Ne EDA-t kérj, szülj már! - kórházfigyelő, Szent Margit kórház

Ennél kacifántosabb nevű kórház talán nincs is - de szülni nem rossz a Margitban. Vagyis a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai - II. Szülészeti és Nőgyógyászati Részeg - Szent Margit Telephelyen. Nem központi kórház, nincs tömeg, nincs őrjöngés. Nyugi, szülünk.

A régvárt Margit kórházas beszámolóért nagy köszönet Juditnak!

Fotó: margit-szuleszet.hu
Fotó: margit-szuleszet.hu

Az elmúlt két éven belül szültél? Oszd meg velünk élményeidet! Írj nekünk a poronty@divany.hu címre és segítsd a többi kismamát a választásban!

Mikor szültél itt?

2011. június

Általános tapasztalat

Tisztaság volt, a személyzet kedves és segítőkész volt (kivéve egy csecsemős nővért), a szülésznők mind rokonszenvesek voltak és bár nem nagy a szülészet, elég sok orvos van, több nő is. A szülészet nemrég volt felújítva, úgyhogy normálisan és kevéssé „kórházszerűen” néz ki, egész otthonos a hangulata. Jó a honlapjuk, sok hasznos infó van fönt, pl. lista, hogy mit kell vinni és terhesgondozási terv. A háromágyas szoba kivételével, ami a valóságban nem ilyen csilivili, minden pont olyan, mint a képeken.

Fotó: margit-szuleszet.hu
Fotó: margit-szuleszet.hu

Elmentünk a kórház szülésfelkészítő tanfolyamára is, valójában ez egy tájékoztató előadás (az előtte kötelező őssejtes előadással...), általában orvos tartja, mikor mi voltunk, egy szülésznő jött helyettük, elmondta az összes tudnivalót és válaszolt minden kérdésre, valamint be lehetett nézni a szülőszobákba. Itt elhangzott, hogy nem kötelező a borotválkozás-beöntés-gátmetszés, valamint nem csak támogatják, hanem kifejezetten ajánlják az EDA-t. Nekem erről más tapasztalatom volt, bővebben később. Mindenesetre elvileg EDA-t 24 órában van lehetőség kérni, mindig van valaki, aki beadhatja.

Nem központi kórház, nincs tömeg, folyosón szülő nők, rohangálás, stb... Mikor én szültem, 12 anyuka és 12 baba volt összesen. Voltak üres ágyak, volt szabad fizetős szoba.

Terhesgondozás

Én magánorvoshoz jártam, de UH-okra, vérvételre, stb. a kórházba  küldött, így ezekért nem kellett fizetnem. Sőt, a 28. héttől a kórházba hívott be a normál vizsgálatokra is, így a manuális vizsgálat mellett a friss leleteimet is rögtön megnézte, és fizetnem sem kellett.
A terhesgondozóban mindig ugyanaz a két hölgy volt, akik mindig nagyon kedvesek, barátságosak voltak. Egyszer vérvétel után rosszul lett egy kismama (leesett a vérnyomása), azonnal körülugrálták, lefektették, ellátták, nyugtatgatták. Várnom szinte sosem kellett, ha mégis, maximum fél órát, ha csak leletért mentem, rögtön kiadták.

Az UH fönt van a szülészet emeletén, nagyon jó! Időpontra kell menni, ergo nincs várakozás, apuka bemehet, egyszerre csak egy nő (+a párja) van bent. A szoba nagyon szép, barackszínűre festve, képek és jól sikerült baba UH-fotók vannak a falon, jó nagy TV-n nézhetjük vizsgálat közben a picúrt. Itt is mindig ugyanaz a doktornő vizsgált. (Az utolsó, soron kívüli  UH-om egy másik szobában volt, az kevésbé volt szép, de minden más ugyanolyan rendben volt.) A normál rendelés van délelőtt, du. ugyanebben a szobában van a fizetős 4D, ha valaki ilyet akar, akkor a 28. hét körül ezt csinálják meg a sima helyett és ugyanolyan leletet adnak, szerintem jó, hogy nem kell ezért máshová menni.

Pontozás: 10/10

Letölthető terhesgondozási terv

Fotó: margit-szuleszet.hu
Fotó: margit-szuleszet.hu

Szülőszoba

A szülőszoba szerintem elég tágas, tiszta, felszerelt mindennel, ami szükséges lehet sima szülésnél, császárosoknak külön műtő van helyben. Ha jól tudom, 4 szoba van, plusz egy vajúdó, de én rögtön szülőszobára kerültem. Van légkondi, mivel nyáron szültem, ezt tudtam értékelni. Apuka végig bent volt velünk. A babát is bent látják el, neki van fali infralámpás melegítő, mérleg, stb. Alternatív szobáról nem tudok, de nem is érdeklődtem utána, én nem igényeltem labdát, bordásfalat, miegyebet, csak szülni akartam :) Az ágy kényelmes volt, úgy állítgatták a támlát, ahogy épp kértem, éjjel szültem, így sétálni nem akartam, de lehetett volna. A szülés után rögtön a kezembe adták a fiamat, férjem vághatta el a köldökzsinórt. Utána bent fürdette, mérte, pólyázta be a szülésznő. Összevarrtak, elláttak, utána még 1,5 órát maradhattam, a férjem én hazaküldtem pihenni, de ő is maradhatott volna. Hoztak nekem teát és reggelit is! A szülőszobához tartozott egy nagyon tiszta zuhanyozó és WC, egy ápolónő segített lezuhanyozni, tiszta hálóinget venni, összeszedni a holmimat, aztán átvittek a normál kórterembe, a babámat pedig az újszülött osztályra.

Pontozás: 10/10

A Margit kórház letölthető kórházi listája

Gyermekágy

Háromágyas kórterembe kerültem, normális volt, viszonylag kényelmes, minden nap jöttek takarítani, de azért túlzásba nem vitték. A részlegbe látogatók nem mehetnek be, a folyosó bejáratánál egy üvegajtón át lehet megmutatni a babákat a rokonoknak, így a kórtermekben nyugalom volt, lehetett szoptatni, aludni, zuhanyozóba, mosdóba hálóingben kibaktatni, stb. Az alapítványi egyágyas szobákba bemehet látogató, ill. azokhoz külön zuhanyozó tartozik, valamint váltáskor takarítógéppel gyönyörűen kisuvickolják, úgy tudom, az ára se vészes, de én végül nem kértem, 3 napot simán elvoltam a normál szobában. A közös zuhanyozó és WC tiszta, de már kicsit leharcolt, de papucsban, saját pipere-felszereléssel kibírható.

Rooming-in rendszer van, de bármikor vissza lehet vinni a babát, vigyáznak rá, míg az ember fürdik, látogatót fogad, patikába megy vagy pihen, nem húzták a szájukat soha! Pelust, krémet, törlőkendőt vinni kell, de ha valakinél még nincs, adnak, és a földszinten  van gyógyszertár (lift van), be lehet szerezni bármit. Saját kisruhát lehet vinni, alapból kicsit viseletes, de tiszta angolpólyába csomagolják a mazsolákat. Fürdetésre, gyerekorvosi vizsgálatra kell csak beadni a babákat a csecsemősökhöz. Köldökcsonk-ápolást, pelenkázást megmutatják.

Volt egy idősebb, már fásult ezért nem túl kedves csecsemős nővér, de a többiek aranyosak, kedvesek, segítőkészek voltak, éjszaka is! A szoptatást külön kérésre megnézik, segítenek, de ezért szólni kell. Van egy tündéri, idős védőnő (nem csecsemős), a nevét nem tudom, égővörös haja és égszínkék szeme van, őt kell megcsípni! Mindent türelmesen elmagyaráz, a szoptatást megnézi, segít, megnyugtat, tanácsokkal lát el mindenkit.

A gyerekorvosok nagyon jók, minden nap van gyerekorvosi vizit, ezen mindenkinek elmondják, mi van a babájával, kérdezni is lehet (de csak a viziten). Szintén naponta van orvosi vizit az anyukáknak is, az már inkább csak formalitás, úgyis mindenkire ránéz a saját orvosa, akinél szült.

Az adminisztráció flottul megy, az anyakönyvezéshez minden nap körbejár egy hölgy, elkéri az adatokat, iratokat, így ehhez föl sem kell kelni az ágyból és mire hazamehettünk, kész volt. A terhesgondozó melletti szobában lehet átvenni, hazamenet útba lehet ejteni, vagy apukát leküldeni érte, míg csomagolunk. Hazamenetelkor délre megkaptunk minden papírt, zárójelentést, mehettünk is.

Az étel viszont – szerintem – borzalmas, ehetetlen, a látogatóktól kérjünk ellátást. Hűtő a saját étel tárolására, és kis konyha mikróval a melegítéshez van.
Pontozás: 8/10

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról

Maga a szülés szerintem abszolút szubjektív, nyilván mindenki a saját vérmérséklete, elvárásai szerint éli meg...

Nekem picit előbb érkezett a babám, így az ügyeleten kötöttem ki, a választott orvosom még külföldön volt, szülésznőm nem volt, úgyhogy kölcsönösen elvárások nélkül szültünk: ők nem várhattak hálapénzt, én nem vártam különleges bánásmódot. Így nem is úsztam meg a kötelező köröket: gátmetszés, beöntés, stb., illetve az egyik orvosnál kezdtem, műszakváltás miatt másiknál végeztem (aki másnaptól szabadságra ment, így varratokat a közben visszatért saját orvosom szedte ki) a szülésznő végig ugyanaz volt. Este fél 11-kor érkeztünk meg 5 perces fájásokkal, kb. egy óra múlva bátortalanul kértem EDA-t, mire a szülésznő azt válaszolta: „inkább szüljünk”. Én beletörődtem, hogy itt mindjárt érkezik a baba, és az EDA talán lelassítaná a folyamatot, nos, hajnali 4-kor még pont ugyanott tartottunk, ekkor hangzott el: „azt hittük, éjfélre meglesz a baba, ha tudtuk volna, hogy így elhúzódik, adtunk volna”.  Ill. volt még egy kézzel tágítás, amire, lehet, hogy szükség volt, ezt elfogadom, de talán lehetett volna szólni előtte nekem, hogy most ez jön, miért van rá szükség... Ez a két negatív tapasztalatom volt, de gondolom, választott orvosnál másként lett volna.

Összességében én elégedett voltam, senkinek nem adtam borítékot, úgy éreztem, korrekt ellátást kaptam, de semmi külön extrát, amiért hálásnak kellene lennem. A következő alkalommal is itt szeretnék szülni.

Ajánlod más anyáknak?

Igen!

--------------------------------------------------

Szent Margit Kórház (hosszabb neve fent)

Cím: 1032 Budapest, Bécsi út 132. A épület, III. és V. emelet

Telefon: 06 1 250 2420
nőgyógyászati ambulancia 1251 mellék
szülőszoba 1239 mellék
nőgyógyászati részleg 1115 mellék

Ultrahang: 06 1 250 2420 /1330 mellék. Minden hétköznap 9:00-14:00-ig. A vizsgálatokra előjegyzés és beutaló szükséges.

4D ultrahang: telefon: 06 20 474 7087, www.hepinet.hu, a vizsgálat költségtérítéses.

A koraszülötteket (egyéni elbírálás alapján) a János Kórházba irányítják.

Az egészséges újszülöttek 3 napig maradnak az osztályon (a szülő kérésére és megfelelő feltételek mellett ennél korábbi hazaadás is lehetséges).

Újszülött és koraszülött szakambulancia: radiológia, laboratórium és EKG háttér, BCG újraoltást is végeznek) minden hétköznap délelőtt, melyre házi gyermekorvosi beutalóval, előzetes telefonos időpont egyeztetés alapján (06 1 250 2420/1472 mellék) várják a  pácienseket. 
Orvosok: Dr. Juhász Ilona neonatológus főorvos Dr. Téglás Emma neonatológus főorvos

Oszd meg másokkal is!
Mustra