Jóga kismamáknak, sóbarlangban: teljes ráhangolódás

Nem tagadom, a gyanakvás is hajtott. Sóbarlang is, jóga is, és mindez kismamáknak? Tényleg van ennek valami plusz haszna vagy csak valami piaci rés betömésére irányuló ügyes marketingfogásról volna szó? Hogy tisztábban lássak, kikérdeztem a sóbarlangos kismama-jógafoglakozásokat levezénylő Keszi Ildikó jógaoktatót.

Milyen foglalkozás volt az előbb?

Most hagyományos jóga felnőtteknek.

De ez is sóbarlangban, mert minden jógát itt tartotok, ugye?

Igen. Az eljárásnak az a lényege, hogy himalájai sótéglákból van kirakva a fal, és ezáltal sós lesz a levegő, amit a gyakorlatok során belélegzünk. Hogy még erőteljesebb legyen a hatás, van egy elkülönített rész, ami himalájai kristálysóval van feltöltve, de van egy ionizátor nevű készülék is. Tehát a falakból és az ionizátorból is párolog a só, ezáltal teljesen intenzív lesz a hatása, ahogy érezhetted, és ez egy olyan mikroklímát hoz létre a barlangon belül, mintha a hajnali órákban kimennél a tengerpartra. Hihetetlenül gyógyító, tisztító hatású.

Negatív töltésű ionok frissítik a levegőt

Az ionizátort – hivatalos nevén: ionizációs légtisztító berendezést – arra használják, hogy a belső tér levegőjében lévő szennyező részecskéket semlegesítse úgy, hogy a levegőből negatív ionokat hoz létre. A negatív ionok megkötik a szálló vírusokat, baktériumokat és más ellenszenves elemeket, de például az allergiát okozó virágporokat is. Ezáltal a légzésszám – és a vérnyomás – csökken, javul a közérzet és növekszik az ember ellenállóképessége a fertőzésekkel szemben.

Ha ezen a téren eddig tudatlanságban éltünk, akkor most nem árt megemlíteni, hogy a tiszta vidéki levegő negatív iontartalma köbcentinként 2000, de például vízesések közelében elérheti a 100 000-et is. Ellenben egy bebüdösödött szobában ez az érték leeshet akár 100-ra is. Ilyenkor rossz nekünk.

Miért jógázzon egy kismama?

Egyrészt, hogy a várandóságát segítsük. Állandóan változik egy kismama állapota, aki hol nehezebben, hol könnyebben viseli a testi és lelki változásokat. A kismama jóga hozzásegíti ahhoz, hogy fizikailag és lelkileg egyaránt zökkenőmentesebb legyen ez az időszak, és hogy nagyon célirányosan készüljünk a szülésre is. Ezért olyan gyakorlatokat végzünk, amik a szülés során jobban igénybe vett testrészeket felkészítjük. Ilyen a medence, a gátizmok, a kismama-bajok fő területei: a derékfájás, hátfájás, fejfájás. Minden ilyen problémára megvannak a speciális gyakorlatok.

Összetett dolog, hogy valaki kismama is, jógázik is, és mindezt sóbarlangban teszi. Miért nem elég, ha sós levegőt belélegezve csak úgy punnyad egyhelyben?

Külön kell választani a kismamaságot a jógától, meg a sóterápia hatását. A sónak van egy olyan hatása, ami erősíti az immunrendszert, de egyben méregtelenít és frissít is. A légutakat teljesen átjárja a sós levegő, ezáltal az ott megtelepedett baktériumokat, vírusokat feloldja. Ezáltal megelőzhetők a téli időszakra oly jellemző légúti betegségek, vagy ha már valakinél kialakulóban vannak, akkor a gyógyulás fölgyorsul.

Azért jó a kismamáknak itt, a sóbarlangban jógázni, mert a várandóság szempontjából fontos, hogy minél kevesebb betegséget kapjanak el. Itt egyfajta megelőzés történik. Ezen kívül a tüdőt is tisztítja. A kismamák oxigénfelvétele sokkal intenzívebb lesz, tehát a magzat is több és tisztább oxigénhez jut, mint normális állapotban.

Nem nagyzolásból

A vállalkozás gazdáját, Szekszárdi Tamást arról faggattam, hogy miért himalájai sót használnak, miért nem jó másfajta, például erdélyi.

"Mert más az ásványi anyag-összetétele, ezért a hatása is kicsit más" - magyarázta. "Ugyanaz a hatásmechanizmusa, de ebben több a jód és a szelén. A romániai só fiatalabb, mintegy 25 millió éves, ezek a sótéglák anyaga viszont 150 millió éves. A jód- és a szeléntartalom annál több, minél régebbi a só. Egyébként a himalájai só másképpen is keletkezett, mint az erdélyi: nagy nyomás alatt. Emiatt aztán áttetsző és alkalmas a fényterápiára is."

A jógabarlanghoz egyébként egy elárusítóhely is tartozik, ahol például úgynevezett fekete sót is lehet kapni. Ez nem mindig szó szerint értendő. Például a himalájai fajtája inkább barna színű. Az igazi fekete só Hawaii-nál van. Az tényleg szénfekete. Vulkanikus anyagok, ezen belül az aktív szén miatt ilyen. Lávasónak is hívják.

Mennyire kell gyakran járni ahhoz, hogy egy vendég, egy kismama kitisztítsa magát?

Ha nincs asztma vagy allergia, akkor heti 1-2 alkalom elég megelőzési célból. Kismama jógát végezni pedig annak a függvényében érdemes, hogy ki mennyit tud vagy akar gyakorolni otthon, mert fontos, hogy valamilyen szinten a mindennapokba beépítsük a jógát. Nem arról van szó, hogy napi másfél órát kell jógázni, de az, hogy 10-15 perc erejéig átmozgassa magát a kismama, hangolódjon a babára, beszélgessen vele, az fontos. Ha otthon nem tudja ennek a körülményeit megteremteni, akkor heti kétszer-háromszor érdemes eljönni.

Akkor mondhatni, hogy adsz házi feladatot?

Igen.

Ez a házi feladat mindig ugyanaz, vagy függ attól, hogy valaki mióta jár hozzátok?

Nem ilyesmire kell gondolni. Fontos, hogy az intuíciót fejlesszük a kismamánál, és hogy tanuljon meg hallgatni saját érzeteire, és hogy megadja testének, lelkének azt, amire éppen szüksége van. Ez vonatkozik a gyakorlásra is. Én irányvonalat szoktam adni, hogy ragadja ki az itt végzett gyakorlatok közül azokat, amik különösen jólestek neki. Ami érzi, hogy különösen sokat ad neki akár lelki, akár testi értelemben. Ezeket végezze otthon. A gáttorna az, amit mindenképpen kell otthon is gyakorolni, függetlenül attól, hogy mennyire esett jól, mert nagyon fontos naponta végezni. Csak így tud a gát annyira megedződni, hogy annak az edzettsége segítse majd a szülést.

Sóbarlang 1.0 a házi feladatokhoz

A házi feladatokhoz nem árt kicsiben otthoni körülményekre adaptálni a sóbarlang előnyeit. Szekszárdi Tamás erről azt mondta, hogy mivel a sót elég nehéz arra rávenni, hogy párologjon, ezért sós levegőt elég nehéz otthon létrehozni. Tehát mindenképpen valamilyen szerkezet kell, hiába rakjuk a radiátorra a sós vizet. Ez a szerkezet hideg párásító, amik úgy működik, hogy van benne egy kis lemez, amit rezegtet. Föllöki a vizet és kiesik belőle a só.

De ha valaki megelégszik a hangulat megteremtésével, akkor helyezzen el sótéglákat és világítsa át őket, máris lehetővé válik a házi fényterápia.

Említetted, hogy fontos, hogy a kismama ráhangolódjon a babára és "beszélgessen" vele. Ezen mit értettél?

Az órát relaxációval fejezzük be, amit egybe szoktuk kötni egy némi meditációval is. Ilyenkor „kapcsolatba lép” az édesanya a leendő babával. Ekkor érzetek, gondolatok, intuíciók formájában létrejön valami kommunikáció. Így lehet elkezdeni a kötődést már egy korai szakaszban is.

Lehet, hogy én vagyok túlzottan földhözragadt, de mégis mi történik ilyenkor?

Először is a kismama teste és lelke nagyon ellazul. Olyan szintre kerül, egy olyan mély, relaxált szintre, amikor a belső megérzések sokkal intenzívebbeké és nyilvánvalóbbakká válnak. Azt tudjuk, hogy a kisbaba már az anyaméhben is egy érző és kommunikáló lény és ezekkel a technikákkal lehet ezeket az érzéseket, intuíciókat jobban megérezni.

Mi többet lehet annál érezni, mint hogy a kisbaba mozog a pocakban?

A kismama teljesen ráhangolódik a baba rezdüléseire. Úgy érzed ilyenkor, hogy teljes lényeddel ott vagy vele. Akár gondolatok útján megerősítheted őt és segítheti a szülésnek a menetét az, hogyha érzi, hogy várod, hogy készülsz rá, hogy ezeket az aggodalmakat, amik természetes velejárói a szülésnek, már korai stádiumban is oldjuk a babában. Neki is vannak már ilyen korban félelmei.

Mekkora közönsége van a kismama-foglalkozásoknak?

Változó. Egyrészt azért, mert ez eléggé a kerületre korlátozódik, emiatt leszűkül a potenciális igénybe vevők száma. A kismamák élete eleve kissé rapszodikusabb, nyilván nem járnak annyira rendszeresen. Ráadásul hetente csak egyszer van, nincs nagy választási lehetőség. Jelenleg 6-8 fő van, de a barlang befogadóképessége is csak 8 fő, tehát abszolút nem törekszünk itt a tömegsportra, inkább az intim, családiasabb hangulatot szeretjük. Összességében mégis érezzük az érdeklődést a kismama jóga iránt. Kezdik felfedezni, hogy itt nemcsak fizikai dolgok történnek.

Szülés utánra van valami ajánlatotok? Vagy nem látjátok többé az ex-kismamákat?

Nem szükséges, hogy így legyen, mert a kisbaba hathetes korától már lehet jönni egy úgynevezett baba-mama jógára. Persze van, aki csak három hónapos korában kezd bele, de akkor sem marad le semmiről.

Ezek a foglalkozások úgy épülnek fel, hogy első a babamasszás, ahol az ő testi-idegrendszeri adottságaihoz képest átmozgatjuk a csecsemőket. Ennek az a célja, hogy a mozgáskoordinációt, az idegrendszeri érést fejlesszük náluk. Aztán vannak „páros” gyakorlatok, és van egy olyan rész, ahol csak az anyuka jógázik és addig a baba nézelődik a kis hordozójában. Nagyon fontos, hogy a kismama izmai a szülés után visszaerősödjenek. A csecsemő cipelése hátfájással, derékfájással járhat. Ezeket különböző gyakorlatokkal oldjuk.

Ez is csoportos foglalkozás, ugye?

Igen, és nagyon jó hangulata is van az óráknak, hiszen a kismamák nemcsak a gyakorlatok miatt jönnek ide, hanem mert hogy zajlik itt egyfajta közösségi élet is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek