Ezt gondolják a gyerekek a jövőjükről

A gyerekek idealisták. Hála isten, tegyük hozzá, csak az a baj, hogy mire döntésképes felnőttek lesznek, addigra belefásulnak abba, hogy hiába tesznek jót, a környezetük csak azért sem változik, technokratákká válnak, kidobja őket a greenpeace-es csajuk, vagy csak szimplán rossz fejek lesznek. Ezért jó látni azokat a pillanatokat, amikor még hisznek abban, hogy a Föld egy jobb hely lehet egyszer.

Az ENSZ környezetvédelmi programja (az UNEP), a japán Alapítvány a Globális Békéért és a Környezetért, valamint a Bayer és a Nikon már húsz éve rendezi gyerekeknek szóló rajzpályázatát a környezetvédelem érdekében. Az elmúlt 20 évben több mint száz országból mintegy négymillió gyerek vett részt a versenyen. Mivel 2011-et az ENSZ az erdők évének nyilvánította, az idei feladat az "élet az erdőben" címet viselte.

"A festményem egy szép és fenntartható erdőt mutat, és az erdőirtás eredményét" – nyilatkozta a győztes, a 13 éves Trisha Co Reyes, aki a Fülöp-szigetekről jelentkezett a versenyre. A 600.000 (!) pályázó közül kiválasztott Trisha szerint az ötletet az erdőben tett sétái adták, mert akkor jött rá, "az erdők nélkül nem lenne élet a Földön, mialatt pusztításuk globális probléma. Óvnunk kell bolygónk biológiai kincseit, hogy egész életünkben élvezhessük őket."

Milyen igaza van.

A legtöbb gyerek ugyanis nagyon optimista a környezet jövőjét tekintve. Bíznak a technológiában, új találmányokban, de mindenekelőtt bíznak bennünk, felnőttekben.

Nem könnyű megfelelni ennek a bizalomnak

– Andriséknál külön kukába gyűjtik a műanyagot, nálnk miért nincs olyan?

– Mert nem fér el, kisfiam.

– De Andris anyukája műanyag zacskót sem használ!

– Én sem, kisfiam.

– És a Zorkáék nem esznek tonhalat mert azokat lehalásszák és ezzel tönkreteszik a tengert.

– Nyugi, kicsim, mi meg delfinvédős tonhalkonzervet eszünk.

– De az nem jó!

És így tovább. Örülök a gyerek környezettudatosságának, és persze féltem, amikor körös-körül mindenki eldobál, nemtörődöm és pesszimista.

Pedig az ő jövőjük rajtunk áll. Vagy bukik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek