SZÜLŐSÉG

Kórházfigyelő: Judit megszívta a Jánossal

2011. október 31., hétfő 13:31

Judit nem olvasta korábbi János kórházról szóló figyelőnket, pedig akkor tudta volna, mire számíthat. Szóval újra kiderült, egy jó szüléshez nem elég a restaurált szülőszoba, ámbár ha nincs kánaán, a gyerek akkoris megszületik.

Ha még nem szültél, nézz körül, melyik szülészet áll szívedhez legközelebb, ha pedig már igen, írd meg te is kórházfigyelődet, és segíts azoknak, akik most választanak kórházat! Küldd el élményeidet a poronty@divany.hu címre! Köszönjük!

tk3s mc0057942caro

A kórház neve

Szent János Kórház, Budapest

Mikor szültél itt?

2011. szeptember

Általános tapasztalat

A János kórházat régóta ismerem, nem volt meglepetés számomra az általános leamortizáltsága, régivágású személyzete (amely 10-ből 3-szor jót jelent, 7-szer rosszat), lényegében azért választottam, mert ennek ellenére a szülészetről jókat hallottam/olvastam, a profin fölszerelt szülőszobák tetszettek, és nem utolsó sorban a dokim ott ügyelt, illetve a János az egyetlen kórház, amely gyalog is könnyen megközelíthető volt számomra. Konkrét tapasztalataim azért kicsit rosszabbak voltak az előzetes híreknél (bár még mindig bírhatósnak gondolom): a szülészeti kórház baromira lepukkant, a csináld-magad elv alapján egyfajta hozd-be-magad működik (pl. ha nem vittél be kesztyűt a babádnak, simán végignézik, ahogy lekarmolja a saját arcát), a személyzet (kevés kivétellel) a takarítótól a főnővérig nemcsak régimódi, de már-már tűrhetetlen viselkedésű - nem sikerült rájönnöm, alapból utálják az embereket, vagy csak azokra pöccennek, akik nem tömik a markukat papírpénzzel...

Terhesgondozás

Erről nem sok rosszat mondhatok, de két dolog azért zavart: nem tudom, más napokon hogy van, de szerda délelőttönként nagyon nagy a forgalom, és hiába az előre egyeztetett időpont, senki sem veszi figyelembe, várni mindig kell, emellett még figyelni is, mert amilyen átjáróház van, simán bemennek előtted a később érkezők. Másik, hogy a CTG gépek konkrétan háború előttiek, és rendszerint probléma van velük. Az is elég lehangoló, amikor 20 perc ottlét után kiderül, hogy bent ragadt (vagy egyenesen kifogyott) a papír... Mindezek mellett az azért mégiscsak jó, hogy bár mindenki rohan, a személyzet végül is kedves, közvetlen és megfelelően rugalmas.

Pontozás: 7/10

Szülőszoba

A szülőszobák igen csábítóak a János kórházban, érzésem szerint sokakat ez győz meg, és tényleg, nem csalás, nem ámítás, profin fölszerelt, igazi, 21. századi, alternatív és kismamabarát környezetet biztosít a szülés/születés számára. A multifunkciós ágytól kezdve a fürdőn és a sarokkádon keresztül a CD-lejátszóig minden megtalálható és elvileg használható is, jelzem, elvileg, mert azt viszont senki sem gondolná, hogy mindezt a kánaánt lehetetlen kiélvezni, ha az egyszeri szegény asszony pontosan 2 db., egyenként 1 méteres CTG-kábellel van a szülőágy jobb oldalához kötve, és a sokszoros kérésre sem hajlandók eme kötést feloldani egyhuzamban több mint 10 perc időre. Ez a sajnálatos hátrány pedig azáltal alakult ki, hogy bár a szülőszoba CTG gépei jóval modernebb, márkás darabok, a korongok (és a csatlakozók) azért még mindig a békebeli korszakot idézik. Jómagam így a szülőágy jobb szélén és a közvetlenül mellette elhelyezett labdán kívül semmit nem élvezhettem a szülőszoba felszereltségéből, de így utólag a fene bánja, az egészség a lényeg.

Jó az, hogy a szülőszoba egyben a vajúdó is, így apás szülés esetén a kispapa kezdettől fogva bent lehet, erre pedig szükség is van, mert a szülésznő nem föltétlenül jelenik meg gyakran, hogy kiszolgáljon. Szülés után 2 órát lehet bent maradni, és megint csak jó, hogy a kisbabát vagy el sem viszik, vagy varrás után kérésre visszahozzák.

Pontozás: 9/10

Gyermekágy

Két erős pozitívuma van a János újszülött osztályának, egyik, hogy laza, éjjel-nappali rooming-in van, másik, hogy a látogatási idő majdhogynem korlátlan. A rooming-in-hez azért hozzáfűzném, hogy a házirend, miszerint vagy „leadod” este 10-ig a babádat éjszakára, vagy hajnal 6-ig a fene se törődik veletek, meglehetősen kegyetlen választás elé állítja azokat az anyukákat, akikben még csak csírájában bontakozik az anyai ösztön... Mindegy, a lényeg, hogy ha akarsz, a babáddal lehetsz a nap pontosan 20 órájában. A csecsemősök ritka kivétellel goromba, életunt, amolyan szockó pedagógus-típusú hölgyek, a nővérekhez hasonlóan eleinte kvázi-kedvesek, majd igen gyorsan kioktató és lekezelő stílusra váltanak, miközben az alapvető, feltételezésem szerint munkaköri kötelességükhöz tartozó információ-szolgáltatás is legtöbbször elmarad (pl. kisbabák köldökcsonk-ápolása, szoptatási útmutató). A babákat cukros vízzel tömik cumisüvegből, akár szopnak már, akár nem, amire csak azt mondhatom, hogy aki kóser szoptatásbarát elvekhez ragaszkodik (én szerencsére nem), jobb, ha nem a Jánosban szül.

Az alapítványi szobák valójában fizetős egyágyas szobák, „mezítlábasan” 6000 Ft (saját fürdő, mikró, hűtő, nem nagy szám, de a többágyasokhoz képest felüdülés), tévével 9000. Ám nem egyszerű megkaparintani őket, személyes tapasztalatom szerint, minthogy a főnővérek „osztják”, vagy igen komoly (szellemi és fizikai) energiába, vagy némi további papírpénzbe kerül a dolog.

Pontozás: 6/10

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról

A kórházról nagyjából ugyanaz a véleményem, mint amit a csecsemőosztálynál leírtam. Az orvosok meglátásom szerint készségesek és jó szakmai tapasztalattal rendelkeznek, de a „kiszolgáló személyzet” kritikán aluli. Összesen 10 napot töltöttem bent, 1 hetet terhesen, 3 napot szülés után, ezalatt, írd és mondd egy darab olyan főnővérrel találkoztam, aki nemcsak első percekben, hanem minden találkozás alkalmával „rendes” volt, értem ezalatt, nem volt túlzottan kedves, de korrektül bánt a betegekkel.

Ajánlod más anyáknak?

Őszintén: általában véve nem, illetve talán azoknak (akikből manapság már egyre kevesebb van), akik számára nem jelent problémát, ha kedvetlen környezetben, lekezelően viselkedő „tanárnénik” által képviselt ál-szigorú házirendhez kell alkalmazkodniuk, és sem nem elég érzékenyek, sem nem elég önérzetesek ahhoz, hogy fölbosszantsa őket ez a kétszeresen is kiszolgáltatott állapot. Egyszóval: kibírható, ha az ember orvosa révén odakerül, de ha választhat, válasszon mást.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.10.31 19:53:17metamor

  tavaly márciusban még egész kedves volt a kollektíva itt. Bár az tény, hogy nincs sok fakszni. Nekem bejött a faksznimentesség. :)

 • 2011.11.02 08:30:14dubb

  Én idén augusztusban szültem a jánosban. Szerintem teljesen rendben van. A gyermekágyas növerek között is van kedves és ha kérdésem volt a csecsemösök is mindig segitettek. Volt amelyik kifejezetten kedves volt. Es a lenyeg, hogy en ugy lattam, hogy a babakkal kedvesen bannak. A vedeono es a gyerekorvos pedig tenyleg aranyosak. A szülészeten pedig mindenki segítökész és kedves volt, nem csak a választott szülészmönk. Egyágyas szobát sikerült kapnom, pedig nem fizettem le senkit csak egyszeruen pont megüresedett egy. Ja, es se a csecsemosoknek se az osztalyon levo novereknek nem adtunk egy fillert sem.

 • 2011.11.02 11:31:20oiduft

  Az infrastruktúra másodlagos, a személyzet hozzáállása az elsődleges mindig.

  A CTG-hez kötöttség vajúdás alatt szinte az egész országban általános gyakorlat. Érdemes előre és részletesen tájékozódni az orvosodtól az adott kórház protokolljáról, és ha nem tetszik, akkor időben KÓRHÁZAT ÉS ORVOST váltani, mert az orvosod a protokolltól akkor se térhet el, ha egyébként akarna. A te akaratod meg kb az utolsó a sorban, a WHO ajánlásaira is magasról tesznek.[link] A lényeg, hogy a személyzetnek kényelmes legyen. :( Nehogy már valakinek félóránként magzati szívhangot kelljen hallgatnia, vagy lehajolni a szülő nő alá. Inkább rákötnek a gépre, és a hátadra fektetnek, hogy ők kényelmesen hozzád férjenek...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta