SZÜLŐSÉG

Kell-e a gyereknek bilitréning?

2011. október 25., kedd 19:12

Két és fél éves kor körül, amikor a gyereket már elkezdi zavarni az, ha tele van a pelus, megérett az idő arra, hogy elkezdjen a vécére járni.

Tényleg?

Anyáink általában elképednek, amikor megtudják, hogy manapság a pelenkát átlag 3-4 éves korukig hordják a gyerekek, és beindul az amiidőnkbenmásvoltazélet-gramofon. Pedig hát közhely, hogy a mai eldobható tuti pelenkák annyira kényelmesek, hogy a gyerekek nyugodtan tovább hordják, nem hűlnek ki, nem csorognak, és főképp nem válnak akkora hatalmas farnehezékké, amelytől a kicsi már-már menni sem tud... Szóval jobbak, mint 25-30 éve a mosható pelusok voltak, az biztos. Ebben az öngerjesztő folyamatban benne van persze a kor pszichológiája is, Németországban tudományos alapon nem kezdik meg a pelenkáról való leszoktatást 2-2,5 éves kor előtt, mondván, úgyis éretlen még hozzá a kicsi.

De mikor érdemes egyáltalán elkezdeni a dolgot? És hogyan?

Egyértelműen szerencséje van annak, akinek a kritikus időpont (vagyis az, amikor úgy érzi, a gyereke megérett a feladatra) nyárra esik. Zsuzsi ilyen volt: "Június közepén lement Zsiga a nagyihoz egy hétre, és mire én a hétvégén utána mentem, a gyerek többé nem hordott pelenkát. Máig nem értem, anyu ezt hogyan csinálta." Na igen, ez a bazi nagy szerencse esete. És ha nem ilyen egyszerű?

"Én simán hagytam, hogy az ikrek, Zsolti és Zsófi pelenka nélküll, egy szál kisgatyában  rohangásszanak a lakásban. És bár volt, hogy ez-az pisis lett, aránylag gyorsan megtanulták, mikor kell menni, és pár hét alatt megedződtek azt illetőleg is, hogy hogyan kell visszatartani a pisit. A nagydolgot pedig mindig úgy időzítettem, hogy reggeli után addig ültek a bilin egymás mellett, amíg meg nem jött. Ebből sem volt soha gondunk szerencsére" – fejtette ki Noémi.

Nelli a bugyipelenkára esküszik. "Pár hónapja Katka magától nekiállt jelezni, hogyha zavarta a pelus. Ezen felbuzdulva vettem felhúzható nadrágpelenkát, amelyiket ő is fel tud húzni, és ha vécére ment volna, magának is tudta csinálni, mostanában ugyanis nagyon önállóskodik, semmilyen segítséget nem akar elfogadni. A nadrágpelenka nekünk nagyon bejött, Katka boldogan szalad mindig a vécére, és mondogatja, hogy ő most már egy nagylány."

Sokan viszont azt mondják, a nadrágpelenkák hátráltatják a leszokást. Elvira óvónő: "valahányszor nadrágpelenkás gyereket kell leszoktatni, az az első, hogy bugyit kérek a gyereknek és abban szoktatom. Míg a pelenkában hetek, sőt, hónapok telnek el mire a kicsi megtanul a vécére játni, bugyiban átlag két nap alatt beszoktak..."

A legtöbb szakértő és dadus ezzel egyetért: ha elkezded a leszoktatást, azt csináld 100%-on: lehetőség szerint ne válaszd a félmegoldást, és vagy bugyit adj a gyerekre, vagy a megszokott pelenkáját, és a tapasztalatok alapján ez nagyban megkönnyíti a leszokást.

És mi van akkor, ha a gyerek nem akar leszokni???

Mert van olyan is. Ilyenkor a legtöbbször lelki okok állnak a háttérben: lehet testvérféltékenység, ovis/bölcsis beszoktatási időszak, szülők kapcsolati problémái, stb. Ilyenkor segíteni kell a kicsinek feldolgozni a problémát, és semiképpen sem szabad erőltetni a dolgot. Legyen ott a bili/wc-szűkítő ahol látja, szokja meg és ne lássa idegen tárgyként, de ha nem akar, ne üljön rá.

A legjobban úgyis te tudod, mi kell a gyereknek: úgyhogy miután meghallgattál ezernyi jótanácsot, döntsd el, szerinted mi lesz a legjobb a kicsinek. Sanszos, hogy nem tévedsz.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta