SZÜLŐSÉG

Unod a régi játékokat? Bérelj!

2012. március 3., szombat 17:14

A megoldás annak, aki szeret játékot venni a gyerekének, viszont fölöslegesen nem akarja szórni a pénzt: a játékbérlés.

Sokat számít a családoknak a már a kórházakban élő lehetőség a csecsemőmérleg-, vagy éppen a légzésfigyelő bérlésére. Mi viszont páran épp a minap beszélgettünk arról, milyen jó is lenne, ha nem csak ezeket, hanem mondjuk játékokat is lehetne bérelni. Az ember ugyanis szívesen vesz pár hasznos (és néhány haszontalan) játékot a gyereknek, ha tudja, annak öröm lesz a vége. De hányszor jártunk már úgy, hogy a boltban imádott traktor azonnal feledésbe merült amint hazaértünk! Erre fel ráakadtunk az interneten egy olyan lehetőségre, amelyik pont erre a kérdésre ad választ. Ez a játékbérlés.

Játék? De minek?

Persze sokan jöhetnek azzal, hogy a gyereknek nem kell játékot venni, elég a kiürült mosószeres flakonba babot tölteni... Nos, lehet, hogy van gyerek, amelyiknek ez bejött, én lehet, hogy csak rossz babot válaszottam - nálunk a gyerek rá sem hederített. Persze eljátszott az elépakolt dobozokkal is, sőt órákon át tudunk olvasni, rajzolni, festeni, gyurmázni, de azért olyan jó lenne, ha volna olyan játék, ami mondjuk egyedül is lefoglalja addig, amíg én elmegyek főzni/mosdóba/akárhova. Szóval szerintem kell a játék.

Nézegettem fejlesztőjátékokat, csaptam lowcost nagybevásárlást a fakopáncsban is, de a gyereket valahogy nehezen hatotta meg. Többször belefutottam abba, hogy kicsi, nem túl drága dolgot vettünk/vetettünk neki szülinapjára vagy karácsonyra, és az aztán rövid időn belül tönkre is ment (függetlenül attól, a gyerek játszott-e vele vagy sem - ez egy örök paradoxon marad számomra, azt hiszem). És bevallom, lehet megkövezni, párszor irigykedve néztem a barátnőm bébihintáját, amelyikben a kicsi boldogan elgagyogott, amíg mi végre beszélgettünk két mondatot.

Vannak jó játékok - csak éppen meg kell tudni fizetni őket

Na nem mindegyik észbontóan drága - de azért vannak elszállt árak. A harmincegynéhány-ezres bébihintáról jó rég letettem, és idővel aztán legyűrtük a fiam rendkívüli érdeklődését is a gurulós-zajtcsapós-világítós golyós játékok iránt, de azért néha elgondolkoztam rajta: ha volna pénzem rá, meg akarnám-e tagadni tőle? Úgy, hogy nem volt, könnyű volt nem megvenni. De azért sajnáltam, amikor azt láttam, hogy az unokatesónál folyton ugyanazzal játszik...

A játékbérlés tulajdonképpen ezekre a sajnálkozásokra lehet jó válasz annak, aki nem feltétlen tudja vagy akarja megvenni a gyereknek a drága játékokat. Olyan játékokat találtunk az oldalon, amelyeket régóta nézegettünk, és olyanokat, amelyeket amikor végül sikerült leszerveznünk egy találkozót az oldalt kitaláló Mayer Krisztával, megkértük, hozzon magával néhányat játékaikból.

Honnan az ötlet, hogy lesz kereslet a játékbérlésre?

Szinte minden szülő fejében megfordult már az a gondolat, hogy milyen jó lenne kipróbálni a játékokat, mielőtt súlyos összegeket fizetne érte, illetve hogy talán jobb lenne bérelni azokat a kütyüket és ketyeréket, amelyeket például egy baba – életkori sajátosságaiból fakadóan – csak rövid ideig, 1-2 hónapig használ. Társammal, Királyhidi Dórával együtt mindketten végigéltük ezt a gyerekekkel, és amikor felmerült az ötlet, lényegében azonnal neki is láttunk a megvalósításának.

Mennyivel jobb szerinted bérelni, mint megvenni a játékot?

Óriási a játékkínálat és ezzel együtt óriási a fejtörés, vajon a szülő, netán a nagyszülő melyik játékot vegye meg, vajon tetszeni fog-e a gyerkőcnek, mennyi ideig fogja használni, miután nem használja, mit csináljon vele, hova tegye…? Ezek mind-mind fontos érzelmi, illetve gyakorlati kérdések, de másrészről az anyagi oldal sem elhanyagolható, hiszen a minőségi játékok ára meglehetősen magas. A szülők többsége a lehető legtöbbet szeretné adni gyermekeinek, így sokszor számos olyan játék is felgyülemlik otthon, amire végül rá  sem nézett a csemete, illetve nagyon hasznos találmány ugyan, de csupán rövid ideig használható, mint például egy babaágy-forgó. Úgy gondoljuk, a bérlés erre adhat választ.

Ha úgy döntök, hogy bérelnék egy játékot, mi a teendő?

Tulajdonképpen úgy működik ez, mint egy webshop: az oldalon kiválasztod a kért játékot, ott fel van tüntetve havi díja, és a megrendelés után felvesszük veled a kapcsolatot, hogy hova szállíthatunk.

Ti viszitek ki?

Igen, kicsi vállalkozás vagyunk, egyelőre személyesen visszük ki és szereljük össze a játékokat és az eszközöket - vagy én, vagy a saját futárunk. Ez nekünk is jó, mert első kézből kapunk információt is a termékről, a bérlésről, vagy kapjuk a kritikát a javítanivalókkal kapcsolatban.

Drága nálatok játékot bérelni?

Úgy számoltunk, hogy megérje akkor is a játék kibérlése, ha több hónapig ott van a termék. Ha tetszik, lehetőség van a játék megvételére is, akkor a bérleti díjat beszámítjuk. A webáruház újszülött kortól négyéves korig kínál játékokat különös hangsúlyt fektetve az életkornak megfelelő készség- és mozgásfejlesztésre. Az oldalon lévő játékcsomagok is olcsóbban jönnek ki, és ezeket az egyes korcsoportokra jellemző igények alapján gyermekpszichológus szakember állította össze.

Hogyan tisztítjátok a visszaérkezett játékokat?

Ez egy sarkalatos kérdés, nekem, mint kétgyerekes anyának különösen fontos. Ezért a játékaink tisztításához és fertőtlenítéséhez kizárólag természetes alapanyagokból készült tisztító és fertőtlenítőszert használunk, nevezetesen a Bentley Bio fertőtlenítő hatású játéktisztító szert. Ennek összetétele 90%-ban növényi eredetű, és a játékokon előforduló baktériumok több mint 99,9%-át elpusztítja. Káros vegyszerektől mentes, így nemcsak biztonságos a gyermekek számára de környezetbarát is, amely szintén fontos érv volt mellette.

Közben a játékfesztiválra érkezett gyerekek elkezdik szétszedni a lakást: a golyós-villogós játék igazi favorit, de pörög Gryllus Vilmos a karaokemasinában, mellette a két kicsi fújkál hangosakat a mikrofonba, míg a fiúk egymást lökdösik az autós beülős valami használati jogáért. Aztán betesszük Pirinyót a ringatóba, ahol egy percre elalszik, Sári pedig egy sarokba húzza a a mini fotelt és bősz nagymamaként figyeli a többieket. A közelharc miatt a beszélgetés ellehetetlenedik - a gyerekek viszont rendkívül jól szórakoznak. Egész este. Sőt, mivel a karaokegépet Kriszta nem tudta visszacsomagolni nagyfiam kitartó unszolása miatt, az még egy hétig itt marad. Azóta minden reggel énekelnek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.03.03 22:24:51Ben Zinkoot

  "Drága nálatok játékot bérelni?"

  A helyes válasz: Igen. A legtöbb játékért a boltban nem adnék annyit, mint amennyi a kölcsönzési díja. Arról nem is beszélve, hogy a megunt, kinőtt játékokat vagy elajándékozzuk családon belül, vagy eladjuk olcsóbban. Ettől függetlenül nem hülyeség a vállalkozás, ismerve a kisgyerekes szülők idiotizmusát, lesz fizetőképes kereslet.

 • 2012.03.03 23:54:53Foxhunter

  Nagyon túl van árazva. Kb 5 havi bérleti díjból újat lehet venni, amit előtte garantáltan nem nyalogatott más gyerek és ha már nem kell, el lehet adni. Attól sem kell betojni, ha nem tetszik elsőre egy játék, lehet, hogy 2 hónap múlva már az lesz a kedvence.

 • 2012.03.04 00:19:23Myazs

  Szerintem ez hülyeség, vagyis drága. Két havi bérletidíjból megveszed használtan. Kb. 4 haviból meg újat veszel.

 • 2012.03.04 09:02:47- anya -

  Hogy ez milyen hülyeség...a vatera pont erre van, hogy olcsón megvedd, majd ott adjuk el - vagy tovább adjuk a játékokat. Baromi drága ez a honlap...
  Őszintén, melyik réteget célozták meg ezzel???

 • 2012.03.04 22:27:33Pelikan

  Mi egymas kozott szoktuk nehanyan cserelgetni a jatekokat, igy ingyen frissul mindig a jatekpark...

 • 2012.03.04 22:51:28kiddy

  Én pedig azt gondolom, hogy nagyon szuper dolog egy ilyen játékbérlési lehetőség. Vesződjön a fene a vaterával (ahol nem is mindig azt kapja az ember amit gondolt - hiányzik ez-az a termékről), vagy postázzák vagy nem, de mindenképpen sokba kerül amíg eljut hozzám. Lehet, hogy van aki el tudja/akarja ajándékozni a 30ezres játékát, én nem biztos. Szerintem ezek olyan cuccok amiket túl sokáig nem használ a gyerek, az 1-2 hónap pont elég, amíg nálunk van. Ha a következő gyereknek el akarom tenni a játékot, akkor meg kerülgetni kell, és hegyekben áll a sok fölösleges "vacak".
  Amúgy simán meg is lehet venni ha tetszik a játék, ha jól tudom le is vonják a bérleti díjat az árból.

 • 2012.03.04 22:55:34kiddy

  ... ja és "benzinkoot" nem tudom miért minősíti a kisgyerekes szülőket?

 • 2012.03.05 00:02:59Susymami

  Nekem nagyon tetszik az ötlet! Már az első picinél nézegettem a bababölcső/hinta dolgokat, de azt mondtam én ezért nem adok 35000 Ft-ot.Meddig használja? 2 hónap? Megnéztem az oldalt és meg is rendeltem egy jegesmedvés bölcsőt 1 hónapra 5900 Ft-ért, ja és még lejött belőle 15% is, mert először bérelek náluk. Vaterán is néztem, de 25000 alatt ott sem láttam, vagy volt, de valami nem működött rajta.Annyira bírom az ilyen szövegeket, hogy: egy ügyes kezű apuka meg tudja csinálni... Mi most kipróbáljuk kismanóval 5000 ft-ért. Ennyit viszont be tudok vállalni.Úgyhogy én ajánlom mindenkinek!

 • 2012.03.05 09:25:04GrizzlyGirl

  szerintem az ötlet zseniális. Mi egy elég kis lakásban lakunk és tutira nincs hely arra, hogy én majd a következő generációnak elrakjam a játékokat, nem is beszélve arról, hogy én biztos nem vennem meg a drága játékokat. szerintem az idiotizmus ott kezdődik, ha kiadsz 35 ezret egy hintáért.

 • 2012.03.05 09:27:54GrizzlyGirl

  szerintem az ötlet zseniális. Mi egy elég kis lakásban lakunk és tutira nincs hely arra, hogy én majd a következő generációnak elrakjam a játékokat, nem is beszélve arról, hogy én biztos nem vennem meg a drága játékokat. szerintem az idiotizmus ott kezdődik, ha kiadsz 35 ezret egy hintáért.

 • 2012.03.05 09:29:06GrizzlyGirl

  nem tudom miért ment el kétszer, bocs

 • 2012.03.05 14:22:15muckonya

  A bemutatott játékok közül nekünk több is van. Amit 3-4000 FT-ért lehet bérelni 1 hónapra, azokat én mind max. 800 Ft-ért vettem turkálóban vagy használtcikk-piacon. Egy csomó olyan turiban, ahol gyerekruhát árulnak van játék, meg zsibvásárokon is minden mennyiségben. Ha nem jön be, 1-2 hónap után 2-4-szeeres áron eladom a neten:)

 • 2012.03.05 15:03:54Nagyikánk

  Alapvetően nem vagyok egy hozzászólós típus, de most mindenképp ideillőnek érzem, így külön regisztráltam, hogy elmondhassam. 4 unokás nagyi vagyok, de sajnos unokáim külföldön élnek. Most jönnek majd 2 hétre haza, és amikor a lányomnak elmondtam, hogy bérelek a pici Dórcinak egy bölcsőt azt mondta, hogy "Anyukám te egy csoda vagy!" Azt is mondta, hogy ez külföldön működő szolgáltatás, nem is érti eddig miért nem volt itthon. Fel is vettem a kapcsolatot a céggel, ahol megnyugtattak, hogy 2 hétre is bérelhetek, ha én úgy szeretném. Kedvesek, segítőkészek voltak én ajánlom őket.

 • 2012.03.05 15:34:08kiddy

  Ez a "muckonya" tudhat valamit..... írd meg légyszi' hol lehet ilyen játékokat 800,- forintért venni!!!! Kell nekem az összes! Melyik turiban vagy piacon árulnak ilyet? Útmutatásod alapján, ha legalább 3x-os áron eladhatom, jó kis zsebpénzhez jutok!
  Miért nincs tele a Vatera ilyen cuccokkal, ha ez ekkora királyság?

  Megjegyzem azt nem hiszem, hogy komolyan gondolod, amit leírtál! Én utánajártam a nekem tetsző játékoknak, de egy 30 ezres játékot nagyjából a feléért lehet megvenni használt állapotban, látatlanban (vagy jó vagy nem). Aztán vagy el tudod adni, vagy nem.

 • 2012.03.05 16:35:26Myazs

  Kiddy, csak nem érintett vagy ebben az üzletben!? :) Nem kell annyira védeni és a lelkedre venni, magyarok vagyunk, úgysem lesz jó semmi. :)
  Egyébként Én a Müllerben a Karácsony előtti leárazáskor szoktam beszerezni a játékok nagy részét. 20%-al kedvezőbb áron. Gyakorlatilag a legolcsóbb netes boltnál is jobb így. Persze ez egyszerre jelentős kiadási tétel.

  Viszont a vaterával nem fogják felvenni a versenyt. Ígyis - úgyis használt játékok. Pont azért mivel rövid ideig használják nagyon bajuk nem lehet, pláne a babakorban használatosaknak, vagyis szerintem sokkal jobb megvenni, akár használtan is. Szállítási díj is hasonló, és a teszvesz országos, nem csak Bp-i.
  Bár biztos van olyan eset mikor jól jön a bérlés.

 • 2012.03.06 00:19:25muckonya

  Az ország nyugati felében, az osztrák határ mellett egy kisvárosban élünk. Élelmes emberek egy csomó jó cuccot szednek össze Ausztriában és hozzák Magyarországra. (És igen, árulják a Vaterán, és hoznak megrendelésre is bababoltoknak és turiknak).
  Van pl. olyan golyóterelős bizgentyűnk, amit bemutatnak, az konkrétan 800 Ft volt, meg van egy csomó Fisher Price játékunk is (mondjuk németül énekelnek, az igaz:)
  2 hete vettem 2 Simba játékot és egy gyerekkabátot összesen 400 (!) Ft-ért. De van 4000 Ft-os full extrás babakocsim is onnan.
  Komolyan fontolgatjuk mi is, hogy ráállunk a Vaterás árusításra.

 • 2012.03.06 07:13:55Vacila

  Szerintem az ötlet zseniális, első pillanatban megtetszett, ahogy megláttam. Béreljük a csecsemőmérleget, a légzésfigyelőt, még a lakást is. :) Miért ne tennénk ezt a játékkal? Főleg, ha a baba tényleg csak pár hétig használja. Férjemmel napok óta ment a huzavona, hogy vegyünk-e huszonezerért zenélő/rezgő pihehőszéket, vagy jó a sima is. Én persze extrát akartam, szerinte hülyeség... Béreltem ezért egyet, pár nap alatt kiderült, hogy a rezgő részét utálja Marci, a zenélőstől meg fél... És nem dobtam ki egy húszast az ablakon, csak két ropit. :)

 • 2012.03.06 14:21:35Foxhunter

  Az egesz cikk egy nagy reklam, miert kell meg a hozzaszolasokban is nyomni a vallakozast, ez annyira atlatszo...
  A Nagyika-fele esten kivul nem nagyon tudom elkepzelni, hogy mikor eri meg berelni. Azzal, hogy megveszem a Vateran hasznaltan, de jo allapotban (ugy, hogy megnezem, mielott kifizetem erte a penzt), majd ha mar nem kell, ujra eladom, nem nagyon tudja felvenni a versenyt. A tarolassal kapcsolatban meg annyit, hogy nem kell minden szart megvenni a gyereknek, mindig ki vagyok akadva azon, ha valahol az egesz lakast elarasztjak a gerekjatekok.
  Ja es melyik jatek az, amit csak 1 honapig hasznal a gyerek? Ne maaaar

 • 2012.03.06 15:41:55maminti.86

  Mi Amszterdamban elunk, itt (de egesz Hollandiaban) nem berelni, hanem kolcsonozni lehet jatekokat. Ugy mukodik a rendszer, mint egy konyvtar. Van egy eves tagdij (10 euro/gyerek), es rengeteg jatek van, amit ki lehet kolcsonozni.

 • 2012.03.08 09:45:55zsopicur

  Nekünk van adamo bébihintánk 15.000 Ft.-ért vettem mikor a baba született, egyik barátnőmnél már terhesen megtetszett és életem legjobban megért pénzköltése volt. a fiam 8 hónapos és eddig igen csak nagy szolgálatot tett. Egyik barátnőm a miénk alapján megcsinálta maga kb 3000 Ft-ból...Itt az oldalon 3500 ft/hó, szerintem hülyeség.

 • 2012.03.08 12:24:56oksimoksi

  Hát, igen, meglepően lelkes és megmagyarázósak a kommentek :)))Vagyis inkább viccesek. Elképzelem, ahogy leadták a drótot egymásnak:"Írjatok csajok, találjatok ki valami fedősztorit!" És ott ültek a gépnél, járt az agyuk, izzadtak, mire megszülettek ezek a kis remekek :)))

 • 2012.03.09 08:17:11GrizzlyGirl

  oksimoksi, szerintem csak azért találod furának a pozitív kommenteket, mert Magyarországon vagyunk, ahol a pozitív hozzáállás nem divat :)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta