Kórházfigyelő: Judit megszívta a Jánossal

Judit nem olvasta korábbi János kórházról szóló figyelőnket, pedig akkor tudta volna, mire számíthat. Szóval újra kiderült, egy jó szüléshez nem elég a restaurált szülőszoba, ámbár ha nincs kánaán, a gyerek akkoris megszületik.

Ha még nem szültél, nézz körül, melyik szülészet áll szívedhez legközelebb, ha pedig már igen, írd meg te is kórházfigyelődet, és segíts azoknak, akik most választanak kórházat! Küldd el élményeidet a poronty@divany.hu címre! Köszönjük!

tk3s mc0057942caro

A kórház neve

Szent János Kórház, Budapest

Mikor szültél itt?

2011. szeptember

Általános tapasztalat

A János kórházat régóta ismerem, nem volt meglepetés számomra az általános leamortizáltsága, régivágású személyzete (amely 10-ből 3-szor jót jelent, 7-szer rosszat), lényegében azért választottam, mert ennek ellenére a szülészetről jókat hallottam/olvastam, a profin fölszerelt szülőszobák tetszettek, és nem utolsó sorban a dokim ott ügyelt, illetve a János az egyetlen kórház, amely gyalog is könnyen megközelíthető volt számomra. Konkrét tapasztalataim azért kicsit rosszabbak voltak az előzetes híreknél (bár még mindig bírhatósnak gondolom): a szülészeti kórház baromira lepukkant, a csináld-magad elv alapján egyfajta hozd-be-magad működik (pl. ha nem vittél be kesztyűt a babádnak, simán végignézik, ahogy lekarmolja a saját arcát), a személyzet (kevés kivétellel) a takarítótól a főnővérig nemcsak régimódi, de már-már tűrhetetlen viselkedésű - nem sikerült rájönnöm, alapból utálják az embereket, vagy csak azokra pöccennek, akik nem tömik a markukat papírpénzzel...

Terhesgondozás

Erről nem sok rosszat mondhatok, de két dolog azért zavart: nem tudom, más napokon hogy van, de szerda délelőttönként nagyon nagy a forgalom, és hiába az előre egyeztetett időpont, senki sem veszi figyelembe, várni mindig kell, emellett még figyelni is, mert amilyen átjáróház van, simán bemennek előtted a később érkezők. Másik, hogy a CTG gépek konkrétan háború előttiek, és rendszerint probléma van velük. Az is elég lehangoló, amikor 20 perc ottlét után kiderül, hogy bent ragadt (vagy egyenesen kifogyott) a papír... Mindezek mellett az azért mégiscsak jó, hogy bár mindenki rohan, a személyzet végül is kedves, közvetlen és megfelelően rugalmas.

Pontozás: 7/10

Szülőszoba

A szülőszobák igen csábítóak a János kórházban, érzésem szerint sokakat ez győz meg, és tényleg, nem csalás, nem ámítás, profin fölszerelt, igazi, 21. századi, alternatív és kismamabarát környezetet biztosít a szülés/születés számára. A multifunkciós ágytól kezdve a fürdőn és a sarokkádon keresztül a CD-lejátszóig minden megtalálható és elvileg használható is, jelzem, elvileg, mert azt viszont senki sem gondolná, hogy mindezt a kánaánt lehetetlen kiélvezni, ha az egyszeri szegény asszony pontosan 2 db., egyenként 1 méteres CTG-kábellel van a szülőágy jobb oldalához kötve, és a sokszoros kérésre sem hajlandók eme kötést feloldani egyhuzamban több mint 10 perc időre. Ez a sajnálatos hátrány pedig azáltal alakult ki, hogy bár a szülőszoba CTG gépei jóval modernebb, márkás darabok, a korongok (és a csatlakozók) azért még mindig a békebeli korszakot idézik. Jómagam így a szülőágy jobb szélén és a közvetlenül mellette elhelyezett labdán kívül semmit nem élvezhettem a szülőszoba felszereltségéből, de így utólag a fene bánja, az egészség a lényeg.

Jó az, hogy a szülőszoba egyben a vajúdó is, így apás szülés esetén a kispapa kezdettől fogva bent lehet, erre pedig szükség is van, mert a szülésznő nem föltétlenül jelenik meg gyakran, hogy kiszolgáljon. Szülés után 2 órát lehet bent maradni, és megint csak jó, hogy a kisbabát vagy el sem viszik, vagy varrás után kérésre visszahozzák.

Pontozás: 9/10

Gyermekágy

Két erős pozitívuma van a János újszülött osztályának, egyik, hogy laza, éjjel-nappali rooming-in van, másik, hogy a látogatási idő majdhogynem korlátlan. A rooming-in-hez azért hozzáfűzném, hogy a házirend, miszerint vagy „leadod” este 10-ig a babádat éjszakára, vagy hajnal 6-ig a fene se törődik veletek, meglehetősen kegyetlen választás elé állítja azokat az anyukákat, akikben még csak csírájában bontakozik az anyai ösztön... Mindegy, a lényeg, hogy ha akarsz, a babáddal lehetsz a nap pontosan 20 órájában. A csecsemősök ritka kivétellel goromba, életunt, amolyan szockó pedagógus-típusú hölgyek, a nővérekhez hasonlóan eleinte kvázi-kedvesek, majd igen gyorsan kioktató és lekezelő stílusra váltanak, miközben az alapvető, feltételezésem szerint munkaköri kötelességükhöz tartozó információ-szolgáltatás is legtöbbször elmarad (pl. kisbabák köldökcsonk-ápolása, szoptatási útmutató). A babákat cukros vízzel tömik cumisüvegből, akár szopnak már, akár nem, amire csak azt mondhatom, hogy aki kóser szoptatásbarát elvekhez ragaszkodik (én szerencsére nem), jobb, ha nem a Jánosban szül.

Az alapítványi szobák valójában fizetős egyágyas szobák, „mezítlábasan” 6000 Ft (saját fürdő, mikró, hűtő, nem nagy szám, de a többágyasokhoz képest felüdülés), tévével 9000. Ám nem egyszerű megkaparintani őket, személyes tapasztalatom szerint, minthogy a főnővérek „osztják”, vagy igen komoly (szellemi és fizikai) energiába, vagy némi további papírpénzbe kerül a dolog.

Pontozás: 6/10

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról

A kórházról nagyjából ugyanaz a véleményem, mint amit a csecsemőosztálynál leírtam. Az orvosok meglátásom szerint készségesek és jó szakmai tapasztalattal rendelkeznek, de a „kiszolgáló személyzet” kritikán aluli. Összesen 10 napot töltöttem bent, 1 hetet terhesen, 3 napot szülés után, ezalatt, írd és mondd egy darab olyan főnővérrel találkoztam, aki nemcsak első percekben, hanem minden találkozás alkalmával „rendes” volt, értem ezalatt, nem volt túlzottan kedves, de korrektül bánt a betegekkel.

Ajánlod más anyáknak?

Őszintén: általában véve nem, illetve talán azoknak (akikből manapság már egyre kevesebb van), akik számára nem jelent problémát, ha kedvetlen környezetben, lekezelően viselkedő „tanárnénik” által képviselt ál-szigorú házirendhez kell alkalmazkodniuk, és sem nem elég érzékenyek, sem nem elég önérzetesek ahhoz, hogy fölbosszantsa őket ez a kétszeresen is kiszolgáltatott állapot. Egyszóval: kibírható, ha az ember orvosa révén odakerül, de ha választhat, válasszon mást.

Oszd meg másokkal is!
Mustra