SZÜLŐSÉG

Ne dobd ki a macskát, ha terhes leszel

2012. február 8., szerda 16:22

.Van pár dolog, amit érdemes átgondolni a gyerekvállalás előtt. Például a háziállat és az újszülött viszonyát.

stockfresh 134137 kitten sizeM

Megelőzhetjük, hogy a háziállat veszélyt jelentsen

Magyarországon kb. 2 millió kutya él családban, ebből több százezer Budapesten. A kutyások és nem kutyások közötti első számú ellentét forrása a kutyapiszok, különösképpen a fel nem szedett, a járda vagy a homokozó közepén éktelenkedő változatai, melyek nemcsak, hogy gusztustalan látványt nyújtanak, hanem számos betegség melegágyai is.

Minden kutyatulajdonosnak illene és kötelessége lenne összeszednie a kutyája után hagyott piszkot, még ha ez nem is egy felemelő tevékenység, de ilyenkor gondoljunk bele, hogy az csak a legkevesebb, hogy rontják a városképet, de emberek, gyerekek egészségével is játszanak. Bár az önkormányzatoknak van rendeletük a kutyaürülék felszedéséről és fel nem szedése esetén a büntetéséről, de a fővárosban járva azt kell látnunk, hogy az ilyen rendeleteknek nincsen nagy visszatartó ereje. Megjegyzem, Pécsett már tíz évvel ezelőtt is rendszeresen razziáztak a közterület-felügyelők, akiknek fel kellett mutatni, hogy van nálunk zacskó, és akinél nem volt, megbüntették. Azon a környéken mindenki hamar megtanulta, hogy mit kell tennie egy felelős kutyatartónak.

És mi közöm nekem ehhez?

És hogy konkretizáljuk, mi bajunk is lehet nekünk, embereknek a kutya- és macskapiszoktól, jöjjön egy kis összefoglaló. Nem lesz egy lányregény, de még mielőtt pánikba esnénk, mindenképpen az elején hangsúlyozom, hogy a legtöbb ürülékkel terjedő betegséget meg lehet előzni rendszeres, három havonta beadott féreghajtóval, így nem kell mostantól ferde szemmel nézni eddig imádott kedvencünkre. Persze nem biztos, hogy mindenki olyan gondos és felelősségteljes, mint mi, de reméljük, egyre többen lesznek.

A fertőzött kutya- és a macskaürülék veszélyeinek különösen a kisgyerekek vannak kitéve,
hiszen az első években mindent a szájukba vesznek, és nem lehet folyton minden mozdulatuk után kezet mosatni velük. Nem beszélve a játszóterekről, homokozókról, amelyek hiába vannak bekerítve, a macskák simán bemennek oda elvégezni a dolgukat.

Az emberbe viszont nemcsak az ürülék útján (kakiba lépés, homokozó), hanem a fertőzött kutya simogatásával, vagy nyálán keresztül is bekerülhetnek a peték, melyek a bélrendszert átfúrva bárhova elvándorolhatnak. Sokszor a fertőzött állatok teljesen tünetmentesek, így nem feltétlenül észleljük, ha kedvencünk is állattartó lett.

stockfresh 574213 tabby-kitten-in-a-cage-meowing sizeM

A leggyakoribb élősködők a következők:

Galandférgek
- súlyosabb esetben is csak ritkán okoznak tüneteket
- kutyák fenéken szánkázásának egyik oka is lehet
- bolhák szétrágcsálása által is bejuthat az állatba, ezért fontos a bolhairtás is
- a külvilágra kijutott (kutyából, macskából) peték szájon át bekerülhetnek az emberbe
- leggyakrabban a májban fejlődnek tovább, de a tüdőbe, az agyba és a vesékbe is eljuthatnak
- a róka ürüléke által is bekerülhet a szervezetbe egy szennyezett, mosatlan erdei gyümölcs vagy víz által

Orsóférgek (leggyakoribbak a Toxocara-fajok)
- súlyos fertőzött kutya- és macskakölyköknél jellemző tünet az aceton-szagú lehellet, a pókhas, a remegés, ájulás
- gyakorlatilag minden kutyakölyök fertőzött, a macskák valamivel ellenállóbbak- egyes felmérések szerint a kutya- és macskatartók negyede volt már fertőzött életében, de ezt nem észlelte
- emberre átterjedve a bélfalon átjutva a lárvák szétszéledhetnek a szervezetben
- gyakran az agyvelőbe jutnak
- a tüdőbe jutva tartós köhögést okoznak
- a szembe jutva retinakárosodást, de akár vakságot is okozhatnak

Kampósférgek
- kedvenceikben emésztőszervi tüneteket, vérveszteségek okozhatnak súlyos esetekben
- az emberbe bőrön át jut be, és kiütést, viszketést okozhatnak
- súlyos esetben a bőr alatt látni lehet a férgek nyomvonalát
- gyakran kutya- és macskaürülékkel szennyezett homokozóban kerül a gyermekbe

Jellemzően mindegyik féregfajta irtása elintézhető egy egyszerű gyógyszeres kezeléssel - de mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

A belső élősködők mellett sajnos előfordulnak olyan bakteriális fertőzések is, melyek
szintén ürülékkel vagy vizelettel terjedhetnek. Köztük ismert a leptospirózis (disznópásztor-betegség), mely nálunk viszonylag ritka, és legtöbbször fertőzött állat vizeletével terjed. Ismert még a szalmonella és a csirkevérhasnak nevezett campylobaktérium is, mely kutya vagy macska által kevésbé betegíti meg embert, mint a vele fertőzött, kellően át nem sütött csirkehús. A kóli baktérium is kerülhet emberbe háziállat révén, de ennek esélye is kisebb, mintha egy külföld nyaralás alkalmával, vagy nyers tej fogyasztásával fertőzödnénk meg tőle.

Toxoplazmózis? Mi az?

A terhes kismamák körében rettegett betegség a toxoplazmózis, amely egy egysejtű okozta fertőzöttség (nem vírus!), s a magzatra nézve jelenthet elsősorban veszélyt. Az első számú ellenségnek a macskát szokták kikiáltani, de emellett nyers hús (pl.: fasírtkóstolás) és szennyezett talaj (virágföld, zöldség) által is meg lehet fertőződni. A macska ürüléke jelenthet veszélyt, ezért a kismama adja át másnak a macskaalom takarítását és mindig mosson kezet, ha macskát simogat.

A legfontosabb a megelőzés

Főleg azért is, mert a férgek az emberi szervezetbe jutva sokszor csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem kezelhetők (a toxocara például sokszor nem kezelhető, kb. 2 év alatt magától lezajlik a fertőzöttség, amikor is a féreg elpusztul), hiszen a test lényegében bármely részén letelepedhetnek. Emiatt érdemes néhány szabályt betartani:

- Általános higiénia betartása (pl.: kézmosás állattal való foglalkozás után)
- Az állat tisztán tartása (fekhely, szőr stb.)
- Féregtelenítsünk háromhavonta (a féreghajtó tabletta beadása után 1-2 napig figyeljük a
kutya székeltét, hogy látni-e benne kiürült férget vagy valami gyanúsat
- Nyers hússal sose etessük a kedvenceket (és mi se fogyasszunk, kóstoljunk nyers húst)
- Gondoskodjunk a folyamatos bolhátlanításról
- Mindig szedjük fel a kutyaürüléket, és zacskóba zárva a kutyáknak kijelölt kukába tegyük
(kerti kutyáknál égessük el az ürüléket)
- Sose engedjük a kutyát homokozóba, játszótér közelébe
- Ha az utcán kutyagumiba léptünk, már az ajtóban vegyük le cipőnket, és mossuk le forró
vízzel, fertőtlenítővel
- Nyers gyümölcsöt, zöldséget sose fogyasszunk mosatlanul
- Az otthoni homokozót fedjük le (ha van rá módunk)
- Ne igyunk vizet patakból, tóból
- Betegség esetén az orvost tájékoztassuk, hogy van otthon háziállatunk

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.02.08 17:22:03Renchy

  Na, végre egy cikk ami nem arra bíztat, hogy szabaduljunk meg a kedvenceinktől, amint teherbe estünk. 16 hetes kismama vagyok, a legidősebb cicánk 6 éves, van egy tacsink is, aki este szobakutya, nappal az udvaron van. Amikor kiderült, hogy babát várok, az összes ismerősöm azzal jött, hogy az állatokat egyből ki kell tennünk a lakásból. Kérdeztem tőlük, hogy vajon aki nem családi házban él és háziállatot tart, az egyből menhelyre adja az állatát, amint terhes lesz? Nem hinném. Ha valaki betartja az alapvető higiéniás szabályokat, ott szerintem nem lehet gond. Igaz, mi amikor elterveztük, hogy babát szeretnénk, a férjem átvette az alomtakarítás feladatát. Én csodálkoztam a legjobban, mikor negatív lett a toxoplasma vizsgálat, hiszen gyerekként családiházban nőttem fel és a homokozómat gyakran használták alomnak a környékbeli macskák, és ettem nem egyszer földes epret is, a földre potyogott barackról nem is beszélve, de valahogy megúsztam és most azért nagyon figyelek ezekre a dolgokra. :)

 • 2012.02.08 17:47:23gbaba

  Kedves Renchy!
  Telesen egyet ertek veled. Sot engem fel is haborit, amikor valaki elpaterolja az allatat azert mert terhes lett. Pedig ha betartana a higinias eloirasokat meradhatna a haziallatt. Mi is amelett nottunk fel 25 eve es semmi bajunk nem lett. Ugy erzem ennek manapsag tul nagy feneket keritenek.

 • 2012.02.08 18:26:25Macskond

  Amikor ilyen állat "kipaterolókat" hallok, nekem is mindig az jut eszembe hogy vajon hogy hogy az emberiség nem halt ki legalább 100 évvel ezelőtt amikor ezeket a parazitákat egyáltalán felfedezték?? :-/ Most kezdenek el ezeken parázni, mikor ezeket mostmár ismerjük, azt is tudjuk mit kell/lehet ellene tenni. Akkor minek ezt ennyire túllihegni.
  Jó cikk volt !

 • 2012.02.08 18:26:55Bartush

  Amikor terhes lettem valamiért minden "kedves" ismerős és kolléga elkezdte mondogatni, hogy na akkor most utcára teheted a macskát, mert elvetélsz tőle. Csak lestem, hogy de kedvesek és mi van, mi ez a hisztéria. Utánanéztem, és nem volt olyan félelmetes a dolog, az orvos is megnyugtatott és nem volt és nincs is gond. Betartva a higiénés szabályokat, gondoskodni, hogy a macsek egészséges legyen, és nincs gond. Ráadásul én falun nőttem fel, állatokat is tartottunk, macska is volt - sőt anyu mesélte, hogy igaz faluhelyen nem igen engedik be a cicákat a házba, de ő annyira szerette, hogy a hidegben bizony a szobában aludt a cicó. Nem lett anyának sem baja a terhesség alatt, és később mint kisbaba nekem sem.
  Nem kell túl lihegni semmit, de oda kell figyelni.

 • 2012.02.08 19:00:39lutria

  Valahol máshol írták hogy a macskák csak 10 napig fertőzőek a toxoplazmózis miatt,utána immunisak lesznek rá,úgyhgy mennyi az esélye hogy pont a terhesség idejére esik a betegség és a higiéniás okok miatti fertőződés?

 • 2012.02.08 19:15:54Irsai Olivér

  És ráadásul Nekünk azt mondta az orvos, hogy ez egy olyan betegség, amivel ha egyszer megfertőződik az ember, akkor utána már immunis lesz rá. És a legtöbb ember, akinek volt köze állatokhoz gyermek korában, már akkor átesett ezen az influenza szerű betegségen.
  Nekünk furcsa eredménye lett a várandós kori vizsgálatnak, amiről aztán az ellenőrző vizsgálat után kiderítették, hogy a már meglévő védettség miatt van.

 • 2012.02.08 19:19:55ColT

  Anyám, általánosításból eljut kórokozóhatározóig :)
  Az már a hab a tortán, hogy macskával kezdi, és 3 mondat múlva már kutya van :D

  Ettől még a próbálkozás dícséretes :)

 • 2012.02.08 19:27:32Rabyn

  Szerintem, aki kipaterolja a háziállatát, amikor terhes lesz, nem is szereti igazán, nem tekinti családtagnak...

  Örülök ennek a cikknek!:)

 • 2012.02.08 19:58:05tündéramálka

  Jó cikk. Mennyit hallgattam, mikor teherbe estem, hogy most aztán pateroljam el a macskákat és mennyire csodálkoztak, mikor széles ívben belengettem...
  ColT, látom leszűrted a cikk lényegét:)

 • 2012.02.08 19:58:39JónásBrigi35

  Én sem pateroltam ki a macskáimat a terhességem miatt, ez az egyik legnagyobb hülyeség, amelyet terhes kismamának javasolni lehet. Ennek ellenére egy csomó cicás hirdetés így kezdődik: "Kisbabát várok, ezért sajnos a cicámtól meg kell válnom..." Mi van? De gondolom, azért húst főz és talán még virágot is ültet a kismama, és nem aggódik.
  A toxoplazmózist valóban csak egyszer lehet elkapni, utána immunis lesz rá az ember. Én nem voltam az, mégsem jutott eszembe, hogy a cicáimnak búcsút intsek.... Aki ilyet tesz, az nem is szereti azt az állatot igazán, és csak indokot keres, hogy megszabaduljon tőle. :(

 • 2012.02.08 20:01:45diarrhoea

  "vajon hogy hogy az emberiség nem halt ki legalább 100 évvel ezelőtt amikor ezeket a parazitákat egyáltalán felfedezték??"

  Úgy, hogy olyan magas volt a születésszám, hogy a családonkénti 1-2 fertőzéses gyerekhalál után még megmaradt a nettó népszaporulat.

 • 2012.02.08 20:03:11A Tyne folyó déli partja

  igen, végre egy jó cikk.
  és igen, ha egyszer megfertőződik az ember, utána már immunis lesz rá. azt meg egy sima vérvizsgálat kideríti, hogy már átestél-e rajta. nem kell attól a szerencsétlen állattól megszabadulni.

 • 2012.02.08 20:03:34oksimoksi

  Ezért jó engedni a kislányokat, nagyobbakat, hogy cicázzanak kedvükre. Mert mire anyák lesznek, átesnek a fertőzésen.

 • 2012.02.08 21:33:48bpbp78

  nekünk kutyánk van...tőlem is többen megkérdezték mikor terhes lettem, hogy akkor most a kutyával mi lesz...?! Én meg csak néztem bambán...az ember a nagyobbik gyermekét sem adja oda másnak, vagy adja be állami gondozásba, csak mert jön a kicsi...és az oviba járó elsőszülött mindenféle vírust hozhat haza anyukának és az újszülöttnek...

  Előttem is írták... a higiéniára kell figyelni. A BKV-n utazni legalább olyan fertő, mint amit egy kutya/macska hazahozhat...:)

 • 2012.02.08 21:57:26penelope garcia

  Hehh.
  Ha teherbe esek, az tuti, hogy kidobok minden macskát.
  Kutyát is.
  Egeret.
  Mormotát.
  Oposszumot.

 • 2012.02.08 22:25:19Loren69

  Szerintem meg ott kezdődik a probléma, amikor valaki egy szinten kezeli a házi kedvencet a saját gyerekével.

 • 2012.02.08 22:52:50seelowe

  Érdekes a cikk, többgyerekes szülőként és állatorvosként apróbb hibákon kívül jónak tartom.
  Nagyon sok félelem terjeng széles körben, amit némi odafigyeléssel minden további nélkül ki tudunk védeni. De sajnos rossz tapasztalatom van az átlag állattartótól, nagyon tud izgulni, majd a személyi higiénia betartása, többszöri féregtelenítés, védőoltás elmarad (azok a fránya költségek...)
  Egyébként pl. szobacica, rágcsáló vagy madár sokkal kevésbé veszélyezteti gazdáit, mint a gazdik őt...

 • 2012.02.09 07:22:02gizinyúl

  Ha lett volna cicám, kutyám terhesség alatt (sosem volt), biztosan nem dobtam volna ki, csak mert jön a baba. Viszont senkinek nem kívánom azt a pár napot, majd pár hónapot, amit azzal töltöttünk először a kórházban, majd a neoantológiára visszajárogatva, hogy megállapítsák, hogy terhesség előtt vagy után kaptam toxoplazma fertőzést! Nyers húst sohasem kóstolgattam, viszont a földes dolog számításba jöhetett. Végül kiderült, hogy terhesség előtt fertőződtem. A babának más miatt volt az a kisebb problémája.

 • 2012.02.09 08:09:14Dr. Bélus___

  Jaj édes istenem, az ki lett felejtve a posztból, hogy a gyerekre a káposztáskő is komoly veszélyt jelent! A csúcspont a "gyakorlatilag minden kutyakölyök fertőzött" rész... Basszus, ha az anyja nem fertőzött (plusz a többi kutya, akivel esetleg még találkozik a tenyésztőnél), akkor hogy a rákba lesz fertőzött a kölyök? Ráadásul kiskutyával első menet a féregirtás (jobb helyeken), szóval még ha meg is fertőződött, az új gazdi azonnal kitakarítja. A bolha szétrágása is a vicc kategóriája, városi kutyáknál - azokban gyakorlatilag NINCS bolha.
  Az egyetlen jó rész az, h 3 (esetleg 6) havonta féregirtás rész belekerült, de ez sem az ember "megvédése" miatt; a helyzet az, hogy a kutya mehet igazából rá a féreg dologra. Nekünk sikerült egyszer egy elég izgalmas hasnyálmirigy gyulladást összeszedni, ami során annyi férget sikerült a kutyából kihajtani, hogy a laborban azt mondták, élő állatban ennyit még nem láttak. És most jön a csattanó: bár a kutya szegény egy féregtelep volt, az ezt követő nagy összcsaládi féregirtás során senki másból nem jött ki egy darab sem. Pedig a kutya nem a kert végébe volt zárva, bejárt a nappaliba is. A trükk: szoktunk kezet mosni kutyázás után, és nem puszilgatjuk.

 • 2012.02.09 08:39:25yuppiii

  én sem értek egyet a házikedvencek kidobásával. de sajnos ismerek olyan hölgyet, aki azért született vakon, mert anyukája fertőzést kapott a cicustól. persze nem tudom a hátterét, hogy mennyire tartották be a higiéniás szempontokat, de az tény, hogy ilyen is megtörténhet.

 • 2012.02.09 10:07:18cicnyapempöli

  Nem tudom, én elvittem a cicáimat anyukámhoz vidékre mikor kiderült, h babát várok, és negatív lett a toxoplazmozisra a teszt, vhogy nem bírtam volna azzal a tudattal élni, ha bármi baja lesz a picinek, azt én okoztam, pedig imádom a cicáimat, de azért mégsem egyenrangúak a gyerekemmel. Amúgy nagyon jól érzik magukat vidéken, olyan mintha nyugdíjba mentek volna:-)

 • 2012.02.09 10:34:26nyulanka

  ott kezdődik a probléma,hogy vannak lorena69-ek.
  Bármi megtörténhet bármitől.Szerintem buta dolog állatokat okolni és kirakni.Egyáltalán okolni bárkit is. Nagyon szar amikor rájössz,hogy minden visszavezethető saját magadra. És mindenféle tetted következményével kell tovább élni.Ez van.

 • 2012.02.09 11:33:24Lakle

  "Ne igyunk vizet patakból, tóból" LOL:DDD

 • 2012.02.09 11:37:54babbs

  Na,már megint jobbra számítottam.

 • 2012.02.09 12:43:43oksimoksi

  Lakle, te még nem ittál hegyes-dombos tisztáson csörgedező patakból? Ja, lehet, hogy egy pesti panelgyerek vagy, azt sem tudod, hogy olyan létezik...

 • 2012.02.09 13:27:34Lakle

  oksimoksi- a tipikus troll...

 • 2012.02.09 13:48:37Renchy

  Én nem vagyok pesti és csak félig vagyok panelgyerek, itt a Balaton-felvidéken sok patak van, de még egyszer sem jutott eszembe, hogy beleigyak a patakba, vagy a Balatonba. Csak kiépített forrásokból szoktam inni - meg a csapból :)

 • 2012.02.09 15:08:05Loren69

  nyulanka !

  Vidéken nőttem fel. Nagymamámnál volt tehén,ló,csibe,kacsa,kutya,macska, disznó.... Minden nyári szünetet náluk töltöttünk és mi sem kaptunk el soha semmit! Hidd el szeretem az állatokat, de ők NEM emberek. Sosem értettem miért gondoljuk,hogy 50 nm2-en egy kutya vagy macska jól érzi magát. Akinek meg családi háza van miért tartja őket a lakásban ?

 • 2012.02.09 16:09:15Renchy

  Mi például azért tartjuk bent a tacskónkat, mert amikor pici volt, féltünk, hogy lelécel és azt szokta meg, hogy bent van a helye. Ilyenkor télen napközben is bent van a lakásban, mert rövid a szőre, ki se tudnánk lökni az udvarra :)
  A cicánk meg úgy került hozzánk, hogy B-vitamin hiány miatt le volt bénulva a bal hátsó lába és nem tudott volna elmenekülni a másik két kutyánk elől a kertben, ezért ő is zömmel benti macska lett.
  Meg egyébként is, én nagyon szeretem mikor tévézek és odabújik mellém valamelyik szőrmók. Mert igen, van egy kanapénk, amire még fel is jöhetnek az állataink. :)

 • 2012.02.09 20:15:26Virgo1975

  loren69, képzeld, az állatért te vagy felelős. és az bizony olyan, mint a gyerek.
  az állatokat meg errefelé azért tartják lakásban (Anglia, kb. senki nem tartja őket kint, max. ki IS mennek, de folyamatosan senki, ismétlem senki nem tartja őket kint). szóval azért, hogy ne legyen bajuk, üsse el őket az autó, nyúlja le őket a szomszéd.)

  yuppii: ezt meg kb. mindenre lehet mondani, előfordul sajnos, hogy vakon/bénán/betegen, stb. születik egy gyerek. ha nincs állat, nem dohányzott,ivott, kábszerezett, stb. akkor mire fogják? sajnos megtörténik.

 • 2012.02.10 01:24:23tea fan

  Loren69

  Ezt a hülyeséget miből sikerült leszűrnöd?

 • 2012.02.10 01:37:39tea fan

  Loren69

  "Hidd el szeretem az állatokat, de ők NEM emberek."

  És miből gondolod, hogy itt néhányan emberként kezeljük az állatokat? Abból, hogy nem tesszük őket utcára?
  Vagy abból, hogy némelyikünk lakásban tart állatot? (A kettőnek vajmi kevés köze van egymáshoz.)
  Nem mintha "kinti" kutyától, macskától nem lehetne toxoplazma-fertőzést kapni, sőt, a lakásban tartott macskától épphogy jóval kisebb valószínűséggel, mert neki sincs hol megfertőződnie.

  "Sosem értettem miért gondoljuk,hogy 50 nm2-en egy kutya vagy macska jól érzi magát."

  Tartottál már állatot lakásban? Gondolom, nem. Honnan veszed akkor olyan biztosra, hogy lakásban nem érezhetik jól magukat?
  A kutyának elsősorban arra van szüksége, hogy az ember (a gazdája) törődjön, időt töltsön vele. Egy lakásban tartott, de sok törődésben részesülő kutya sokkal inkább boldog, mint egy kerti, akivel - azon túl, hogy odalökik neki a kaját - alig foglalkoznak. Persze az az ideális, ha a kutyának szabad élettere is van.
  A macska meg igazi kényelem-kéjenc, ha választhatnának, 99%-uk valószínűleg a lakás kényelmét kombinálná a szabad kijárással.

 • 2012.02.10 06:25:43Shadearmy.

  Nincs időm visszaolvasgatni, a cím keltette fel az érdeklődésem.
  2 macskám és 2 gyerekem van. (a macskák az idősebbek)....és mindenki egészséges és virul. Túl vannak reagálva a dolgok! Ha nyers húst szeletelsz és nem mosol rendesen kezet, akkor is elkaphatod a toxopazmózist, persze, csak ha nem estél át már rajta (amit amúgy sem érzékeltél, amikor megtörtént) így szerezve védettséget. Márpedig, ha gyerekkorodban játszótereztél, homokoztál, netalán olyan macskád volt, aki kijárhatott akkor tuti átestél a dolgon, így védettséget szerezve a magzatodnak is.

 • 2012.02.10 06:27:07Shadearmy.

  Nincs időm visszaolvasgatni, a cím keltette fel az érdeklődésem.
  2 macskám és 2 gyerekem van. (a macskák az idősebbek)....és mindenki egészséges és virul. Túl vannak reagálva a dolgok! Ha nyers húst szeletelsz és nem mosol rendesen kezet, akkor is elkaphatod a toxopazmózist, persze, csak ha nem estél át már rajta (amit amúgy sem érzékeltél, amikor megtörtént) így szerezve védettséget. Márpedig, ha gyerekkorodban játszótereztél, homokoztál, netalán olyan macskád volt, aki kijárhatott akkor tuti átestél a dolgon, így védettséget szerezve a magzatodnak is.

 • 2012.02.13 10:35:45vackorazelsőbében

  Mikor ír valaki egy cikket a következő címmel: Milyen veszélyek leselkednek rád egy Teszkó wc-ben? Én attól jobban félek ...

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta