SZÜLŐSÉG

Télapó vagy Mikulás? Na, ki nem tudja?

2011. december 5., hétfő 09:33 |

Sokan a Télapóban a Gyed Maroz kommunista aknamunkáját látják, szerintük a Mikulás az egyetlen politikailag korrekt megfogalmazás. De kicsoda a Télapó valójában, és miről híres Szent Miklós?

Fotó: Doxieone
Fotó: Doxieone

Az eredeti Mikulás

Szent Miklós legendája Kisázsiából, Anatóliából származik. Myra város püspöke egész életét (és családja vagyonát) a szegények és a gyerekek megsegítésének szentelte, mégis életének egyetlen apró mozzanata miatt vált világszerte ismertté. A legenda szerint Miklós püspök szomszédságában egy nagyon szegény ember lakott, eladósorban lévő három lányával. Egy nap, amikor a lányok azon vitatkoznak, melyikük adja el magát rabszolgának, hogy a többieken segíthessen, a püspök épp az ablakuk alatt áll és elhatározza, segít a bajba jutott családon. Aznap éjjel az álruhába bújt pap egy piros erszényben pénzt hagy az ablakban, a zajra kiszaladó leány pedig csak egy vörös palástos alakot lát a sarkon befordulni. A rákövetkező évben napra pontosan ugyanez megismétlődik, a harmadik évben pedig, amikor a hideg idő miatt a család bedeszkázta ablakát, a püspök felmászik a tetőre és a kéményen keresztül dobta be ajándékát – éppen a legkisebb lány kandallóban száradó harisnyájába. A titokzatos jótevő kiléte persze később kiderül...

Innen ered a szokás, miszerint a gyerekek megtisztított cipőjüket december 5-én este az ablakba teszik, hogy oda az immáron intézményesült Mikulás ajándékot helyezzen. A történetet a különféle népek jócskán átformálták, így a Magyarországon tartott alakoskodás, azaz jelmezes felvonulás inkább rémisztő volt, mint boldogságot hozó: a kedves és mosolygós Télapó helyett szurokfekete képű, félelmetes alak ijesztgette a gyerekeket, és adott nekik szidást vagy apró ajándékot.

Coca-Cola és a Mikulás

A Mikulás piros színéhez és mosolygós imidzséhez aztán nagyban hozzájárult a Coca-Cola 1931-ben indult karácsonyi kampánya is, amelynek főszereplője, Szt. Nick már a klasszikus, joviális figurát hozta – nem ő volt az első, de ő volt az első sztenderdizált Mikulás, aki 35 éven keresztül amíg a kampány zajlott, alig-alig változott valamit. Megteremtette viszont azt a Mikulás-imidzset, amelyet  mind a mai napig helyesnek látunk.

Míg az Egyesült Államokban a Mikulás eredetileg inkább egy törpeszerű holland agyagpipás kereskedőhöz hasonlított, a spanyol gyerekek a háromkirályoktól, míg az olaszok egy nőtől, bizonyos La Befanatól várják az ajándékot.

Honnan a Télapó?

A Télapó elnevezést már a két viágháború között is használták a Mikulás szinonimájaként, nem a Rákosi-rendszerben találták ki az orosz Fagy Apó, azaz Gyed Maroz megfelelőjét. Az ötvenes években indult viszont a Szent Miklós és a Mikulás-kultusz visszaszorítása, a rendszer vallásellenességbe nem bírt volna el egy jólelkű püspököt. Így a korábban felváltva használt Télapó-Mikulás tandemből kiesett az utóbbi, és bár Szent Miklós a pravoszláv egyház legtiszteltebb szentjei közé tartozik, az orosz gyerekek ugyanúgy csak Fagyapóval (meg persze helyes kis segítőjével, Sznyegorucskával) vigasztalkodhatnak.

A Mikulás lakása

Míg korábban a Mikulás az égben lakott segítőivel, manapság már mindenhol hivatkozási alap a lappföldi származás. Eszerint a Mikulás Joulupukki álnéven Lappföldön lakik kunyhójában, ott vannak mellette segítői, a manócskák, a rénszarvasok meg persze a felesége. Ezt a mítoszt a turizmus is rendesen igyekszik kihasználni: Joulupukkinak Lappföldön mostanra egész városa van, kibérelhető szuper kéglikkel a látogatók számára.

Télapó keleten, Mikulás nyugaton

orosz Télapó – Дед Мороз újév angolszász Mikulás – Father Christmas (UK), Santa Claus (USA) karácsony elsõ napja
 
1
 
mik
kucsmát visel bojtos sapkát visel
nem hord pápaszemet néha pápaszemet hord
vándorbottal közlekedik nincs vándorbotja
kísérõje Hópelyhecske kísérõi manók (német nyelvterületen krampuszok)
hosszú kabátot visel rövid, háromnegyedes kabátot visel
vékony övet visel derékszíjat hord
köldökig érõ szakálla van általában rövid szakálla van
zsákban hozza az ajándékot puttonyba hozza az ajándékot
ablakba teszi az ajándékot kéményen mászik be és zokniba helyezi az ajándékot
orosz szánon (trojkán) közlekedik rénszarvas húzza a szánt
vékony testalkatú kövér testalkatú
általában piros, néha fehér vagy kék ruhát hord, amely gyakran hímzett egyszínû piros ruhát hord fehér prémmel

(forrás: unnep.eu)

Akárhogyis hívják, ma este tuti benéz az ablakodon. Ne felejtsd el kitenni a cipőket!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.12.05 10:57:01elinor

  Joulupukki, nem Joollopoukki!

 • 2011.12.05 11:28:16memo

  Belgiumban Sinterklaas-nak hívják a Mikulást, püspöksapkája van, és fehér lovon érkezik. Segítői a teljesen feketére festett arcú, színes ruhás emberek, a Zwarte Piet-ek.

 • 2011.12.05 11:32:42létezőnick

  Én sokkal szívesebben tanítanám a 3 éves gyerekemnek hogy mikulásnak hívják, de sajnos nehéz kizárni a télapó szót mikor minden ismertebb gyerekdal télapót emleget. Nem is tudok mikulásosat. Márpedig ebben a korban rögzülnek a nevek a fejekben, és ehhez szervesen hozzájárul az ének, meg a dallamok.
  És amíg hull a pelyhest meg télapó ittvan-t énekelünk, nehéz elmagyarázni, hogy márpedig mikulásnak hívják, mert a télapó kommunista volt.

 • 2011.12.05 12:21:38sportswear

  Ja, és nem utolsósorban Spanyolországból jön.

 • 2011.12.05 14:06:19akkorisajuditvoltam

  sportswear – mármint Hollandiában jön Spanyolo-ból. Ezt sosem értettem...:)

 • 2011.12.05 20:39:15ebfül

  A lényeg szerintem kimaradt: A MIKOR?. Ugyanis az angol Father Christmas alias Santa Claus, (ahogy az az USÁból átterjedt), ahogy a neve is mondja, karácsonykor jön. Magyarországon a Mikulás vagy Télapó pedig december 6-án hozza az ajándékot.

 • 2011.12.06 02:16:09hmmmmmmmm

  létezőnick A gyerekeknek teljesen mindegy ki,csak hozzon valaki valamit.Azoknak a gyerekeknek a szülei,akik tudják,h.a Télapó kommunista-bár többnyire a szülők sem tudják mi az-megérdemelnék,h.a Mikulás vagy a Télapó huszonötöt verjen a talpukra,mert elég baj az is,h. mi felnőttek HÜLYÉK vagyunk,nem kellene a gyerekeket is meghülyíteni.A mi hülyeségünk miatt egyre több gyerek nem kap senkitől semmit sem.

 • 2011.12.06 20:06:12Rabyn

  Szerintem is totálisan mindegy, hogy minek hívjuk. Mi mindig mind a két nevét használtuk a Télapó/Mikulásnak. Számomra ez a kettő egy személy.

 • 2011.12.08 07:07:09Müszélia

  a kisázsiai lány nem rabszolgának akarta eladni magát, hanem szexipari munkásnak, aztán egy vén pedofiltól fogadta el a pénzt. polkorrekt, bravó.

 • 2012.12.03 08:57:59Estevez atya

  Mikulás = Télapó

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta