SZÜLŐSÉG

Mennyibe kerül majd a bölcsőde?

2012. március 20., kedd 11:08 |

Nem titok, hogy sokkal több bölcsődére lenne szükség, mint amennyi van. Egyre többen kényszerülnek visszamenni dolgozni, és hiába mondja magát családbarátnak a kormány, úgy tűnik, sikerült egy újabb lehetőséget találni a szülők pénztárcájának tovább csapolására.

Karácsony előtt pár nappal fogadta el az országgyűlés, hogy a bölcsődékben az étkezésért fizetendő térítési díjon felül a gondozásért is külön személyi térítési díjat állapíthasson meg a fenntartó. Ennek összege az egy főre eső jövedelem maximum 25 százaléka lehet.

Vegyünk egy átlagos családot, ahol az apa havi 150.000 forintot keres, az anya kap 25.500 ft GYES-t, és mellette 6 órában dolgozik nettó 70.000 forintért. A fenti képlet alapján tőlük elvileg gondozási díjként 61.375 forintot is elkérhetnek. Meredek, nem? Persze a legtöbb önkormányzat ennél jóval alacsonyabb összeget határoz meg, mely napi 100 forintnál kezdődik, azaz egy hónapra kb. 2100 Ft pluszba kerül a bölcsőde a (már eddig is fizetendő) étkezési díjon felül. Az étkezés költségei is nagyon eltérőek, van ahol napi 380 Ft-ból kijön, máshol 600 forintot is elkérnek, ami már eleve havi 7980-12600 Ft .

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke Szűcs Judit érdeklődésünkre elmondta, hogy felmérésük szerint a Budapesti kerületek és megyeszékhelyek 36,5 százaléka bevezette a gondozási díjat, 36,5 százalék még nem döntött, és 27 százalék nem tervezi a bevezetést. Jelenleg egy olyan kerület van  egész országban, ahol a kerületben lakóknak sem étkezési, sem gondozási díjat nem kell téríteni, ez a budapesti XIII.

Ha az önkormányzat úgy dönt, a szülőknek jövedelembevallást kell készítenie, ezzel mentesülhetnek a gondozási díj megfizetése alól. Ebben azonban csak a családok bevételei szerepelnek, a hozzájuk tartozó kiadások nem. Elvileg nem csak a bevallást kell leadni, hanem a hozzá tartozó igazolásokat is, így nem nehéz kitalálni, hogy ezzel a saját vállalkozásban dolgozó, minimálbérre bejelentett szülők fizethetnek alacsonyabb díjat, míg a bejelentve dolgozók a magasabbat. Azt is az önkormányzatok döntik majd el, hogy a hiányzásokra és a nyári szünetre is fizetni kell-e majd. Több szakember is attól tart, hogy a változások hatására elterjednek az illegális bölcsődék, ahol egy otthon lévő anyuka vigyáz majd a többi gyerekre.

2009-ben vezették be az egységes óvoda-bölcsőde intézménytípust, mellyel a 10.000 főnél kevesebb lakosú településeken élők helyzetét akarták könnyebbé tenni, mivel ezeken a helyeken nem kötelező az önkormányzatnak bölcsődét működtetnie. Az új típusú napközbeni gyerekelhelyezést biztosító forma elviekben jó lenne, de nem igazán terjedt el, valószínűleg azért, mert nagy anyagi terhet ró az önkormányzatokra és számos megkötést tartalmaz.

Kiknek nem kell gondozási díjat fizetni?

A három- vagy többgyermekes családoknak, a gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek, valamint a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek után.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.03.20 13:28:37BBVica

  A cikkben a számolás helytelen, hiszen az egy főre jutó jövedelemnél nem osztottátok le a jövedelmet a családtagok számával.
  A példában szereplő összegek esetében (ha nincs több gyerekük) 20.458 Ft a maximálisan fizetendő.
  Ami persze nem kevés, de mégis jobban hangzik, mint a 60ezres havidíj :)

 • 2012.03.20 14:06:46draftpinkie

  Azt helyesen feltüntették a cikkben, hogy a minimálbéren bejelentett vállalkozóknak és a jellemzően zsebbe fizetést kapóknak, tehát az adócsalóknak kell a bölcsiben is kevesebbet fizetni, míg a tisztességes fizetéssel bejelentetteknek kell sokkal többet fizetni akik eleve is több adót fizetnek.
  De azt senki nem tartja igazságtalannak hogy ugyanazért a szolgáltatásért mostmár fizetni fogunk, és ráadásul mindenki más összeget?? Ez olyan mintha attól függene a közértben a kenyér ára, hogy mennyit keresel, vagy mennyit néznek ki belőled!!! Egyik embernek 200 Ft egy kiló a másiknak 600 Ft ugyanaz??? Ha valamiért többet fizetek , többet is várok el, nem?

 • 2012.03.20 16:44:01kismorgó

  na, most örülök, hogy nem volt hely az állami bölcsiben, és egy helyes kis családi napközit találtunk! Napi étkezéssel ugyanannyira jön ki.
  Miért kellene tudnia annak, aki a gyerekre vigyáz, hogy mennyit keres anyuka? Manapság a pénztelenség irigységet is szül, és szerintem csak feszültség lesz ebből. Értem ezalatt, hogy ha valaki a dadus fizujának 5-10szeresét keresi, és dadus ezt tudja, akkor nem biztos, hogy el tud ettől vonatkoztatni, amikor a gyereknek mondókát tanít...
  A másik, hogy annyira nem fair! Fizessen mindenki ugyanannyit. De azért, mert dolgozik valaki, és többet visz haza, fizessen is többet ugyanazért? Naneeee

 • 2012.03.21 07:53:27zizi77

  Jó, hogy ilyen olcsó bölcsit találtatok, mert 4 éve nekem 65-70E volt havonta. Mivel a munkámat nem akartam elveszíteni, pillanatnyilag az is jó volt arra a 10 hónapra, amíg az önkormisba fel nem vették. Persze ettől ez még nem lesz kellemesebb, ha most fizetni kell.
  Azért remélhetőleg ez is csak riogatás egyenlőre, mint az ingatlanadó, ami akár több százezer is lehetne évente, mégsem vezették még be sehol/ha jól tudom/ekkora mértékben.
  A fizetést pedig nem kell, hogy tudják, de akkor a maximális díjat fizeted. Ha szeretnél kedvezményt, gondolom akkor kell a bevallás.
  Azzal viszont nem értek egyet, hogy mindenki egységesen fizessen. Pl. Ahol megtehetné az anya, hogy otthon maradjon, mert apa annyit keres, ott nem feltétlenül gondolom, hogy az alacsonyabb jövedelműnek ugyanazt kellene fizetnie, mint a jól keresőnek/hiszen neki a megélhetés miatt kell visszamenni dolgozni/. Ez kb ugyanaz, mint amikor az étkezésnél kedvezmény van. Ott se kap kevesebbet a gyerek az ételből, mert az ő szülei nem fizettek annyit. Sajnos ez a minimálbéres vállakozó problémakörét nem oldja meg.
  Mondom mindezt úgy, hogy valószínű mi semmilyen kedvezményt nem fogunk kapni, ha majd újra odajutunk.

 • 2012.03.21 10:37:44kismorgó

  igazad van. De nem tudom, hogy lenne jó. Mármint nem érint, de akkor is elgondolkodtató. Mert igaz, ne mindenki ugyanannyit fizessen, de szerintem az sem fair, hogy ha többet keresel, többet fizess....van baj...
  Mi is azért döntöttünk a családi napközi mellett, mert muszáj visszamennem dolgozni, az önkormányzati bölcsibe pedig még a jelentkezési lapot sem vették el, mert már a várólista is tele...

 • 2012.03.22 21:25:50katorna

  Azért azt ne felejtsük el, hogy a bölcsi egy szociális ellátás és nem oktatási intézmény, tehát igenis figyelembe vehető hogy ki milyen anyagiakkal bír.

 • 2012.03.22 22:20:23oksimoksi

  Nálunk a 13.kerben fizetni nem kell, de azért rendre bekérték a vagyonnyilatkozatot, jövedelemigazolást. és a gondozónő szépen felbontotta a lezárt borítékot a szemem láttára, mondván sajnos muszáj neki...amit persze azért ragaszt le az ember, hogy minél keveseb kiváncsiskodón menjen át, magánügy, ha már semmilyen döntésben nem használják fel, nem?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta