SZÜLŐSÉG

Te tuti nem olvasol mesét a gyereknek

2011. október 21., péntek 08:18

Mert ha én is, meg a barátnőmék is, és még a játszón az a 3 másik csaj is olvas, akkor sehogysem jön ki az a bizonyos 54 százalék, aki nem.

Nem mesélünk, helyette tévét nézetünk a gyerekkel egész nap - röviden így lehetne összefoglalni a magyar és európai szülőkről alkotott felmérés eredményét. Lesújtó. Először felháborodtam, hiszen számba vettem a baráti társaságom tagjait és megállapítottam, hogy Ágiék, Katiék, Erikáék, Krisztiék is minden nap sztoriznak. Vagyis ők abba a 46 százalékba tartoznak, akik minden nap legalább egyszer előveszik a mesekönyvet. Sőt, többen diát is vetítenek. Nézem a nagyobb porontyosokat: Éviék és Edináék is mesélnek a gyereknek, holott ott már öt-hatévesek a csemeték. Vagyis ők is a jók 31 százalékéba tartoznak, akik a három éven felüli gyerekeiknek olvasnak mesét vagy kitalálnak történeteket.

Na, akkor miről is van szó?

Miért is kell milliókat költeni a mese népszerűsítésére, amikor mindenki tudja mi a dolga? - háborgok magamban. Aztán lohad a lelkesedésem, amikor eszembe jut az, amit az óvónő ismerőseim mondanak: hogy a szülők nagy része nem foglalkozik a gyerekekkel, miután hazavitte az oviból, mondván ott a fejükbe töltötték a kultúrát. Különben is van elég baja a felnőtteknek, el kell mosogatni, fel kell mosni, be kell fejezni a hazavitt munkát. A gyerek meg jól elvan a tévé előtt, minek háborgatnák. A Spongyabob, a Simpson család, a Scooby-Doo, A rózsaszín párduc vagy a Tom és Jerry szinte mindig jó választás. Ha meg a gyereknek nincs kedve bekapcsolni a DVD-lejátszót, mert azt még azok is ismerik, akik a könyveket nem, akkor maradnak a mesecsatornák. Szép számmal akad belőlük választék. S annak a kisfiúnak a sóvárgása is eszembe jut, aki nagyon szívesen menne délutánonként foglalkozásokra, de a szülők szerint felesleges. Vagy nincs rá pénzük. Így az óvodai kezdeményezések egy része érdeklődés hiányában szépen elsorvad.

Ki, hol, miért

Hogy is van ez? Miért nem olvasunk? Nézem a kutatásokat, statisztikákat. Az egyik szerint a faluban élők kevesebb mesét olvasnak a négy éven felüli gyerekeiknek, mint a városban lakók. Mi a szösz? A faluban élők butábbak, műveletlenebbek, nincs pénzük este világításra, akkor kell ellátni az állatokat? Nem hinném. Vagy kisközségekben kevesebb a diplomás? Ugyanis ugyanez a felmérés kimutatta, hogy a mai felnőttek még a mostani gyerekeknél is ritkábban hallottak mesét gyerekkorukban (a nők 26%-a, a férfiak 22%-a), és csak a diplomásoknál (47%-a) köszön vissza a mai (nem túl jó) átlageredmény. A középfokú végzettségűek negyede hallott mesét gyerekkorában, míg a nyolc általánost végzettek pedig 17%-a.

Pedig a mese gyógyír.

(Nem Andersen, mert az inkább horror, de ez más lapra tartozik.) Bár a gyerekek szívják magukba a tudást, a jót és a rosszat, amit látnak, de sok mindent nem értenek. A kicsiknek még elvont fogalom a szeretet, a gyűlölet, a halál, a történetek viszont segítenek ezeket felfogni, feldolgozni. Már akiknek segítenek, már akiknek olvasnak. S nem a tévé elé ültetnek állandóan. Anno a magyartanárom azt mondta, hogy náluk bizony sokszor szalad a lakás, mert ha nincs otthon senki, leül dolgozatot javítani és ha hazaérnek a gyerekek, akkor kezd el mosogatni. Középiskolásként ezt nem értettem, nekem pont fordítva lett volt logikus. Aztán felnőttként, párral majd férjjel és gyerekkel élő nőként rájöttem, milyen igaza van: dolgozatjavítás közben nem lehet beszélgetni, miközben viszont mosogat vagy főz az ember, miért ne lehetne beszélgetni vagy mesélni? S máris minden megoldódik: a lakás is tiszta, a gyerek is jól érzi magát.  De ha egyszer-egyszer elmarad a porszívózás, mert helyette leült az anyuka vagy apuka játszani a poronttyal, akkor sem dől össze a világ. Legalább nem azon keseregnek majd a 18, szülinapon, hogy felnőtt a gyerek és nem ismerem, nem tettem semmi - szellemileg - értékeset a tarisznyájába. Mert egy menő autó jó ajándék érettségire, de csak anyagi érték.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.10.21 13:20:18tündérborsó

  írod, hogy a mesék segítenek a gyerekeknek megérteni és feldolgozni az elvolt fogalmakat. akkor Andersennel mi a baj? a horrorisztikus is kell. főleg ha heppiend van.
  persze, hogy egyszerűbb bekapcsolni a tévét, mint olvasni. meg a fészbúkon kell lájkolni a sok f..ságot. hát kinek van ideje még mesét is olvasni?

  nálunk van tévé is, megunhatatlan kedvenc Tom és Jerry. meg olvasás. még csak kis rövid ritmusos versek és mondókák. Weöres Sándor bácsi a király. :)

 • 2011.10.21 20:57:02plussbirka

  ja. viszont hogy a tokbe jon a diploma ahhoz, hogy valaki olvas-e meset a gyerekenek vagy nem? szerintem sok diplomas nem olvas, sok diplomatlan meg igen. mi ez a baromsag?

 • 2011.10.22 11:29:34kksz

  Kedves Kata, sikeresen megmutattad, hogy sem normális cikket írni nem tudsz, sem a mesékhez nem konyítasz semmit. Ennek fényében mi a fenének kellett közzétenni ezt a baromságot? Máskor inkább kíméld meg az olvasókat a hülyeségek fejtegetésétől és legalább nézz utána a témának, amiről firkálni próbálsz(valószínűleg életedben nem olvastál Andersen mesét és gőzöd nincs, miért kellenek a horrornak tűnő elemek egy mesébe).

 • 2011.10.22 23:54:21krisz-nagy

  a diplomás-dolgot Kata statisztikából szedte, úgyhogy az a baromság sztem nem neki "köszönhető".
  egyébként én nem ismerek olyan családot magunk körül, ahol nem olvasnak a gyereknek mesét...nálunk is van tv is, mese is... megférnek egymás mellett a gyerek fejében.

 • 2011.10.23 11:38:34ebfül

  Feltételezem,hogy ez nem magyar statisztika, csak lefordították.

 • 2011.10.24 11:35:38alterbaba

  Mi a baj Andersennel?

  Ritka gáz ez a cikk... (állat... egyszer olvasok bele a porontyba, máris sokkot kapok az itt olvasott baromságoktól...)

 • 2011.10.25 23:05:08LION_heart

  Sajnos sokan unjak a gyereknek valo meselest, leggyakrabban akkor, ha ok maguk sem szeretnek olvasni.

  Ha valaki inkabb tv-zik olvasas helyett, nem hiszem, hogy a gyerek kedveert ezen valtoztatna. Persze a jatszoteren megy a vetites. Ez eppen olyan, minthogy a valo vilagot sem nezi soha senki az ismerosi korben, mindig csak a tobbi nemtomhanymillio "primko". :)

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta