A legújabb jógaőrület gyakorlatilag gyerekkínzás

A legújabb bébijóga-guru szerint a pár hónapos gyereknek jót tesz, ha a fejünk körül pörgetjük.

Ijesztő képeket közölt a brit Daily Mail múlt heti számában: az alig pár hetes csecsemőket egy önmagát terepautának nevező orosz nő dobálja-lengeti kezüknél vagy lábaiknál fogva. Az orosz jógaguru, Lena Fokina nem érti a körülötte beindult nemzetközi felháborodást – ez csak jóga, nem?

Akár két hetes kortól el lehet kezdeni a bébijógát – és micsoda felemelő gyakorlatokkal! Lena Fokina szerint a csecsemőket igenis kell tornáztatni, és izomfejlődésüknek kifejezetten jót tesz egy kis testmozgás. De, bár nem hiszem, hogy ne lenne szülő, aki ne hintáztatta volna kisgyerekét, neadjisten ne dobálta volna az égbe, a képeket elnézve Lena Fokina épelméjűségét nem csak én, de nagyjából az egész világ megkérdőjelezi.

A DailyMail szerint Lena Fokina szeretné a módszert más országokban, például Nagy-Britanniában is meghonosítani – ebben a cikk mintegy 800 hozzászólója nem valószínű, hogy támogatni fogja. "Sokan azt hiszik, a kisbabák nem tudnak mást, csak feküdni, enni és sírni. De a csecsemők olyan természetes reflexekkel születnek, amelyeket használva segíthetünk nekik fizikális és intellektuális fejlődésükben" – nyilatkozta az oktató. Szerinte a babajógát elsőként afrikai törzsekben alkalmazták, modernkori felfedezőjea sziintén orosz Dr. Igor Harkovszkij, akitől ő is tanult. Egy-egy, Léna által tartott jógaóra alig pár perces, amelynek során a képeken látható gyakorlatokat végzi az oktatónő.

"A metódus eredetileg izom- és csontfejlődési problémákkal küszködő gyerekeknek fejleszettük ki, de egészséges gyerekeken is alkalmazható. A mozdulatok az izmok képességeit és fejlődését serkentik" – mondta el Fokina. Elmondta: "A (hozzám járó) gyerekek gyakran hamarabb kezdenek olvasni, beszélni, énekelni, úszni, mint kortársaik. Nem teszünk semmi rosszat."

Az internetet bejáró fotók egy egyiptomi táborban készültek, ahol Léna Fokina szervezőként jellemzően orosz és ukrán szülők előtt mutatta be gyakorlatait. A szülőkből semmilyen ellenkezést vagy rémületet nem váltottak ki a gyerekeiken végzett mozdulatsorok. A 12 napos tábor majd' 90 000 forintos költségét ők valószínűleg boldogan fizették ki gyermekeik fejlődésének érdekében.

Az ötgyerekes oktatónő harminc éve kezdett "bébidinamikával" foglalkozni, akkor még saját gyermekével. Elmondása szerint látta, mennyire élvezik a kicsik a mozdulatokat, és ez inspirálta őt a mozdulatok továbbfejlesztésére, így kezdte az egyetem után Harkovszkij módszerét elsajátítani.

Ami a legtöbbünkben felmerül, az inkább csak a dolog miértje

Az okokért valószínűleg érdemes egészen Oroszországig elmenni. Ott ugyanis a fizikai jólét túlmutat azon, amit mi arról hiszünk – vagy ahogyan a Léna Fokinával interjút is készítő DadWagon fogalmaz: "náluk az jóval több, mint a félmeztelenül horgászó Putyin képe az újságban". A DadWagon írója, Nathan Thornburgh (aki egyébiránt 2007 óta a Time magazinnak ír Oroszországról) egyenesen Szláv Tigrisanya archetípusnak jellemzett orosz nők problémájának nevezi az ügyet – nők, akik mindent (MINDENT) megtennének azért, hogy az ő gyerekük egy picivel a többi elé kerüljön. Ismerős???

Elnézve a képeket és a videót (amire nagyon nehezen vettem rá magam, egyébként joggal) elgondolkodtam: vajon a mi túlbonyolított elképzelésünk a gyerekszülésről, -nevelésről, a különórák, az agyalás, hogy vajon melyik bölcsiben van már lehetőleg kétéves kortól német és orosztanítás, a végtelen internetes böngészések és Vekerdy meg Ranschburg könyveinek újra- és újraolvasása azügyben, hogy a legjobbat adjuk a gyereknek, ezek mind nem túlságosan nagy falatok? Nem lehet, hogy többet kéne egyszerűen a gyerekre figyelnünk a külvilág nyomasztó véleménye helyett? Mert a végén még ott találjuk magunkat, hogy jógázni visszük a gyereket, hátha olimpikon lesz belőle, mondjuk ejtőernyős ugrásban.

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra