Így fejleszd a kicsi szókincsét

Ha még nem beszél a gyerek, akkor is sokat tehetsz azért, hogy majd minél szebben és jobban kezdje majd – ötletek az egy-másfél éves gyerek fejlesztéséhez.

0. Figyelj rá

Próbálj meg minden nap legalább egy órát csak a gyerekre figyelni. Ugye milyen nehéz? Nem is gondolnánk, mennyi odafigyelésünkbe és erőfeszítésünkbe kerül nem tenni-venni, telefonálni, ügyintézni. Pedig a gyereknek a legtöbbet az adja, ha ráfigyelsz.

Olvass

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos az olvasás. Olvasni még akkor is jó, ha a gyerek nem érti a szöveget, sőt úgy néz ki, hogy nem is figyel. Olvass és mutasd meg neki a dolgokat a lapon, kérd meg, mutasson meg rajta tárgyakat/figurákat (jól láthatót, észrevehetőt válassz!). Egy idő után meg fogja ismerni az oldalakat, és örül majd, ha össze tudja rakni a hallott szavakat a képekkel.

Meséltesd

Nem is gondolnád, milyen vicces az, amikor egy 15 hónapos elmesél egy történetet! Segítsd elő ezt a mesélést, kérd meg, mondja el mi történt vele az utcán, a nagyinál, a boltban! Kérdezz rá, látta-e a szomszéd kutyát és mit mondott, vagy hogy a könyvben milyen állat áll a karámban. A kutatók szerint minél jobb sztorit mesél, annál jobb nyelvi képességei lesznek majd, ha végre beszélni kezd.

Erősítsd meg

Abban, hogy ő okos, értelmes, és hogy az ő véleménye igenis számít. Beszélgess vele úgy, mint egy értelmes emberrel, hiszen ő is az! Hallgasd meg amikor mond valamit, válaszolj neki úgy, hogy lássa, érted, amiről beszél. Tárgyaljátok meg az ebédmenüt, a forintárfolyamot vagy a kutya viselkedését – őt minden érdekelni fogja, és hidd el, egy kis gyakorlás mindkét oldalon és gördülékeny beszélgetéseitek lesznek.

Alakítsd

Figyelj a helyes szóformálásra, és nem csak azt fogja eltanulni tőled, hanem az odafigyelés művészetét is.

Kerek egész mondatokban beszélj vele: ha az italát kéri a szokásos cuppogó hangjával, kérdezz rá "az italodat kéred? tessék itt van!" És ha lehet, kerüld a nagyon ciki rövidítéseket: a gyerek attól, hogy azt mondod az italára, hogy "iszi", nem fogja jobban megtanulni. Legfeljebb rosszul.

Gyakorolj

Kiváló beszélgetési és gyakorlási lehetőség például a telefon vagy bármilyen dolog, amit szeretne. A "szeretnéd? - kérem - tessék!" nálunk megunhatatlan téma volt, és persze sokat ismételgettük a telefonnal a "halló? - rendben - viszlát/puszi!" örökzöldeket is.

Zene

A zene minden formájában jó. Nem azt mondom, hogy hallgass egész nap Petőfit, sem azt, hogy komolyzenét, de ha együtt énekeled a cd-vel a gyerekdalokat, a kicsi megtanulja felismerni a szavakat és örülni fog nekik – ez később például a szövegértésben lesz hatalmas hasznára. Bátran vidd koncertre, zenés előadásra vagy foglalkozásokra, élvezni fogja!

Tetszett a cikk? Olvasd el ezt is:

Finomhangolás zenével

Kis karácsony, nagy karácsony: énekelj a gyereknek

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek