SZÜLŐSÉG

Mit kíván a gyerek karácsonykor?

2011. december 24., szombat 09:03 |

Ezerszer lezongoráztam, mégsem bírtam úgy kilogisztikázni a karácsony előtti napokat, hogy ne legyen belőle oltári nagy rohanás. Egyik gyerek az oviban, a kicsi a nagyinál, és mind a kettő meg van zakkanva, pedig otthon - igyekezetem szerint - magam vagyok a megtestesült buddhizmus.

Jó, lehet, hogy téves az önértékelésem, miután negyedik napja éjjel 2-től alszom 7-ig (és addig is csak azért, mert az én életemdrágámegyetlenem fél hatkor felkel a kicsivel és kiviszi játszani). Reggelente amúgy mindketten játszunk egy picit a gyerkőkkel, délután mindig valami jóval készülünk a karácsonyra, egyik nap levelet írunk Jézuskának, másnap képeslapot színezünk a nagyiknak, harmadnap karácsonyi dalokat tanulunk, most meg éppen kandíroztunk... De hiába a reggeli játék, a délutáni karácsonyozás és az esti elringatás, a gyereknek csak egyvalamire van szüksége: rám. Még ennél is jobban.

Nem lenne ez baj, ha nem egész napra lenne ez a program. Mert azért anyának is el kell mennie vásárolni, munkába, sőt, néha még pisilni is, bár ez az a tevékenység az, amit már úgy fél éve nem végezhettem zavaratlan, mert valami mindig pont akkor kellett anyától. De most itt áll mellettem a gyerek, rángatja a kezem, hogy el-el-el a géptől, pedig csak egy receptet akartam megnézni, hogy jó legyen a bejgli, és közben csak elolvasom a leveleimet, mert dolgozni is kéne, hogy annyival kevesebbet kelljen éjszaka, és ilyenkor van az, hogy betolom valamelyik dvd-t, vagy ceruzát adok a kicsi kezébe, és reménykedem, hogy lesz vagy három percem a gép előtt ülni, és közben azt érzem, hogy rossz anya vagyok, mert neki rám lenne szüksége, meg arra, hogy együtt megtaláljuk a böngészőben a kutyát és elmondjam, mit mond a tehén.

De dolgozom, közben pedig megpróbálom megnyugtatni magam, hogy ez most csak azért van így, mert előre dolgozom, hogy a két ünnep között ne kelljen. És akkor majd lehetek jó anya.

Nem tudom, a gyerekek érteni fogják-e ezt a kampányszerű jóanyaságot, vagy emiatt tizenévesen feketére lakkozott körömmel és félig kopaszra beretvált hajzattal és mérhetetlen mélabúval telten ülnek majd a téren a padon Marilyn Manson utódait hallgatva. Csak reménykedem, hogy megérZik, hogy mindezt értük teszem.

És esküszöm, ha lesz egy percem, megmutatom, mit mond a tehén.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.12.24 11:28:28suo tempore

  anyuci bűntudatából kifolyólag kicsinykét túl vannak foglalkozva a kölykök

  ezzel persze nagyonis tisztában vannak és fel nem hagynának a baszogatással, anyuci persze ugrik minden felesleges kis rinyára

  hajrá

 • 2011.12.24 12:28:11ancsamancs

  ajjj, így lesznek a gyerekek elkényeztetve! Rendet és önállóságot mikor fognak tanulni? Egyébként egyetértek az előttem szólóval, és hozzátenném, hogy akit ki lehet használni, azt ki is fogják használni - még családon belül is. (Főleg családon belül!) Ha valakiket így nevelnek, önállótlan, követelőző, lehetetlen alakok lesznek. Mikor pedig közösségbe mennének, jönnek a pofonok, mert ott nem ők lesznek az egyetlenek és legfontosabbak. A jó szülő a határokat is megmutatja a gyereknek, és nem csak a tehenet a könyvben.

 • 2011.12.25 10:11:26lehus

  Bízom benne, mindezt a kritikát legalább 2 gyermekes szülők írták, -elsősorban anyák - és tapasztalatból.

 • 2011.12.25 11:59:20AoL

  Szerencsére legalább az egyik nem, addig még észheztérhet.

 • 2011.12.25 20:12:34ancsamancs

  A gondoskodás nem egyenlő az elkényeztetéssel....:S
  A gyereket el kell látni, de azért anyucit hagyni kéne békében üríteni. 2en voltunk, értelmes játékaink és könyveink voltak, és tudtunk egyedül és egymással is játszani, míg a szüleink pénzt kerestek. Megtanultuk (3 és 5 évesen), hogy a felnőttek dolgoznak, és olyankor nem szabad őket zavarni.

 • 2011.12.25 20:41:43ancsamancs

  Tudtuk használni a mikrót, hogy ebédet melegítsünk. A tűzhelyhez, és egyéb dolgokhoz, amit méretemnél fogva nem tudtam használni, nem nyúltam, de simán megkentem a kenyeret a kistesónak meg magamnak. (Igaz, ilyenkor már olvasni is tudtam, de ez mellékes.) Az éles késsel sem volt sohasem problémám.
  Én nem értem, hogy az emberekből miért akarják kiirtani az önállóságot. Szerintetek a régi parasztasszonyok pl.: aratásnál otthon maradtak a lurkókkal? Nem, szófogadásra nevelték őket, és arra, hogy vigyázzanak egymásra. Nem kéne a gyerekeket hülyének nézni! Igenis megértik, és megérzik a körülöttük történő dolgokat, ha akár kevesebb, de minőségibb időt töltünk velük. Az önállótlan, mindig kiszolgált ember nem lesz sikeres, mert nem kényszerül rá, hogy ötletei legyenek, és hogy gondolkodjon. De hát mindig is szükség volt zombi rabszolgákra... Lesznek dögivel, ahogy látom.... Hrmpff.

 • 2011.12.27 09:04:24Müszélia

  te vagy megzakkanva, nem a gyerekek.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta