SZÜLŐSÉG

A karácsonyi nassolás függőséghez vezethet

2011. december 25., vasárnap 17:44

Azt eddig is tudtuk, hogy nem túl egészséges a gyereket csokoládéval és más nassolnivalókkal tömni, egy kutatás viszont egyenesen azt állítja, a túlzott édességfogyasztás függőséget okoz.

A december tele van a gyerek számára nassolási lehetőségekkel: kezdünk ugye a Mikulással (otthon 1, nagyinál 1, másik nagyinál 1, oviban 1, beugró barátoktól 1 csoki), majd a karácsonyi felkészülés jegyében legalább egyszer meg kell gyúrni és sütni a mézeskalács-figurát, csinálunk kandírozott gyümölcsöket és aztán már jön is a szaloncukor-dömping. Egy amerikai kutatócsoport viszont arra figyelmeztet, könnyen hosszú távú bajokat okozhat egy-egy csokiszezon.

A patkányokon elvégzett kísérletsorozat során arra lettek figyelmesek a kutatók, hogy az édességfogyasztást követő cukormegvonás függőségi tüneteket és stresszt okoz. A kutatást vezető Bart Hoebel, aki júniusi haláláig a Princeton Egyetem Idegkutató Intézetének vezető pszichológus profeszora a kísérlet publikálásakor elmondta, egyszerűen megvonták a cukrot a kísérleti állatoktól, amelynek következtében azok cukoréhsége az egekbe szökött, majd amikor újra hozzájuthattak a napi édességhez, jóval többet habzsoltak be belőle, mint a nélkülözés előtti időszakban.

Hoebel már korábbi kutatásai során is több alkalommal tudta tudományos módszerekkel alátámasztani elméletét, amely szerint a cukor megvonása több, függőségre utaló jelet is kivált: folyamatosan növekvő édesség-fogyasztást (az állatoknak ugyanis egyre többet kellett belőle fogyasztani, hogy szükségleteiket fedezni tudják), valamint elvonási tüneteket is megfigyelt a kísérletben résztvevő egyedeknél. Utóbbira leginkább az állatok félelmének váratlan megnövekedése és állandó rágási kényszer utalt.

Agyi elváltozások is

A kutató és csoportja azt is kimutatta, hogy a nagy mennyiségű cukor olyan neurokémiai elváltozásokat is okozott az agyban, amelyeket korábban kokain-, morfium-, vagy nikotinfüggők esetében figyelhettek meg – a cukor ugyanis megváltoztatja a fejünk irányítóközpontjában megtalálható dopamin- és opioid receptorok számát, s végső soron ezek az anyagok számítanak döntő jelentőségűnek a függőség szempontjából.

„Az előzőek mellett az sem elhanyagolható, hogy a magas cukorfogyasztás függőségek – például az alkoholizmus – kialakulásának is kedvez” – teszi hozzá Hoebel. „Eddigi eredményeink is nagyon érdekfeszítőnek számítottak tudományos körökben, ám további vizsgálatok szükségesek a részletek megismeréséhez” – mondja a szakértő, aki abból indul ki, hogy az extrém mértékű édesség-fogyasztás kutatása, nagy segítséget jelenthet a táplálkozási zavarok jelenségének teljes megismerésében is.  „Tudományos munkánk a hagyományos függőségek – mint a kábítószerről való lemondási képtelenség – és az egyéb, rendellenes emberi vágyak közötti összekötő kapocs lehet” – vallja saját és munkatársai munkájáról a szakember.

Óvatosan tehát a bejgli-szaloncukor-tengellyel. 25-én már próbálj meg egészségesebb nassolnivalót adni a gyereknek.

(a Webbeteg.hu cikke alapján)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.12.25 19:38:03Trollkodni jöttem

  Újabb brit tudósok?
  Azért két napi édességzabálástól az ember nem válik függővé!

 • 2011.12.25 20:45:49suo tempore

  ezt a színvonalat már csak az én hozzászólásommal lehet alulmúlni

  mert megérdemlitek

 • 2011.12.25 21:46:24Almandin

  Pedig van ilyen. Pl. én is így működöm. Édesség (és különösen csoki)függő vagyok. Rám törnek az elvonási tünetek, ha nem fogyasztok elég édes ételt.

 • 2011.12.25 22:03:22Trollkodni jöttem

  Almadin: én is így vagyok már nagyon rég. Közel három héten át a fürdőkádig alig bírtam elvonszolni magam, nemhogy boltba járni, ergo a napi édességadagomnak annyi. Jó, elfoglaltam magam a betegségemmel, de semmiféle "elvonási tünetet" nem tapasztaltam. Hacsak azt nem kezeljük elvonási tünetként, hogy tegnap óta felzabáltam egy doboz szaloncukrot. ;)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta