Beindult az őszi tetűinvázió

A hírek szerint beindut az őszi tetűinvázió, egyre több iskolában-óvodában vannak jelen ezek a kis szörnyetegek. Mit lehet tenni ellenük – és igen, van módja a megelőzésnek.

Viszket a gyerek feje. Folyton viszket. Aztán pár nappal később kiderül, az oviban egy csomó gyerek tetves, és már én is pánikban vagyok, hogy vajon az én gyerekem feje tetején is ilyen szörnyek tanyáznak-e. És hiába mondta a védőnő azt, hogy ez nem az, csak száraz a fejbőre, azért utánanéztem a dolgoknak.

Elsősorban az derült ki, hogy a szülők titkolják a dolgot.

Pedig nem ciki, ha a gyerek feje tetves. Ugyan régen a szegénységgel azonosították a dolgot, az azért elég egyértelmű, hogy ha a gyerek közösségbe jár, akkor csinálhatsz bármit, úgyis elkapja, ha tűzközelbe kerül. Nem azon múlik, mostok-e vele minden nap hajat.

Eltitkolnád?

Volt már szó arról a Porontyon, hogy sok szülő eltitkolja ha tetves a gyerek, de azt gondolnád, ez elszigetelt jelenség. De nem az. Ahogyan a korábbi cikket jegyző B. leírta:

(...) Azonnal kezeltük a hajukat a gyógyszertárban megvehető szerrel, és kimostunk minden ágyneműt, sapkát, stb. Gondolom mindenki így tett volna. A továbbiakban rögtön telefonáltunk az iskoláikba, jelezni a fertőzést, illetve a szülői levelezőlistákra is írtunk, mindenki nézze meg gyorsan a gyerekét, ne terjedjen tovább a tetű, ha lehet. És természetesen a gyerekorvoshoz is elvittük őket, aki megállapította a „gyógyulást” pár nap múlva.

Nekünk ezek az utóbbi lépések is természetesnek tűntek. De másoknak egyáltalán nem, mint kiderült. Apránként, így-úgy – célzásokból, félszavakból, elejtett megjegyzésekből – a fülünkbe jutott, hogy ez is, az is hajtetűs volt már. Lassan kiderült számunkra, hogy az utóbbi időben mindhárom gyermekünk osztályában (különböző iskolába járnak) volt már több hajtetűs gyerek. Egy csomó. Csak erről mi nem tudhattunk. Így aztán eszünkbe sem jutott ellenőrizni a gyerek fejét, csak akkor vettük észre a dolgot, amikor már elég előrehaladott állapotba került a fertőzés. Lassan eszünkbe jutott, hogy nem egy derékig érő hajú kislány haja rövidült meg az utóbbi időben. Nem is értettük a dolgot, mert a kislányok láthatólag sajnálták a hajukat levágatni. Csak mi voltunk ilyen naivak, hogy nem ugrott be, mi volt az ok...

Mit lehet tenni?

A fejtetű a tiszta hajat szereti. Persze nem az a megoldás, hogy ne moss hajat, sőt. Tessék hajat mosni, ha pedig már megtörtént a baj, méginkább. A gyógyszertárakban jellemzően többféle szer közül választhatsz, bár a patikus elmondása szerint ugyanazt tudják, sőt, a tetvek nagy része már rezisztens is rájuk.

A haj kezelése mellett az egész lakást is át kell tetűtleníteni. A tetvek elpusztulnak a túl meleg vagy túl hideg környezetben, ezért az ágynemű forró vizes mosása, vagy a plüssállatok néhány hétre való (mosás utáni!) elzárása elegendő lehet ahhoz, hogy a tetvektől és petéiktől megszabaduljanak - olvashatjuk az amerikai szaklap, a Pediatrics oldalán. A gyerekek fejbőrének szerekkel való kezelését csak abban az esetben ajánlja az írás, ha fertőzöttségük valóban igazolódott. A legjobb kezelési módról az iskolai védőnők adhatnak felvilágosítást a szülőknek, de szükség esetén a gyerekorvost is be kell vonni.

Egy, a parazitákkal foglalkozó oldal határozottan a Paranit hajolajat ajánlja a tetvek ellen. A Paranit ugyanis nem tartalmaz semmilyen rovarirtószert. Összetétele egyedülálló, kókuszolajat és ánizst tartalmaz. Hatásmechanizmusa egyszerű: bekerül a tetű légzőrendszerébe, ahol fulladást és kiszáradást okoz. A Paranit mindig hatékony marad, ugyanis erre a hatásmechanizmusra a tetvek nem lesznek immunisak.

Az irtást egy hét múlva újra meg kell ismételni, sőt: a serkéket egyesével kell a hajról lehúzogatni.

Mit keresünk?

A fejtetű a hajban élő szárnyatlan, vérszívó rovar. A petéit is a hajra rakja rá amit serkéknek hívunk.  Kicsi, 1-3 mm hosszúságú, szabad szemmel is látható, a haj színéhez alkalmazkodó színű rovar. Tehát ha barna a hajad, akkor a tetvek is barnának fognak látszani.
A felnőtt tetű mérete nagyjából a szezámmagéval egyezik meg, ám sokszor nehéz észrevenni, mert igen gyorsan tudnak mozogni a hajas fejbőrön. Könnyebb megtalálni a serkéket, a tetű petéit, melyek leginkább a hajkorpára hasonlítanak, de azzal ellentétben a hajszál tövére tapadnak.
A távolságból tehát a tetvesség időtartamára lehet következtetni. A serkéből az új rovar kb. 1 hét alatt kel ki. Teljes fejlettségét átlagosan 18 nap alatt éri el. Egy rovar naponta 3-4 petét rak, élete során kb. 200 új egyedet tud létrehozni.  A tetvesség  A fejtetű vérrel táplálkozik, naponta 6-12 alkalommal szívja áldozata vérét. Ez allergiás reakcióval, viszketést okoz. Többnyire ennél a tünetnél vizsgálják meg a gyermeket és veszik észre a fejtetvességet.  Gyanú esetén, ha más módon nem boldogulunk, sűrű fogú fésűvel fésüljük át a hajat és a fésűt időről időre töröljük bele egy papírtörlőbe. Így a serkék, amelyek fennmaradnak a fésűn észrevehetők. Ne tévesszük össze a korpát a serkével. A korpa könnyen lesimítható a hajról, vagy akár le is fújható, a serke viszont nagyon erősen van rögzítve, csak erővel lehet lehúzni a hajról.

Nem repül, nem ugrik – mászik

A tetveknek nincsenek szárnyaik – ők másznak. Ezért különösen fontos, hogy megtanítsuk a közösségbe járó gyereknek, hogy más ruháját, sapkáját tilos felvenni. De ezel persze nem védted be a gyereket (sem magad), mert eég, ha leülsz egy fotelbe valaki után, máris landolhat pár tetű a hajadban. Tömegközlekedési eszközökön szintén ez a helyzet, elég egy embernyi közelség, és kész a baj, de ruhatárban, szekrényben is átmászhatnak a rovarok.

Jót tesz

A gyakori porszívózás, vagy éppen a párna-ágynemű minimum 60 fokos átmosása. Megelőzésképp használhatsz tetvesedést megelőző sampont is, ezt a legtöbb gyerekfodrászatban lehet kapni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek