Vedd könnyedén a karácsonyt! Összeszedtük, hogyan

Az ünnepi hangulat sokkal intenzívebbé válik, ha már van gyerek a családban, ilyenkor a
felnőttek is idegesebben és lelkesebben készülődnek. A biztonság mellett van még jó pár dolog, amire szülői fejjel oda kell koncentrálni: például mi van, ha jönnek a rokonok, mi lesz a
napirenddel, az ünnepi rituáléval vagy mire gondoljunk, ha nekünk kell utazni.

Előző rész

A mi karácsonyunk mindig utazós, mivel mindkét nagyszülő-páros vidéken él. Az egyik fele 220 km-re, a másik hetvenre. Mivel év közben nem találkozunk túl gyakran, a szentesét mindig valamelyik családdal töltjük, és onnan utazunk a másikhoz. Ennek egyik hátránya a sok közül az, hogy a saját lakásunkban sosem volt még igazi karácsony, mert nem voltunk itthon. Idén eljött az én időm. Igazi szép, nagy fenyőt akarok, csodás díszeket, ünnepi asztalt finom ételekkel, igazi családi összejövetelt - mert most hozzánk jönnek a rokonok...

Jó anya, feleség, és háziasszony egyszerre

Fő szabály, amit próbálok magamba sulykolni: nem szabad kimerülésig, puszta lelkesedésből rommá hajszolnom magam. Mert pont mire mindenki ideér, és szükség lenne a mosolyra, a kedves vendégszeretetre, már annyira elegem lesz, hogy a vendégeket legszívesebben hazaküldeném...

Szóval az van, hogy kérek egy kis segítséget. Ajánlom mindenkinek, legyen szó bármilyen apróságról, használja ki. Egy kis gyerekvigyázás, amíg elugrok az ajándékokért, egy kis teregetés, amit a férj amúgy utál, de most mégis megteszi, egy kis süti, amit a Mama hoz majd magával, mind-mind összeadódik.

Tartózkodó pillanatok

Tipp 1. : készíts napirendet!

Készíts napirendet, hogy melyik nap mit kell megcsinálni, hova kell menni, emellett gondold át előre, milyen ételeket szeretnél elkészíteni, és ehhez legyen bevásárlólistád a nagybevásárlásra.Így van rá esély, hogy nem marad ki/le/el semmi.

A gyerekeknek elsőre a rokonok nem biztos, hogy akkora örömöt jelentenek, mint nekünk. A régen látott arcok, hiába sugároznak imádatot, sokszor inkább menekülést váltanak ki a kicsikből. Ha a Nagyi vagy a Papi szeretetáradatát a kis unoka nem viszonozza, ne szégyelljük, inkább kérjük egy kis szünetet, hogy a gyerek feloldódjon. Semmiképpen ne erőltessük a barátkozást, ha félelmet, ijedséget tapasztalunk. A felnőttek között is sokan vannak olyanok, akik kifejezetten frusztrálónak érzik, ha idegenek vagy annak tűnő emberek rájuk erőltetik magukat, ezért ne nyaggassuk a gyereket sem, hogy menjen oda, mondjon valamit a rég látott nagyszülőknek. Minket is utálni fog. A gyerekek többsége meglepően hamar képes kezdeti ellenállását levetkőzni, és meglátjuk, a kis szégyenlős hamar minket is elfeledve csüng majd rokonain.

Tipp 2.: betartjuk a napirendet vagy kirúgunk a hámból?

Sok szülő esküszik a napirendre, mert a rendszeresség, következetesség biztonságot ad a gyereknek és a szülőknek is. Ha így van ez nálunk is, jelezzük a vendégeknek, hogy a gyerek mikor eszik, mikor fürdik és mikor alszik. A nagyobbak napirendjéhez lehet igazítani a családi étkezéseket is, így mindannyian együtt ehetünk, az ebéd utáni alváskor pedig mindenki pihenhet egyet. Az esti fürdetést és/vagy a lefekvés előtti meseolvasást átvállalhatja valamelyik rokon. Ne érezzünk lelkiismeret-furdalást, ha lazítunk a napirenden, hiszen egyszer van Karácsony, és a gyerek úgyis pontosan jelzi, mit akar.

Ünnepi szokások egyeztetése

Általában saját gyerekkorunk a mérvadó, hogy hogyan nevelünk és mik lesznek a szokások. Ezek alapján dől el az is, hogy ki öltözteti be a karácsonyfát. Van, akiknél együtt díszítik fel a fát, míg mások, úgy, mint mi, a gyereket elviszik otthonról, és mire hazaérkeznek, a sötét szobában ott áll majd egy nagy, csodaszép, világító karácsonyfa. Kisgyerekként nálunk ez feledhetetlen élmény volt, szeretném, ha a mienk is hasonlóan érezne. Ezt is egyeztetni kell a rokonokkal, mert ha már a gyerek azt hiszi, hogy a Jézuska hozza a fát és az ajándékokat nem lenne jó túl korai életkorban egy elszólással leleplezni ezt a mesét.

Legyünk következetesek, vagyis ne vele és előtte vegyük a fát, az ajándékokat, kivéve akkor,
ha még olyan pici, hogy nem érti még ezeket.

Ajándékozás

Egyeztessünk. Nekünk nem kell meglepetésnek lennie annak, amit a rokonok a gyereknek szánnak. Mert minek egy sokadik ugyanolyan autó vagy könyv, egy általunk tiltólistán szereplő babaápolási cikk vagy egy olyan akármi, ami helyett értelmesebbet, szükségesebbet is lehetett volna venni. A kellemetlenségek elkerülése végett legalább nagy vonalakban tudassuk előre - közvetve vagy közvetlen- , hogy minek örülne a gyerek vagy mire van szüksége. És ha a Jézuskás történetnek megfelelően zajlik az ünneplés, akkor titokban rejtsük el az ajándékokat a többi közé vagy mondjuk azt, hogy ő küldte.

Utazás

Tipp 3.: ha autóval indulsz

Bár most nem tűnik úgy, hogy az a veszély fenyeget, hogy az autók elakadnak majd a hóban, de ha hosszabb útra indulunk, a hideg miatt legyen velünk mindig túlélőcsomag meleg takarókkal, lámpával, kis étellel-itallal és persze működőképes és feltöltött mobillal.

A különféle családi ünnepek miatti utazás sok családnál szükséges. Akinek tömegközlekedéssel, vagy vidékre vonattal, busszal kell megtennie az utat, jó előre át kell gondolnia, mikor menjen. Kisgyerekkel, pakkokkal nem mindegy, hogy mekkora utazósereggel vagy forgalommal kell számolni. Néha jobb egy kényelmes személyvonatot választani valamivel hosszabb menetidővel, mint egy tömött gyorsvonatot, vagy egy olyan időpontot, amit mások nem túlságosan preferálnak.

Igazán vidám, boldog ünnepeket kívánunk!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek