Egy jó szülés egy lepukkant kórházban

A szülésélmény hozzáállás kérdése, állítja jelen kórházfigyelőnk beküldője, Zagabo. Ennek megfelelően neki nem volt baja a lepukkadt szülészeti részleggel, ahol például a szülőszoba kifejezetten hangulatos volt véleménye szerint. A legnagyobb baj talán itt is emberi – a tolerancia teljes hiánya például az UH előtt a folyosón. De ez nem a kórházon múlik.

tk3s 097ate02237
Alfredo Tessi

Ha még nem szültél, nézz körül, melyik szülészet áll szívedhez legközelebb, ha pedig már igen, írd meg te is kórházfigyelődet, és segíts azoknak, akik most választanak kórházat: küldd el élményeidet a poronty@divany.hu címre! Köszönjük!

Mikor szültél itt?

2011. január 15-én

Általános tapasztalat

Általános tapasztalatom nagyon jó volt a kórházról, leszámítva amit más is írt, hogy általános „lepukkantság” jellemző a szülészeti osztályra, illetve a gyermekágyas szobákra, és nem a szülőszobákra, amik szerintem kifejezetten jó állapotúak.

Úgy gondolom, hogy az élmény az alapvetően hozzáállás kérdése. Én eldöntöttem, hogy minden rendben és gyorsan fog menni, és úgy voltam vele, hogy három napot bárhol kibírok.
És szerencsémre, bár első szülésem volt, gyorsan és könnyen ment.

Terhesgondozás

Terhesgondozásra én a dokim magánrendelőjébe jártam, de vérvételre és ultrahangra a kórházba kellett mennem. Így csak ezekről van tapasztalatom. A vérvételek, az utolsót leszámítva a 36. héten, szerintem gyorsan mentek. Persze lehet azért, mert én fel voltam készülve hosszú órákig tartó sorbanállásra, és ehhez képest pozitívan csalódtam. Az összesnél azután, hogy megérkeztem és sorszámot kaptam, kb. fél-háromnegyed óra alatt végeztem is. Az utolsónál volt valami miatt, hogy nagy tömeg volt, és valamivel többet kellett várni. Amin meglepődtem, hogy a kismamák többsége idegbeteg módjára fel volt háborodva, hogy mennyit kell várni. Szerintem pedig jobb, ha ezeken a napokon inkább arra készülünk, hogy várni kell, felesleges idegeskedni, nem használunk vele, sem a babánknak, és gyorsabban sem végzünk. Főleg úgy, hogy az egész várandósság időszakában szerintem nem vészes az a mennyiség, amit a kórházban vérvétellel és ultrahanggal kell tölteni.

Az ultrahangnál időpontot adnak, egyszer kellett várni sokat, de akkor azért, mert a doki, aki az ultrahangot csinálta épp műtőben volt. Hát ezt pedig nem lehet kiszámítani.

Pontozás: 10/9

Szülőszoba

Mi rendszeres 5 perces fájásoknál mentünk be. Ahogy beértünk, egyből elfoglalhattunk egy szülőszobát, ott csinálták a ctg-t is.

A szülőszobák szerintem teljesen rendben vannak. Kényelmes, modern szülőágy volt, jó felszereltségű szülőszoba (természetesen van lehetőség alternatív megoldásokra is). A szülőszobák tiszták, viszonylag hangulatosak, de úgysem a képek nézegetésével foglalkozik az ember már ott. Ugyanakkor teljesen pozitív, hogy azt csinálhatsz, amit akarsz. Ha zenét akar hallgatni közben a szülő nő, nyugodtan megteheti. Én folyamatosan járkáltam például, a szülőszobán kívülre is.

A személyzet csak akkor jött, ha tényleg szükségem volt rá, amúgy pedig teljesen úgy alakíthattuk a dolgokat, ahogy mi szerettük volna. A fiam szinte egy másodperc múlva, ahogy kibújt, már a mellkasomon volt, meg is nyugodott, és utána a hangját sem hallottuk. Aztán elvitték lemosni, megmérni, stb. de a papa mehetett vele, aki végig velem volt. Utána nálam gyorsan befejezték amit kellett bár nem is nagyon figyeltem már erre, mikor ott volt rajtam a fiam. És utána két órán keresztül hármasban ott lehettünk a szülőszobán. Addig nem volt csak velünk, amíg levittek az osztályra (közben őt megvizsgálták), de ahogy leértünk, én elküldtem a párom, hogy ha tudja, hozza minél hamarabb, és ahogy leértünk kb. fél óra múlva ott volt velünk.

Pontozás:10/10

Gyermekágy

A gyermekágyas részről is jó tapasztalataim vannak azt leszámítva, hogy a kórház általános állapota kicsit lelakott. De nem volt olyan érzésem, hogy minden koszos és nem érzem magam komfortosan. Minden nap jöttek felmosni. Én háromágyas szobában voltam, amihez külön fürdőszoba volt. És szerencsém volt a szobatársakkal, mert itt alapvetően itt „bukhat meg” kicsit a kellemes hangulat, ha folyamatos tömegnyomor van a szobában.

Én indulásból csak a szűk családra korlátoztam a látogatóim számát, és a mellettem lévő ágyon lévő kismama, akihez barátok, rokonok is jöttek, hamar rájött, hogy a saját látogatói fárasztják a legjobban.

A kórházban rooming-in ellátás van, ami szerintem alapvető kellene hogy legyen mindenhol. Bababarát kórház lévén nekem az is fontos volt, hogy nem tömik cukros vízzel, és nem hagyják végigüvölteni az éjszakát.

A csecsemősnővérek nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Természetesen akadt egy-két kevésbé mosolygós (bár ők is segítettek), de általánosságban inkább a kifejezetten kedves volt a jellemző. Maguktól is sokszor jöttek kérdezni, hogy minden rendben van e. De azért mindenkinek azt javaslom, hogy ha bármi kérdése van, menjen és kérdezzen. Vannak itt ugye az egy ágyas szobák, de szerintem kifejezetten jó volt a háromágyas, ahol volt kihez szólni, illetve tudtunk segíteni egymásnak. A fürdetésnél még az apukák is bemehettek, és kérdezhettünk, semmi várakozás nem volt, gyorsan zajlott.

Nekem egyedül az egyik gyerekorvossal volt negatív élményem, aki kevésbé volt kedves, illetve nem túl intelligens személyes megjegyzéseket fűzött egy-egy gyerekhez.

Az étkezéseket jobb otthoni ellátással megoldani, amit adnak nem ehetetlen, csak sokszor kevés és nem megfelelő időpontban érkezik.

A hozzáállásra jellemző szerintem, hogy nem pénzfüggő. Az osztályon mindenki, hálapénz nélkül is kedves volt. A szülőszobán én főleg a választott szülésznővel és orvossal találkoztam, ez pedig az én döntésem volt ugye, hogy ők ott legyenek. De az a szülésznő aki megvizsgált és felvett, mikor megérkeztünk, ugyancsak segítőkész és kedves volt. A szülészorvosok is kedvesek voltak, viccesen rövid ideig tartottak a vizitek.

Pontozás: 109

Szubjektív vélemény

Természetesen a leírtak teljesen szubjektív véleményre épülnek, bár a bababarát-kórház cím miatt azért van jó néhány tényszerű dolog.

Ajánlod?

Igen, ajánlanám más anyukáknak.

ZAGABO

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház

Szülészet-Nőgyógyászat- és Nőgyógyászati Onkológiai Osztály

1097 Budapest, Nagyvárad tér 1., N épület

Osztályiroda: 455-5737

Nőgyógyászat nővérszoba: 455-5700/15-29

Szülészet nővérszoba: 455-5700/16-43

Szülőszoba: 455-5736

Újszülött osztály: 455-5700/14-22

Ambulancia: 455-5841

Az alapítványi szobák egyágyasok fürdőszobával, bennük TV, hűtő, és még az apa is tud itt aludni, ha szeretne.

Megközelíthetőség

Oszd meg másokkal is!
Mustra