SZÜLŐSÉG

Babanapló: Kicsi Lány manikűröztet

2011. október 20., csütörtök 09:32

A védőnő kérdezte múltkor, az egyéves státuszon, hogy Kicsi Lány tudja-e, mire való a kanál. Mondtam, hogy nagyon is jól ismeri, ahogyan a manikűrollót is. Csak míg az előbbit az esetek zömében szereti, az ollót konkrétan utálja.

Nyáron még csak-csak elviselte, mert kitaláltam, hogy kiülünk a kutyák mellé, míg kezelem a hosszúra nőtt karmait. Ami kb. így néz ki:

- Luca, ne húzd már el a kezed, csak gyorsan levágom a kezed. Őőőő, nem a kezed, csak a körmeid a kezeden. Süti, menj már arrébb, most nem tudlak simogatni. Bömbike, te is menj innen! Vidd már a nyálas játékodat! (Ezt persze a gyerek szeretné megszerezni, amit én több okból sem szeretnék hagyni. Egyrészt mert koszos, másrészt, ha nyúlkál a labda után, akkor elhúzza az ujját is.) S ha véletlenül nem fegyelmezem a két ebet vagy rimánkodok a gyereknek, hogy bírja már ki ezt a három percet, akkor énekelek. Szerintem a szomszéd alig várja, hogy végezzünk már. Khhhm, nincs operaénekeshez illő hangom. Sőt, még fürdőszobába illő sem, de ezt szeretem elfelejteni.

Igen ám, csak véget ért a meleg idő, így még bonyolultabb lett a körömvágás. Mert a Kicsi Lány úgy visít, mintha ölném. Pedig egy körömvágó olló nem alkalmas gyilkolásra, még a krimikben sem. Luca mindenesetre ezt nem tudhatja, mert retteg. Komolyan, félelem ül a szemében. Meg a hangjában. Az apja nem is bírja hallgatni, ő már menekül, ha látja, mire készülök. Luca is, csak őt még fel tudom kapni. Az apját meg nem, pedig néha neki is én vágom a körmét. S ő is retteg. Csak némán, ami nagy segítség. Pedig esküszöm, soha, egyiküknek sem sértettem meg a bőrét.

Szóval amióta megjött a hideg, keresem az új módszereket a körömvágásra. Próbáltam már a hi-fi elé ülni a gyerekkel, máskor ugyanis megbabonázva nézi, hogy villog, amikor zenél. Nem jött be. Kiültem a teraszajtóhoz, hogy lássa a kutyákat. Nem jött be. Kinyitottam az ajtót: a kutyák ugráltak, hozták a játékaikat, én veszekedtem velük, ez nagyjából bevált. Lehet, hogy a perlekedés hiányzik? De ha mégsem, akkor üljek ki mínusz tíz fokban is a nyitott ajtóba Kicsi Lánnyal körmöt vágni?

A problémám nem egyedi. Van, aki a gyereknek álmában vágja a körmét. Ami persze jó, ha nem alszik hason a kicsi (az enyém úgy alszik) és nincs a legalsó fok alá téve a matraca. A gyárilag beállított legalsó foknál még simán áttornászta volna magát a rácsokon, így inkább fúrtam új lyukakat még lejjebb. Ezzel persze magammal toltam ki, mert most olyan mélyen fekszik, hogy kis híján belezúgok az ágyba, amikor be akarom tenni a tíz kilós kisasszonyt. De a látásomnak sem tesz jót a mélység a sötétben, múltkor például boldogan néztem, milyen szépen, nyugodtan alszik Kicsi Lány, és nem értettem, hogy került egy hengerpárna az ágyába. A gyereket betakartam, a hengerpárnát megpróbáltam kivenni. Kiderült, hogy egy plédet takartam be a vaksötétben és a lányt cibáltam. Így utólag csak jó lett volna kissé lehajolni, mielőtt akcióba lépek, de gondoltam, a fájós derekamat kímélem. Megszívtam, a hengerpárnának álcázott poronty felébredt a rángatásomra, és cipelhettem, míg megnyugodott.

Szóval az ágyas körömvágás kilőve. A rimánkodós is, egy egyéves hiúságára ugyanis nem lehet apellálni. Azt sem érti meg, hogy le kellene vágni a karmokat, mert ezekkel akár egy pockot is megfoghatna a mezőn. Sőt, még tetszene is neki, hogy anya új játékot talált ki pocokfogás címszó alatt. Van, aki szerint nem is szabad vágni, csak reszelni a körmét. Kösz! Az még lassabb. Ti hogy oldjátok meg ezt a problémát?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.10.20 12:29:19tündérborsó

  gyorsan, határozottan kell csinálni. nem rimánkodni, könyörögni, mesét kitalálni. kussban lenni a művelet alatt. legalábbis az én lucám figyelmét roppant leköti, hogy anya mi a fenét csinál ilyen nagy koncentrálás közepette. :)
  amúgy meg akkor kell amikor a lehető legnyugodtabb. kaja után pl.

 • 2011.10.20 23:29:40KisVuk

  Én az altatásban körömvágók táboráterősítem:-) A gyerekhason alszik, délután, én meg megpróbálom fölé hajolva, gyorsan vágni a körmöket. A lábán macerásabb, ott meg kell szerezni a lábikót, és mivel csikis, álmában is elhúzza. A határozottság nem jött be, nézi mit csinálok, és mikor odaérne a csipesz (nekem ez jött be), azonnal elrántja.

 • 2011.10.21 20:57:53Macimami

  Eddig etetés közben vágtuk le, de már 2 hete nem hagyja:( Próbáltuk mutatva neki mit csinálunk, figyelmet elterelve, mesélve és lefogva... sírás ordítással. A kezéről sikerült levágni, a lábáról még nem. Remélem lesz 1-2 jó ötlet.

 • 2011.10.21 23:33:01caixa

  alvás közben...kb. 3-3.5 évesen már felfogja, hogy ez nem egy rossz dolo
  mindkét lányomnál ez volt

  van egy fázis, amikor elég mélyen alszanak, ezt kell kivárni

 • 2011.10.22 11:50:10kksz

  Mi a fenének kell a körömvágást eleve olyan helyzetben végezni (kutyák mellett), ahol a gyereket számos inger készteti a keze elmozdítására?? Nem csoda, ha rossz élmény az egész. A lányod azért hisztizik egyre jobban, mert folyamatosan máshol és máshogy végzed ezt a műveletet és így soha nem tudja, mire számíthat. És nem az ollótól retteg, hanem a te feszültséged kelt félelmet benne. Fejezd be a körömvágás körüli cirkuszt, határozottan, a kezét erősen tartva vágd le, mindig ugyanott, ugyanabban a szituációban (pl. mindig fürdés után. Ne add fel, akkor se, ha sír, csináld mindig ugyanúgy és előbb-utóbb meg fogja szokni.
  A fogát majd a spájzban, fél lábon állva, mozgalmi nótákat énekelve fogod mosni??? Felöltözni később csak akkor fog, ha előtte háromszor körbeugrálod? Nem a gyerek irányít, hanem te, elvégre te vagy az anyja.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta