Gyerekektől geekekig mindenhol kedvenc a lego

Sűrű napjai vannak mostanában a legóemberkének. Űrrepülés, hótorlaszok, gyűrűk ura, EU-elnökség, és ráadásnak a didituning a csajos kinézetért... Ha csak az elmúlt pár hét sajtóját figyeljük, minden tele van a legóval. Fluor Tomitól függetlenül.

lego-lotr-1

Valamit elképesztően jól csinál a pár éve még a csőd szélén egyensúlyozó dán játékcég. Hogy a világszerte fel-fellobbanó őrületet a pr-specialisták gerjesztették vagy a vállalat vált valóban ennyire kúllá nem egyértelmű, de alapvetően mindegy is. Vegyük csak sorra.

Girl Power

2011-12-16-BloombergBusinessweekLegocover521

Talán mindenki emlékszik arra, milyen volt a legókkal játszani 20-30 évvel ezelőtt: becsempészett szeletei voltak ezek a kis figurák és az építőelemek egy másik világnak, amely színesebb és izgalmasabb volt, mint az, amelyikben éltünk, ment a farmerkedés, a harc, az építés. Órákon keresztül lefoglaltuk magunkat pár legófigurával és néhány matchboxszal. A legjobb az volt, hogy mindeközben nem gondolkodott senki azon, vajon a legófigura férfi-e avagy nő. 2012-re legóéknál megvalósult a Girl Power: a lányok felé való nyitás lépéseként létrejött a csajos legó. Andrea, Emma, Mia, Olivia és Stephanie (a Lego Friends első darabjai) egytől egyig dögösnek szánt csajok: nagy hajkorona, kihúzott szem, rózsaszín topok és persze csajos kiegészítők: fésülködőasztal, tükör, hajkefe. (A nők végülis mást sem csinálnak mint körmöshöz járnak, fodrászhoz meg shoppingolni, nem?) A sztereotipizálást azonnal és mélyen elítélte több jogvédő csoport, de egy sajtóközleményben a cég marketingvezetője azzal érvelt, felméréseik szerint a Lego nem volt elég attraktív a fiatal lányok körében és ezen kívántak változtatni az új sorozattal.

Miért van a dán fickó kezében kanadai zászló?

A legófigura 24 kilométeres magasságban? Naná, hogy Kanadának van a legolcsóbb űrprogramja! Két torontói középiskolás diák 400 dollárjába és néhány szabadnapjába került a kanadai legós űrutazás, melyről videót és képeket a két srác Facebook-oldalán láthatsz. A sztratoszférát megjárt legófigura azonnal nemzeti hős lett a kontinensnyi országban, népszerűsége már-már Justin Bieberével vetekszik (már csak dalra kéne fakadnia). A két 17 éves diák együtt járt középiskolába. Mathew Ho és Asad Muhammad a Toronto Egyetem asztrofizika professzora szerint "egészen elképesztő tettet" vittek végbe, amikor az internetről megvásárolt alkatrészek otthoni barkácsolásával valóban feljuttattak valamit 24 km-es magasságba - sőt, vissza is hozták. A három kamera mintegy 1500 képet készített a túra során, amelyről a srácok maguk sem gondolták volna, hogy ennyire jól fog sikerülni.

Az igaz Lególas

Csak érdekességként jegyezzük meg, hogy a legófigura a közelmúltban Középföldén is járt. A Gyűrűk Ura legóváltozatának elkészültét éppen a héten jelentették be, várhatóan a nyáron kerül a boltokba.

lego-lotr-4

És aztán irány Magyarország

Mert hát hogyan is hagyhatta volna ki a legófigura az igazi Középföldét?! A hétvégén a dán EU-elnökség alkalmából szerveztek dán gyereknapot az Európa Pontban (EP). A nap persze nem a legóról szólt, bár volt az is bőven, lévén, bár ezt már mindenki tudja, a lego dán vállalat. Mi délelőtt jutottunk ki a Millenárison lévő EP-ba, és a gyerekek szívesen maradtak volna egész napra – és volt is annyi látni-, hallani- és játszanivaló. A használt cédékből készült memóriajáték ötletessége már otthon is alkotásra és újragondolásra sarkallt, és amíg a gyerekek kirobbanthatatlanul ültek a dizájnos legóasztalnál, én megtanultam, hogyan készíthető hangszer mondjuk kiszuperált lefolyócsőből.

Legoemberke, veled vagyunk.

Dán gyereknap az Európa Pontban
Dán gyereknap az Európa Pontban
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek