SZÜLŐSÉG

Kedves Anita, túlsúllyal nem lesz könnyű teherbe esni

2011. október 15., szombat 09:36

77 kiló lettem. A férjemmel elhatároztuk, hogy babát szeretnénk, de nem jött össze majdnem egy évig, és akkor felkerestem a nőgyógyászomat - pontosan tudjuk, hogy az elhízás számos betegség, sőt akár a terméketlenség hátterében is állhat. De azért nem árt néha átismételni a tudnivalókat, és a lovak közé csapni a sport terén.

"Körülbelül egy év alatt szökött fel rám tíz kiló, pedig nem jellemző, hogy zabáltam volna, arra gondoltam, elmúltam 30, biztosan megváltozott az anyagcserém, olvastam, hogy ebben a korban más lassul. 77 kiló lettem. A férjemmel elhatároztuk, hogy babát szeretnénk, de nem jött össze majdnem egy évig, és akkor felkerestem a nőgyógyászomat. Amikor rám nézett, azt mondta, kedves Anita, tessék előbb lefogyni és utána visszajönni, addig nem tudok segíteni. Túlsúllyal nem lesz könnyű teherbe esni.

Megalázva éreztem magam, és kerestem egy másik nőgyógyászt. A hormonvizsgálatok kiderítették, hogy a progeszteronszintem túl alacsony, a tesztoszteron pedig túl magas, és még más hormonok is másképp működnek, mint az normális lenne a gyerekvállaláshoz. Szerencsére inzulinrezisztenciám nincs, ami az orvos szerint már olyan tünetegyüttest is eredményezhet, ami meddőséggel jár. Rám parancsolt, hogy ezentúl diétázzak, és rendszeresen sportoljak, ha el akarom kerülni, hogy éveket kelljen még várnom. Most ezt csinálom, és reménykedem, hogy ha pár kilótól megszabadulok, termékenyebb leszek"- mondta a 34 éves Anita.

Hízik a világ

Az utóbbi évtizedekben aggasztó mértékben növekedett a túlsúly és az elhízás előfordulása mind a jóléti társadalmakban, mind a Közel-Keleten, Indiában, Kínában és már Afrika egyes területein is.

Világszerte több mint 1 milliárd ember túlsúlyos, míg 300 millióan elhízottnak tekinthetőek. Ez az arány olyan magas, hogy az elhízottak aránya az Európai Unióban a férfiak körében 29%, míg a nőknél 38 %. Ezek a riasztó adatok is azt igazolják, hogy az elhízással mint problémával igenis foglalkozni kell, különösen egy olyan társadalomban, ahol a népesség folyamatosan csökken.

Hol is kezdődik a túlsúly?

A túlsúly és elhízás mértékének megítélésére elsősorban az ún. testtömeg-indexet használjuk (body mass index= BMI), de használatos a derék-körfogat és a derék-csípőtérfogat arányának meghatározása is. Kórosnak nőkben a 80 cm feletti, férfiakban a 94 cm feletti derék-körfogat tekinthető. A testtömeg-indexet nem más, mint a testtömeg (kg) osztva a méterben mért testmagasság négyzetével (kg/m2). Egészségesnek a 20-25 kg/m2 közti BMI tekinthető, ha a BMI 25-30 kg/m2 közti, akkor túlsúlyról, ha 30 kg/m2 feletti akkor elhízásról beszélünk.

Magyarországon a hivatalos adatok szerint a lakosság kb. 20%-a elhízott és becsült adatok alapján a lakosság hozzávetőlegesen 60%-ának van súlyfeleslege. Emellett egyre növekszik a túlsúlyos illetve elhízott gyermekek aránya is.

A túlsúly következtében kialakult magas vérnyomás, 2.típusú cukorbetegség, magas vérzsír (ún. metabolikus szindróma) bármely életkorban megjelenhet, és érelmeszesedéshez, illetve akár szívinfarktushoz is vezethet.

Az elhízás legrettegettebb következménye a cukorbetegség, ami világszerte vezető oka a vakságnak és veseelégtelenségnek. Ha valakinek a testtömeg-indexe 30 feletti, akkor 35-ször akkora esélye van a 2. típusú cukorbetegségre, mint az egészséges súlyú társainak. Ha egy 40 éves embernél cukorbetegség igazolódik, akkor ő a várható élettartamából kb. 20-25 évet elveszít – sorolja a riasztó adatokat a szakember.

A túlsúly csökkenti a terhesség esélyét

2010-ben a Reproduction című szaklapban egy részletes összefoglalót közöltek a túlsúly és terméketlenség témáról. Számos klinikai vizsgálat alapján megállapították, hogy a túlsúly mind a menstruációs ciklus szabályosságát, mind a természetes, mind pedig az asszisztált reprodukciós technikák segítségével tervezett (lombikbébi) fogantatás esélyét csökkenti.

A háttérben számos kórélettani folyamat szerepe merül fel. Az egyik legfontosabb az, hogy a túlsúlyos páciensek vérében az inzulinszint magasabb, ami úgynevezett inzulin-rezisztens állapothoz vezet. Emiatt csökken a vérben a nemi hormonok szállító fehérjéjének szintje,
nőkben emelkedik a férfi hormon- és az úgynevezett inzulinszerű növekedési faktor 1 (IGF-1) szintje. Mindez PCO szindrómát okozhat.

És az mi?

A PCOS kialakulását számos dolog befolyásolja, ezek a következők:

 1. A helytelen táplálkozás: az étkezések kihagyása, ennek ellenére egyszerre nagyobb mennyiségű étel fogyasztása (jellemző az elfoglalt, dolgozó nőkre), túlzott energia-bevitel, rostszegény táplálkozás (a zöldségek, gyümölcsök mellőzése, fehér lisztből készült pékáruk előnyben részesítése), zsírdús, telített zsírsavakban, egyszerű szénhidrátokban gazdag ételek gyakori fogyasztása,
 2. a mozgásszegény életmód,
 3. a fentiekkel szoros összefüggésben a túlsúly, elsősorban a hasi elhízás,
 4. és a fokozott stressz.

Az úgynevezett policisztás ovárium szindróma (PCOS) fokozott szőrnövekedést, fokozott férfias típusú hajhullást és rendszertelen menstruációt, ritkábban jelentkező peteérést eredményezhet és ennek okán nehezebb teherbeesést. Amennyiben mégis sikerül egy elhízott nőnek teherbe esni, tudnia kell azt, hogy a vetélés és a terhesség során létrejövő szövődmények (mint pl. a terhességi cukorbetegség és toxémia) esélye sokkal nagyobb, mint ha egészséges súlyuk lenne.

Férfiakban az elhízás miatt csökken a szabad tesztoszteronszint, aminek következtében potenciazavar alakulhat ki. Azt is fontos tudni, hogy ez a cukorbetegség első klinikai jele lehet. Mindeddig azonban nagyszámú férfi ejakulátumának vizsgálata alapján sem sikerült bizonyítani, hogy az elhízás önmagában a spermiumokban eltérést okozna.

Mit tehetünk egy szebb, egészségesebb jövő érdekében?

Dr. Csajbók Éva a Versys Clinics endokrinológusa szerint a legcélravezetőbb módszer az életmód megváltoztatása, a kalória-bevitel csökkentése és a rendszeres testmozgás. Már 5% testsúly-csökkenés jelentősen javít a menstruációs ciklus rendellenességen és gyakoribb peteéréshez vezet.

Érdemes tehát végiggondolnunk azt, hogy a túlsúly milyen nagy veszélyt jelent mind a saját, mind gyermekeink egészségére és életére, vagy akár arra, hogy ők megszülethetnek-e egyáltalán?

KOMMENTEK

 • 2011.10.15 10:42:07magyar ember teli szájjal

  Akaratgyenge röfi. Az ilyen ne akarjon szaporodni mert a fajtájából így is túl sok van.

  Gondolom a férje nem gerjed rá, vagy a kis pöcörgője nem jut el a nunikájába a sok hájtól. Ezért nem esik teherbe.

 • 2011.10.15 11:07:02bestmuffin

  magyar ember teli szájjal


  húha, téged ezért szét fognak szedni, ugye tudod? :)

 • 2011.10.15 14:43:36De gustibusaut bene, aut nihil

  lenyűgöző, esti mesét is vállaltok?

 • 2011.10.15 16:04:09viola0930

  Na jól van ám,azért 77 kilósan nem neveznék röfinek senkit.Oké,biztosan telt,no de azért h röfi lenne...

 • 2011.10.15 18:03:13foreigner

  Az első orvosra megsértődött, de aztán legalább rájött, hogy tényleg el van hízva. Na de most ebből mi a tanulság? Mert azt eddig is tudta mindenki, hogy egészséges elhízni és hogy a termékenységet is csökkenti. Valami új?

 • 2011.10.15 18:15:18elzsabo

  Vicces az elején, majdnem olyan: 77 kg lettem, ezért elhatároztuk a férjemmel, gyereket szeretnénk...

 • 2011.10.15 20:14:48badabum

  77 kg és vífil cm? Mee monnnyuk 180 cm-hez még ideális is:)
  Egyébként én is csúnyán odavertem a kilóknak de 1 év alatt egy jó dietetikussal és vasakarattal lefogytam...és egyben életmódot is váltottam.
  Szóval hajrá.......

  Ha érdekel a dolog összeírtam egy pdf-ben mindent szívesen átküldöm mailben......írj rám.

 • 2011.10.15 20:18:29badabum

  magyar ember teli szájjal, több szép magyar kifejezés is az eszembe jut rólad de nem adom meg az örömöt hogy leírjam őket.
  Minden jót kívánok neked és főleg sok olyan jóakaratú embert köréd mint amilyen te magad is vagy.

 • 2011.10.15 21:38:50Sziasztok!

  Kedves első kommentes!
  Az is lehet szép aki egy kicsit elhízott és lehet, hogy nem is tehet róla, hiába sportól vagy táőlálkozik nagyrészt egészségesen. A gének azért sok mindenben szerepet játszanak.
  Azon kívűl a csont sovány ebmerek is nehezen esnek teherbe, akkor miriől beszélünk. A kettő közötti állapotot kell megtalálni na meg azt, hogy az ember jól érezze magát a bőrében és hogy pozítivan gondolkodj és az is segít. Csa arra gondolj, hogy összeön a baba és boldogok lesztek. Mindenki érezze új magát a bőrében ahogy jól érzi magát. És az ilyen beszólásokat ki kell dobni az ablakon.
  Hajrá, mindent bele sikerülni fog a baba!!!!!!!!!!!!!!!

 • 2011.10.16 07:06:44magyar ember teli szájjal

  Biztos lehet szép, hát persze, főleg mert jó sok belső érték fér bele.

  Azért akar gyereket mert utána már arra foghatja azt, hogy dagadt.

  Egyébként ezek kitalált sztorik, szerencsétlenek.
  Vagy a tévét nézve is kiabáltok, hogy "Vigyáááz, mögötted....!"?

 • 2011.10.16 14:10:04ohitika

  NEM követendő példa gyanánt írom! De: 108 kilósan, (igaz, rendszeresen sportolva) cukorbetegen, mélyvénás trombózis és kétoldali tüdőembólia után, az első próbálkozós hónapban megfoganva egy teljesen egészséges gyermeknek adtam életet. Csak azért írom le, hogy senki ne essen kétségbe, akinek valami problémája van....keressen egy specialista nőgyógyászt, és hajrá.... (magyar ember teli szájjal - örülök, hogy Te és kedves Családod olyan szerencsés, hogy tökéletesek vagytok! -Mi nem, de nem bánom!)

 • 2011.10.17 08:06:47R2D2 & C3PO

  Aki egy év alatt 10 kilót szed fel változatlan életmód mellett bármely életkorban, nézessen pajzsmirigy hormont! Az alulműködés egyik jele az indokolatlan hízás. A többit is felborítja, magasvérnyomást okoz, stb. (Aki fogy, az is, az a túlműködés jele.)

  Ja, és persze meddőséggel jár...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta