Kórházfigyelő: Bajcsy-Zsilinszky Kórház - Anyuka, ha zokog, a gyereke nem kap levegőt!

Nem éppen megnyugtató történet a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházból: oxitocin kísérletek, a baba négy és fél kilós, a szülésznő modora meg rettenet. Alig győztük kiszedni a felkiáltójeleket a levélből, olyan felháborodott írás volt, de tény, hogy nem kívánjuk senkinek azt, amit levélírónknak kellett átélnie. Viszont nem ez az első beszámoló innen, a jobb oldali keresőben a többi beszámolót is megtaláljátok!


Fejlesztettünk felhasználóbarát keresőt (itt jobbra), és továbbra is várjuk az új kórházbeszámolókat! Ha mesélnivalód van, segíts azoknak, akik kórházat keresnek, írj nekünk! poronty@divany.hu Köszi!

Kórház neve

Budapest, X.ker. Bajcsy-Zsilinszky Kórház

Mikor szültél itt?

2010. március

Általános tapasztalat

Régi épület, (többnyire) kedves nővérek, segítőkész csecsemősök, figyelmes orvosok (ez egy kicsit ellentmondásos lesz). A streptococcus vizsgálatom pozitív lett, így amikor beindították a szülést, és tágultam, megkérdeztem, hogy akkor nem kapok négyóránként antibiotikumot? Visszakérdeztek, hogy miért is kéne?

Terhesgondozás

Nem oda jártam terhesgondozásra (csak NST-re), de mivel túlhordtam a babát, a betöltött 41. héten befektettek, mert 180/120 as volt a vérnyomásom. Két napig kísérleteztek rajtam, oxitocin teszttel, hogy mi az a mennyiség, amire már reagálok. Kapom vénásan azt a sz@rt, és egyszer csak a monitoron a fiam szívhangja 146 alapról 210 és 0 között kezdett ugrálni. Kiabáltam fél percig, mire egy tanuló csajszi bejött, aztán meg a kedves szülésznő (akiről majd írok a későbbiekben is), aki olyan kedvesen tud nézni, beszélni és kérdezni, mint aki éppen citromot nyalogat... Helyrehozták a fiamat szerencsére, addigra már ha tízen nem álltak bent, akkor senki, én zokogtam a párommal együtt, amire csak annyit mondott a szülésznő drága, hogy anyuka, ha zokog, a gyereke nem kap levegőt... Utána volt egy ultrahang, amin 4660 grammra mérték a fiamat. Amikor sétálgattunk az osztályon a párommal, jöttek a nővérek, hogy magának feküdni kell egész nap, mert nem lett jó a oxitocin terhelése. Az NST-n egyszer sem volt problémám, kedves a hölgy, aki intézi.

(8/10)

Szülőszoba

A felszereltség, az ágyak és a szülőszobák modernek és szépek. Reggel 8-kor, a nagyvizit után, amit 11 orvos végzett, az osztályvezető magántanár csak miattam ott maradt, hogy megvizsgálhasson, mert hallotta, hogy mi történt. Mikor kimondta, hogy megvizsgálom magát a vizit után, két nővért küldtek értem, hogy vigyenek a vizsgálóba, mert a Doktor Úr amúgy is késében lesz! A vizsgálat alatt elmondta, hogy az orvosom gondatlanul felügyelte a terhességemet, és a méhlepény annyira el van meszesedve, hogy oxigénhiányos állapot léphet fel a fiamnál, aminek következtében belekakil a vízbe, és ebből nagyobb problémák is lehetnek! De természetesen maradjak nyugodt (köszi!) megindítják a szülést most! Egész napos kínzás után este nyolckor már növelték ismét az oxitocin adagomat, mert az összes magzatvíz elfolyt, de a tágulás max. kétujjnyi volt. Akkor kaptam sokkot, amikor bejött a "kedves szülésznő", és még egyszer bemutatkozott nekem (naná, hogy ő volt az éjszakás!), odadobta nekem a kórházi hálóinget, hogy vegyem fel, közben fogjam a hasamra az nst-mérőjét (mert ő eltépte), és még egy bugyit is vegyek fel... Na mondom, ezt hogy? Megoldottam nagy nehezen! Este 11-re visítottam, hogy eltörik a medencecsontom! Akkor láttam először fogadott orvosom, a burokrepesztés után (kb. 6 óra volt a különbség)!

A fiam szívhangja megint elment, 0 és 210 között ugrált, 5 perc alatt összeszedtek egy műtős csapatot és már löktek is be! Kb. tízen voltak bent a császár alatt, a párom rosszul volt, kint hoztak neki széket, nyugtatták, hogy a nagy baba és az oxigénhiány miatt mentek be ennyien hozzánk, mert ha kiszedik a babát, akkor minél hamarabb kezdik meg az ellátását! A műtét után apuka és a fiam az őrzőben vártak, akkor már kaptunk 15 percet. Másnap reggel jött a Kedves szülésznő, hogy belém vágjon egy injekciót (azzal ébresztett!!! nem jó reggelt, vagy akármi!). Közölte, hogy álljak fel, mert visz a helyemre, alszok még utána, megfürödve várom őt a szülőszobán, és akkor talán megkapom a gyerekem...

Beültetett egy tolószékbe, a kezembe tette a katéteres zacskót, amit egy éles kanyarnál elejtettem, szóltam neki, erre elkezdett szentségelni! A pontszámot a figyelmetlenség miatt adom (volt 4 olyan óra, mikor ránk se néztek, és még az antibiotikum miatt is szólnom kellett!)

4/10

Gyermekágy

Rooming-in rendszer van, aminek örültem. Szerencsére távirányítós ágyak vannak, ami nekem a császár miatt nagyban segítette a felülésemet. A gyereket behozták, mert mikor elindultam érte, ömlött belőlem a vér, és inkább behozták, hogy ne rohangáljak! Hajtottak vissza folyamatosan a szobába délután, hogy ne sétálgassak, mert friss műtött vagyok, elvették a kosarat, amiben a fiamat tologattam, és betolták a szobánkba. Az orvosom ránk se nézett egyszer sem! A nővérek viszont kedvesek, segítőkészek. Csalódás volt, hogy a zárójelentésünkben semmi nem volt, ami igaz lett volna!180-as vérnyomásom volt végig, a papíron meg 120-as vérnyomással mentem be, mert túlléptem a kiírt napot is. Nem írták le, hogy milyen injekciókat kaptunk, én reggel-este oxitocint, és még valamit, amitől mindig hányingerem lett! A fiam belekakilt a vízbe, és kapta az antibiotikumot, de ez sincs leírva! A 4 pontos csak a nővérek és szülésznők kedvessége és segítőkészsége miatt adom, amúgy egy nagy nulla lenne!

4/10

Ajánlod más anyáknak?

Nem! Mert a nővérem is itt szült most, és a fiát kiadták sárgán, kiszáradásosan. A Heim Pálban folyamatosan infúzión volt a gyerek hogy feltöltsék, és ne haljon meg a pici! A légzése kimaradozott, teljesen le volt gyengülve, mire beértek a gyerekkórházba, ahol megmondták, hogy elszámolták a terhességét, minimum 3 héttel korábban jött így is a pici!

++++++++++++++++++++++

Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórház

1106 Budapest, Maglódi út 89-91.

Telefon: 432-7500

www.bajcsy.hu/

Oszd meg másokkal is!
nono
Mustra