Ha a szülő bepisilt gyerekkorában, gyereke is be fog

Sok szülő rémálma iskolakezdés körül az ágybapisilős gyerek. Ami még fontosabb, a téma nem csak az anyukáknak számít – a gyerekek is rettegnek az éjjeli pisitől.

De mit lehet tenni a félelem ellen?

Persze a gyerekek nem beszélnek erről egymás között, pedig ha megtennék, rájönnének, az ágybavizelés igen gyakori dolog. Az amerikai Országos Egészségügyi Intézmény kiadott közleménye szerint az amerikai gyerekek 15 százaléka pisil be éjjelente 5 éves kora körül. Szintén ők állapították meg azt, hogy a bepisilés családi tulajdonság, vagyis ha a szülő bepisilt gyerekkorában, valószínűbb, hogy gyereke is be fog, és azt is, hogy az éjszakai inkontinencia kétszer annyi fiút érint, mint kislányt.

Ez is egy időszak

A legtöbb gyerek kinövi a bepisilést, amelynek elsősorban lelki okai vannak. Éppen ezért nem ajánlott például megszídni a kicsit a baj miatt, hiszen ezzel csak még nagyobb terhet teszünk a gyerekre. Bepisiléskor a szülő akkor teszi a legjobbat, ha szídás helyett inkább vigasztal, és megnyugtatja a kicsit, hogy ez tulajdonképpen természetes dolog ebben a korban. Ha a gyerek tudja, hogy nincs egyedül, hogy a többi gyerek is átéli azt, amit ő, kevésbé szégyelli majd magát és ez segít abban, hogy hamarabb túllegyen rajta.

Ok és okozat

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a dolog lelki oldalát sem. Érdemes utánagondolni, mikor kezdett a gyerek éjjelente bepisilni, mi történt vele abban az időszakban, mi rázhatta meg annyira, hogy ilyen hatást ért el. Ha nincs pszichés ok, fennállhat szervi gond is: az éjjeli bepisilés lehet diabétesz vagy éppen felfázás következménye is. Sőt. Ha a gyerek nem tud rendszeresen kakilni, az éjjeli bepisilést okozhatja a bél telítettsége is, figyelj oda tehát erre is!

Mit tehetünk?

Figyelj arra, hogy a gyerek mindenképpen kimenjen a mosdóba lefekvés előtt – sőt, ha ébren van vagy felébred akkor, amikor te ágyba mész, vidd ki akkor is. Ha kisebb a hólyagok nyomása, kevésbé valószínű, hogy baj történik. Esténként már ne engedd a kicsit túl sokat inni, hiszen ez is csak a potenciális csőtörtést segíti.

A pozitív ösztönzés is hozzájárulhat a gond mielőbbi felszámolásához. Adj neki például minden egyes reggel, amikor nem pisil be egy-egy matricát, amelyet egy dicsőségfalon gyűjthet össze – minden tizedik matrica után pedig kapjon egy kicsi ajándékot, amelyikért megéri neki melóznia egy kicsit. Közben pedig ne feledd, a jutalom ellentéte nem a büntetés.

Van gyerekorvos, aki gyógyszerrel kezelné az éjszakai bevizelést, de a legtöbbször egy kis odafigyelés jobban jön, és inkább hozzájárul a probléma megoldásához. Kis odafigyelés meg egy vízhatlan matrac.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek