Ajándékozd a gyereknek a világot! (Karácsonyi könyvtippjeink)

Egy gyereknek a legszebb ajándék az élmény. Akkor is, ha az csak a képzelet műve – a képzeletünkben ugyanis oda megyünk, ahova akarunk, azzá válunk, ami lenni szeretnénk, és, ha csak egy pár oldal erejéig is, de mi lehetünk a történet hősei. Vagy te talán nem utaztad körbe a FöldetVerne Gyula Fogg urával? Nem úsztál a mélységekbe a Nautilusszal? Nem hajóztál a Fecskék és Fruskák hajóin? Nem voltál indián Winnetou mellett, és vívódtál, neki vagy Old Shatterhandnak drukkolj? Na látod. könyvet adni jó.

Első rész.

Fotó: Patrick Gage Kelley
Fotó: Patrick Gage Kelley

A legkisebbeknek

A lapozók a legkisebbek első igazi könyvélményei, és egyre inkább olyan művekké fejlődnek, amelyeket már nem csak a gyerek, de a felnőtt is szívesen vesz a kezébe. Ezek között is kiemelkedik egy szellemesen megrajzolt-elképzelt világ, melynek főhőse, a Legcsinosabb óriás nem csak a legcsinosabb, de a legjobb szívű barátja is lesz a gyerekeknek. Szerintünk érdemes beszerezni.

Julia Donaldson: A legcsinosabb óriás

Óvodás korban

A Meseutca "anarchista, felforgató típusú" gyerekeknek ajánlotta az Ottó-könyveket első kritikájában, és ez persze erre a kötetre is áll. Jó tudni, hogy vannak más gyerekek is, akik legalább olyan rosszak, mint az enyéim, és hát a könyv végére ők is, hm, legalábbis kifáradnak: a nagyméretű olvasmány csábít a forgatásra, szétnyitásra, kiteregetésre, ahogyan végigkövetjük, merre utazik Otó, a macskafiú papájával hegyeken-völgyeken át a síparadicsom felé. Igazi élmény.

Tom Schamp: Ottó a hóban

Az egyszervolt-könyv nem csak egy egyszerű mesegyűjtemény. A gyerekek szavazatai alapján összegyűjtött legjobb mesék új köntöst, azaz illusztrációt kaptak, meg új társakat is: a 12 klasszikus mese mellett 12 kortárs történet is helyet kapott a kötetben. Így kerül a Hófehérke és a Három kismalac mellé Csipke Józsika meg egy Levélforma mese, Dragomán György mellé Grimm vagy éppen Andersen, úgy alkotva mesék egységét, ahogyan azt korábban sosem gondoltuk volna.

Egyszervolt

Kisiskolásoknak

"Miért kék az ég? – Mert az a Jóisten kedvenc színe." Ez is egy opció. A viccesen komoly könyv kíváncsi gyerekeknek kötelező olvasmány, és ha anyával vagy apával olvassák, rendkívül jó szórakozás is. Szellemesen megfogalmazott kérdések és megannyi válaszlehetőség, melyek olvastán néha a szülő is bajban lehet, hogy vajon melyik is lehet a jó válasz... Itt a tökéletes olvasmány a két ünnep közé.

Friederike Wilhelmi: Miért sós a tenger?

.

A Nagyon Zöld Könyvről írtunk már a Porontyon, úgyhogy most nem ismételjük magunkat – viszont továbbra is mindenképpen ajánljuk a felnövekvő Greenpeace-es nemzedéknek épp annyira, mint a jövő vállalatvezetőinek.

Gévai Csilla: Nagyon Zöld Könyv

.

Összeszokott szerzőpáros lehengerlő könyve az A király akinek nem volt semmije, gyönyörű illusztrációkkal és Finy Petra magyar szövegével (nem fordításával!). Mert miről is van szó? Adott egy király, akinek... mi? Hogyhogy nem volt semmije?! Pedig így volt. Faramuci Birodalom királya csak ült a trónján, amíg... Amíg jött egy macska, akivel aztán együtt hallgatott. Egy ideig. A többit tessék elolvasni.

Alex Cousseau – Charles Dutertre: A király, akinek nem volt semmije

Nagyfiúknak

Tanulni csak a legnagyobbtól érdemes... Szinte minden gyerekben megfordul egyszer a gondolat, hogy bűvésznek áll. A mágikus világ, a titkok és misztériumok birodalma, melyben egy varázsütésre csodás dolgok történhetnek, melyektől csak úgy ámul a nézősereg – nos, mindez most könnyedén megszerezhető. Legalábbis a trükkök leírása, mert bizony az előadásig még nagyon, nagyon sokat kell majd gyakorolni. Csomagoljunk mellé egy pakli kártyát és egy varázspálcát, és tökéletes meglepetés lesz belőle.

Rodolfo: Bűvészkönyv

Előbb-utóbb mindenki eljut Tesz-Vesz városába, Cicó, Uborkáék és a többiek pedig boldogan kalauzolják körbe az olvasót, legyen szó akár Tesz-Vesz város iskolájáról vagy épp' a repülőteréről. Tesz-Vesz város világa egy csodás élmény minden gyereknek, melyre nem véletlenül emlékezünk boldog nosztalgiával mi felnőttek. Richard Scarry örökbecsűje mindig jó ajándék. Nincs ez másként idén karácsonykor sem.

Tesz-Vesz könyvek

.

Nagylányoknak

Ha már királyról írtunk, akinek nem volt semmije, illik hát az emancipáció nevében királylányról is írni e témában. Mert olyan is van. Királykisasszony, akinek még csak birodalma sem volt. Volt neki viszont csodaszép könyve csodaszép illusztrációkkal, szekere, amelyen olyan küldeményeket szállít, amelyet az emberek nem bíznak a postára, meg persze egy szerelme, mert szerelem nélkül csak nem lehet meg egyetlen királykisasszony sem.

Ursula Jones: A királykisasszony, akinek nem volt birodalma

A Tündér utcában megannyi izgalmas, csodás dolog történik. Van benne egy cukrászda, ahol Kalács néni sürög-forog, de ha nincsenek ínyedre a finomságok, szaladj át a kisállatkereskedésbe, mert a Bozoldában nemsokára kezdődik a kisállatszépségverseny! Bár a babaházkönyv némileg kilóg a könyvek közül, nem tudtunk szó nélkül elmenni mellette, olyan szép kivitelű és ötletes kiadvány. Királylányok nagy kedvence lesz karácsonykor.

Tündér utcai Cukrászda/Tündér utcai Borzolda

.

Szüleiknek

Aki pedig magának keresne könyvet, annak ajánljuk felnőttekne szóló könyvajánlónkat a Dívány Karácsony-mellékletében.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek