SZÜLŐSÉG

11. hét, mínusz 40 deka, mínusz az első párezer forint

2012. március 6., kedd 10:49

"Kedves Kismama! Ha azt akarja, hogy most levegyük a toxoplazmához a vért, el kell mennie a postára, be kell fizetnie a háromezer forintos csekket és tízig vissza kell hoznia az igazoló szelvényt!"

A felkérés fél kilenckor hangzott el, a védőnőmhöz még be sem jutottam, a terhesgondozást végző orvoshoz vagy negyvenen várnak, a posta a kórháztól húsz perc gyalog, gyors tempóban. Nem az hökkent meg, hogy lenyúlnak, hiszen miért nem kell manapság fizetni, hanem az, hogy miért nem szóltak kicsit korábban?

Míg caplatok a postára (nálunk a buszok csak mutatóban járnak óránként), elkezdek számolni, hogy mennyibe kerül, mire eljutok a szülésig. Aztán a felénél abbahagyom, mert ijesztő szám kezd kijönni.

Oké, nem kellene magánorvoshoz járni, megvizsgálhatna az is, aki éppen ügyeletes a kórházban, de nekem valahogy fontos, hogy ismerjem azt, akinél szülök. Ez a biztonságérzet alapesetben, öt vizsgálattal számolva 30 ezer forintba kerül. S milyen jó, hogy nem Budapesten élek, csak egy álmos kisvárosban, a fővárosban kapásból ötvenezer-hetvenezer lenne. A négy kötelező ultrahangra is mehetnék a kórházba, de tudom, hogy ott aztán sokat nem tudok meg, csak azt, hogy minden rendben. Én egy kicsit kíváncsibb vagyok, no meg szeretnék gyönyörködni a kisdedben, ez is 30-40 ezer forint. Ha 4D-re vágynék, akkor az tízezer az itteni árakon számolva, máshol minimum 15 ezer.

Money, money, money

Hogy ne csak panaszkodjak, szerencsés vagyok, mert ugyan a toxoplazmáért fizetni kell háromezret, a biokémiai szűrésért nem. Így 25-40 ezer forint a zsebemben marad, amit kicsit kiegészítve kapásból odaadhatok majd a szülésznőnek, illetve a dokinak a szülés után. Mert ugyan korábban, míg nem voltam terhes, azt hangoztattam, az orvosnak, a betegnek is milyen megalázó a boríték, át kellett értékelnem a nézetem. A betegnek lehet, hogy kellemetlen a hálálkodás, de még inkább az, ha nem ad pénzt. A dokinak meg olyan természetes ezt elfogadni, mint meginni egy pohár vizet. Persze tudok olyat, aki valóban nem vett el egy fillért sem, jó sok betege is volt, de sokkal több olyan esetet ismerek, ahol az orvos előre közölte a tarifáját. Igaz, ennek is van előnye: az embernek nem kell másoktól kérdezgetnie, hogy ők mennyit adtak, azonnal tiszta a kép. Az meg gondolom, minden kórházban legenda, hogy egy orvosnak vitt egy doboz bonbont a beteg, mire a doki undorodva lökte vissza, hogy őt pár szem csokoládéval ne kenyerezzék le. Mire a beteg kinyitotta a dobozt, kivette a zsozsót és a odaadta az édességet a nővéreknek. (Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy nem minden orvosi szakma olyan jól tejelő, mint a nőgyógyászoké, például az altatóorvosnak vagy a kórboncnoknak ki ad pénzt?)

De ne szaladjunk ennyire előre: mehetünk szülésfelkészítő tanfolyamra, ez nálunk ingyenes, máshol 2-3 ezer forint alkalmanként. Járhatunk terhestornára, az árak itt is elég változatosak, 500-tól háromezerig. Nálunk külön tartják a légzésgyakorlatot és a tornát. Az előbbi tényleg nagyon hasznos tudomány a szülőszobán, mondjuk ott is elhadarják gyorsan, hogyan vegyél levegőt a fájások alatt és akkor, amikor nyomni kell. A torna meg a testednek esik jól. Egy kis mozgás. Ha nem akarsz semmit a véletlenre bízni, mehetsz anya-magzat kapcsolatanalízisre alkalmanként hat-hétezer forintért. Ezen kívül léteznek baba-elsősegély tanfolyamok is. Eleinte ezek hülyeségnek tűntek nekem, hiszen feltételezem, hogy mindenki tudja, hogyan kell mondjuk egy gyerek lázát levinni. Akkor viszont, amikor megkérdezték, hogy mit csinálnék, ha bekapcsolna a légzésfigyelő, hirtelen nem tudtam, mit mondani. Addig oké, hogy imádkoznék, hogy csak téves riasztás legyen, mert például a gyerek lemászott az érzékelőlapokról. De ez nagyon ritka, a nagyobbik lányom pici kora óta bejárja az egész ágyat és egyszer sem vándorolt le róla. Ha baj van, megpróbálom felkelteni a gyereket, hogy vegyen levegőt, de ha nem megy, akkor mi van? Azon kívül, hogy hívom a mentőt, passz. El kellene menni egy ilyen tanfolyamra.

A kérdés csak az, hogy miből, ha szűkös a keret

Még venni "kell" terhesvitamint, ez havonta 1500-2000, nekem kell vas is, ami szintén 2000. S akkor még nem gondolkoztunk el az őssejtlevételen. Erről is tudom, hogy sokan üzleti fogásnak tartják meg hülyeségnek, de soha nem bocsátanám meg magamnak, ha a gyerekem megbetegedne, ezzel meg lehetne gyógyítani és nem vetettem meg, mert ugyan kifizethettem volna, de sajnáltam a húsz év tárolásért a mintegy 300 ezer forintot. Lehet, hogy hülye vagyok, de inkább járjon a gyerekem turis cuccokban és kapjon használt ágyat, de az őssejtet én fontosnak érzem. Most pedig össze kellene számolnom, hogy mennyibe kerül ez a terhesség. De nem merem. Jobb, ha nem tudom.

A kötelező és ajánlott vizsgálatok

Első védőnői vizsgálat: éhgyomri vérvétel, vérkép, vércsoport, Wa, HB, toxoplazma, rákszűrés, ajánlott fogászati ellenőrzés, belgyógyászati vizsgálatra bejelentkezés

11-12. hét: ultrahang, utána biokémiai szűrés, annak, aki kéri

16. hét: (115. vagy 116. napon) AFP vérvétel, negatív toxoplazma esetén ismétlés 6-8 hetente

18-20. hét: méhszájvizsgálat

20. hét: ultrahang

24-26. hét: vérvétel (vérkép, vércukor)

28. hét: méhszájvizsgálat

30-33. hét: ellenanyagszűrés

32. hét: ultrahang

36. hét: vérvétel, méhszájvizsgálat, hüvelykenet, CTG vagy NST

37. hét: CTG vagy NST

38. hét: CTG vagy NST, ultrahang

39. hét CTG vagy NST, méhszájvizsgálat

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.03.06 13:50:08bungics

  Teljesen rosszul tudod és félretájékoztatsz Újságíró (?) létedre.
  Fizetni kell azért, ami nem kötelező. De ma Magyarországon INGYENES a terhesgondozás és szülés.
  Nem tartom normálisnak azt, aki ezért fizet. Hidd el, hiába fizetsz a dokinak, szülésznőnek zsebre, mert akkor jobb ellátást kapsz - nem kapsz.
  Járjál az ingyenes terhesgondozásra és szülj az ügyeletes orvosnál, meg fogsz lepődni, így jársz a legjobban!
  Egészséget!

 • 2012.03.06 13:54:47kismorgó

  bungics, igazad van, és a cikk írója félretájékoztat. Bár én magánrendelőbe jártam terhesgondozásra, nem fizettem a szülésért, és maximálisan elégedett voltam az ellátással. Pont ez az a hozzáállás, amit utálok. Dugdossuk a pénzt a dokinak, szülésznőnek, stb, aztán ki vagyunk akadva, hogy mennyi volt a szülés.
  Meg az a sok felesleges hülyeség, amiket megvesznek az emberek, mert "kell" a gyereknek! Marketing az egész!

 • 2012.03.06 13:58:46magne

  biztos az en gondolkodasommal van a baj, de ugy gondolom, hogy manapsag nagyon tul van lihegve ez az egesz terhesseg-szules tema... szuletett ket gyerekem ugy, hogy maganrendeles kozelebe sem jartam, a kotelezokon kivul semmilyen vizsgalatom nem volt, soha egy fillert senkinek nem adtam es a szuloszoban talalkoztam eloszor es majdnem utoljara a ket szuleszorvossal es a szulesznokkel...
  biztam abban, hogy mint szamtalan elodom, mint no, meg fogok birkozni a feladattal (gyermek kihordasa, szules) mindenfele plusz nelkul. eleg volt a tudat, hogy jo helyen vagyok es biztonsagban, hogy korhazban szulok, es barmi baj van, tudnak segiteni.
  miert forog a penz es a fogadott orvos korul az egesz? miert nem a kismama/baba a fontos? miert kell penzt adni? hogy kedvesebb legyen? vagy hogy jobban odafigyeljen? vagy ne kelljen annyit sorba allni? tobbszor kerdeztek meg tolem amikor mar latszott az allapotom, hogy ki a fogadott orvosom, mint azt, hogy hogy vagyok? es azok a tekintetek, amikor kozoltem, hogy nincs es nem is lesz... sokak szemeben ez felelotlensegnek tunt... es hiaba mondtam, hogy magamban jobban bizok, mint egy penzorientalt orvosban, nem igazan ertettek meg...

 • 2012.03.06 14:08:26tündérborsó

  nekem ez a kedvencem: "anya-magzat kapcsolatanalízisre alkalmanként hat-hétezer forintért." zseniális. aki gyöki, fizessen!!!
  én csak a kötelező vizsgálatokon voltam, nem mentem magánrendelésre, mindenhol kedvesek voltak és szakmailag felkészültek. a szülésnél is.
  terhesvitamin helyett a doki írta fel a legfontosabb vitaminokat, külön, sokkal olcsóbb volt úgy.
  a terhestorna ingyen volt. meg a titok, hogy nem kell eltunyulni otthon. én ugyanúgy végeztem a házimunkát, sőt még szórakozni is eljártunk.
  eléggé túl van lihegve ez a dolog. anyám mondta, hogy anno volt egy, azaz egy uh, meg egy labor, oszt csók. és elég nagy volt a túlélési arány még így is :)

 • 2012.03.06 14:34:54kismorgó

  naja, ez a másik, hogy nekem is mesélte anyám meg anyósom, hogy náluk nem volt ennyi vizsgálat, szülésfelkészítő tanfolyam, stb...
  Persze, nem kérdőjelezem meg a hasznosságukat, sőt örülök, hogy így van, de pl. tanfolyamra nem volt időm járni, mert én dolgoztam, az utolsó hónapban meg pihentem....

 • 2012.03.06 14:47:00belekotyogok

  kapcsolati analízis, király...:D :D :D

  persze simán lehet, hogy a terhességi hormonok belőlem is kihozzák a kapcsolati analízis erős igényét...

 • 2012.03.06 14:58:47Bartush

  Nem igen értem már az első mondatot sem, miért kell fizetni ha a toxoplazmához leveszik a vért? 3 hete szültem, még igencsak emlékszem a vizsgálatokra, és nem fizettem ezért. Szépen elzarándokoltam a kórházba az orvosom beutalójával és levették a vért, az eredményről meg néhány nap után a dokim tájékoztatott. Magánrendelésre jártam, mindig volt ultrahang vizsgálat.
  Egyébként nekem megnyugtató volt a saját doktor, és bizony látva a magyar kórházi viszonyokat, nem csoda hogy a kismamák zöme fogad legalább orvost (és sokan szülésznőt is). Azért hozzátenném, hogy vannak még lelkiismeretes dokik és nővérek, akik pénz nélkül is végzik a kötelességük - bár már egyre több vándorolt külföldre.

 • 2012.03.06 16:16:27Mezőbándi

  Most várjuk a harmadikat. Egyértelműen többe kerül a terhesség, mint a gyerek első pár éve, de az is igaz, hogy a kiadások jelentős része kényelem és igény kérdése, nem a szükségleté.

  Talán egyedül a vitaminokat nevezhetjük tényleges szükségletnek, hiszen a mai élelmiszer (zöldség, gyümölcs is) már alig táplál ebben az értelemben.

  Másfelől persze a terhesség egyes kiadásainál vékony a határvonal a kényelem és a szükségletek között. Pl. ha van valami ami érdemben csökkenti a hányingert az első 3 hónapban (mert a B6 nem ilyen), de drága, akkor az most igény vagy szükséglet?

 • 2012.03.06 16:34:46magne

  Mezőbándi! hogy kényelem, vagy szükséglet szerintem az adott helyzet dönti el. Ha pl. Anyuka dolgozna, de a rosszulétektől nem tud, akkor szükséglet, viszont ha otthon van és túlzottan nem zavar be a napirendjébe, akkor egyértelműen kényelem. szerintem

 • 2012.03.06 16:40:21Mezőbándi

  ja, helyzete válogatja... én is inkább költői kérdésnek szántam...

 • 2012.03.07 07:21:23pillae

  az lehet, hogy a toxo ingyen van, de a 12. heti biokemiai szurest januartol nem tamogatja a TB. 9000 ft, de nem kell kerned, max gond van a gyerekkel, akkor ugyis te neveled.

 • 2012.03.07 20:06:11zoldmandula33

  37.hétben járok, egyetlen fillért nem fizettem eddig a terhesgondozásért (tudatosan nem fogadtunk orvost, pedig megtehetnénk), és az összes vizsgálaton túl vagyok időben és rendben. ebben a nagyon is jó budai kórházban néhány olyan vizsgálatot is elvégeztek, ami elvileg nem lett volna evidens (tehát kötelező). azaz semmiféle hátrányát nem éreztem eddig annak, hogy nincsen orvosom, mindenki kedves és segítőkész volt. ingyenes a 6alkalmas szülésfelkészítő tanfolyam is, amelyre máshonnan is csapatostól jönnek...főleg a légzésfigyelős-újraélesztős extra előadásra.
  egyetlen egyszer fizettünk eddig, azt is családi nyomásra: egy 40perces 4d-s uh-ért egy magánrendelőben, 15e huf-ot, de azt meg az egészségpénztáram visszafizette, tehát az is ingyen volt.
  tehát miért kell már megint a pánikot kelteni?

 • 2012.03.07 20:25:07zoldmandula33

  ja, és ülj be legalább 2ilyen őssejtes előadásra, és vedd elő a józan paraszti eszed, láss a mondatok mögé, és majd azután döntsd el (még mindig anélkül, hogy az árakra figyelnél, megjegyzem elég nagy a szórás a 250ezer és a 600ezer között), hogy van-e realitása annak, amit írtál, és hogy szabad-e egy ennyire kényes témában így fogalmaznod...
  engem pl. ott sikerült meggyőzniük meg róla, hogy több ebben a jelen álláspont szerint a "ha", mint a "biztos"...pedig nyilván nem ez volt a cél.
  mert nem mindegy, hogy csak köldökzsinórvért, vagy csak szövetet, vagy mindkettőt el tudsz-e "tetetni" későbbre...mert az sem mindegy ám, hogy milyen betegséget akarsz majd gyógyítani vele...
  hogy volt-e elegendő mennyiségű/minőségű minta, hogy az nem sérült meg szállítás/tárolás közben, szétcentrifugálás előtt? hogy hogyan jutsz majd ismét hozzá, hogy abból csak vérképzéssel kapcsolatos betegséget vagy egyebeket is lehet majd gyógyítani (tehát olyan őssejteket is sikerül-e leválasztani, amik teszem azt szívizomsejtté alakulhatnak át), hogy azt a maximálisan 4adag kicsi mintát ki kapja majd meg?
  a gyerek? (ez esetben 100%, hogy a 6 szükséges antigénből 6 egyezni fog, tehát valszleg elég jó eséllyel gyógyulhat, ha más baja nem lesz), vagy esetleg testvére? (40%-os az esély az egyezésre), vagy valamelyik szülőt mentenéd meg? (max.25%), a nagyszülőt? (max.12% az esélye a teljes 'beépülésnek').
  Én sem vagyok doki, és bizony ezeket a fentieket csak az egyik sejtbankos mondta el..méghozzá a 600ezres.
  szóval szerintem ez a téma többet érdemelne, mint egy odavetett "nem bocsátanám meg magamnak, ha.." szintű félmondatot.

 • 2012.03.08 00:43:25oksimoksi

  Nekem sem volt fogadott dokim, de következetesen ugyanahhoz jártam. Ügyeletesnél szültem, totálrendben volt minden. Minden. Szóval nulla forint.
  Ami sok kiadás, az a gyerekszoba, ruhatár, kellékek (cumisüveg, babakocsi, autós ülés stb.). Több százezer alsó hangon, spórolósan is. A turis cuccok oké, persze, de egy évszakváltás több tízezer forint pár évig, mert mindig kinövi legközelebbre. Szóval, ha nincs semmi luxus és felesleges, ha nem akarunk parázni, jobb, ha inkább nem számolgatunk.

 • 2012.03.08 23:27:14bettianyu

  akkor most a sok nemfizető után jöjjön valaki, aki igenis fizetett, tessék, lehet lehülyézni :-))
  az elsőnél állami intézménybe jártam alapvetően, meg néha a választott orvos magánrendelésére (mert igen, oda rendel vissza..., és a szülésért "becsületből" fizettem, nem kérték.
  a másodiknál komplett terhesgondozási csomagra fizettem be egy magánintézménynél, mert elegem lett abból, hogy az államiban órákat kellett várni az ambulancián, hogy ide-oda lökdöstek a vizsgálati helyszínek között,... a magánban minden egyben volt, időpontra, tudták a nevemet, mindent elmagyaráztak, stb.
  persze örülhetek, hogy megengedhettem magamnak, és ezért köszönet a sorsnak.

 • 2012.03.09 17:30:41zoldmandula33

  nem nem, én tökre egyetértek veled. ennél bénább a világon nincsen, hogy tolod a dokinak a 8-10ezreket azért a 10percenkénti alkalomért (rosszabb esetben azért teszed ezt, mert más is így csinálja), a szülésért plusz pénzt, szülésznőnek plusz pénzt, stb. és közben meg mondjuk nem is vagy elégedett. legyen egy normális csomag, amit választhatsz, mondja azt, hogy 200/250ezer totálban (szándékosan alulbecsültem), és kész, majd miután lehúzta a kártyámat, intézze ő a többi résztvevővel a dolgot. de ne legyen ez a kínos pénzdugdosás...meg találgatás.
  nekem egyszerűen (szerencsésen) úgy alakult, hogy sosem volt ilyen téren semmi bajom, így dokit is csak a kötelező n.éves/éves vizsgálatokon láttam, akikhez a normál tb-rendelésnél beestem. aki este 7ig volt, ahhoz tudtam odaérni munkából...és mindig be tudtam jelentkezni, és sosem kellett várni. hogy mi volt a nevük..hát passz, de egyikkel se volt soha semmi bajom.

 • 2012.03.09 17:34:47zoldmandula33

  vajon amit beírtam, az miért tűnt el?

 • 2012.03.09 17:36:46zoldmandula33

  akkor mégse..btw erre azért kíváncsi lennék, hogy ehhez a témához mit szólnak a többiek? mert elég kicsi a merítés.

 • 2012.03.10 09:02:19kismorgó

  igaz, sokan azért dugdossák a pénzt, mert "így szokás", vagy mert a többiek is...
  De azt én is korrektnek tartanám, ha lenne olyan, hogy azt mondja a doki, hogy ez nálam ennyi, fizess, adok számlát, lerendeztük.
  Aki akarja, igénybe veszi, aki nem, nem. De ha jól tudom, vannak, akiknél így működik.

 • 2012.04.17 17:48:18jarvo

  Nekem is a pénzdugdosással van a bajom. Egyszerűen képtelen vagyok rá, anyukám mindig le is szid érte :) Hiába mondom neki, hogy én már nem úgy szocializálódtam, nekem sem dugdos senki, hogy kedvesebb legyek, meg a férjemnek sem, pedig ő olyan helyen dolgozik, ahol még számíthatna is. A másik, hogy itt nálunk vidéken van 1 db kórház, ahol van x nőgyógyász. Magánrendelés esetében is közülük választhatnék, ugyan oda kellene vizsgálatra járnom, azokkal a gépekkel, stb. és még pénzbe is kerülne. Szüléssel meg úgy vagyok, hogy van olyan, hogy jobban odafigyel? Vagy mer olyat, hogy nem figyel, mert nem fizettem? Ezt kötve hiszem. Szerintem is kicsit túl van ez lihegve. Ez is csak egy nagy ipar, amiben az az undorító, hogy iszonyat lelkiismeret furdalást is tudnak kelteni, hogy milyen felelőtlen vagy, hogy nem szedsz ilyen-olyan magzatvédőt, nincs fogadott orvosod, stb. Mi is megszülettünk valahogy és akkor még semmi ilyenről nem volt szó :)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta