SZÜLŐSÉG

Szülés után: depressziótól a pszichózisig minden lehet

2012. március 1., csütörtök 11:52 |

A szülésről, anyává válásról illik szuperlatívuszokban beszélni, holott van a témának árnyoldala is. Többféle kórkép megjelenése követheti a szülést, kezdve a depressziótól a kényszerbetegségen át a pszichózisig. Ezeknek a zavaroknak biológiai okai is vannak, és természetesen az alapszemélyiség is nagyban meghatározza, mennyire könnyedén tud megküzdeni az anya az új kihívásokkal. Ha nem is betegszik meg orvosi értelemben, a gyerek születése, és az azzal járó változások kiválthatnak lehangoltságot, depresszióba hajló állapotot, amit mindenképp érdemes komolyan venni, és tenni ellene.

stockfresh 532206 angry-baby-and-mother sizeM

Kerüld el a szülés utáni depressziót!

Az újszülöttel otthon maradó anya életében, különösen, mikor az első gyermek érkezik, egyszeriben minden megváltozik. Önmagában az is vezethet depresszív hangulathoz, hogy a nap nagy részét a négy fal között kénytelen a nő eltölteni. Aki erre érzékeny, akár néhány nap bezártság is megviselheti. Sokan gondolják, hogy anyaként otthon a helyük, ezért nem mernek segítséget kérni, még ha lenne is rá lehetőségük. Hogy néz az ki, hogy a gyermek nélkül szeretnének elmenni valahova, egyet sétálni, barátnőzni? Pedig nyugodtan megtehetik néha, hogy otthagynak egy üveg lefejt tejet este az apukának, és kiszabadulnak egy-két órára, ez nem jelenti, hogy ne szeretnék eléggé gyermeküket. A baba is jól jár vele, ha jókedvű, feltöltődött anyát kap vissza.

Neked hány fontos szereped van?

Egyes lélekbúvárok szerint a boldogság kulcsa, hogy hányféle módon határozzuk meg magunkat, hány fajta fontos szerepünk van. Több sikerélmény éri azt, akinek összetett a személyisége, és több fronton érik jó élmények. Például, aki dolgozó nőként, anyaként, sportpartnerként, kézimunkázóként is meghatározza magát, és ezek fontosak is számára, sokkal több örömhöz, sikerhez tud jutni. Igen ám, de a kezdeti időszakban a baba olyan sok időt igényel, hogy óhatatlanul háttérbe szorul a többi szerep.

És bármennyire ügyes anyuka legyen valaki, a mindennapi rutin nem fog pillanatról pillanatra újfajta sikerélményeket nyújtani. Tudatosan érdemes odafigyelni rá, hogy teremtse meg a nő azokat a helyzeteket, ahol nem az anya mivolta kerül előtérbe. Apróságok is segítséget jelentenek, az aktuális közéleti helyzet megvitatása valakivel, vagy egy Activity meccs lejátszása.

A csecsemő nem mindig motivál

A legtöbb embernek szüksége van rendszeres visszajelzésre arról, hogy amit csinál, ahogy csinálja, az jó. Az ügyes főnökök, akik értenek a beosztottak motiválásához, nem fukarkodnak a dicsérettel. A csecsemő viszont nem mindig azt jelzi vissza, amit az anya érdemelne. Persze mikor jóllakottan elalszik, akkor érzi a szülő, hogy minden rendben van. De sok az olyan pillanat, mikor annak ellenére nyűgös, sír, hogy semmit nem rontott el az anya. Különösen az első gyermeknél, és kicsit bizonytalanabb nőnél problémát jelenthet, ha nem pótolja a környezet, főleg a partner a biztatást, megerősítést. A legtöbb nőben felmerül a kérdés „jó anya vagyok-e”. Ilyenkor jusson eszébe, nem kell tökéletesnek lenni, és hogy mindenki az első gyereken tanulja meg az anyaságot.

Enni, inni, aludni. Aludni?!

stockfresh 1497360 zombie-girl sizeM

A depresszió  kialakulására nemcsak a biológiai tényezők és a lelki élmények hatnak, sokat ront vagy javít a helyzeten az életmód is. A csecsemőt gondozó anyák rendszerint kialvatlanok, attól függően, mennyi a segítségük. Sokan elhanyagolják a rendszeres étkezést, sportra végképp nem szakítanak időt. Már az is számít, ha a nő komolyan veszi, hogy ne csak a gyermek megfelelő táplálásáról, hanem a sajátjáról is gondoskodjon. Az alvás hiányát valamennyire ellensúlyozni lehet például relaxációval, ha addig más vigyáz a babára, akitől hallótávolságon kívülre kerül.

Ha az anyaság nem csupa boldogság, a nő hiheti, hogy ezt csak ő éli meg így, és vele valami gond van, nem szereti eléggé a gyermekét. Holott az anyaság éppen olyan, mint a többi életfeladat: csak a romantikus regényekben nincs árnyoldala. Mivel a nőiség beteljesüléseként gondolunk rá, sok nő azt várja, folyamatos boldogságként élje meg az otthon töltött éveket. Ha ez nem így alakul, magát hibáztatja, bűntudatot él át. Holott Vekerdy Tamás is megírta már: a gyermek kiszívja a vérünk, lerágja a húsunk. Teljesen normális, ha valaki így érzi, egészen addig, míg az örömök ellensúlyozzák ezt. Ha pedig úgy éli meg a kismama, hogy már erősebbé vált a szorongás, bizonytalanság, lehangoltság, mint ő, ne szégyelljen segítséget kérni! A gyereknek nincs szüksége tökéletes szülőre, de olyanra igen, aki jól érzi magát a bőrében.

Cziglán Karolina
pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.03.01 13:43:29axaic

  [link]

 • 2012.03.01 15:36:47bejo

  A szülés utáni "komorság" (ha csak ennyiről van szó) hátterében a B1 és B6 vitaminhiány is meghúzódhat (persze nyilván nem ez az egyetlen ok). A teljes kiőrlésű gabona, egy kis élesztő, heti 2-3 tojás, zöld színű növények fogyasztása segít helyreállítani a lelki egyensúlyt. Ajánlják még a heti kétszeri halfogyasztást (pl. folyami lazac), de egy jó kis saláta repce- vagy dióolajjal is segíthet.

 • 2012.03.01 16:04:21seahawks

  a nők túl sokat agyalnak a lelki dolgokon, ezért golyóznak be. pedig ahogy mondják, nem érnek rá, annyi dolguk vanm a gyereknevelés közben.
  nem kell filózni, csak tenni kell a dolgunkat, nem lesz baj. a sok agyalás közben bebeszélünk magunknak nem létező dolgokat, aztán rávetítjük a hozzánk közel állókra, gyanusítgatunk és a végén csodálkozunk, ha elhagynak minket.

 • 2012.03.01 16:16:43kismorgó

  nekem mindig a legjobbkor jönnek az ilyen bátorító írások! Nagyon köszönöm! De komolyan! :D

 • 2012.03.01 16:57:22T mint T

  Foleg Seahawknak:
  Te anya-e vagy? Vagy csak a partvonalrol kiabalsz?
  En ugyanis anya vagyok es a depresszio igen durva es elhuzodo tuneteiben szenvedtem a szules utan 6(!) honapig!
  Nem azert, mert agyalni akartam rola, vagy mert tul sokat foglalkoztam vele, hanem igy utolag atgondolva, azert mert:
  - kb napi 2x3 orat tudtam aludni
  - fajt mindenem, fajt a szoptatas, az altestem, lassan gyogyultam, komplikacioim voltak, dolt belolem a ver, alig akart megindulni a tejem, es mindenki eroltette a dolgot
  - nem ehettem azt, amit akartam: eperszezonban nem ehettem epret, mas magvas gyumolcsoket, nem ihattam tejet, nem ehettem karfiolt, kaposztat, amiket imadok
  - ezzel szemben undorito tejfakaszto teakat es hust kellett zabalnom (amit nem szeretek)
  - az addigi gyonyoru alakom (karcsu csipom es szep cicim) hirtelen megnyult laffadt borhassa es tejtol csopogo parnava nott, amihez hozzaerni sem lehetett, mert a gyulladt bor es szovetek egtek a legfinomabb melltartotol is (nemhogy jo felesege nem lehettem a ferjemnek!)
  - kb 10 kg-mal voltam tobb, mint a terhesseg elott es balnanak ereztem magam
  - az addigi gyonyoru kosztumjeim, bluzaim nem jottek ram (pl pusztan a megtelt cicik miatt)
  - az addigi agilis, munkaval teli, intezkedo eletem egy 4 fal koze zart rabszolgava alacsonyitott: kiszolgaltatva egy "halatlan" (ertsd: halat mutatni keptelen) kis lenynek. Minden percem korulotte forog: nem pedig korulottem, a ferjem korul, a munkam korul, az addigi eletem korul...

  Kersz meg peldakat, hogy miert?!

  Na, gondolkozz! Es csak azert, mert ezt varjak el az embertol, meg nem tud nem gondolni ezekre es nem tud boldogsagot mimelni!

  Mas: nekem sosem jott be a "szivj le egy kis tejet, hagyd otthon es menj el szorakozni" tanacs. Bocsi, de masok mit csinalnak a 2 ora alatt ujra megtelo, feszulo es csopogo cicivel? Leszivjak a szinhaz vagy a mozi kozepen? Mert nekem nem jott be, higgyetek el! Amig szopott a gyerek, hozza voltam nove! Ja bocsi, egy ujabb erv a depressziora!

 • 2012.03.01 17:02:47wellwellwell

  A szules utani depi BRUTALIS. en nem hittem benne mondvan csak hiszti. de az elottem szolo osszefoglalta...

 • 2012.03.01 18:01:31kismorgó

  hahha, igen, én is ilyenkor döbbenek rá, mennyi butaságot gondoltam, meg összehordtam... Ugyanis azt gondoltam, hogy a szülés utáni depresszió csak azokat éri el, aki jó dolgukban nem is tudják, mit csináljanak, meg semmi bajuk sem lehet, á, hát ott egy szép baba, szerető társ, meg csak otthon vannak...
  mert ezt sugallja minden. Arról senki sem szól, hogy bizony, vannak hátulütői is a dolognak - T mint T mesterien összefoglalta.

  Szóval nagyon megbántam, hogy ilyen bután mondtam olyan dologról véleményt, amiről fogalmam sem volt, azóta viszont megtapasztaltam.

 • 2012.03.01 18:02:42_Epikurosz_

  Normálisan, akinek mindene fáj, komplikációi vannak, stb, azt beutalják kórházba, foglalkoznak vele, ápolják otthon - KIVÉVE, HA ANYA. Ekkor nem foglalkoznak a tüneteivel, sőt, őt hibáztatják miatta.
  Úgyhogy aki szülés utáni depressziót emleget, az forrázza le jól magát, majd ne pihenjen, ne jusson ideje semmire, csak egész nap kubikoljon egyedül egy kőbányában. Aztán ha esetleg rosszul érezné magát, akkor küldjék el pszichiáterhez, mert neki boldognak kellene lennie, és biztos vele van a baj.

 • 2012.03.01 20:23:47the return of faszharcos

  hát karola, ha ennyivel pszichológus diplomához lehet jutni...

 • 2012.03.02 01:42:44annamanna

  "Például, aki dolgozó nőként, anyaként, sportpartnerként, kézimunkázóként is meghatározza magát"

  Milyen szerep a SPORTPARTNER? Ezt fejtse már ki a cikkíró részletesebben, mert elég homályos.
  A sportpartner a sport partnere? Vagy partner a sportban? És hogyan? Mégis, mi a szűzmária az a SPORTPARTNER?

  Amúgy olyan szerep nincs, hogy FELESÉG? Vagy szexpartner, barátnő, ágyas, szerető? Az nem tehet boldoggá, csak a KÉZIMUNKÁZÁS és a SPORTPARTNERSÉG?

 • 2012.03.02 10:32:08Segna

  the return of faszharcos:
  nem, nem ennyivel jutott diplomához, te csak egy cikkét látod - és valószínűleg nem is a legjobbját.
  Jól esett ez a kis gonoszkodás? Egészségedre! Legalább a nicneved jó. Bár magyarul jobban hangzana :-)

 • 2012.03.02 10:38:38Segna

  T mint T: köszönjük, azok nevében is akik nem szólhatnak hozzá. Az én kicsi agilis, mindig jókedvű feleségem, néma, szótlan kedvetlen mindig alvós kicsi medvévé vált hónapok alatt. Igyekezett és segítettünk, de nem nagyon javult. Aztán orvoshoz zavartuk, és kiderült, h a pajzsmirigye begyulladt, és leállt a hormon termeléssel. Mire diagnosztizálták 24kg-t hízott! 3 hónap alatt. Aztán beállították a gyógyszerét és hetek alatt visszakaptuk őt. Az orvos azt mondta kötelezővé kellene tenni a kismamák erre való szűrését, mert hihetetlenül sok hízási ill. depressziós tünet mögött áll a pajzsmirigy időszakos vagy tartós működési zavara. És egy egyszerű vérvizsgálattal megállapítható lenne!

 • 2012.03.02 12:23:20namostakkorjolmegmondom

  Hazajöttek, mikor a pici 6 hónapos lett, és itthon teljesen összeomlott, valószínűleg egyszerre "kijött" belőle minden feszültség. Az orvosok szerint ehhez még hormonproblémák is társultak. Ekkor volt 45 kiló.
  A további 3 év(!!!!) röviden: orvosok, kórházak, gyógyszerek, szanatórium, állás elvesztése, házassági válság, a kislánya elutasítása (a kicsi azt látta csak, hogy apára számíthat, anyára nem), volt ott minden. Na, ez az igazi szülés utáni depresszió!!
  Azért a vége happy end: meggyógyult, a férjével rendezték a kapcsolatot, a kislányával összemelegedtek, most már 6 éves a kicsi és magyarul is jól beszél, tud bízni az anyukájában is. Újra dolgozik, részmunkaidőben, újra sportol, és visszatértek a napjai a normál kerékvágásba. De mindez hatalmas küzdelem volt! Több gyereke biztos nem lesz.
  Csak azért írtam le a történetét, hogy minél többen elgondolkozzanak rajta. Ha rosszkedvű kismama van a környezetünkben, figyeljünk rá nagyon oda! Köszönöm.

 • 2012.03.02 12:27:40namostakkorjolmegmondom

  Na, az eleje:
  Előre is bocsánat, hosszú lesz, de nekem ez nagyon fontos!
  Szerintem a cikk és T mint T hozzászólása is kissé "lealacsonyítja" a problémát. A valódi szülés utáni depresszió nem arról szól, hogy „jaj, a szülés után fáj mindenem, meg van rajtam 10 kiló”. Tudom, mert engem is összevarrtak a szülés után, fájt, és igen, volt rajtam 10 kiló (ami egy hónap alatt leolvadt, a szoptatásnak köszönhetően). Meg "juj, 6 hónapig szenvedtem!!" Ez rosszkedv, jogos, érthető, oka van, de elmúlik és mellette lehet nagyon örülni is a kisbabáknak.
  Az egyik nővérem Dániában él. Örökmozgó, sportoló, vidám, nyitott ember volt, a férjével rengeteget jártak össze a barátaikkal, sokat jártak múzeumba, kiállításokra, síelni, étterembe, stb. 32 évesen vállalta a babát, szerető férje, két diplomája, jó munkája volt, úgy gondolta, most kiteljesedik nőként, és egy babával ő lesz a legboldogabb a világon. Nem így lett.

 • 2012.03.02 12:30:30namostakkorjolmegmondom

  A közepe:
  A szülése normálnak indult, de menet közben hirtelen császár lett belőle, akkor még nem beszélt elég jól dánul (na mondjuk magyarul se biztos hogy értette volna az orvosi szöveget), csak azt látta hogy baj van... Aztán hazamentek, ott maradt teljesen egyedül egy síró csecsemővel, mert a férje egyke, a szülei idősek és messze laknak, a mi nagy, kiterjedt, összetartó családunk meg igen messze volt tőle (mindenki dolgozik, nem tudtunk hozzá hosszabb időre kiköltözni). Ott védőnő sincs, orvos csak akkor lát el, ha beteg a gyerek. A barátok ilyenkor eltűnnek (ezt most én is szomorúan tapasztalom itthon, a saját bőrömön). A szoptatás nem ment, és nem segített senki, így az "élmény" mellé, hogy nem tudja etetni a kisbabáját, olyan mellgyulladást is kapott, hogy visszakerült a kórházba, becsövezték... A lelki és testi fájdalom borzalmas volt. Ismét haza, tápszerezés, kudarcélmény, magány, bezártság, háztartási robot, az örök dániai eső... Kikészült.

 • 2012.03.03 21:28:18ZaZie

  Hát ez nagyon kemény, én biztosan nem bírtam volna ki.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta