SZÜLŐSÉG

Anya lettél? Legyél fitt, sokáig kell még élned!

2011. december 27., kedd 18:27

Amikor az egyik csontsovány barátnőm azt mesélte a terhességem elején, hogy 23 kilót
hízott a terhessége alatt, nem gondoltam, hogy ez velem is megtörténhet. Pedig de.

Nóra fogyinaplója következik.

23 kiló?! Én soha

Aztán mégis sikerült őt túlszárnyalnom. 58 kilóról indultam (172 cm a magasságom) és 83 kg után nem álltam többször mérlegre, nem akartam tovább sokkolni magam. Mondjuk most így belegondolva, azért akkoriban nem izgattam magam túlságosan ezen, mert azt hittem, hogy majd a szüléssel lemegy rólam vagy 15 kiló, és a szoptatásról is azt olvastam mindenhol, hogy csak úgy olvasztja a kalóriákat. Szóval, boldogan életem az ideiglenes(nek hitt) kvázi kövérségemmel.

És eljött a szülés, és utána hamarosan a hazajövetel. Az első utam egyike a mérlegre vezetett,
s azonnal megsemmisültem a kijelzőt látván: 75 kg. Ezt azt jelenti, hogy csak 8 kiló ment le a szüléssel és a többnapos kórházi éhezéssel (a kórházi koszt éppen hogy túlélni volt elég). Ráadásul csak a ronggyá hordott kismamaruháim voltak rám jók, a régi ruhatáramból szinte semmi, mert akkora sonkáim voltak, és a hasam is olyan nagy volt, mint egy félidősnek.

Hogyan leszek így normális?

Mi lesz így velem? Hogyan leszek megint normális? - tettem fel a kérdést magamnak. Rémület, undor, kétségbeesés. Nagyjából ezekkel a szavakkal összefoglalható, mit is éreztem. Pár napig emésztettem a dolgot, majd haditervet készítettem. Első a hibaelemezés és utána a korrigálás.

Sokat gondolkoztam azon, mi lehetett az oka ennek a nagy hízásnak. Nem volt nehéz kitalálni. A terhességem alatt végig imádtam enni, és az édes ízeket meg főleg. Meg reggelizni, pedig régen nem, vagy csak alig pár falatot ettem. Kismamaként friss, meleg kakaós csigákkal, vajas kiflikkel, no meg egy bögre tejjel indítottam a napot. Vagyis már kora reggel több száz kalóriát toltam be. Napközben meg úgy általában ettem, mindig.

Emlékszem, egyszer egy ismerősömmel ebédeltem, aki férfi lévén nagy adagot evett, akárcsak én. Aztán én amikor végeztünk, kértem egy adag somlóit. Ekkor mosolygott, hiszen én kettő helyett eszek (persze ez hülyeség). De amikor ezután is kértem még egy adag gyümölcsrizst, akkor már a döbbenet ült ki az arcára.

Hiába aktív?

Amúgy elég aktív voltam, 3-4 hónapos terhesen még eljártam futni a konditerembe, aztán költözködtünk, ami egy csomó pakolással, hurcolkodással, takarítással járt. Simán mindent megcsináltam. A busz után is, ahogy életemben mindig, futottam még pocakosan is. Olyan 7-8 hónapos, már igen nagy hasú voltam amikor egy ilyen futásnál nagy fájdalom nyilallt belém. Akkor hagytam abba ezt a sportot. De napi szinten sétáltattam a kutyánkat, nem voltam lusta, vagy tohonya.

Mérlegelve a terhességem alatti életmódomat, azt kell mondom, hogy minden a helytelen étkezés számlájára róható. Ennek megfelelően álltam neki az új élet megtervezésének. Mert hát anyuka lettem, vagy mi, akinek még nagyon sok teendője van ebben az életben, így fitt és egészséges akarok lenni sokáig. Különben is vagyok annyira hiú, hogy erőt adjon az a
gondolat, hogy milyen büszke leszek majd magamra, ha szép nő lesz belőlem, olyan nő, akiről ha kiderül, hogy még feleség és anyuka is egyszerre, elismerő pillantásokat zsebelhet be. Nem akartam, hogy az történjen velem, ami az én Nagyimmal. Állítólag 60 kilós volt szülés előtt, majd 90 kilós lett terhesen, és lényegében ez volt élete hátralevő részében is a standard mérete. Nem
akartam megrekedni itt, nem akartam duci anyuci lenni, így hát keményre vettem a figurát. A gyerek és az egész család érdekében.

Minden elhatározásom megvolt ahhoz, hogy tudatosan kijavítsam azt, amit elhibáztam.

Megváltozott az életem.

Folytatjuk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.12.27 20:56:49szilvianyu

  az első terhességemnél én is 23 kilót híztam. 1 év alatt ment le és borzasztóan éreztem magam tőle. :(
  a másodiknál is majdnem elcsúsztam, de végül hallgattam a védőnőmre, így sikerült 12 kilóval zárni. és hihetetlen jó érzés volt a régi nadrágomba várni a doktornőt a 4 napos babám mellett. mert fontos, hogy nők is maradjunk. pláne, ha nem is annyira megerőltető. :)
  most 10 hónapos a kicsi, vékonyabb vagyok, mint az esküvőmön és nem hiszik el, hogy 2 gyereket szültem. :) jó érzés nagoyn.
  kismamák! figyeljetek oda, mert tényleg nem olyan nehéz!!!!!!!!!!
  sok sikert mindenkinek!

 • 2011.12.27 20:59:07Avenarius

  érdeklődve várom a folytatást!

  itt az én "sztorim" (=sirámom): 2008 nyarán még 49 kiló voltam (mondjuk az is túlzás volt, akkor a szálkáimat szégyelltem a strandon), most meg 65. igaz, közben két gyerekem született zsinórban. szeretnék még egyszer beleférni a régi ruháim közül legalább néhányba. bevallom semmi magasztos cél nem vezérel, a gyerekeimnek így is itt vagyok, egészségesen. egyszerűen csak szeretnék jól kinézni meztelenül, mint kevin spacey az amerikai szépségben, amikor futni kezd.

  heti kétszer eljárok két órát tornázni (legalábbis igyekszem), de elsősorban az étkezésemen kéne változtatni. szóval január 1-től pl. tilos az édesség, amiből durva mennyiséget eszem mindennap.

  remélem, ha idelátogatok, kapok valami biztatást :)

 • 2011.12.28 00:04:11nadjasurrealist

  56 kg voltam szülés előtt és híztam 12 kg-t, most 52 és izmosabb, fittebb, boldogabb,mint valaha, ja munka volt vele egy darabig mert császárral szültem,és már nem szoptatok, de egy idő után,a befektetett munka meghozta gyümölcsét, itthoni torna, rengeteg séta, futás....

 • 2011.12.28 00:06:01sony

  A második gyerkőcöm után úgy tűnt, rajtam marad pár felesleges kiló, és a csípőm már soha nem lesz olyan keskeny, mint régen, mert a szülések kitágították. De a harmadik gyerkőc után olyan hipp-hopp idő alatt állt helyre az első szülés előtti állapot, hogy én is meglepődtem. Olvastam, hogy a többedik szülés után már gyorsabban regenerálódik az anyai szervezet, de kicsit sem hittem benne. A 'legalább 10 év de inkább soha' felgyorsult kb. fél évre :) Szerintem ez főként mázli kérdése. Talán egyszer így, egyszer úgy kalibrálódik be a hormonháztartás a szülések után, ami eldönti, mennyire könnyen jönnek-mennek a kilók. Én itt megállok, köszönöm :)

 • 2011.12.28 06:31:58hinta-palinta

  "Mi lesz így velem? Hogyan leszek megint normális? - tettem fel a kérdést magamnak. Rémület, undor, kétségbeesés. Nagyjából ezekkel a szavakkal összefoglalható, mit is éreztem"

  Na itt van a nagy bibi...

 • 2011.12.28 06:48:46hinta-palinta

  "Mi lesz így velem? Hogyan leszek megint normális? - tettem fel a kérdést magamnak. Rémület, undor, kétségbeesés. Nagyjából ezekkel a szavakkal összefoglalható, mit is éreztem"

  Na itt van a bibi...

 • 2011.12.28 08:28:48némethnémarcsi

  nekem is három gyerkőcöm van, az első két terhességemmel kb 25 kilót híztam és mindig visszamentem 50 kg alá (157 cm vagyok),de mindkét esetben kb másfél év kellett hozzá:) sok gyümölcs, zöldség és mozgás, főleg kertben és a gyerkőcökkel:) én a másfél év lassú fogyás alatt egy percig sem stresszeltem magam, hogy mennyi sikerül, egyszerűen csak normális mennyiségeket ettem, nem zabáltam. A harmadik terhességemmel "csak" 20 kg-t híztam, most három hónapos a kicsi, és most sem tervezek gyors csodát. Sok időt töltök a lurkókkal, túl sok időm nincs enni, sztem másfél év alatt most is menni fog:) ja, és a férjemnek a 25 kg plusszal sem volt semmi gondja, abban is megtalálta a maga számításait:))) én türelmet javasolnék mindenkinek a fogyáshoz..

 • 2011.12.28 13:33:36bodybabe

  @hinta-palinta: szerintem mindenkinek más a normális. Aki vékony volt mindig, még jó, hogy elundorodik magától, ha van rajta 15 kiló plusz.

 • 2011.12.28 13:36:24katy27*

  A reggelizéssel semmi baj nincs, az a gáz, hogy korábban nem ettél "csak pár falatot". Csak találj valami egészségesebb alternatívát a kakaóscsiga helyett.

 • 2011.12.28 13:42:44nadjasurrealist

  sokszor keveset enni, mint a kicsik, az jó módszer és a gyerek iszonyat fogyasztó erő, pláne ha elképesztő mozgékony,ha meg pici lehet vele nagy sétákat tenni, babakocsival nagyokat, hordozóval kevesebbet, babakocsis futás stb.

 • 2011.12.28 14:02:43tündérborsó

  ezekkel a huszonkiló hízásokkal nem az a legnagyobb baj, hogy cseppet sem lesz tőle esztétikus az ember lánya, hanem mert baromira megterheli a szervezetet. nem elég a terhesség.
  nekem is voltak zabás időszakaim, de az édességet alig kívántam, zöldséget toltam két pofára. alig híztam 7 kilót.
  a férjek meg általában nem szeretik az anyakocává hízott feleségeket, csak nem merik szóvá tenni, mert félnek, hogy a kocából sárkány válik :D

 • 2011.12.28 14:39:58R2D2 & C3PO

  LOL, Tündérborsó! Ez tényleg ilyen.

  Bár a 25-30 kilós hízás szerintem mindig zabálásra vezethető vissza, és az is egészen biztos, hogy nem fejes salátával tömte magát a kismama... Vagyis az addig mindig odafigyelő, önmagát megtartóztató nő totálisan elengedi magát (mellesleg a gyerek apjával együtt, és megfigyelhető a szimpátiás hízás is. ,-DDD), ahelyett, hogy valóban csak a tápanyagok alapján megemelné bizonyos élelmiszerek mennyiségét. (Tej, hús, tojás, zöldség, gyümölcs.)
  Utána meg néz, hogy hogy is szedett fel 30 kilót, pedig csak heti egyszer zabálta fel a vasárnapi ebédet egyedül. ;-DDD

 • 2011.12.29 09:19:38Scala

  30%-ban a mozgás, 70%-ban a diéta, kaja. Akár fogyás, akár hízás.

  Rágyógyulni az édességre volt itt a gond. Egyetértek az előttem szólókkal (két kommenttel visszább), nem bármit kell benyomatni. Lehet a vitaminok is tehetnek róla egyébként, pláne az Elevit. Maradt volna a Bayer az aszpirinnél! :-D A vitamint is csak 4 hónapig érdemes teljes adagban, aztán lehet ritkítani... itt le kéne írni, hogy mit szedett. Az Elevit elég durva étvágyat csinál.

  Fogyáshoz is azt tudom mondani, hogy 30%-ban a mozgás, 70%-ban a kaja! Úgy lesz eredménye.

 • 2011.12.29 09:26:58tündérborsó

  Scala: igen, az elevit. nagyon nyomatják mostanában, szinte minden ismerősöm szedte.nekem az orvosom konkrétan megtiltotta. :) a folsavat szedtem az első trimeszterben, néha a vasat, néha a görcsök ellen a magnéziumot.ja, meg a hányinger ellen a B6ot, no nem mintha használt volna :) igyekeztem változatosan táplálkozni.
  a szoptatás alatt viszont kellett a multivitamin, hogy bírjam a kis vámpírt :D

 • 2011.12.29 09:33:10Scala

  Ha jól látom ma már a Gravidát nyomják, az Elevit csillaga leáldozóban. :-) Nekem is az összes ismerős azt szedte, Elevitet. :-( Orvos mondta, hogy hízást okoz és hányingert, szóval kerüljem. Férfiakkal etetném, érezzék meg milyen remek!

  Folsav nagyon kell, már a fogamzás előtt tanácsos, igen.

  Én feleztem az Elevitet, így is híztam picit, és most áttérek Gravidára. Emellé egy folsavat nyomatok 8 mg/nap. :-)

 • 2011.12.29 11:10:50kismorgó

  hm.. az első trimeszterben olyan rosszul voltam, és még az elevit is rátett, hogy fogytam 4kg-. Aztán az orvossal egyeztetve abba is hagytam a szedését, de csak a 28. héten. Nekem nem csinált durva étvágyat, sőt, semmilyent, de nagyon rosszul voltam.
  Az a nagyon brutális szerintem, hogy a védőnő konkrétan lekiabálta a fejem, hogy mi az, hogy nem szedem tovább, és majd még a szoptatás ideje alatt is kell szedni...
  Szerencsére a dokira hallgattam, lehet, hogy most bálna lennék....

 • 2011.12.29 14:10:37tündérborsó

  sztem ezeket a rosszulléteket meg a gyomorpanaszokat a vas okozza. az elevitben van ugye. én is csak szigorúan étkezés után tudtam bevenni a vastabit.
  elevit vagy béres csepp, nagyjából ugyanazok az összetevők, csak az elevitben folsav is van.
  a dokimmal azon a véleményen voltunk, hogy fölösleges a sok vitaminbogyó. gyümölcs, zöldség, olajos magvak, aszalt gyümölcs, no stressz :D
  meg ez a rákészülés... sok nő, már a teherbeesés előtt, jaj, vitaminok, meg tisztítókúra meg anyámpöcse :D
  mi konkrétan a párommal átbuliztuk a nyarat, mielőtt terhes lettem. és nem az egészséges életmód jegyében éltünk. :) hajaj :D ha csak az nem számít, hogy mindenhova biciklivel közlekedtünk.
  sztem azt a rengeteg pénzt, amit vitaminokra költ az ember, elkölthetné normális kajára. és nem a mű somlóit értem ez alatt.

 • 2011.12.29 21:21:59bodybabe

  De ha azt vesszük, hogy a plusz vitamin a gyerek fejlődéséhez kell, én inkább többet költök, mint hogy bármi ne fejlődjön úgy, ahogy kell. Nem hiszem, hogy van olyan egészséges életmód, ami tuti maximálisan kielégít egy felnőtt nőt és mondjuk egy 6-9 hónapos magzatot is. De ki lehet számolni. Kiváncsi vagyok, hány olyan átlag ember/nő táplálkozik úgy, hogy pluszban jön ki. Inkább vitamin, de csak terhesség és szoptatás idején.

 • 2011.12.29 22:14:20tündérborsó

  persze régen, mikor nem botlottak bele lépten-nyomon mindenféle csodavitaminba, nem is születtek egészséges gyerekek

  a magzatnak nem kell sok, amire szüksége van, az anya szervezetéből vonja el. én nem szedtem, mégis minden laborleletem tökéletes volt, és a gyereknek is megvan minden lába

 • 2011.12.30 12:08:41lizocska

  hajrá, lányok!
  Arra figyeljetek majd, hogy amikor a kicsi oviba kerül, illetve nem kell már annyit rohangálni utána (kb. 3 éves kor körül), visszamentek dolgozni, könnyen felszaladnak az anyukára a kilók.
  Érdemes akciótervet kidolgozni arra az időszakra.

  Nekem már kamaszok a gyerekeim (3 van), több anyukának is ez volt a tapasztalata. Illetve 40 felé már közel sem lehet ugyanazt enni, a súlyt tartani is munka, hát még lefogyni.

 • 2011.12.30 13:09:59badabum

  az is nagyot nyom hogy hány évesen szül az ember.....
  23-évesen simán ment vissza az erdeti állapot....25 évesen az ikreim után szintén sőt még alá......most 34 vok és a 4. babám után súlyosan elhízva egy dietetikus segített lefogynom 108-ról 73-ra.
  Igaziból semmi újat nem mondott de alternatívákat ha úgy tetszik cseréket javasolt az étrendemben.
  PL fehér liszt helyet zabpehelyliszt, cukor helyett nyírfacukor, rizs helyett az ételekben zabpelyhet használok, zsemlemorzsa helyett zabkorpa.......
  + végre találtam nekem való mozgás formát (KEMPO-küzdősport) amit nem unok el és úgy érzem vezet valahová és főképp oda tudtam juttatni magam hogy hiányzik ha kimarad 1 edzés.

  Szóval mindenkinek kitartást a fogyáshoz......

 • 2011.12.30 18:36:58teknős

  Most komolyan, csak én vagyok úgy, hogy a terhesség idején alig szedek fel valamit, inkább fogyok, de a szoptatás alatt durván elhízok. Most itt vagyok egy 3 hetes babával és éppen 15 kilóval vagyok kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Éppen annyi vagyok, mint kellene lennem. Most ki kellene találnom, hogy hogyan ne hízzak el, most is szeretnék 2-3 évig szoptatni, de azt a 15 kilót szeretném nem felszedni.

 • 2012.01.03 13:17:02tea fan

  Avenarius

  "szóval január 1-től pl. tilos az édesség, amiből durva mennyiséget eszem mindennap"

  Szerintem semmi szigorú tiltást ne vezess be, az ilyesminek szinte mindig az a vége, hogy bepipulsz és magadba zúdítod a hűtő teljes tartalmát. Egyél inkább ésszerűen kevesebbet, édességből is néha egy keveset. Ajánlom a krómtablettát, segít legyőzni az édesség iránti vágyat. Nem tudom szoptatsz-e, ha igen, kérdezd meg az orvosodat, hogy lehet-e ilyenkor szedni. Nekem bevált.
  Az Update alapelve is jó szerintem: készítsd el az adott ételt egészségesebb hozzávalókkal, kevesebb kalóriával, van hozzá sok recept. (Ugyan én nem ápdétezem, de - több okból is - követek valami hasonlót. Egyszer mondta egy barátnőm, hogy jaj, a gomba milyen laktató, nehéz étel. Aztán ettem a gombapörköltjéből, nos, amikor kihűlt, legalább ujjnyi vastagon állt rajta a zsír. Hát ettől volt nehéz... Pedig el lehet minimális zsiradékkal is készíteni. Ilyesmikre gondolok.)

 • 2012.01.03 13:19:26tea fan

  Scala

  "30%-ban a mozgás, 70%-ban a diéta, kaja. Akár fogyás, akár hízás."

  Ezt így nem lehet kijelenteni, szvsz. Nálam éppen fordítva van, a tapasztalat alapján. Ha sokat mozgok, akkor még úgy is fogyok, hogy a kalóriabevitel megnövekszik, akár a kétszeresére (mert ha sokat mozgok, folyton éhes vagyok).Ha nem mozgok, akkor még úgy is hízom, ha kevesebbet eszem.

 • 2012.01.03 13:25:54tea fan

  .

 • 2012.01.03 13:26:53tea fan

  Az Elevit miért hízlal annyira? A benne lévő vas okoz ilyen nagy étvágyat? Ha simán vasat szed az ember, miért nem tapasztalható ilyen mértékű étvágynövekedés?

 • 2012.01.09 13:23:42michalka

  .

 • 2012.01.09 13:36:24michalka

  A gazdag reggelizéssel nincsen gond, a gond a késői nagy zabálásokkal van. (De reggel se finomított színhidrátokat fogyasszunk, jó tipp lehet például a Bircher recept szerinti eredeti müzli, az is sovány joghurttal és gyümölcsökkel, esetleg mézzel gazdagítva.)

  A kutatások szerint valóban célravezetőbb a több mozgás + több kalória, mint a kevesebb mozgás + kevesebb kalória bevitele. Bár sok mozgás mellett többet ehetünk, viszont ekkor se vigyünk be több kalóriát a szükségesnél, és a szükséges kalóriákat is alacsony glikémiás indexű élelmiszerekkel fedezzük.

 • 2012.01.09 13:36:56michalka

  A mai élelmiszerek annyira silányakká váltak, hogy fizikailag lehetetlen belőlük annyit fogyasztani, hogy a vitamin és ásványianyag szükségletünket csak ezekkel fedezni tudjuk. A bioélelmiszerek gazdagabb beltartalmúak, de nem mindenki tudja megfizetni, vagy olcsón beszerezni. Ezért rászorulunk az étrendkiegészítőkre. Azokból is - anyagi lehetőségeinkhez mérten - olyanokat válasszunk, amelyek természetes kivonatokat tartalmaznak.

  Nem egy étrendkiegészítő esetleges étvágygerjesztése a gond, hanem hogy ezt az étvágyat mivel elégítjük ki. Ehetünk salátahegyeket, teljes kiőrlésű árút, sok vizet. A magas rosttartalom garantált teltségérzetet okoz, és e minőségi élelmiszerekkel nem mellesleg a szükséges tápanyagokat is biztosítjuk. Ezzel szemben nem ajánlottak a gyors felszívódású, kalóriadús, de tápanyagokban szegény felesleges élelmiszerek, amelyek sejtszintű éhezést, és a vércukor hullámzása okozta éhségérzetet generálnak.

 • 2012.01.09 13:37:36michalka

  A "tilos az édesség" valójában az egyik legfontosabb tanács, amit csak megfogadhatunk. A cukor iránti sóvárgás egy-két hét alatt múlik el, ez is bizonyítja, hogy milyen függőséget okoz. (Tűzoltásként, de max. egy-egy alkalommal csípős fűszerekkel is elnyomható, az ugyanazokat az agyi receptorokat elégíti ki. A fokhagymát is tudom ajánlani.) Visszatérve az édességekhez, ha nem eszünk helyette "semmit", úgy tényleg nehéz nélkülözni, viszont ha betartjuk a napi ötszöri könnyű étkezést (az előző bejegyzések szellemében), úgy már megvalósítható!

 • 2012.01.09 17:23:19michalka

  Régen étrendkiegészítők nélkül is születtek egészséges gyerekek. Nos, azóta hatalmasat változott a világ:

  - A fogyasztói társadalomban kevesen táplálkoznak valóban egészségesen, és egyre több az ebből következő betegség.
  - De ha oda is figyelünk, az ipari termeléssel jelentősen romlott az élelmiszerek tápanyagtartalma, sőt, mérgekkel szennyezett és adalékokkal kezelt lett.
  - Megnőtt a szervezetet érő káros környezeti terhelés (szennyezett levegő, talaj és víz, UV-sugárzás, stb.).
  - Megváltozott az életmód (alváshiány, rohanás, stressz, és a mozgáshiány).
  - A káros szenvedélyek tekintetében is nagyon rosszul állunk, ami további megterhelés.

 • 2012.01.09 17:24:12michalka

  És az emberi szervezetnek ezeket a káros hatásokat kompenzálnia kell. A kompenzáláshoz sokkal több tápanyagra (vitaminra, stb.) van szükség.

  Ha valaki tudatosan kiegészíti az étrendjét mindenféle készítményekkel, az érezheti is a hatást, a javulást (kevesebb betegség, nagyobb vitalitás).

  A legjobb persze kiköltözni a természetbe (hegyi levegő, forrásvíz, bio zöldségek és gyümölcsök a kertből, nyugalom), de ez a tömegek számára elérhetetlen.

  Áldott állapotban az étrendkiegészítés nem csak a baba miatt fontos, hanem az anya miatt is. Mert a baba elvon minden számára szükségeset az anya szervezetéből. Így ha nincs valamiből elég, először az anya szervezete fogja megsínyleni. (A legismertebbek: fogak, bőr és haj, ízületek, stb.) Jó esetben a baba nem károsodik.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta