Amikor ketten hordják ki a gyereket

Amikor kiderül, hogy egy nő terhes, hirtelen ő kerül a középpontba. Mindenki gratulál, mosolyogva kérdezgeti, hogy van ő és a baba, felbukkannak - akár csak egy-egy jókívánság erejéig is - a régi barátok, ismerősök, sőt az idegenek is könnyebben kezdeményeznek ilyenkor.

De mi a helyzet az apukákkal? A brit tudósok megvizsgálták őket.

Létezik egy nagyon érdekes, női szemmel megmosolyogni való tünetegyüttes, az úgynevezett Couvade-szindróma, amely lényegében a férfi álterhességet jelenti. A férfi a terhes nőhöz hasonló tüneteket produkál, vagyis olyanokat, minthogy pocakot növeszt, reggel hányingere van, rosszul van, aluszékony vagy éppen erős hangulatváltozás lesz úrrá rajta.

Brit tudósok egy kutatás során 282 leendő apukát vizsgáltak meg. A vizsgálatok eredményei azt igazolták, hogy a szindróma sokkal gyakoribb, mint gondolták, hiszen a résztvevő kispapák 79 százalékánál jelentkeztek a terhesség testi-lelki tünetei, sőt közülük 11 férfinél olyan mértékben voltak panaszok, hogy orvosi kezelésre szorultak. Az átlagos hízás 4 kg volt, és elég meglepő, de képzeljük el, hogy a szülési fájdalmakhoz hasonló hasi görcsök is elég gyakoriak voltak. A laborvizsgálatok szerint ezek a férfiak „elnőiesedtek” egy kicsit hormonjaikat tekintve, vagyis a tesztoszteron szintjük lecsökkent, viszont a korzitol és a prolaktin (tejtermelést szabályzó hormon) szint emelkedett mértékben volt kimutatható.

Mi okozza?

Egységes magyarázat nincs erre a jelenségre. A brit kutatók szerint a hormonháztartás változása okozza a tipikusan terhes női tüneteket, de az is lehet, hogy a várandós nők által kibocsátott feromonok befolyásolják a férfiakat, s késztetik őket az ilyenfajta együttérzésre. 
Másfelől elsősorban a pszichológusok hajlanak arra, hogy a terhes nővel való együttérzés, a magzat iránt érzett boldogság, a kihordásában való résztvenni akarás okozza. A férfi maga is fel akar készülni testileg-lelkileg az új szerepkörre, nevezetesen az apaságra.

Ezzel ellentétes feltételezések viszont azt tartják, hogy a leendő apa tudat alatt riválisként tekint születendő gyermekére, aki fontosabb lesz mindennél és mindenkinél, ergo ő háttérbe szorul, s ezt a negatív érzést próbálják kompenzálni erős emocionális és testi szenvedéssel. Magyarul lelkiismeret furdalásuk van.

A tünetek általában a terhesség második trimeszterétől jelentkeznek, s a szülés után, de legkésőbb a gyermekágyas időszakban eltűnnek.

Nálatok volt ilyen? Ti hogy viseltétek, hogy párotok is „terhes”?

A couvade

A couvade az antropológiában is kutatott jelenség. Olyan szokásokat, rítusokat írnak le, melyek a nő szenvedésében ad együttérzésre, lelki segítségnyújtásra lehetőséget. Pl.: skót és ír leírásokból kiderül, hogy a férfiak a nő ruháját vették fel, hogy a szülési fájdalmakat ezáltal enyhítsék, vagy balkán területeken a vajúdó nő feje alá férfi nadrágot helyeztek a könnyű szülés reményében. Ázsiában és Amerikában a munkavégzés tiltása gyakori a szülés idején és közvetlen utána, de szintén előfordul, hogy a férfi ilyenkor elvonul egy sötét szobába, ahol vagy magányosan tölt néhány napot vagy őt is ugyanúgy ápolják, etetik, mint a szülő nőt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra