SZÜLŐSÉG

7 tipp, hogyan lépj akcióba, ha tombolni kezd a gyerek

2011. október 8., szombat 09:12

Ne hidd, hogy te vagy az egyetlen, aki kényelmetlenül érzi magát a játszótéren. Nyugi. Más gyereke is üt minden látszólagos ok nélkül, hajigálja a játékait vagy éppen vörösbe boruló arccal hisztizik, csapkod, s mikor csitítani próbálod, ellenállásképpen még beléd is harap. Ez tulajdonképpen természetes.

Ezek a viselkedési formák ugyanis természetesek a kisgyermekek életében. Azonban néhány trükkel, odafigyeléssel megtaníthatjuk az apróságoknak, hogyan kezeljék hirtelen támadt indulataikat. Próbáld megérteni gyermekedet, és ügyes taktikát alkalmazva tanuld meg kezelni ezeket a helyzeteket!

Talán meglepő, de az agresszív viselkedés a kisgyermek normális személyiségfejlődésének velejárója. A még néha-néha felmerülő nyelvi nehézségek, a kifejezőképesség hiányosságai, függetlenedés utáni erőteljes vágy, illetve a még fejletlen önkontroll miatt használják gyermekeink fizikai erejüket, hogy céljaikat elérjék. Fontos, hogy tudassuk velük, az agresszív viselkedés nem helyénvaló, nem elfogadható, helyette próbáljuk elmagyarázni, milyen más módon fejezhetik ki érzéseiket.

No. 1: A kulcs a következetesség

Ha például a játszótéren gyermeked váratlanul elkezdi a homokot dobálni a többi kicsire, fogd meg és vedd ki a homokozóból. Ülj vele, nézd, ahogy a többiek játszanak, közben pedig magyarázd el neki, hogy visszamehet, ha úgy érzi, hogy képes a többiekkel homokozni anélkül, hogy bántaná őket. Kerüljük az olyan jellegű mondatokat, hogy „Mit szólnál, ha ők is megdobálnának téged homokkal?”. A kisgyermekek kognitív érettsége még nincs azon a szinten, hogy képesek lennének beleképzelni magukat a másik helyzetébe, vagy viselkedésüket megváltoztatni verbális érvelés hatására. A következményeket azonban nagyon is jól megértik.

No. 2: Őrizd meg a hidegvéred!

Ha gyermekünk agresszív reakciójára eszelősként üvölteni kezdünk, és még egy jól irányzott pofon is elcsattan olyan mondatokkal fűszerezve, hogy „rossz vagy!”, ne várjunk csodát! Indulatos viselkedésünk gyermekünkre is átragad, sőt mi több, ezzel új módszert adunk a kezébe. Ehelyett próbáljunk indulatainkon uralkodni, hiszen a gyerekek nagyon könnyen elsajátítják a látott viselkedési formákat. Ha nyugodtan viselkedünk a kényes helyzetekben is,
érzelmeinket kontrolláljuk, gyermekünk is hamarabb lép az önkontroll elsajátításához vezető
útra.

No. 3: Szabjunk határokat!

Minden esetben próbáljunk meg azonnal reagálni gyermekünk agresszív viselkedésére. Ne
várjunk, amíg pl. harmadszorra is megüti a testvérét. Azonnal tudatosítani kell benne, ha
valamit rosszul csinált. Távolítsuk el a szituációból egy időre (egy-két perc is megteszi), ez
a legjobb módja annak, hogy megnyugtassuk. Egy kis idő elteltével ő maga is megérti, miért
kellett az aktuális tevékenységét megszakítania, majd képes lesz összekapcsolni a viselkedését
annak következményeivel.

No. 4: Fegyelmezz folyamatosan!

Mindig reagálj gyermeked agresszív viselkedésére. „Megint megütötted Marcit, ez azt jelenti, hogy most egy pár percig nem játszhatsz!” Ha kiszámíthatóan, következetesen cselekszel, csemetéd egy idő után magától is tudni fogja, rossz fát tett a tűzre.

Minden gyakorló szülő ismeri azt az érzést, mikor csemetéjére a pénztárnál való sorbanálláskor, a postán, vagy épp a tömött buszon jön az „öt perc”. A szülők nagy többsége szinte kudarcként éli meg, ha gyermeke idegen emberek előtt borul ki, és kezd el hirtelen őrült módjára visítani, toporzékolni, követelőzni. Még ebben a kellemetlen szituációban se adjuk fel addig bevetett módszerünket, próbáljunk higgadtan reagálni! A bámuló közönségre pedig oda se figyeljünk! Valaha ők is voltak szülők, vagy lesznek, ugyanilyen gézengúzokkal felszerelve.

No. 5: Mutass alternatívákat!

Egy-egy agresszív kirohanás után várj, amíg gyermeked megnyugszik, majd lassan tereld a
szót afelé, vajon miért is történt, ami történt. Kérdezd meg, mi volt, ami kiváltotta belőle az
indulatokat. Hangsúlyozd ki, hogy az teljesen természetes, ha néha dühöt, haragot érzünk,
de az már nem, hogy ütéssel, harapással vagy más egyéb agresszív módon mutatjuk ki
érzéseinket. Bátorítsd arra, hogy találjon valamilyen más módot, ahogyan a helyzetre reagálni
tud, mondja ki, ha mérges, vagy szeretne valamit, illetve kérjen segítséget a felnőttektől a
megoldáshoz.

Győződj meg arról, gyermeked tisztában van azzal, hogy ha bánt valakit, utána bocsánatot
kell kérnie. Bocsánatkérése lehet, hogy eleinte nem lesz teljesen őszinte, de idővel ez a magatartás természetessé válik, és szemtanúi lehetünk olyan helyzeteknek, mikor ő maga int valakit bocsánatkérésre, ha megbántották.

No. 6:Dicsérd meg, ha jól viselkedik!

Akkor is szentelj figyelmet gyermekednek, ha éppen nem az idegeiden táncol. Vedd észre,
ha ahelyett, hogy kilökné a barátját a hintából, megkérdezi, hogy hintázhat-e! Fejezd ki
felé elismerésedet, hogy örülsz, hogy ezúttal kérdéssel fejezte ki akaratát. Eljön az idő, mikor a
kisgyerek rájön, a szavak ereje óriási.

No. 7: Kösd le a felesleges energiáit!

Sok szülő tisztában van azzal, hogy amíg gyermeke fel nem használta minden felesleges
energiáját, addig mérgezett egér módjára viselkedik. Biztosítsunk megfelelő mennyiségű
szabadtéren töltött játékidőt gyermekeink számára. Ha van rá lehetőség, járjon a kicsi
valamilyen sportra, úszásra, tornára, ami amellett, hogy az egészséges életmódhoz vezető első
lépcsőfok, energialevezetésnek is tökéletes.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.10.10 15:01:29Pakinyanya

  "Kérdezd meg, mi volt, ami kiváltotta belőle az
  indulatokat." Ez édes! A gyerek nem tudja beleképzelni magát más helyébe, de azt majd biztosan megmondja, hogy pontosan miért lett mérges. Sokszor egy felnőtt sem tudja, hogy mi az idegességének az oka. Természetesen nem arra az esetre gondolok, amikor elvették a játékát, mert akkor magamtól is rájövök, hogy ez volt a gond. De mikor látszólag ok nélkül üt, akkor nem hiszem, hogy szépen mondatokba fogja foglalni nekem, hogy mi a gond. Pontosabban nem nem hiszem, hanem tudom, hogy nem mondja meg, mert már magamtól is rájöttem, hogy érdemes megkérdezni. Csak volt, hogy az volt a válasz, hogy nem tudom, de volt, hogy nem válaszolt.

 • 2011.10.11 07:36:58badabum

  hhi hi hi ha ha......mit gondolt magába.

 • 2011.10.11 16:43:34Erenya

  Ezekre komolyan fel kell még hívni BÁRKI figyelmét? Főleg azét, akinek már van gyereke?

  Remekül összeszedett cikk, de biztos csak én vagyok olyan naiv, hogy feltételezzem, ezt józanész alapon tudja mindenki.

  Bár valaha feltételeztem azt is, hogy a legtöbb közepes egzisztenciával bíró szülőnek alap, hogy mossa a gyerek ruháit és legalább annyi időközönként megfürdeti, hogy ne bűzölögjön méterekről...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta