D-vitamin hiány: az angolkórtól a depresszióig

Január elején komoly felzúdulást keltett Nagy-Britanniában egy bírósági döntés, amelynek értelmében szabadon távozhatott egy házaspár, akiket négyhónapos csecsemőjük meggyilkolásáva vádoltak. A döntés rávilágított egy már régóta elfeledett kór aktualitására.

The life and adventures of Nicholas Nickleby; The adventures of Oliver Twist / by Charles Dickens - London : Chapman and Hall, [1875?]
The life and adventures of Nicholas Nickleby; The adventures of Oliver Twist / by Charles Dickens - London : Chapman and Hall, [1875?]

A négyhónapos csecsemő sérülései koponyáján, térdén, vállán, csípőjén, bokáin és a bevérzések koponyáján és a szemkörnyéken egyértelműen a szülők felelősségét vetette fel. A boncolás aztán egy másik történetet mesélt. A négyhónapos Jayden angolkórban, egy, a D-vitamin hiánnyal kapcsolatba hozható betegségben szenvedett, amely különösen érzékennyé tette őt az ütésekre - és okozta halálát. A vizsgálat azt is kiderítette, hogy Jayden anyja is D-vitaminhiányban szenvedett és szervezete nem tudott elegendő vitamint előállítani sem a terhesség, sem a szoptatás alatt.

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, vagyis igazából nem is vitamin, hanem szteroid hormonnak tekinthető, ami állati- (D2, D3) és növényi eredetű táplálékból (D2) jut szervezetünkbe, valamint a nap ultraibolya-sugárzása által mi is képesek vagyunk előállítani.

Elsődlegesen ismert jótékony hatása, hogy a kálcium és foszfor felszívódását és a csontokba épülését segíti. Hiánya esetén angolkór, csontritkulás, fogfejlődési zavar alakulhat ki.

Csontok, immunrendszer, szív és rák

A D-vitamin csontokra gyakorolt hatása mellett számos más komoly betegségben segíthet mind megelőzés, mind pedig a gyógyítás területén. Egyre több olyan kutatást publikálnak, melyek az influenzával, a depresszióval, szívbetegségek és a rák megelőzésével is összefüggésbe hozzák.

Egy frissen publikált cikk szerint (Mayo Clinic Proceedings) a dallasi Southwestern Medical Center kutatói 12 600 beteget 4 éven át követtek nyomon, s bizonyították a D-vitamin hiány és a depresszióra való hajlam közötti összefüggéseket. Emellett ismert az is, hogy a D-vitamin az immunrendszerre is hatással bír, vagyis akár a téli időszakban gyakori influenza, megfázás is a kiürült D-vitamin raktárra vezethető vissza.

Az erek falának rugalmasságára tett jótékony hatását is igazolták már, ami a keringési betegségek és szívbetegségek megelőzésében segíthet annak, aki biztosítja a szervezete számára szükséges D-vitamint. Komoly kutatások folytak és folynak most is a rák és a D-vitamin közötti kapcsolat tisztázására. Annyit már tudni, hogy összefüggést véltek felfedezni 17 ráktípus és a D3-vitamin hiánya között.

Ősztől télig pótoljuk

Télen, amikor a nap sem süt mindig, ráadásul testünket ruhával védjük, a napozás általi vitamingyűjtés nem annyira kivitelezhető. Ezt fokozza még az is, hogy a hideg miatt ki sem megyünk olyan gyakran, valamint sokan munkájuk miatt (iroda, éjszakai műszak) általában nem töltenek elegendő időt a szabadban.

Mindezek mellett sajnos gyakran bizonyítják a kutatások is, hogy a gyerekek (és a felnőttek) táplálkozása nagyon rossz irányba halad. Ez a D-vitamin esetében is látszik, vagyis kevés tejterméket, tengeri halat (makréla, hering, lazac), halmájat, tojássárgáját, vitaminnal dúsított gabonát, margarint fogyasztunk, így az étkezéseink nem képesek fedezni vagy nagyban hozzájárulni a szükséges mennyiséghez. Ősztől tavaszig tehát mindenképpen javasolt a D-vitamin pótlása mind a gyerekeknek, mind pedig a felnőtteknek.

Ajánlott napi bevitel

Szakmai vitákat és egymástól eltérő adatokat eredményez a D-vitamin szükséglet
meghatározása, hiszen nagyon sok dolog függvénye (életkor, táplálkozás, éghajlat, életmód).

Az Amerikai Orvostudományi Intézet (IOM) ajánlása szerint:

1-3 éves kor között 2500 NE a legfelső határ, ami még biztonsággal adható.

4-8 év között 3000 NE ez a határ, a későbbiekben 4000 NE adható.

A hazai gyakorlatban normál esetben csecsemő- és kisgyermekkorban 1 csepp 667 NE Vigantolt adunk a gyereknek a D-vitamin hiány megelőzésére.

Összehasonlításként egy nyári strandolós napon kb. 10 000 NE-t termelünk, míg amikor csak az arcot és a kart éri a nap, 800 NE-t. (NE=nemzetközi egységet jelöli)

Mellékhatások és túladagolás

Túladagolását szintén nehéz számokban meghatározni. Az olvasmányaim alapján tartós, hosszabb ideig tartó extrém nagy dózis esetén fordulhat elő. Tekintve, hogy a világon szinte mindenhol a D-vitamin hiány az általános probléma, a túladagolás csak igen ritkán kerül említésre. A Vigantol cseppek tájékoztatója szerint „amennyiben mellékhatások alakulnak ki, azok a túladagolás következtében a vérben létrejövő kalciumszint-emelkedés következményei: étvágytalanság, súlyvesztés, fejfájás, hányinger, hányás, székrekedés, fokozott vizeletürítés, szomjúság, izomgyengeség, kiszáradás, csontfájdalom, rendellenes meszesedés, fehérjeürítés, vérnyomás emelkedés, szívritmuszavar, pszichés zavarok.
Egyes esetekben a tartósan fennálló és súlyosan magas túladagolás okozta kalcium szint életveszélyes is lehet. A tartósan túl magas kalcium szint érelmeszesedéshez, a vesében a kalcium lerakódásához és a vesefunkció gyors romlásához
vezet”.

Terhesség előtt, közben, után

A terhesség alatt a D-vitamin a magzathoz is eljut, ezért az orvossal fontos beszélni a vitaminokról, így a D-vitaminról is. Az újszülöttek vérében az anya szervezetében lévő D- vitamin szint 50-60%-a mutatható ki. A szoptatás során, ha az anya szervezetében is már eleve alacsony a D-vitamin, akkor értelemszerűen a csecsemő is keveset kap, ezért a pótlás indokolt lehet. A hazai orvosi gyakorlat szerint 2 hetes kortól 1 éves korig 1 csepp Vigantolt kell adni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek