SZÜLŐSÉG

Ez történik, amikor a hírverést jobban szereted, mint a gyerekedet

2011. december 29., csütörtök 16:13

Többször írtunk már a hülye gyereknevekről, de ezek sehol sincsenek a Yahoo! egy idei cikkéhez képest. Szilveszterközeli gondolatok a globális hülyeség jegyében.

A cikk országokra gyűjtve szedi össze, melyek voltak a legagyamentebb nevek, amelyek a szülőkben felmerültek. Kiderül, nem csak Magyarországon van nevekre szakosodott hivatal, a világon szinte mindenhol, és a cikket olvasva könnyen megérthetjük, miért.

Új-Zéland

Az európai bevándorlók fejét megzavarhatta az, hogy fejjel lefelé vannak, és valószínőleg emiatt sikerül évről-évre többtucat teljesen idióta gyereknév-kérelmet beadniuk, mint amilyen a Talula Does The Hula From Hawaii (Talula hawaii hulatáncot jár), vagy éppen a 4Real (Igaziból), amelyet többször is megpróbáltak a aszülők áttolni a hivatalon. Az ilyen nevek miatt született az a szabály a szigetországban, hogy minden olyan gyereknevet tiltanak, "amely megsértene egy értelmes embert." Egyértelmű. A Hulázó Talula nevet egyébként a gyerek egészen kilencéves koráig viselte, amikoris egy bíró átnevezte a válóper során. A kislány, aki barátainak csak "K" néven mutatkozott be, örökké hálás lesz a bírónak, aki felülbírálta inkompetens szülei névadását.

De Új-Zélandon nem csak az ő szülei zakkantak meg a birkáktól. A hatóság olyan neveket utasított el, mint a Yeah Detroit, a Sex Fruit (szexgyümölcs), a Fat Boy (kövér fiú), valamint a Fish&Chips, ahogyan a vicces kedvű szülők ikreiket szerették volna hívni. Megengedték viszont a Midnight Chardonnay (Éjféli Chardonnay) nevet, a szintén ikreknek szánt Benson&Hedges-t (cigarettamárka), a Violente-t (erőszak) és a hangzatos Number 16 Bus Shelter (16-os buszmegálló) nevet. Mégsem költözünk Új-Zélandra ha ezt teszi az emberrel.

Olaszország

A hírekben a legutóbb a Crusoe-inspirált Venerdí, azaz Péntek név szerepelt, részben ennek kapcsán az év elején maga XVI. Benedek pápa is felszólalt, és felhívta hívei figyelmét, hogy "adjanak a keresztény naptárban szereplő neveket gyermekeiknek." Az elutasított szülők terveik szerint a követklező gyereket Mercoledínek, azaz Szerdának nevezik majd.

Az olasz hatóságok akkor lépnek közbe a névválasztásnál, "ha a gyermek neve behatárolja a szociális interakciókat és bizonytalanság-érzethez vezethet."

Svédország

Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116. Ez lett volna a név, amelyet egy svéd pár próbált meg elfogadtatni a hivatallal 1996-ban (kiejtése szerintük: Albin, bár ezt nem értjük). A szociális jólétben megcsömörlött pár a névadásokat felügyelő hivatal szigorú ítélkezési rendje ellen kívánt - volna - a névvel tiltakozni. Svédországban ugyanis a vezeték- és keresztnevek használata előtt az adóhivatal (?) engedélye szükséges.

Más betiltott nevek: Metallica, IKEA (naná), Veranda és Q. A Google-lel semmi baja nem volt a hatóságnak.

Norvégia.

Egy norvég nő két napra került börtönbe azért, mert "engedélytelen" nevet adott gyermekének. A Gesher (héberül Híd) név a nőnek állítólag álmában jelent meg, de a bíróság nem osztotta a vallásügyi lelkesedést. A Yahoo cikkének írói szerint viszont lehet, hogy a 13-gyerekes Kristi Larson csupán kifogyott az ötletekből.

Kína.

Egyedi nevet találni egymilliárd honfitárs között nem könnyű feladat. Ezért gondolta egy kínai pár, hogy gyermeküket a "@" névvel illetik, amely ráadásul (állítólag) még hasonlít is  a "szeresd őt" kínai írásjelére. A kevéssé szentimentális kínai hatóságok természetesen nem engedélyezték a név használatát. A történet csak azért ismert, mert a kínai hatóságokezzel próbáltak példát mutatni a névadást illetőleg – hogy egyébként hány másik elpattant agyú szülő írogat kérvényeket a Nemzetbiztonsági Minisztériumába, arról nemigen lehet tudni.

Dánia.

Mi visz egy szülőt arra, hogy gyerekét ánusznak (Anus) nevezze el?! Ezt hallván újra felvetődhet az emberben a gondolat, hogy a szülőséghez valóban papír kéne, valami tanfolyammal. A születendő Anus szerencséjére a dán hatóságok igen szigorúan a névelbírálási kérelmekkel kapcsolatosan, és csak ritkán engednek eltérést a hivatalosan bejegyzett 7,000 névtől. Bár valamiért a Pluto és a Monkey (majom) elkerülte a Hivatal árgus tekintetést.

Portugália.

A portugálok névadás előtt átböngészhetik azt a mintegy 80 oldalas listát, amely az elfogadott és nem-elfogadható neveket tartalmazza. Ez a gigantikus és meglehetőst következetlen dokumentum izgalmas tárhelye az anomáliáknak, például engedi a Tomás keresztnevet, de nem a Tomot... A visszautasított mintegy kétezer név pedig olyanokat tartalmaz, mint az Ovnis - azaz az UFO portugálul.

Az ilyen nevek olvastán mindig felmerül bennem a kérdés, hogy az adott szülő
1. pszichésen súlyos gondokkal küzdő
2. túlextrovertált
3. önmagát kreatívnak hívő
4. vagy csak egyszerűen egyszerű

Az is kérdés, hogy vajon a gyerekére gondol-e egyáltalán, amikor a nevet adja (lásd 16. sz. buszmegálló), netántényleg azt hiszi, úgy lesz a gyerek különleges, ha a neve is az.

Nem tudom. Valaki..?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.12.29 17:51:10bojlergyulabá

  "megpróbáltak a aszülők"
  "netántényleg azt hiszi"
  "Hivatal árgus tekintetést"
  "a "szeresd őt" kínai írásjelére"
  "mert a kínai hatóságokezzel"

 • 2011.12.29 19:18:12bodybabe

  "Norvégia."
  "Kína."
  "Dánia."
  "Portugália."
  Dolgoznak a korrektorok :)

 • 2011.12.29 19:42:39megasün

  Az én fiamat úgy hívják, hogy Trisztán. A magyar utónévkönyvből néztük. Nem mindennapi, de szerintünk szép.

 • 2011.12.29 19:51:31isolde

  Nekem is furcsa nevem van, vagyis ma már elterjedtebb, de a kisvárosban, ahol éltünk, nem volt ismert. A barátnőm nagymamája ezért csak Katalinnak volt hajlandó szólítani, mert az igazi nevemet nem bírta megjegyezni. Néha csúfoltak oviban, de sokkal-sokkal többet csúfolták a kövér fiút meg azt a lányt, akinek az anyukája börtönben volt. Mint furcsa névvel élő, egyáltalán nem értem az ekörüli hisztit, szerintem tök jó, ha az embernek nem teljesen hétköznapi a neve. A Trisztán is klassz név.

 • 2011.12.30 02:31:16Reckl_Amál

  Trisztán teljesen rendben van. Ritka, de egyrészt szép hangzású, másrészt tényleg név.

  Ezek a szülők a mértéket nem ismerik. Nem az a baj, hogy különleges nevet akarnak adni a gyereküknek, hanem, hogy nem érzik a különleges és a hülye közötti határt.

  Az anyámnak nem a keresztneve "problémás", hanem a vezetékneve, ami, ugye, adott. Rengeteg értetlenséggel, adminisztrációs hibával találkoztunk már emiatt. Ha nem muszáj, minek nehezítik meg szegény gyerek életét ilyesmivel?

  Feltűnési viszketegség, kulturálatlanság, az egészséges életösztön és a felelősség hiánya. Ez jellemzi a különcködő szülőket. Meg persze a majomkodó trendkövetés. Az üresfejű sztároknak sem elég jók az igazi nevek, nekik ebben is meg kell mutatniuk, mekkora egyéniség. L. a világ leggazdagabb prolijait, a Beckham-házaspárt.

 • 2011.12.30 10:43:46badabum

  Egyszerű szép és rövid neveket adtam a gyerekeimnek....semmi extra.
  Szerintem ha valaki művésznevet akar adni adja 2. névnek és akkor ha akarja előrántja és úgy szólíttatja magát ha nem nem.
  Én is adtam a legnagyobb lányomnak 2. nak a Babettet:) de olyan is lett.....mármint a lány XD

 • 2011.12.30 11:05:44jópasi33Bp

  Komolyan pontot tesztek minden fejezetcím végére? Ezt az idióta barmot. Általános iskola harmadik osztály.

 • 2011.12.30 11:10:51jópasi33Bp

  "a dán hatóságok igen szigorúan a névelbírálási kérelmekkel kapcsolatosan" - talán szigorúak
  "kapcsolatosan, és csak ritkán" - minek a vessző?
  "7,000 névtől" - mi az istennek oda is egy vessző? A magyar írás szerint az hetet jelent, te marha!

  És ez csak pár sor. Ha már nem találtok írni tudó újságírót, mért nem fizettek egy korrektort?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta