Öt gyógyszer amit soha ne adj a gyereknek

Összeszedtük, mit ne adj a kicsinek, ha beteg.

1. Aszpirin

Bizony, a gyereknek 19 éves koráig nem szabad aszpirint adni (az amerikai FDA "gyerekeknek és tinédzsereknek" nem javasolja, a brit hivatal 16 éves kor alatt nem javasolja). Helyette a paracetamol- (ez a Panadol Baby) illetve az ibuprofén- (Nurofen Baby, Algoflex Baby) tartalmú szerek megfelelőek lázcsillapításra (2 éves kor felett szóba jöhet még a Cataflam-csepp és az Algopyrin is). Az aszpirin és az aszpirintartalmú gyógyszerek a ritka, de halálos Reye-szindrómát okozhatják (például az Aspirin Foundation szerint is), ezért jó alaposan nézzünk körül otthon és olvassuk el a hatóanyagok leírását a kisszekrényben! Az aszpirin hatóanyagát, az acetilszalicilsavat keressük.

Reye-szindróma

A Reye-szindróma vírusfertőzés, például felső légúti fertőzés, influenza vagy bárányhimlő tüneteivel kezdődik. 4-5 nap elteltével, amikor az alapbetegségből kezd kilábalni, a gyermeknek hirtelen nagyon súlyos hányingere lesz és hány. Emellett egyre növekvő láz is megjelenik. Ha ezt tapasztaljuk, akkor azonnal hívjuk ki az ügyeletes orvost, addig pedig csak hűtőfürdővel csillapítsuk a gyermek lázát. (Webbeteg.hu)

2. Recept nélkül kapható köhögéscsillapítók

A recept nélkül kapható gyógyszerek jellemzően felnőttekre lettek kifejlesztve. Az így megvásárolható felnőtt köhögéscsillapító szerekből nem szabad "csupán kis mennyiséget" sem adni a gyereknek, mert az enyhe kiütéstől a szívdobogáson át akár halált is okozhat a túladagolás. Ha mindenáron szükséges a köhögéscsillapító, beszéld meg a gyerekorvossal, pontosan mit is javasol: köhögést csillapító vagy éppen váladékot felszabadító (köptető) típusú szert (ez utóbbit pl. este és éjszaka nem javallott beadni, hiszen a köhögéstől nem fog tudni aludni a kicsi). Ha nagyon rosszul van a megfázástól, inkább párásítsd a szobáját, döntsd meg az ágyát vagy használj más otthoni gyógymódot.

3. Hányinger elleni készítmények

A legtöbb hányinger szerencsére aránylag rövid életű a gyerekek esetében, úgyhogy hacsak nem kifejezetten ezt javasolja a gyerekorvos, ne adj a gyereknek az ilyen készítményekből. Hányás esetén arra figyelj, hogy mindig igyon eleget (lényegében bármit, amit kíván, akár cukrozott teát is), és legyen otthon Elektrolyt oldat vagy más só- és ásványianyag-pótló készítmény.

4. Másnak felírt gyógyszer

Az egy, hogy a felnőttgyógyszer nem pusztán több gyerekgyógyszer – nem szabad a gyereknek a felnőttéből adni (és vice versa), de a másnak felírt gyógyszer sem fog a te gyerekeden segíteni! Csak azért mert a szomszéd kisfiúnak bejött valami, ki ne próbáld a saját gyerekeden – menj el az orvoshoz és kérezz rá vagy kérd meg, hogy írjon fel valamit kifejezetten nektek.

5. Lejárt gyógyszerek

Tudatosan senki nem adna lejárt gyógyszert a gyerekének, de azért időről-időre át kell nézni a gyógyszeres szekrényt/dobozt, mert sajnos jellemzően tele van lejárt gyógyszerekkel. Én ilyenkor mindig megfogadom, hogy a gyógyszertárban már a vásárláskor megnézem a lejárati időt, mert el sem hiszem, hogy a februárban vett gyógyszer mostanra már kidobható... De amúgy simán lehet. Kivált a gyógyszertárban kevert gyógyszerek esetében van ez így, de érdemes azt is nézni, szól-e a gyógyszer leírása arról, felbontás után mennyivel kell felhasználni a gyógyszert. Vannak például köhögés elleni gyógyszerek (mint mondjuk a gyerekeknek is ajánlott homeopátiás köptető, a Stodal), amelyet egy hónapig lehet csak alkalmazni a felbontás után. A lejárt szavatosságú gyógyszereket a gyógyszertárba kell visszavinni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra