SZÜLŐSÉG

Így fejleszd Nagy Testvérré a Mikulást!

2011. december 5., hétfő 15:03

"Kedves Mikulás! Hozzál nekem kamiont mint azon a képen, piros tűzoltót, Kisvakondot meg Thomast. Meg Laulának Nukinit (=Hello Kitty, ne kérdezd, miért), meg sok-sok ajándékot."

"És akkor írjuk azt is, hogy köszönöm, Télapó."

"Jóvanna, köszi."

Megvan Miki cucca
Megvan Miki cucca

Mert mi nagyban várjuk a Mikulást. Érdekes módon Bencét nem téveszti meg az elnevezés, szóval neki mindegy, hogy Mikulásnak vagy Télapónak nevezzük. Gondolom az lehet a vízválasztó, hogy ajándékot hoz, és akkor Bence felől lehetne akár Marós Rózi is, csak legyen nála a kért kamion. Btw nem lesz, tavaly megkapott egy nagy kamiont a nagyiéktól, úgyhogy tuti nem kapja meg idén ugyanazt csak azért, mert ezt hirdeti a teszkó az óriásplakáton.

Szóval Mikit várjuk. Dalokat tanultunk, meséltük, mi történik, és élveztük, hogy míg tavaly, kétévesen Bence még egy kukkot sem értett az egészből csak tetszett neki a felhajtás, most már igazi, aktív kis résztvevője az egésznek. Idén Laura nem ért az egészből egy szót sem, de ahogy látom, ő sem bánja. Legalábbis a mai Mikuláskiránduláson ez derült ki.

A rengeteg hétvégi gyerekprogram közül mi ugyanis ezt választottuk. A kerületi kirándulóklub (!) szervezett túrát a Mikuláshoz. Mivel Bencével azért olyan hihetetlen sokat nem kirándultunk, most megragadtuk az alkalmat és elmentünk Bence bölcsistársával, Csaniékkal. Elég szórakoztató volt egyenesen egy 1987-es nyugdíjasklubba pottyanni, és még úgy is mindannyian élveztük a kirándulást, hogy az első száz méteren kiderült, az ő felfogásuk a kirándulásról merőben eltér attól, amit mi gondoltunk egy "Mikulásnapi gyerekkirándulás" elnevezésű buliról. Azért Bence derekasan végigküzdötte a három kilométert: kettőt ráadásul hegynek felfelé. Egy helyen tört el a mécses, már lefelé haladva, amikor meg kellett várni a többieket a kisvasút-átkelőnél, és közben kiderült, nem várjuk meg a kisvonatot magát. Végülis érthető, minek nézzük a vonat síneit, ha a vonatra nem szállhatunk fel?!

Aztán odaértünk a csúcsra, ahol már várt minket... hát, nem egészen a Mikulás, de szerencsére a gyerekek rugalmasan kezelték, amikor kiderült, nem a Télapóval, csak a zsákjával lesz randi. A tízfős gyerekbanda aztán lelkesen kereste a piros batyut, amit (ki gondolta volna?) pont a két legkisebb, Bence és Csani találtak meg. Csani olyannyira megörült a dolognak, hogy onnantól kezdve el sem engedte a zsákot, egyik kezében félig rágott mikuláscsoki, a másikban a batyu, és vadul rángatta, ha rajta kívül bárki is hozzá szeretett volna nyúlni. Unszolásra azért hajlandó volt adni, tulajdonképpen bárkinek, csak kellett előtte egy kis erőfitogtatás.

Zsarolás

A Mikulás más miatt is jó dolog persze. Sőt. Minden piros betűs gyerekünnep kiváló alkalmat teremt a szülőnek a gyerek zsarolására. A Mikulásvárás nem kivétel ez alól, nálunk már hetek óta az megy, hogy "egyél szépen Bence, mert a Mikulás figyel!" meg hogy "ha nem alszol el öt percen belül felénk se néz majd a Télapó!" Mi több, "ha nem tudsz rendesen viselkedni, nem hoz semmit a Mikulás!" Egész jó Nagy Testvérré fejlesztettük a Télapót, aki követi a gyerekek lépéseit, jegyzetel, és a feljegyzéseket elolvasva 3 gépelt példányban, közjegyző által hitelesítetten terjeszti majd elő a nagyhatalmú Telezsáknak ajándékjavaslatait, valamint a delikvens, azaz Bence úrfi Jó és a Rossz ügyében tett előre- illetve hátralépéseit.

Hát így állunk. Hétfőn jön Miki, onnantól a Jézuskával lehet majd zsarolni a gyereket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.12.06 18:39:37Erenya

  Remekül kiadod magadról a szegénységi bizonyítványt, hogy ilyen primitív ostobaságot még fel is vállalsz, hogy a gyereknek ezt mondod:
  "ha nem tudsz rendesen viselkedni, nem hoz semmit a Mikulás!"

  SZ Á N A L M A S!!!!

  Eleve mit tudja a nyomorult kétésféléves, hogy mit jelent RENDESEN VISELKEDNI??? "Kicsit" tág fogalom ez szegénykének...

  Ranschburg Jenő is írja, hogy nem szabadna összemosni a jutalom meg az ajándék fogalmát. Jutalmat azért kap a gyerek, ha jól csinált vmit. Ajándékot azért, mert ünnep van és mert szeretjük. És akkor is szeretjük, ha éppen rendetlen (nem rossz!!)

  Gratulálok, a legjobb úton jársz afelé, hogy egy szorongós, rosszabb esetben képmutató gyereket nevelj fel! Ennyi erővel zsákos emberrel vagy mumussal is ijesztgethetnéd! (a Mikulásnak is van zsákja :P)

 • 2011.12.06 20:11:35Rabyn

  Esetleg azt lehet mondani, hogy ha rosszul viselkesdsz, akkor virgácsot is hoz a miki.

 • 2011.12.06 21:58:08Erenya

  Rabyn, előtte legalább definiáld neki a "rossz" viselkedést...

  Mondjuk mondd azt (az E/2 itt általános alany, no flame), ha már mindenáron zsarolni akarsz, hogy "a Mikulás nem szereti, ha egy gyerek megveri a testvérét" - de EVÉSRE kényszeríteni ilyennel egy gyereket... a tetejébe még rossz evő is lesz tőle...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta