SZÜLŐSÉG

Öt gyógyszer amit soha ne adj a gyereknek

2011. december 2., péntek 12:49 |

Összeszedtük, mit ne adj a kicsinek, ha beteg.

1. Aszpirin

Bizony, a gyereknek 19 éves koráig nem szabad aszpirint adni (az amerikai FDA "gyerekeknek és tinédzsereknek" nem javasolja, a brit hivatal 16 éves kor alatt nem javasolja). Helyette a paracetamol- (ez a Panadol Baby) illetve az ibuprofén- (Nurofen Baby, Algoflex Baby) tartalmú szerek megfelelőek lázcsillapításra (2 éves kor felett szóba jöhet még a Cataflam-csepp és az Algopyrin is). Az aszpirin és az aszpirintartalmú gyógyszerek a ritka, de halálos Reye-szindrómát okozhatják (például az Aspirin Foundation szerint is), ezért jó alaposan nézzünk körül otthon és olvassuk el a hatóanyagok leírását a kisszekrényben! Az aszpirin hatóanyagát, az acetilszalicilsavat keressük.

Reye-szindróma

A Reye-szindróma vírusfertőzés, például felső légúti fertőzés, influenza vagy bárányhimlő tüneteivel kezdődik. 4-5 nap elteltével, amikor az alapbetegségből kezd kilábalni, a gyermeknek hirtelen nagyon súlyos hányingere lesz és hány. Emellett egyre növekvő láz is megjelenik. Ha ezt tapasztaljuk, akkor azonnal hívjuk ki az ügyeletes orvost, addig pedig csak hűtőfürdővel csillapítsuk a gyermek lázát. (Webbeteg.hu)

2. Recept nélkül kapható köhögéscsillapítók

A recept nélkül kapható gyógyszerek jellemzően felnőttekre lettek kifejlesztve. Az így megvásárolható felnőtt köhögéscsillapító szerekből nem szabad "csupán kis mennyiséget" sem adni a gyereknek, mert az enyhe kiütéstől a szívdobogáson át akár halált is okozhat a túladagolás. Ha mindenáron szükséges a köhögéscsillapító, beszéld meg a gyerekorvossal, pontosan mit is javasol: köhögést csillapító vagy éppen váladékot felszabadító (köptető) típusú szert (ez utóbbit pl. este és éjszaka nem javallott beadni, hiszen a köhögéstől nem fog tudni aludni a kicsi). Ha nagyon rosszul van a megfázástól, inkább párásítsd a szobáját, döntsd meg az ágyát vagy használj más otthoni gyógymódot.

3. Hányinger elleni készítmények

A legtöbb hányinger szerencsére aránylag rövid életű a gyerekek esetében, úgyhogy hacsak nem kifejezetten ezt javasolja a gyerekorvos, ne adj a gyereknek az ilyen készítményekből. Hányás esetén arra figyelj, hogy mindig igyon eleget (lényegében bármit, amit kíván, akár cukrozott teát is), és legyen otthon Elektrolyt oldat vagy más só- és ásványianyag-pótló készítmény.

4. Másnak felírt gyógyszer

Az egy, hogy a felnőttgyógyszer nem pusztán több gyerekgyógyszer – nem szabad a gyereknek a felnőttéből adni (és vice versa), de a másnak felírt gyógyszer sem fog a te gyerekeden segíteni! Csak azért mert a szomszéd kisfiúnak bejött valami, ki ne próbáld a saját gyerekeden – menj el az orvoshoz és kérezz rá vagy kérd meg, hogy írjon fel valamit kifejezetten nektek.

5. Lejárt gyógyszerek

Tudatosan senki nem adna lejárt gyógyszert a gyerekének, de azért időről-időre át kell nézni a gyógyszeres szekrényt/dobozt, mert sajnos jellemzően tele van lejárt gyógyszerekkel. Én ilyenkor mindig megfogadom, hogy a gyógyszertárban már a vásárláskor megnézem a lejárati időt, mert el sem hiszem, hogy a februárban vett gyógyszer mostanra már kidobható... De amúgy simán lehet. Kivált a gyógyszertárban kevert gyógyszerek esetében van ez így, de érdemes azt is nézni, szól-e a gyógyszer leírása arról, felbontás után mennyivel kell felhasználni a gyógyszert. Vannak például köhögés elleni gyógyszerek (mint mondjuk a gyerekeknek is ajánlott homeopátiás köptető, a Stodal), amelyet egy hónapig lehet csak alkalmazni a felbontás után. A lejárt szavatosságú gyógyszereket a gyógyszertárba kell visszavinni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.12.02 20:39:19Figyel Castro

  Megint egy rakás hülyeség. Miért pont 19 éves kortól?

 • 2011.12.02 21:06:36tündérborsó

  és kicsit ellentmond. ne vegyünk vény nélkül kapható köhögéscsillapítót, majd ilyen pl. a stodal.
  ami megjegyzem egy kalap szar. megihatod az egész üveggel, hatása semmi.
  és nem mindegy, hogy milyen a köhögés ugyebár, mert a hurutosat nem szabad csillapítani, hanem arra köptető dukál. és az ambroxol pl. vény nélküli, és gyerekeknek is jó.

 • 2011.12.02 21:29:39pfeilmayer

  nurofen- ibuprofén. panadol- paracetamol. aspirin (rubophen) 12 éves kortól, de akkor se nagyon. Stodal nem gyógyszer, csak cukorszirup. mellesleg paracetamolt sem erőltetném, nyírja a májat piszkosul, és összeadódik a hatás, nem kell egyszerre szedni. amúgy a diclofenak - cataflam kimaradt, pedig jó. igaz, 1 éves kortól. bár annak inkább a gyulladásgátló hatása erős. én hiányolom a gyógyteákat, a nem ionizált energiával kezeltek fuzáriumosak lehetnek, ergo nyírhatják a májat. de soknak van vízhajtó mellékhatása, nem erőltetném a gyógyteákat sem.

 • 2011.12.02 21:54:58csimpilimpi

  ja, ezt rendesen összekeverték. (nurofen-panadol)

  most akkor azt nem tudom, hogy az utazási betegségben szenvedő gyerekemnek adjak kúpot hányás ellen hosszabb autózás előtt, vagy ne. ha ne, miért ne?

 • 2011.12.02 22:43:39Schusy

  Hát ez tényleg jó nagy adag marhaság :D Spec az én fiamnak csak az aszpirin mulasztja el a fejfájását (9 éves) persze nem az 500-ast szedi. A paracetamolt én sem erőltetném.... minden köhögéscsillapító recept nélkül kapható (na jó a legtöbb)
  A Dedalon kúppal meg mi baja van??? Na jó, felejtős :D

 • 2011.12.03 12:03:10taweret

  Érdekes egy cikk!

  Ha jól megnézzük, csak egyetlen gyógyszert nevez nevén, az Aszpirint. Jó kis reklám a Panadolnak, meg a Nurofennek.
  Micsoda tanács a negyedik és ötödik pont. Miért adnék ilyen gyógyszert a gyerekemnek, nem vagyok teljesen hülye, édes Istenem........

  A köhögés csillapítókból pedig vannak gyerekeknek valók, nem kell felnőtteknek szólót venni, és a legtöbb recept nélkül kapható........


  Vajon az emberek hány százaléka adja az Aszpirint, Dedalont és hasonló gyógyszereket a gyerekének? Én is ezt szedtem, azt élek.

  Ez a Dívány egy adag f*s, még értelmes cikket nem is olvastam itt, ha nagy néha benézek.

 • 2011.12.03 12:04:15Figyel Castro

  Azt gyanítom, az alap hülye amarikai cikk lehet, azok szoktak ennyi fasságot összehordani egy helyen, és hirdetni, hogy hű de okosak.

 • 2011.12.03 18:33:14Scapozs

  esetleg ha cikkírás előtt megkérdeznének egy gyógyszerészt vagy gyermekorvost??
  Nagyon fontos téma a gyerekek (házi) kezelése!
  Van egy nagyon elhivatott gyerekorvos, aki írt egy olyan könyvet a gyerekbetegségekről ill. kezelésükről ami kifejezetten szülőknek szól, de mivel MAGÁNSZORGALOMBÓL írta(értsd: nem felkérésre), jó eséllyel nem lesz kiadva soha... :(

 • 2011.12.03 19:00:56PiBá

  Hmmm ... ez cikk? Egy egészen kicsi utánajárással helyből felszállva jobbat tudnék írni ....

  Aki cikket ír, az felelősséggel tartozik azért, hogy helyes és még véletlenül sem megtévesztő információt írjon le. Ezt hívják újságírói felelősségnek. Tudom, macerával jár, de minek rosszul csinálni valamit?

 • 2011.12.03 22:06:06Almandin

  Nem hülyeség ez a cikk. Az aszpirinnel kapcsolatban ez az összefüggés egyébként nemrég derült ki, ezért nem ajánlják. a 19 éves egyébként már fiatal felnőtt, ezért egyrészt valószínű nem az anyukája adagolja a gyógyszereit, de nem árt tudni erről a lehetséges mellékhatásról, mivel a Reye-szindróma kockázata fiatal korban is magasabb. Én is kaptam ilyen hatóanyagot gyerekkoromban, de akkor még ismeretlen volt ez a kockázat. Itt az orvosi cikk:
  [link]

 • 2011.12.04 00:06:35Szilvocska

  Almandin! Azt senki nem vitatja, hogy okozhat ilyen mellékhatást, a baj az, hogy emelett rengeteg hülyeséget is ír, ráadásul rosszul fogalmazva.

 • 2011.12.04 00:30:27Almandin

  Szerinted mik a hülyeségek a cikkben? (Mondjuk én azt egy ellentmondásos közlésnek érzem, miszerint recept nélküli szert ne vegyünk, mert a gyógyszerészek biztos tudnának kapásból olyan gyógyszert mondani, ami gyereknek adható.)A hányinger elleni szerek többnyire csak elfojtják a tünetet, gyomorrontás esetén szerintem jobb mielőtt kitaccsolni a fertőzött ételt. (Én is ezt szoktam csinálni, ha szökőévente egyszer hánynom kell, utána perceken belül rendbe jövök).Természetesen többszöri hányás esetén orvost kell hívni, mivel a kiszáradás veszélye fennáll (minél kisebb gyerekről van szó, annál inkább).

 • 2011.12.04 01:03:00savrola

  A paracetamolokról:[link]
  És akkor ezek után döntse el mindenki maga, hogy aspirint vagy inkább paracetamolt ad a gyerekének.

 • 2011.12.04 12:34:49hinta-palinta

  összegányolt hülyeség.
  Köhögéscsillapítót és hányáscsillapítót miért ne?
  Az utóbbi indoklása meg ostoba nagyon.

 • 2011.12.04 14:56:26Almandin

  @savrola: Én is hallottam, hogy a paracetamolt sok orvos veszélyes hatóanyagnak tartja. Igazából nincs olyan hatóanyag (a gyógynövényeket is beleértve), aminek nincs mellékhatása. Épp ezért csak indokolt esetben érdemes szedni (de akkor érdemes, mert a kezeletlen betegségnek több káros szövődménye lehet).

 • 2011.12.04 16:33:32ViktoriaF

  Az eredeti innen szarmazik, kar, hogy a porontynal nem ismerik a szellemi tulajdon fogalmat.
  [link]
  Egyebkent pedig teljesen osszhangban van az amerikai gyerekorvosok ajanlasaval, ami szerint ne adj olyat, amirol nincs BEBIZONYITVA (ertsd jo minosegu klinikai tanulmanyok adataival alatamasztva, hogy BIZTONSAGOS es HATEKONY az 3-5 eves korcsoportban (ld cim). Az eredeti cikkben a legtobb emlitett orvossag egyebkent recept nelkul kaphato az USAban, amik nem ugyanazok, mint az Europaban recept nelkul kaphato szerek.
  Az acetaminofen metabolizmusaval valoban keletkezik olyan anyag, ami mergezo lehet, ezert nem szabad tuladagolni, ami viszonylag konnyu, mert sokfele natha elleni receptnelkul veheto keszitmeny tartalmazza. A megadott fogyaszhatosagi hatarokon belul viszonyt biztonsagos es hatekony is laz es fajdalom csillapitasra. A kohogescsillapitokrol szinten nincs bizonyitek, hogy mukodnek, ellenben kapcsolatba hoztak gyerekhalalozassal az adott korcsoportban.

 • 2011.12.05 13:58:46akkorisajuditvoltam

  A paracetamol-ibuprofen-felvetés jogos, javítottuk, elírtuk, bocsánat, köszi a kommentet!

 • 2011.12.05 15:41:42badabum

  Ennyi faszságot 1 helyre....és még okosnak is gondlja magát:)
  grat szinvonalas írás......amúgy én csak akkor etetem a kölköt gyógyszerrel ha a halálán van......ezt magamra is tartom.

 • 2011.12.06 14:15:32Temptation

  nem elírás, tudatlanság és hanyagság. Az elírás ha paracetamol helyett paracAtamolt ír valaki.

  Érdemes úgy negyedévente ránézni erre a siralmas oldalra, sosem lesz jobb........

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta