SZÜLŐSÉG

Hol a legjobb gyereket nevelni? Telki vezet

2011. október 18., kedd 09:01

Magyarország legjobb gyerekes környékét keresve először az agglomerációt járjuk körül. Rékát kérdezzük arról, milyen Telkiben lakni kisgyerekkel.

Te is büszke vagy a környékedre? Küldd el nekünk a kérdőívre a válaszokat, esetleg egy fotót a településed kedvenc részéről, és megversenyeztetjük, hol a legjobb gyereket nevelni ma Magyarországon.

Útközben a botcsinálta riporter azon morfondírozik, hogy biztos nagyon jó lehet. Ha emigráció: akkor Telki. Itt látni majdhogynem a legtöbb szép nagy új házat. A község rendes, tiszta, és biztos rengeteg budapesti érzi úgy, hogy majdnem Budapesten, egyfajta meghosszabbított Rózsadombon van.

És tényleg: a távolság szinte minimális. Igaz ugyan, hogy Budáról, de röpke húsz perc alatt már célhoz is értünk. Rövid városközponti kerülő után az üdülőrész felé vesszük az irányt (szuper játszótér mellett kanyarodunk fel a kis dombra), majd a nagyon rendezett murvás kisutcákon tekeregve célhoz érünk. Réka – aki férjével egyébként hatodik éve él itt – másfél éves kislánya, Luca és a házőrző jön elénk. A kis kert nagyon vadregényes, a városi zaj már csak rossz emlék. Csodás, dús bokrokkal övezett terasz tartozik a házhoz. A homokozó szélén üldögélve nekifogunk, hogy objektíven szétcincáljuk a menő községet: egy kisgyermekes anyuka szemszögéből.

Kezdjük mindjárt az elején: a terhesgondozás jól megoldott, a védőnő „nagyon cuki”, a gyermekorvos szintén. A telki kórházról e fórumon biztosan írtak már, Réka ehhez tán csak annyit tesz hozzá, hogy számára szülés szempontból volt is, meg nem is e jeles intézmény. A magánkórház tarifái ugyanis messze lehagyják más kórházakét. Szép, szép, közel is van, de a helyi lakosok számára csak akkor jön szóba, ha az áraival már megbarátkoztak. Sebaj, a gyermekszülés Budapesten zajlott, majd visszatérve a madárcsicsergésbe: indulhatott a Nagybetűs Élet.

Sorban véve:
A babakocsis közlekedés nem teljesen akadálymentes, télen főleg nehézkes, de ezt az üdülőterület lakói jól tűrik. (Hisz tudták, amikor ideköltöztek, hogy a falusi levegőért a sugárutakról - legalábbis itt - le kell mondaniuk.) Kevésbé szeretik viszont, hogy a főút sem tökéletes, ha bébit tologatunk. A járda nagyon göröngyös, de Réka úgy tudja, hogy már nem sokáig. A fejlesztések között szerepel ennek kiegyengetése. Mert a faluképre amúgy nem lehet panasz. Nagyon tiszta és rendezett, a „sétálóutca” is szép, és jól ki van találva.

A boltok ugyan drágák, illetve a választék sem hasonlítható a szomszédos Budakesziéhez, ám az tényleg „macskaugrásnyira” van: ide lehet átautózni, ha költséghatékony nagybevásárlást tervez a család. (Ez autó nélkül nagyon macerás, bár a távolsági buszok mentrendje elég barátságos, nem kell órákig sorvadozni a megállóban.)

Játszótérrel már sokkal jobban el van látva a község. Az üdülőterülettől, ami Telki Budapest felőli részén van, 4-5 játszótér is elérhető, „biciklitávolságra”. Ezt az irigylésreméltó tényt csak fokozza, hogy ezek nagyon jó („modern, profi”) és korosztályos játszóterek, a legkissebbektől a gördeszkázó ifjoncokig mindenki találhat köztük életkorának megfelelőt.

A gyerekközösségek is inkább itt, illetve „önerőből” szerveződnek. Mert a gyermekprogramok száma sokkal szerényebbnek mondható, mint a jó helyeké, ahová a kicsikkel menni lehet. Van itt erdő, mező, tornaterem és focipálya, játszótér, közeli vadaspark és biofarm, ahol pulykákat és egyéb jószágokat lehet nézni. Télvíz idején viszont mégis Budapestre kénytelen kacsingatni a kisgyermekes telki lakos. Réka hozzáteszi, hogy program, illetve játszóház azért van, de ha valakinek ez kevésbé szimpatikus, akkor inkább elcsábul Budakeszire, vagy a fővárosba, ahol
sokkal nagyobb a választék. („De ez mondjuk nem biztos, hogy Telki hibája.”- morfondírozik.)

Tovább elmélkedve ezen a kérdésen arra jutunk, hogy ez voltaképpen az agglomerációba emigráltak egyik nagy problémája. Aki megszokta a nagyvárosi pörgést, az nehezen viseli az első telet egy egy kétéves picivel a zöldben, ami októbertől márciusig bizony cseppet sem zöld, sőt, falusiasan egyszerű. Be kell érni a vendégeskedéssel, amit Réka szerint viszont csak „egy cseppet nehezebb megszervezni”, mint a városban. Aki nyáron szívesen jön ide, az télen is bevállal egy romantikus, havas túrát, míg ha nincs nagy hó, akkor Rékáik is beautóznak, miután megfelelő „csapást” vágtak maguknak a főútig. És „mindezt tényleg meg lehet szokni. Nekünk a nyugalom mindennél fontosabb” – összegzi házigazdánk a több-kevesebb ingázással járó telki létformát.

Ha a munka nem szólít a városba, és „csak akkor megyünk, ha nagyon ki vagyunk már éhezve”, akkor mindenképpen a telki madárcsicsergés javára billen a mérleg. Sőt, Réka úgy gondolja, hogy ő, aki két-három naponta megy be Budapestre, a barátok és a gyerekprogramok miatt, nyughatatlannak számít itteni mércével mérve. Mert „végül is nem az esti kiülős helyek miatt jöttünk ide.” A közösségi életet pedig pótolja a Faluház - ahol jó programok vannak - és a már említett „önszerveződés”.

Bölcsi és ovi szintén van itt (sőt, több is: egy magán- és egy „rendes” is). Réka eddig csak jót hallott róluk. Volt egy Waldorf ovi is, ami megszűnt ugyan, de a hírek szerint újjá fog éledni. Igény ugyanis lenne rá. Az iskola „is oké”, bizony, sok budapesti lecserélné a reggeli dugót egy ötperces kis gurulásra a biciklivel, amivel a gyermek máris a suliban landolhat.

Végül is arra kértem Rékát, hogy pontozza a községet élhetőség szempontból. Hogy miért kapott a Szuper Játszóterekkel Rendelkező Telki csak 8 pontot? Mert nincs víz...
- Mármint tó, strand, patak vagy uszoda?
- Igen. Ez az egy hiányzik, de nagyon. Akármilyen vízpart. Vagy legalább egy kis medence, ahol néha pancsolhatnánk a gyerekkel. De akinek ez nem szempont, az nyugodtan adhat 9 és felet is!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.10.18 14:32:50badabum

  Ezzel csak az a baj hogy megfizethetetlen a telki ingatlanok ára.......aki nyugalmat és jó levegôt akar a gyerekének de Bp. vonzásában akar maradni az Telkinél olcsóbb de =en jó helyet több tucatot is találhat.
  Szóval elô a körzôt rajzoljatok Bp köré egy szép kört és nézelôdjetek.....sokszor a következô falu 5 km-re már fele annyira drága ingatlan szempontból.

  Egyébként nekem Telki már túlságosan "kimittud" teleppé vált.
  Bár én a tényleges vidéki életre szavazok.

 • 2011.10.18 14:37:43badabum

  :) Waldorf ovi......no vajon miért zárt be?

 • 2011.10.22 22:20:00Bezzegmama

  Én is szeretek itt lakni, szuperek a játszóterek és szerintem a játszóház is nagyon rendben van :-)
  Ráadásul nálunk az utcában komoly bandázás megy esténként: mindenki 2.5 éves és fiúk :-)

 • 2011.10.23 13:33:19metamor

  Egyébként pont emiatt indítottuk el az agglomerációs bolyongásokat. Már ugye, hogy képben legyünk, hová is lehet menni a jó levegőt keresgélve. És reméljük akad majd olyan hely, ami felveszi a versenyt Telkivel, és még ki is lehet fizetni..
  Hajrá!

 • 2011.10.24 12:33:37I. Pipi

  A vizhiany engem is zavarna nagyon. Szerintem nem idilli egy taj, patak, to vagy barmilyen viz nelkul. Telki uj resze pedig amolyan ujgazdag kornyek. Csupa uj haz es semmi osfas terulet termeszetesen (50 ev mulva biztos szebb lesz). Nekem a dus lombu oreg fak is hianyoznanak ha ott elnek. Persze van Telkinek 'ofalu' resze is es ha lenne viz, akkor en bizony elobb koltoznek oda a templom domb ala, mint az uj reszre. Es a bejaras 20 perc budara... khm. Hat talan csucsidon kivul. De mivel ujgazdagek laknak arra, mindenkinek egy kocsi dukal, jo nagy dugok szoktak lenni reggelente. Beall a forgalom rendesen. Plusz kulonbozo foglalkozasokra Telkibol vinni a gyereket iskola utan (amik nyilvan a varosban erhetoek el) hat az sem lehet leanyalom.

 • 2011.11.02 19:43:27szkanya

  Telki waldorf ovi - ami egyébként a budantúli waldorf óvoda - NEM zárt be.
  Sőt, nem is volt úgy, hogy bezár, csak elköltözött a falun belül.
  Vígan járunk oda már 3. éve.

 • 2011.11.02 22:01:37Dr. Suokup

  Arról miért nem szól a fáma, hogy az ilyen telki-jellegű településekről reggelente lehetetlen bejutni a fővárosba, akkora a dugó (pl. a Budakeszi úton)
  Több ismerősöm is van aki legszívesebben felkötné magát az unalomtól. Megy a duma, de a legtöbb már visszaköltözne Bpestre, ha el tudná adni a 2-3 generációs böszme házat. Talán mégsem volt olyan jó ötlet összeköltözni az anyóssal, apóssal. Meg persze ott lesz a 450-es gázolajár - sajnos a mami autójától is hamarosan meg kell válni. Meg aztán a kölkök is felnőnek. Valszeg utálnak majd ott lakni, lehülyézik a szülőket és felhánytorgatják, hogy mi a francért kellet kiköltözni a világ végére ahol nincs más csak dögunalom. Aztán majd szépen kimaradoznak otthonról, alszanak a Bpesti haveroknál és csak jó esetben nem lesznek drogosok vagy terhesek 16 évesen. Szarni fognak a szüleiknek oly fontos madárfüttyre meg jó levegőre.

 • 2011.11.04 20:33:29moncsi27

  Nagyon igazad van! Sajnos! Mi is megszívtuk a jó levegőt, mert arra nem gondoltunk, hogy a gyerekek egyszer suliba kerülnek. Picivel jó a hely, ha csak babakocsizásról szól a nap tavasztól őszig. Na de a tél... Az utakat nem takarítják a hótól, jégtől. Tavaly karácsony környékén leesett a hó, és szinte balkáni módon január második hetéig úgy is maradt. Amit a busz meg a többi autó letaposott, az maradt. Mármint Telki és Budakeszi, és Telki Páty között. Magyarul, életünk árán közlekedünk télen erre felé. A sok hülye meg azt hiszi hogy puccból jár itt aki csak teheti terepjáróval.
  Másik dolog, amit éppen ma számoltunk ki, hogy havonta 200 ezer forint a benzin! A helyi magán bölcsi Szilvivel egy csoda volt nekünk. De az állami ovi, az katasztrófa!
  Primitív, buta ovodavezető, aki kötelezőnek adta el a néptáncot. Egy vitamin torna nevű tornázocska mellé semmit nem enged be, pedig lett volna olyan telki zenész, aki ingyen vállalt volna játékos zenetanítást, de nem lehetett. Van egy totál depressziós ovónéni, bepárosítva egy nyugdíjazás előtti arroganciával. Ez csak egy a csodás telki oviból. A kaja pedig moslék. A suli nagyon szép, de aki tehette hatodik után elvitte a gyerekét. Majdnem osztály összevonás lett. Az alsó tagozat jó, de a fölsőben már nem vicces. Hát ez a nagy Telki álom a valóságban. Az meg végképp nem igaz hogy csak gazdagok laknak a faluban. A többség jó nagy hitelből, örökségből egyébből építkezett. Az igazán tehetős réteg talán tíz százalék lehet.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta