SZÜLŐSÉG

Sokszor csak bénultan állok, amikor a fiam megrúg

2012. március 2., péntek 07:32

Ezúttal egy olyan történetet találtunk, ami bemutatja, hogyan állíthatja az anya ellen elkövetett apai agresszió maga mellé a gyereket úgy, hogy a végén már a gyerek is azt akarja, hogy az anyja költözzön el otthonról. Sorozatunkban a neves magyar gyerekpszichológushoz, Ranschburg Jenőhöz nyúlunk vissza útmutatásért.

Előző téma: Megígértem, hogy megütöm, meg is tettem: Lehet józanul, nevelő szándékkal gyereket ütni?

Labilis idegzetű, depresszióra hajlamos férj, türelmetlen feleség, és egy rossz kapcsolat, ahol az állandó megalázások a gyerek szeme láttára történnek. A nő nem érti miért célpontja egyszerre férje és gyereke támadásának.

stockfresh 614856 grimace sizeM

Pedig a válasz talán csak a gyerek mintakövető magatartásában keresendő. És hogy mi a minta? Hát az apa, anyuka ellen érzett gyűlölete. Dr. Ranscburg Jenőt kérdezte tavaly ilyenkor ez az anyuka:

Ranschburg.hu

Ranschburg Jenő pszichológushoz, a róla elnevezett weboldalon mintegy 600 kérdés érkezett gyerekneveléssel, lelki problémákkal kapcsolatban. Ranschburg Tanár úr tragikus halála után arra gondoltak, hogy a nevét viselő oldalt megtartják, ahol a különböző témában érkező kérdéseket és a válaszokat mindenki számára elérhetővé tették. Innen szemezgettünk.

Miért én vagyok a célpont?

"Tisztelt Doktor Úr!

Nagy szomorúságot okoz, hogy 5 éves kisfiam egyre jobban eltávolodik tőlem érzelmileg. Gyakran mondja, hogy nem szeret, menjek el innen. Ha az édesapja itthon van, ami elég gyakori, mert rokkantnyugdíjas-rám sem hederít. Sajnos feszültségekkel, veszekedésekkel teli házasságban élünk. Mindegyikünk sok időt tölt a gyerekkel. Édesapja játszik vele, elviszi a közeli gyorsétterembe, ha nem hajlandó megenni az ebédet stb. A kényelmetlen feladatok, pl. reggeli ébresztés, tiltás hozzám tartoznak. Férjem rendkívül domináns, agresszív ember, aki nem riad vissza a tettlegességtől sem, egyedül a gyerek képes levenni a lábáról.
Az állandó megalázások jórészt a kisfiunk szeme láttára történnek. Nem várok egy kisgyerektől segítséget, csak nem értem, hogy állhat az apja mellé. Sokszor bénultan állok és nézem, ahogy a gyerek szidalmaz, vagy megrúg.

A gyerek az óvodában példás viselkedésű, itthon minden az ellenkezője: szófogadatlan, verekszik. Elismerem, hogy a munkából hazatérve gyakran türelmetlen vagyok vele. Értem a kavargást a kis lelkében, de miért én vagyok a célpont?

A párkapcsolat javulásában nem sok reményt látok. Kilépnék belőle, de félek, hogy elveszítem a gyereket. Hozzátartozóim sajnos nem élnek már, igazából senkire sem számíthatok. Férjem labilis idegzetű, depresszióra hajlamos- én vagyok a harmadik felesége. Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a diplomám sem védett meg ettől a sok évvel ezelőtti lépéstől...)
Mit tehetnék, hogy a gyerekkel javuljon a kapcsolatom? Nem vehetem fel a versenyt az apjával...

Köszönettel."

... és amit a doktorúr válaszolt

"Kedves Levélíró!

Mint írja, az apának is Ön a célpontja, miért csodálkozik, hogy az apával éppen azonosulni készülő fiúgyerek – mint az összes fiú az ő korában – ott és úgy találja meg az indulatok levezetésének célpontját, ahol és ahogyan ezt édesapja viselkedésében tapasztalja.

stockfresh 355280 angry-boy sizeM

Valóban nem érti, hogyan állhat egy kisfiú az apja mellé? Hiszen ez a gyerek még nem tudja, mi a helyes és mi a helytelen, és azt sem: más családokban történnek-e hasonló események. Utánozza az apját, és természetesnek tartja, hogy az anyákkal és a feleségekkel „így kell bánni”. Nemcsak az Ön érdeke, hanem a gyereké is, hogy férje uralkodjék magán, és emberként bánjon asszonyával. Minden pszichológiai adat azt mutatja – és ennek jelei már az Ön családjában is felismerhetők – hogy a gyerek nemcsak akkor sérül, ha őt bántalmazzák a szülők, de akkor is, ha apja a szeme láttára bántalmazza és megalázza édesanyját.

Nagyon nagy szeretettel és sok-sok aggodalommal kérdezem: biztos abban, hogy ezt az áldatlan állapotot tűrnie kell? Annak alapján, amit levelében olvasok, lehetetlennek tartom, hogy elveszítse kisfiát, ha a sarkára áll."

Ranschburg Jenő könyvei megtalálhatóak a Bookline-on.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.03.02 11:36:06wowerman

  válás, ennyi.

 • 2012.03.02 12:24:19Pilar Ternera

  hogy nem ítélik a rokkantnyugdíjas apának, az tuti. pakolni, menni, válni!

 • 2012.03.02 18:11:05Buci-Bigyo

  ....én csak azt nem értem, hogy az a nő, aki egy férfi mellé elmegy 3.!! feleségnek, mégis mit várt?!

 • 2012.03.02 19:10:48wowerman

  nem mindegy hanyadik? van olyan ember aki csak simán peches és nem azért válik el mert egy szörnyeteg. Inkább a volt párja az ;)

 • 2012.03.02 19:22:07Buci-Bigyo

  Nem.Mutatja a jellemet.A volt szörnyeteggel is az illető állt össze, úgyhogy ezzel a jelzővel magát is minősíti.Egyszer mindenki tévedhet, de ha valaki állandóan ilyenekkel áll össze, akkor nyugodtan keresse magában is a hibát!És igen, senkinek nem lennék a harmadik, negyedik, ötödik felesége.

 • 2012.03.02 22:55:54Almandin

  Elég gyenge akaratú nőre utal ez az írás. A mai szülők egy része csak úgy tűri, hogy megüsse, megrúgja a gyerek. Nos, én azért ilyen esetben egy kicsit rácsapnék viszonzásképpen a gyerekre (nem vagyok híve a verésnek, de ennyi nem árt, érezze a gyerek, hogy mit nem lehet megtenni).
  Az, hogy hányadik feleség, nem számít. Manapság sajnos ritka az életre szóló házasság, így van, aki többször válik. Ez még nem jellemhiba. Amúgy engem nőként nem érdekel, hány elődöm volt. Az a lényeg, hogy működjön a kapcsolat.

 • 2012.03.02 23:40:07anothernick

  az a baj, hogy a nőnek nem a fia a legnagyobb baja, csak a férjjel nem mer szembeszállni. a gyerek meg érzi, hogy apjával együtt uralkodhat rajta. az meg milyen taktikus apucitól, hogy a nehéz melót anyura hagyja, ő meg elviszi a mekibe, ha az ebéd nem tetsz. undorító! egyébként számomra az is fontos momentum, hogy rokkantnyugdíjas az apa - lehet, hogy úgy érzi, ki van szolgáltatva az állapota miatt és azon vesz elégtételt, aki tűri... vagy közös családpszichológia, vagy válás és harc a gyerekért. de az igazi harc akkor kezdődik majd, ha anyuka egyedül marad a kölökkel és embert kell belőle faragni, értékrendet kell neki adni.

 • 2012.03.03 01:06:01Almandin

  @anothernick: Nagyon jó meglátásaid vannak.

 • 2012.03.05 09:53:26badabum

  Csóri nô......sajnálom.

 • 2012.03.05 18:17:50wowerman

  bucika, hány százalékos is a válási arány? az egész nyugati kultúrában magas. Akkor vajon ez azt jelenti hogy lassan mindenki rossz ember lesz? vicces. kíváncsi vagyok te hány éves vagy. meg hogy a gyerekeid hányszor fognak majd válni...

 • 2012.05.13 11:16:09Norx

  Ha valaki nő létére ilyet választ és eltűri, bizonyára kövér, ronda, ragyás, és talán még büdös is. Emellett társfüggő, vagy csak viszket. Így járás tipikus esete, változzon meg, vagy cserélje le a gorillát egy vibrátorra. Vagy nyeljen míg végül péppé nem verik.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta