SZÜLŐSÉG

20 dolog, amiről megismered a tehetséges gyereket

2011. október 19., szerda 13:49

Unja a memorizálást és a felmondást, provokatívan kérdez, és izgatják az új felfedezések, és még egy sor jele van annak, hogy a gyerek tehetséges. Minden szülő mániája, hogy az ő gyere különleges, ezért is gyűjtöttük össze azokat, amelyek tényleg a különlegességet mutatják.

Mi az, hogy tehetséges?

Az intelligencia és a tehetség nem feltétlen egymást fedő fogalmak. Ennélfogva a szakértők vagy a pedagógusok között sincsen teljes egyetértés a fogalommeghatározásban, hiszen több irányból is megközelíthető a tehetség kérdése. A tulajdonságorientált megközelítés szerint a különleges tehetségű tanulók nemcsak magas színvonalú teljesítményre képesek, hanem intellektuális kreativitással, speciális elméleti és vezetői képességekkel is rendelkeznek. A teljesítményorientált modell követői számára viszont kizárólag a tanulók elért eredményei bizonyítják valamely különleges tehetség meglétét.

A boldogulás nem annyira az IQ-n múlik

Korábban, egy posztunkban részletesen kifejtettük ezt a témátA kutatások azt mutatják, hogy ahhoz, hogy megtaláld a helyed az életben,sokkal fontosabb az ún. érzelmi intelligencia, mint az általános intelligencia, amit az IQ tesztek mérnek.

Az érzelmi intelligencia olyasmit jelent, hogy értjük magunkat és másokat az érzelmek és szükségletek szempontjából, és tudunk is ezekre reagálni. Aki jó érzelmi intelligenciával rendelkezik, az el tudja viselni önmagát. Ez fejleszthető képesség, a család segíthet a kialakításában azzal, hogy érzelmileg biztonságos közeget nyújt, ahol tudja a gyermek, bármit is tesz, a szülők szeretetét nem vesztheti el.

Hozzájárul az érzelmi intelligencia fejlődéséhez a mese hallgatása (nem nézése TV-ből!), a játék, később pedig mindenféle művészeti tevékenység. Utóbbi az élmények átélését és magát az alkotást jelenti, semmiképp sem azoknak a műveknek kötelező átkínlódását, amiket ismerni „illik”.

A pedagógusok között egy dologban van csak teljes egyetértés: hogy a két legnagyobb kihívás egy oktatási intézményben a nagyon gyenge képességű gyerek – és a nagyon tehetséges.

Jó, és akkor...?

Érdekes, hogy az a gyerek, amelyik a közvélemény szemében valamiben nagyon tehetséges, nem feltétlenül rendelkezik kimagasló intelligenciaszinttel. Tehát nem biztos, hogy mondjuk Mozart kiemelkedően jó lett volna mondjuk logikai feladatok megoldásában, de ismereteink szerint például vezetői képességeiről sem nagyon lehet jókat mondani.

Az Austega oldalán viszont találhatunk egy nagyon jó kérdéssort arról, honnan ismerszik meg a gyerek tehetsége – ezek közül szemléztünk huszat, amely segítségedre lehet abban, vajon tényleg különleges-e a gyerek. És ne feledd azt sem: ha ezek szerint nem az, nem számít. Az a fontos, hogy számodra az legyen...

 1. Már korán érdeklik a szavak és az olvasás
 2. Különösen nagy a szókincse a korához képest
 3. Gyorsan, könnyen és hatékonyan tanul meg dolgokat
 4. Érdeklik a tárgyak és a helyzetek, provokatívan kérdez és szereti az új felfedezéseket
 5. Szokatlanul jó az emlékezőtehetsége de unja a memorizálást és a felmondást
 6. Gondolkodásmódja rugalmas: könnyen köt szokatlan asszociációkat egymástól távol álló gondolatok között
 7. Független (ez valószínűleg korai önállóságot jelent)
 8. Széles érdeklődési körrel bír
 9. Szokatlan meggyőzőereje van
 10. Szereti a rendet, az állandóságot
 11. Tele van eredeti gondolatokkal, nagyfokú odafigyeléssel és keményen dolgozik, ha valami megragadja a képzeletét
 12. Mindig nyitott a külvilágra
 13. Fejlett humorérzéke van
 14. Érzékeny mások érzéseire
 15. Inkább a kreatív megoldások és az új tennivalók érdeklik, mintsem a rutin és az ismétlődő teendők
 16. Különösen érdeklik az olyan művészi kifejezési formák, mint a rajz, az éneklés, a tánc, az írás vagy a zene és a hangszeres játék
 17. Játékos értelmű, szereti a képzelet és a fantázia világát
 18. Hasonló korú gyerekek között vezetőként viselkedik
 19. Bármiben, amibe fog, a legjobb szeretne lenni
 20. Felismeri a problémát és folyamatosan alkalmazkodik a megoldás érdekében.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.10.19 14:58:07Datura.Stramonium

  Édes Istenem! Én tudtam és megmondtam. Az én Hanna lányomról van szó!
  (Vagy esetleg kissé elfogult lennék?!) :-)

 • 2011.10.19 15:10:06zaki82

  Ez az Austega a napokban kerdezte meg tolem, h mik azok a dolgok amik engem leginkabb jellemeznek, es jellemeztek mindig, apro gyermekkorom ota. 20 dolgot soroltam fel, lasd feljebb pontokba szedve.

 • 2011.10.19 15:31:33TKA

  Nekem ijesztő a felsorolás.
  Utálnám, ha ilyen kis köcsög lenne a gyerekem....

 • 2011.10.19 15:35:41létezőnick

  Az én fiam is pontttttttt ilyen :)
  Viccet félretéve, 2,5 éves kora óta kizárólag a betűk és az olvasás érdekli, 3 éves most, ismeri az összes betűt (beleértve X,Y,duplabetűk) és az a legújabb, hogy nem figurákat vagy tárgyakat rajzol, hanem betűket.
  Sőt, a ropiperecből is betűket rág ki :)
  Az állandó beszélhetnékjével pedig kikészíti az óvónéniket. (meg persze engem is) :)))
  Ez vajon mit jelent?

 • 2011.10.19 15:39:52Oldalborda

  Azért én e helyett mindenkinek ajánlom a www.geniusportal.hu-t, ott komolyabban is utána lehet járni, hogy mi is az a tehetség, kik azonosítják őket, hogyan fejleszthetőek stb. Fentiek azért eléggé félre viszik a tehetségesek ügyét....

 • 2011.10.19 15:54:56VRbagoly

  Ha valakinek tehetséges a gyereke, akkor a legtöbb, amit tehet érte, hogy kiveszi a magyar iskolarendszerből, és elviszi valamelyik szerencsésebb országba tanulni..

  ahogy Bert Gordon mondta, mindenki tehetséges valamiben.. de ettől még nem mindenkiből lesz nagymestere valamely területnek.

 • 2011.10.19 16:20:55Cnere

  Na jó, ha valaki mind a 20 dolognak megfelel, akkor supermen vagy superwoman.

  A zsenik különben sem jelentenek túl jó társaságot, úgyhogy inkább legyen okos, ügyes, de normális gyerek.

  Bírom, mikor a kinézetre is debil gyerekével dicsekszik valaki, hogy már egyedül nyúl a kanálért, biztos zseni lesz a gyerekből. Persze, mim más. Mi a fenének kéne minden gyereknek különlegesnek lenni? Miért jó az?

 • 2011.10.19 16:27:40Rebelde

  zaki 82

  akkor tehetséges gyerek vagy:))

 • 2011.10.19 16:35:12waszabi

  A lista nem zsenikről szól, nem egyvalamiben konkrétan kiemelkedő gyerekekről, hanem általánosan, több szempontból is tehetségesekről. Nem ugyanaz a kettő.
  Arról nem szól a poszt, hogy milyen nehéz nevelni egy ilyen gyereket, mivel nem "csomag" típus - azaz, ha leteszed a sarokba, nem marad ott, amíg újra felveszed. Kis korától fogva van önálló akarata, ötletei, érdeklődése. Ez általában folyamatos konfliktust szül a szülőbe vert általános szocializálódási, gyereknevelési elvárásokkal, elképzelésekkel. A rádió adóvevő analógiájára vetítve az ilyen gyerek folyamatosan adó állapotban van, nincs vételen. Ez a szituáció megnehezíti az olyan szokásokban való nevelését, amelyek nem tehetségfüggőek - a legegyszerűbb hétköznapi együttélési szokásokra gondolok.

 • 2011.10.19 16:59:19krumpli-nudli

  Tapasztalatom szerint az ilyen gyerekek igenis adóvevő állapotban van.Amennyiben oda-vissza folyik a kommunikáció, akkor sokkal magabiztosabbá válnak.Igaz ez legalább egy fő állású szülőt igényel.Én voltam a szerencsés, aki talán még többet tanult,fejlődött, mint ő.Rengeteg dolognak kellett utánanéznem, utána érdeklődnöm milyen lehetőségei vannak ,hogy az őt érdeklő témákat alaposabban megismerhesse.
  Amellett, hogy a gyerek egész életében probléma megoldóvá vált,-a legkomolyabb eredményemnek azt tartom- örül az elvégzett munkának.Nyitott nemcsak a kultúrára,a tudományra, de az emberi kapcsolatokra is.Mivel minden érdekelte, ezért sok beszélgetés után rá vezethettem, hogy nem mindenki gondolkodik úgy, mint ő. Örüljön a képességeinek,legyen türelmes azokkal, akik nem olyan szellemi,egyéb háttérrel élnek.Így könnyebben érvényesítheti a tehetségét.Ugyanis minél gazdagabb akár tehetségben, akár anyagiakban, annál nagyobb a felelőssége.

 • 2011.10.19 17:00:30krumpli-nudli

  Bocsánat:vannak

 • 2011.10.19 17:07:48The_Goat

  Az hülyeség, nem igaz hogy minden gyerek különleges. Mert akkor minden felnőtt is az. vagy mikor válik a különleges gyerek nem különlegessé?
  ha meg mindenki különleges az egész fogalom nem ér semmit.

  Vannak idióta és retardált kölykök is. baromság hogy minden gyerek különleges.

 • 2011.10.19 17:17:35LION_heart

  Kedvenceim azok a szulok, akik meg vannak gyozodve arrol h a gyerekuk egy kis zseni. (Egyebkent lehetseges, h a gyerek tenyleg nem hulye, sot.)

  sajnos az ilyen meggyozodessel altalaban egyuttjar az, h a gyerek neveletlen, bunko, elviselhetetlen, arrogans hiszterika es mindig mindennek az o akarata szerint kell tortennie, masokra valo mindenfele tekintet nelkul. Es a szulei csak mosolyogva nezik es nem fegyelmezik, mert hat a kis zseni...neki szabad, mert hat olyan kis okos.

  Na ezek azoka a szulok, akikkel igyekszunk lazitani a kapcsolatot es kerulni azt h egy tarsasagba legyunk, kulonosen, h a gyerekek is ott vannak. Sajos, 2 ilyen csalad is van a kozelebbi rokonsagban.

 • 2011.10.19 17:33:18johevi

  Ettől még ugyanannyi szülő fogja tehetségesnek tartani agyerekék, mert a 20-ból 15 egyértelműen illik a gyerekére

 • 2011.10.19 17:46:37szeki_74

  Kimaradt, hogy az ilyen gyerekek képesek levitációra, telekinézisre, és becsukott szemmel is helyesen töltik ki az apjuk adóbevallását...

 • 2011.10.19 17:55:05Vowel

  nálunk az iskolában volt szűrés, nem név szerinti, hanem vmi kód szerint, azt elküldte a suli, aztán visszajött néhány kód, hogy kik azok, akik a nevtan szerint valamiben "tehetségesek" vagy mások. És akkor velük külön is foglalkoznak, van nekik egy-két délutáni móka a kerületben.

 • 2011.10.19 18:22:33magyar ember teli szájjal

  Ráismertem az összes Velvetes újságíróra.

 • 2011.10.19 18:24:40karosszékely

  [link]

  [link]

 • 2011.10.19 18:45:14skovalsky

  Az ilyen multitálentumokból lesznek később aztán a semmihez sem értő ámde mindenről hangos véleményt alkotó bölcsészlánkák és fiúcskák?

 • 2011.10.19 19:30:41Wicket_Wystri_Warrick

  A listával az egyetlen gond, hogy rengeteg önellentmondást tartalmaz. Amennyiben egy külső szemlélő szerint is minden listán szereplő tulajdonság jelen van a gyerekben, akkor nem árt felkeresni egy szakembert. Gyakorló szülőként gázosnak érzem, hogy egyes emberek ilyen ostobaságok alapján ítélik meg a gyerekeiket.

 • 2011.10.19 19:37:18Butabi

  Az én fiam boldog.
  Ennyi.

 • 2011.10.19 19:55:14gelor tikin

  ezek az indigógyerekek is?

 • 2011.10.19 20:15:10Orsóborsó

  Férjem 3 évesen már olvasott. 5 évesen kiolvasta az Egri csillagokat. Aztán teljesen normális, átlagos felnőtt lett belőle. :)

 • 2011.10.19 21:07:20phoboss

  Na és miben tehetséges az a gyerek, aki megfelel a cikkben felsorolt kritériumoknak?
  Ezek nagyon általános dolgok és sokkal inkább jellemzőek egy jó képességű gyerekre. A tehetség teljesen más tészta.

 • 2011.10.19 21:57:56waszabi

  Tényleg rossz a megfogalmazás. Inkább arról van szó, hogy minimális gátlások mellet képes megélni önmagát, adottságait. Ettől lesz kiegyensúlyozott és boldog: azaz életre való, annak sok féle helyzetében. Ha a szülői, majd iskolai, később tágabb társadalmi szinteken sikeresen elfojtják benne önmaga, adottságai kiteljesítését, gátlásokat kiépítve benne, akkor nem lesz boldog, sikeres felnőtt. 30-40 éves korban aztán az okozza kiégést, hogy a receptek, minták követése alapján ugyan kialakítja életét, ám nem lesz boldog benne, a lényeg hiányzik - önmaga.

 • 2011.10.20 11:44:55pfeilmayer

  waszabi
  Azt hiszem pont itt tartok 30 évesen... Remélem nem gogom a gyerekeimet ugyanebbe kergetni...

 • 2011.10.20 13:36:20jabba74

  TKA: ne is legyen gyereked

 • 2011.10.20 13:45:44tass-tass

  Nálunk az óvónő egyetlen prózai kérdessel intézi el a tehetséget: "Cipőt fűzni tud a gyerek?"

 • 2011.10.24 09:02:03badabum

  OMFCKG....

 • 2011.10.24 16:15:35pirospottyos

  Nagy ugy.
  En 4 evesen olvastam, de nem azert, mert zseni voltam, hanem mert ruhelltem a konyveket, amiket az oviban az ovoneni olvasott fel nekunk es en mast akartam olvasni. Semmi mas okom nem volt.
  Tok atlagos felnott lettem :-D Meg a memoriam is szar.
  A gyerekem meg van amiben tok ugyes, van amiben egy kicsit bena. Pl most 16 honaposan mar egyedul huzza a zoknijat, cipojet, kabatjat, viszont egy arva ertelmes szot se szol. Ertelmetlent, azt igen. Nem egy zseni, viszont tok cuki.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta