni egy konkrét műsort.

  Ennyi. Az eredmény jönni fog magától.

  U.i.: Természetesen legyen lehetősége a gyereknek saját akaratából, bármikor különféle könyveket levenni a polcról és belelapozni. Ehhez persze az is kell, hogy legyen az otthonunkban könyvespolc...(Egyáltalán nem általános!)

 • 2012.03.27 10:49:23monyesz1

  És természetesen felolvasni, felolvasni, felolvasni rogyásig.
  Egészen piciknél bármikor, ovisoknál legalább este fél órát (hétvégén a délutáni alvás elôtt is).
  És ezzel még nincs vége. Nálunk a nagyok már olvasnak, de: mindig jön olyan kötelezô olvasmány, amit nehezebben fogadnak be. Felolvasva, megbeszélve A kôszívü ember fiai tele van kalanddal, humorral, szerelemmel - egyedül olvasva tele van érthetetlen idegen szavakkal. A szabadságunk alatt (autóban, esténként, stb.) felolvasott könyvet a fiunk késôbb magától újraolvasta, mert nagyon jó emlékei maradtak róla :-)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta