Kinek a nevelése?! Geszti, Lilu és Wolf Kati megmondják a tutit

A híres ember is ember: eszik, iszik, gyereket nevel. Ez még mindig nem indok arra, hogy könyv is szülessen belőle. Kritika.

Jó lehet egy kereskedelmi televízió szerkesztőjének könyvet írni – készen kapja hozzá az ember a reklámot és a klasszik celebeket. Ez a könyv is így született, mégis van benne értékelhető. Hát lássuk.

Kinek a nevelése?!

Adott kilenc ember, akiket alapvetően mindenki ismer. Halász Judit, Gálvölgyi János, Vekerdy Tamás, Polgár Judit, valamint Kis Gergely, Szulák Andrea, Geszti Péter, a Lilu fedőnéven elhíresült Kovalcsik Ildikó és Wolf Kati. Mindnek van gyereke. Közülük az első háromról már kiderült, valóban ért valamit a nevelésük, hiszen az elmúlt több mint 30 évben egyikük gyerekéből sem lett a Kékfényben körözött bűnöző. (Sőt.) Az ő történetük érdekes tehát, hiszen olyan értékes emberekről van szó, akiknek tanítása, elképzelése és világlátása valóban megosztásra érdemes.

Hogy a többiek miért is kerültek a könyvbe, az inkább marketingkérdés, Lilu gyereke két és fél éves, Geszti Péter pedig be is vallja, hogy náluk a felesége nevel ("én könnyen jártatom a számat, mert nekem húsz százalék teher van a vállamon ebben az ügyben, és nyolcvan százalék Editen"). Nem az a bajom, hogy Geszti Péter, Kovalcsik Ildikó vagy éppen Szulák Andrea rossz szülők lennének – honnan is tudnám – hanem mert ettől az egész könyv hiteltelenné válik a számomra, pláne, hogy a könyv végén a wikipédia szócikkeit használják  ahelyett, hogy megkérdezték volna a meginterjúvoltakat. A borítóról nem is beszélve, ami leginkább egy rosszul sikerült családi fotóalbumhoz hasonlít. De ez lehet koncepció.

Szóval juj.

Van azért jó is a könyvben. (Tényleg.) Vekerdy Tamás beismerése, miszerint otthon ő nem pszichológus, és az ehhez kapcsolódó anekdotái kedvesek és meghatóak, sőt, tanulságosak is: én például amióta olvastam az interjút, van, hogy nem magyarázok a gyereknek, hogy miért nem szabad ezt vagy azt, hanem csak rászólok, hogy nem. És tényleg működik. Gálvölgyi az igazi liberális apukát mutatja meg nekünk, míg Polgár Judit arról mesél, hogy ahhoz, hogy a gyerek egy dologra koncentráljon és sikeres legyen benne, ki kell zárni a külvilágot. (Hogy a szülő ezt az utat választja vagy sem, az már az ő dolga.) Halász Judit és Wolf Kati a színpadon álló anya kétségeiről mesélnek, a vízilabdás Kis Gergő fejezetét pedig már csak azért is kedveltük, amilyen őszintén és szimpatikusan írta le mindennapjaikat.

Wolf Kati, Lilu, Geszti Péter és Szulák Andrea közös könyvük bemutatóján
Wolf Kati, Lilu, Geszti Péter és Szulák Andrea közös könyvük bemutatójánSzécsi István

Mind a kilenc ismert ember tud legalább pár sztorit adni, de hiszen ki ne tudna mesélni a gyerekéről? De akik valóban nevelési titkokra vágynak, csalódni fognak: a könyv inkább csak sztorigyűjtemény érdekes és kevésbé érdekes ismert emberektől. Ahogy a hátsó borítón olvashatjuk: "a könyv olvasói nem recepteket kapnak a gyerekneveléshez, hanem önvallomásokat, amelyekből kiderül, az ismert és elismert emberek ugyanazokkal a gondokkal, kétségekkel, érzelmi mélységekkel és magasságokkal néznek szembe gyermekeik nevelése kapcsán, mint a hétköznapi emberek..." Ennyi.

Oszd meg másokkal is!
Mustra