SZÜLŐSÉG

Testvérnapló: Anya és a zen

2011. december 18., vasárnap 13:52 |

Elérkezett a rettegett korszak: amikor a Kisebbik rányúl a Nagy játékaira.

Edzés indul.

Fotó: MMMMichelle, flickr.com
Fotó: MMMMichelle, flickr.com

– Anya, vidd innen Laurát!

A fenti mondat már egy több hetes kurzus eredménye, bár Bence még mindig inkább előbb üt (/lök/csap/stb.), mint szól. De azért Laurát sem kell félteni. Őt ugyanis kemény fából faragták. Simán elveszi Bence játékait, mgcsapdossa, és direkt kekeckedik vele: kipécézi a legjobban szeretett legóbuszt, vagy a kedvenc kismozdonyt, és addig ügyeskedik, amíg meg nem szerzi. Aztán fut. A szülő ilyenkor persze igyekszik a partvonalon kívül maradni, de a határokat meg kell húzni.

"Laura, ne vedd el Bence játékait!" Laura persze nem hall semmit, vagyis ilyenkor leginkább szelekítve süket. Mivel az események zajlanak, a következő lépés a "Bence, ne üsd meg Laurát!" de mivel ő is szegény halláskárosult, ezt megismétlem még vagy háromszor, egyre erősödő hangnemben. A következő kérdés már rutin. "Bence, kérsz csokit?" Erre végre felnéz. "Anya, mit mondtál?" "Hogy ne bántsd Laurát, légy szíves." Oké, ez nem a legtudományosabb módszer, és valószínűleg Ranschburg úr is forgolódna a sírjában, ha meghallaná, de nálunk bevált.

Miniatűr tornádó

Laura mindeközben zsebgodzillaként bekapcsolta a tévét, szétszedte a vasúti síneket és boldogan indul a ruhaszárító felé, hogy aztán egy perccel később Bence vizes zöld Szörny Rt-s bugyijával a fején tűnjön fel az ajtóban. Először rászólnék, de közben annyira nevetnem kell, hogy inkább kimenekülök a konyhába.

Igen hamar rá kellett jönnöm ugyanis, hogy minél kevesebb dolgot tiltok a gyerekeknek, annál jobb mindenkinek.

Nem a fegyelmezés teljes hiányáról beszélek, hanem arról, amikor tök fölöslegesen erőltetek valamit. Mint az, hogy a ruhaszárítót nem jó ötlet lepakolni – hiszen pont három perc alatt teszem vissza a lehuzigált ruhákat. Tényleg olyan kardinális kérdés a szárító? Na ugye nem az. Miután megtárgyaltam magammal, újra anyai zen-állapotba kerülök (anélkül vsz megbuggyantam volna mostanra). De ugyanígy nem lényeges kérdés, hogy ki tegye a fogkrémet a fogkefére, hogy ráleteheti-e a salátára a kukoricát, vagy hogy először a sapkát vagy a kabátot kell-e le- vagy felvenni. Ezekből rosszabb napokon ugyanis jellemzően hiszti van. Nem az ő rossz napjain – az enyémeken. Ha ő teszi a fogkrémet a fogkefére, hát legfeljebb mellé megy egy kicsi, ha nem együtt terveztem együtt tálalni a kukoricát a salátával, hát most akkor maximum együtt esszük, és a sapka és a kabát sorrendjének eldöntésében sem kötöm az ebet a karóhoz, pusztán azért, mert semmi értelme nincsen.

Hosszú út vezetett az anyai zen-állapothoz, de most úgy érzem, itt vagyunk.

Még legalábbis egy pár órát, amíg alszanak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.12.18 15:29:32Erenya

    Gratulálok a zen felismeréshez!!! Rengeteg anyuka élete lenne könnyebb ezzel...

    Én pl azt se bírom felfogni, hogy a mai automata mosógépek korszakában kit zavarhat még, hogy KOSZOS LESZ a gyereke... vagy vizes (nem fér be egy garnitúra váltóruha a babakocsi kosarába? nem telik gumicsizmára?)

    Amúgy meg remek szakirodalom a testvérkonfliktusok témájában:

    [link]

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta