SZÜLŐSÉG

Nincsenek kisfiúk vagy kislányok, csak "barátok"

2011. december 28., szerda 18:20

Pár hónapja nagy hír volt, hogy egy kanadai pár megpróbálja nem-mentesen felnevelni gyerekeit – vagyis úgy, hogy nem beszélnek nekik fiús vagy lányos dolgokról, nem kékbe vagy rózsaszínűbe öltöztetik, és nem beszélnek a fiúk és lányok közti különbségekről. Túl azon, hogy ez hülyeség-e vagy sem, azt próbáljuk megérteni, vajon működhet-e ez egyáltalán.

(Mottónk a Blur-től)

Svédországban mindenesetre megpróbálják, ott ugyanis van ovi, ahol eltörölték a gyerekekre vonatkozó E/3 hím- és nőnemű előtagját, valahogy úgy, mintha a németek mostantól a der és a die helyett csak a das-t használnák a saját gyerekeikre, és ahol nincsenek kisfiúk és kislányok – csak barátok. De meg lehet  akadályozni a nemekhez kapcsolódó sztereotípiák rögződését? És érdemes?

Itthon még zajlik a vita azügyben is, hogy vajon feladata-e az ovinak a nemi szerepek erősítése vagy eltakarása. 2010. februárjában például megjelent az óvodai nevelés alapprogramja, amelyben elhangzik, "az óvodai nevelés tudatosan kerüli a nemi sztereotípiák erősítését, elősegíti a nemek társadalmi egyenlőségével kapcsolatos előítéletek lebontását." Ezzel elvileg azt kívánták volna elérni, hogy a gyerekek megtanulják, nincs alá- vagy fölérendelt szerep nő és férfi között. (Itthon ráadásul többnyire van, nem úgy, mint Svédországban.) A kormányrendeletből a kormányváltás után már szeptemberben kikerült ez a mondat – mert az sokak szerint az csak a melegeknek lett volna jó (?). Az új elképzelés szerint ha egy fiú túl sokáig akarna mondjuk a konyhában játszani, vagy egy lány a dömperekkel, a nevelő feladata ettől őt eltéríteni.

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a kérdés megoldása nem a nem-mentes nevelésben rejlik. A nemi identitás sokszor biztos fogódzót ad a sérülékeny korban lévő kisgyereknek, és ezt elvenni tőle destruktív hatású lehet. Épp az ellenkezője annak, amit a gendermentes nevelés hívői gondolnak.

A nemi identitással foglalkozó szakértők szerint a gyerekben kétéves kora körül véglegesen kialakul nemi identitástudata. A nemi sztereotípiák nem a névelő helyes vagy megváltoztatott használatától függenek (vagy attól, a dömperrel vagy a babákkal játszik-e a gyerek), sokkal inkább a nemiség mögöttes jelentéstartalmától. Ha például egy gyerek szerint az orvosok csak férfiak, akkor rá figyelve érdemes megkérdezni: "Miért gondolod, hogy ez így van?" Majd fontos vele megértetni, hogy ez egyáltalán nem úgy van. A nemi szerepek igen hamar rögzülnek anélkül is, hogy a szülő, a gyerek körül lévő család és a gondozók azokat erősítenék vagy éppen gyengítenék – a nem rugalmas, és a születéstől kezdve szociálisan kódolt dolog.

Az Igazság Lányokról és Fiúkról című könyv társszerzője, professzor Rosalind C. Barnett kutatópszichológus vizsgálatai szerint az agyban strukturálisan és működését tekintve a nemi különbségek elhanyagolhatóak – hacsak a környezet ezeket nem erősítik. Neurológiailag igen kevés komolyabb különbség található: igen, a férfiak agya és fejmérete valóban nagyobb, és igen, a női agy hamarabb fejezi be a fejlődést, mint a férfi, de ezek a különbségek nem adnak választ arra, vajon miért verbálisabbak a lányok és aktívabbak a fiúk, és mi okozza olvasási, írási és tanulási különbségeiket.

Az empátia, az intellektuális tevékenység, de még az agresszió legtöbb fajtája is kisebb fizikai eltérés eredménye az agyban százalékosan, mint mondjuk a felnőttek testmagasságbéli eltérése, ott ugyanis 99%-ban a férfiak átlagmagassága a nagyobb a nőkénél.

tk3s 12610066

Az élmények és tapasztalatok befolyásolják az agyműködést

A nembéli eltérések kicsiben kezdődnek, apró előítéletekkel a játék lényegét és temperamentumát tekintve, de növekednek, amint a gyerekek agyát befolyásolja a (kékre vagy rózsaszínre) színkódolt külvilág.

Barnett professzor elmondta, a vizsgálódások alátámasztották, a szülők tudat alatt irányítják gyerekeik választásait. Az egyik kísérletben anyákat kértek meg arra, hogy mutassák meg, szerintük gyerekük melyik csúzdát szereti használni. A lányos anyák jóval kevésbé meredek csúzdát jelöltek meg, mint amelyeket lányaik választottak – sőt, a fiúk és a lányok között nem is volt különbség. Amikor viszont egy anya nem engedi felmenni gyerekét a meredek csúzdára, mondván az veszélyes, arra kondicionálja a kicsit, hogy ő erre nem képes. A fiúknak ezzel szemben sokkal inkább valószínű, hogy megengedett az a csúzda, erősítve öntudatukat és magabiztosságukat, és kész is a nembeli eltérés: a lány legközelebb erre sem mer felmenni és általában véve is óvatosabb lesz, míg a fiú önbizalommal telve bevállalja a meredekebbet is.

"Ezek a sztereotípiák már egészen kicsi korban befolyásolják a gyerekek viselkedését és választásait" - nyilatkozta Dr. Barnett. "A fiúk önbizalommal telve lépnek a következő kihívás elé, míg az így visszafogott lányok betöltik a női, óvatoskodó sztereotípiát."

Egy másik kutatás arra mutatott rá, hogy a lányokkal és a fiúkkal mennyire máshogy beszélnek a szülők. Egy természettudományi múzeumba tett látogatáskor a fiúk jellemzően előre tudományos magyarázatokat kaptak, a lányoknak inkább a színekről és formákról beszéltek a szülők.

Szóval mégiscsak mi kódoljuk a gyereket, de ezt jellemzően nem tudjuk nem megtenni. Annyi behatás éri közvetlen és közvetett környezetétől, hogy a kanadai vagy a svéd kísérlet eleve lehetetlen. Legalábbis azzá válik, amint a gyerek kilép az utcára.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.12.28 19:47:55Betépett felhasználó

  F@szság,egy lány legyen lány,egy fiú meg fiú,oszt annyi

 • 2011.12.28 20:32:41ancsamancs

  Fejtsd ki, várom!

 • 2011.12.28 21:44:09penelope garcia

  Nagyjából mindegy, miket álmodoznak a szülők, vagy a reformóvodák. A kicsik fogékonyak a (nemi) szerepek elsajátítására. Rá vannak hangolva. Kiirthatatlanul. A játszótér, a szomszéd gyerekek, a bevásárlóközpont - az egész világ tökéletes terep a sztereotípiák elsajátítására. Hála az égnek, teszem hozzá. Mert sok kiskölyök igen nagy bajban lenne, ha alapfogalmakat (alkoholista/ drogos/ alul-iskolázott/ abuzáló/ workoholic, stb) szüleiktől kellene megtanulniuk.

  És akkor a médiát mint "sugalmazó központot" meg sem említettük még.

 • 2011.12.28 23:57:24Pokémon

  A kedves cikkíró nem ismeri a magyar nyelvet, ahol sosem voltak nő- és hímnemű szavak, kifejezések?
  Ez csak a fejletlenebb nyelvek sajátossága. Pl. egy szláv ismerősöm sehogyan sem értette meg, hogyan tudjuk megkülönböztetni a személyeket, ha nem mondjuk nő- vagy férfineműnek őket. Nagy nehezen megértette, miután mondtam neki pár tucat példát, hogy ez miért nem fontos és miért bonyolítja feleslegesen az adott nyelvet, attól függetlenül, hogy pontosan érthető ezek használata nélkül is, hogy kiről beszélünk...

 • 2011.12.29 00:27:38tildy:)

  Francokat. Teljesen jol erzem magam informatikuskent, nokent, es igencsak hulyesegnek gondolom a nemi szerepekre nevelest. Ha akarja ugyis felveszi, ha meg nem- mint az en esetemben- ugyse fogja. Es azon kivetelek koze is tatozom, akinek a magassaga magasabb nokent az atlagos ferfimagassagnal, akinek az empatikus keszsege nem hozza a noknel megszokott szintet, es aki kevesbe beszedben es nyelvtanulasban, mint inkabb logikaban es tajekozodasban jo....

 • 2011.12.29 07:39:43CommentR

  Csúszda csúszda csúszda csúszda...
  Vagy nem is nekem kellene ezt gyakorolnom? :D

 • 2011.12.29 10:19:42ikri

  Tök mindegy mire nevelik (vagy mire nem) a svédek a porontyaikat. Mire ez a generáció felnőtt, már úgy is iszlám köztársaságban élnek majd.
  de sebaj, ilyen beteg gondolkodású emberek vesszenek is ki...

 • 2011.12.29 10:41:37Lajosforras

  f@sznak az ilyennek gyerek,de tényleg...? biztos vannak páran,akik tapsolnak a hírnek,de én személy szerint szigorú elemorvosi megfigyelés és gyámság alá helyeztetném mind a két szülőt,vagy mik ezek...

 • 2011.12.29 10:44:33waszabi

  Hááát, elgondolkodtató. Így is van elég gond a nemi szerepek torzulásából, már pár évtizede növekvő tendenciával. Kell-e még egy ilyen idétlen kegyelemdöfés ahhoz, hogy garantáltan sikertelen és boldogtalan felnőttek legyenek a gyerekekből?
  Körül kell csak nézni házasságfronton, mennyi a válások száma, aminek elsődleges oka a szerepek felborítása, keveredése.
  Sztem a pszichomókusok csak sajátmaguknak termelnek kuncsaftokat a hasonló ötletekkel. Egyértelmű - ha nem tudod megoldani a szart, amit okoztál, hát keverd össze mégjobban, akkor senki nem jön rá, mekkora hülye vagy. Szép jövőkép.

 • 2011.12.29 20:36:24ancsamancs

  A biológiai nem adott. Azt, hogy kiből mi lesz, az élet mondja meg. Mindenki megtalálja az alkatához illő munkát, párt, és akkor minden szép, minden jó. Ezen felesleges pörögni. Másokat nem változtathatunk meg, legfeljebb megsérthetünk.

 • 2011.12.30 16:41:31bes3

  Nemtom miért van, a fiam az ajándékba kapott plüssmacikat 2,5 éves koráig kizárólag focizásra illetve dobálásra használta, de behalt bármiért aminek kereke van.

  Aztán megszületett a kishuga, aki az elsô tudatos mozgásaival szerelmesen rácuppant a plüssdögökre, néhány hónaposan. AKKOR a fiamat is érdekelte egy lila nyúl, kb egy hónapig.

  De biztos, én szúrtam el, rohadt átlagos emberek lettek, mindkettô sztereotíp heteró. Jajj mit tettem.

 • 2011.12.31 15:10:34ancsamancs

  Nem baj, ha valaki sztereotíp heteró, csak ne szuggeráljon olyasmit, ami ellentétes a másik természetével. Én személy szerint a nagybátyám "pasiztassuk be a kiscsajt" akciójára gondolok. Nem érti, hogy én világcsavargó-magányosfarkas-kutatópalántának születtem. Bizonyos emberek mindenkit a saját elképzelésüknek megfelelően akarnak idomítani.

 • 2012.01.01 16:29:57évuska

  Én nem annyira aggódom a válások magas száma miatt, inkább az egész intézmény rizikós volta miatt, a statisztikában sosem látszó poklok miatt, azokért, akik együtt maradnak, de megnyomorodnak.

  A házasságok járványos tönkremenetelének oka pedig nem a szerepek összezavarása. A szerepek nincsenek összezavarva egyáltalán, éppen a férfiak némelyike nem talál magára, ha jól kereső, önállóan gondolkodó, normális önbecsülésű nőbe botlik, és ha apaként is oda kellene tenni magát vagy ha nem tűrik el a hűtlenségét. Azért van sok válás, mert még mindig egyenlőtlenség van otthon, viszont ezt néhányan már nem bírják, ma már nem börtön a házasság.

  És az sem véletlen, hogy Svédországban több gyerek születik.

 • 2012.01.01 16:31:44évuska

  Az én lányom is többet dédelgeti a plüssöket, az én fiam is lelkesebb mindentől, ami mozog, ja és a lány rákattant a rózsaszínre és lepkéset meg tündéreset meg balerinásat játszik, de hogy mi következik ebből, fel nem fogom.

 • 2012.01.01 16:39:44évuska

  Pokémon:

  A magyar is megkülönbözteti a nemeket: igazgató asszony, színésznő és így tovább. Nem mindegy a magyar olvasónak sem. A franciából fordított cikkekben találkozom mindig ezzel, hogy "Leblanc úr", és tudom, hogy mást gondol az olvasó, ha tudja, hogy férfiról van szó, néhol pont az vész el így, ha elhagyom ezeket (mert elhagyom), például hogy "asszony" hogy "nő létére" (megállított mondjuk egy traktort).

  Fejletlenebb nyelvek pedig nincsenek, hacsak nem a pidgin változatokra gondolsz, bár azok sem azok.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta