SZÜLŐSÉG

Te sem tudsz mit adni a gyerekre? Rétegződjünk!

2011. október 29., szombat 09:53

Ilyen nyákos, szemerkélős, szeles időben sokszor nehéz eldönteni, mit is adjak a gyerekre.

Nem azért nem szeretem az őszt, mert hűvös, párás az idő, hanem azért, mert nem tudom, hogyan öltözzek. Ebből következően azt is nehéz kitalálni, mit adjak a gyerekre, aki a játszótéren elég sokat mozog, viszont a babakocsiban is hosszabb ideig ül. Közben pedig ha bemegyek egy-két boltba, akkor megsül. Amikor kisbaba volt, ha levegőztetés közben be is vásároltam, akkor a hatalmas anorákok helyett csak body-t, nadrágot, pólót, pulóvert adtam rá és jól betakartam sok-sok pokróccal. A boltban így csak le kellett vennem róla a plédeket, ha aludt, fel sem ébredt a pakolászásra.

tk3s 56-1017900613

A nagyobb, már járó, de még babakocsiban is utazó babáknál is jól jön a pléd, később, nagyobb hidegben pedig a lábzsák, mert ez könnyen feltehető, levehető. A kicsik pedig nem fáznak, ha egy hosszú ujjú body-t, arra pólót vagy hosszú ujjú felsőt, bélelt nadrágot vagy vékonyabb nadrágot harisnyával adunk rájuk. Ha a cipő elég nagy, a dupla zokni sem árt, hogy biztosan ne fázzon a lábuk, de még jobb a harisnya. Nálunk legalábbis a babakocsiban mindig felcsúszik a nadrág szára, ezért kell a dupla védekezés.

tk3s 56-1017901916

A body az egy-két éveseknél sem árt, hiszen védi a derekukat. A gyerkőcök nem veszik észre a nagy játék közben, ha felcsúszik a pólójuk, ha észre is veszik, nem foglalkoznak vele, viszont könnyen megfázhatnak így. Az óvodásokkal abból a szempontból már könnyebb, hogy többé-kevésbé önállóan öltöznek, abból a szempontból viszont nehezebb, hogy igen erős akaratuk van. S nem mindig könnyű őket lebeszélni arról, hogy ősszel a tavaszi szandálban induljanak útra. A rutinosabb szülők ezt úgy oldják meg, hogy két, esetleg három garnitúra ruhát ajánlanak fel minden nap, így a kicsi is választhat, a szülő is megnyugodhat, hogy az évszaknak megfelelő lesz az öltözet. Az már nehezebb, hogy a nagyokat nógatni kell, hogy haladjanak. Van, aki gyorsasági versenyt rendez és az, aki a leggyorsabban készül el, jutalmat kap, például ő mondhatja meg, mi legyen vacsorára. Máshol dalolnak, énekelnek öltözködés közben, így elvonják a figyelmet a kötelező rituáléról. Van, ahol meséket találnak ki az adott ruhadarabhoz, amit a kicsi kiegészít, így a szülőkkel együtt alakíthajtja a történet fonalát. A lényeg, hogy elvonják a figyelmet az utált öltözködésről. Ami most, ősszel, télen még hosszabbra nyúlik.

Hogyan öltöztesd a gyereket a hidegben?

Újszülött, kórházból haza: hosszú ujjú body, rugdalozó, arra anorák, sapka, ha nagyon hideg van, dupla sapka, egy vékonyabb és egy vastagabb. Ha hosszú utat kell megtenni hazáig, nem árt egy pléd sem. Mindig a baba tarkóját kell nézni, hogy nem hideg-e, a keze nem mérvadó. Ha a keze meleg, az arca piros, vegyél le róla egy réteget, mert melege van. A bodyból és a tipegőből érdemes két méretet bekészíteni, ki tudja, melyikre lesz szükség.

Csecsemő: hosszú ujjú body, rugdalózó vagy nadrág és póló, sapka, kapucnis anorák, pléd.

Egy- kétéves: ha még nem jár, akkor body, póló, harisnya, nadrág, zokni, cipő, kabát, sapka, sál, kesztyű. Ha már jár, akkor elég lehet egy harisnya is, de a sapkát semmiképpen nem szabad elfelejteni. Ha hideg az idő, a dzseki alá jól jön egy kardigán vagy pulóver is, ezt le lehet venni, ha nagyon sokat szaladgál és félő, hogy megizzad.

Két-hároméves: ha sokat van kinn az udvaron, levegőn, akkor érdemes sínadrágot beszerezni neki, hiszen ez vízhatlan, hempereghet a hóban, ha meg sáros lesz, könnyen kimosható. Ebben a korban már elengedhetetlen a gumicsizma is, úgyis belelép minden pocsolyába. Az öltözék egyszerű: bugyi/gatya, harisnya, trikó, harisnya, nadrág/szoknya, felső, kardigán és kabát, sapka, sál, kesztyű..

Nagyobbacska gyereknél három támpont van a hidegre: orr, fül, kéz. Ha mindhárom hideg, spuri haza!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.10.29 12:04:01sony

  A babakocsiban felcsúszó nadrágszárakon segíthet még a lábszárvédő. Ráadásul nagyon-nagyon aranyos tud lenni.
  Elsőgyerekeseknek fontos lenne tudni (ó, ha én tudtam volna :) ), hogy a tipegő korosztályban legtöbb pólóból simán lehet venni 1-2 mérettel nagyobbat (kivétel a 'karcsúsított' 'csajos' póló), csecsemőknél pedig az ujjatlan és rövid ujjú body lehet egy mérettel nagyobb. Semmilyen kényelmetlenséget nem okoz, a kedvenc darabokat nem növi ki olyan gyorsan, és kevesebbet kell rákölteni. Ha valaki nem akar sok pénzt költeni, teljesen felesleges hosszú ujjú pólókat, body-t venni, igazából mi felnőttek is jól megvagyunk ezek nélkül, és míg télen egy pulcsival teljesen jó a rövid ujjú póló, nyáron gyerekkínzás hosszú ujjút ráadni. Persze én is veszek a gyerekeimnek hosszú ujjú pólókat, mert nagyon szépek vannak. De meggyőződésem, hogy piacnyerés céljából találták ki, hogy ez a nemzedék megfázik hosszú ujjú pólók nélkül - mi nem fáztunk meg gyerekkorunkban :)
  A pufimellényből is aranyos tud lenni, ha egy-két mérettel nagyobb, és akkor több idényt is kibír.
  Vannak olyan szabású ruhácskák (A vonalú, szélesebb karöltőjű), amik később jók tunikának egy kis nadrággal. A fodros ruhák pedig egy hozzáillő színű fodros szoknyával még kinőve is csinosak :)
  A tapasztalatokat persze úgy lehet összeszedni, ha a gyerekeknek jóóó sok ruhát vettünk már :D

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta