Nem vagy elég jó szülő? Kérj segítséget sms-ben!

"Kapcsolják ki a tévét, ne szóljon egész nap, inkább beszéljenek sokat a kisbabához!" A brit oktatási minisztérium a szülőket a jövőben ilyen rövid szöveges üzenetekben tájékoztatná a gyereknevelés rejtelmeiről. Valós segítség vagy kioktatás, döntse el mindenki maga!

Az online The Telegraph szerint a brit oktatási minisztérium egyik munkatársa, Jean Gross elmondta, hogy tervek szerint mobiltelefonon tájékoztatná a szülőket, hogyan neveljék helyesen és következetesen a gyereküket. Mindezt tennék azért, mert a korábban végzett felmérések mind azt mutatják, hogy az elmúlt 5 évben drasztikusan megnőtt az olvasás-, írás-, és beszédkészség zavaraival küzdő gyerekek száma. Márpedig nem csak a pedagógusok, de a szülők felelőssége is, hogyan fejlődik az iskolaévek alatt a gyerekük. Ha pedig gondokkal küzdenek, hát segítenek nekik. Például egy sms-sel.

Az iskolákat valahol már bekamerázták

Dél-Koreában inkább az ellenőrzés intézményében hisznek. Ott már működik szülőkhöz szóló, bár nem nevelési célzatú SMS-küldő rendszer. Néhány általános iskola első három évfolyamán olyan rendszert vezettek be, amely a szülő mobiljára értesítést küld, ha gyermeke megérkezett az iskolába, és akkor is, amikor elhagyta azt.

Ez a gyerekek érdekében tett intézkedés néhány iskolában kiegészült a kamerák telepítésével is. Tavaly ilyenkor ugyanis arról olvashattunk, hogy Dél-Koreában azért, hogy visszaszorítsák a gyerekek módszeres terrorizálását, elkezdték a dél-korei iskolákat zártláncú tévékamerákkal felszerelni. A helyzet akkor vált tarthatatlanná, amikor az iskolákba járó gyerekek közül minden ötödik vallotta be, hogy volt már áldozata diáktársai megalázásának, és egyre többen követtek el öngyilkosságot, mert nem bírták társaik rendszeres terrorizálásaitól megvédeni magukat.

A kamerákat az iskola olyan pontjaira szerelték fel, ahol a tanárok szemei már nem pásztáznak, de az osztálytermekbe és a mosdókba nem kerültek kamerák. Előbbibe azért nem, mert ott a tanár felügyel, utóbbiba pedig személyiségvédelmi okokból nem tehettek.

A nevelési tanácsot küldő SMT-t időszerűnek tartják

Márcsak azért is, mert napjainkban a rossz gazdasági helyzet megkövetelte egyre több munka mellett, egyre kevesebb idejük van a szülőknek gyerekeikkel foglakozni, ráadásul sok szülő nem is tudja pontosan, hogy mit kell tennie gyereke egészséges testi, mentális és szellemi fejlődése érdekében. Ezért szükségük van plusz információkra, hogy jobb szülők lehessenek- mondja Jean Gross kommunikációs szakértő, aki munkatársaival így képzeli el a dolgot:

"A leendő szülők egy olyan szolgáltatásra regisztrálhatnának, amelyet például 'Az Ön csodálatos gyermeké'-nek nevezünk el. A szolgáltatás keretében rendszeresen ilyen és ehhez hasonló SMS-eket kapnának: 'Tudta, hogy kisbabája már az első néhány hónapban képes önt utánozni?'. Aztán persze küldenénk olyan linkeket is, amelyek különböző, a témához kapcsolódó weboldalakra irányítanák tovább a szülőket, ahol további nevelési tanácsokat is olvashatnának." Hozzátette, hogy azt is fontosnak tartják, hogy az SMS ne csak informatív legyen, de szórakoztató is, nehogy a szülők kioktatásnak tartsák a rövid, sokszor csak egy mondatos üzeneteket.

Ti regisztrálnátok egy ilyen szolgáltatásra?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek