A játszók, ahol nem lehet játszani – a legrosszabb játszóterek Budapesten

Biztos ti is ismertek játszótereket, amelyeken nem gyerekek játszanak, de kutyák kakilnak, tinédzserek füveznek vagy hajléktalanok alszanak... ahol nőnek egyedül tilos az átjárás, és ahol a játszóterek alapkoncepciójától eltérően semmiképp nem ajánlott a gyerek feltűnése.

Összeszedtünk párat a fővárosban, de biztosak vagyunk abban, a rossz játszótér sajnos nem kerület-, sem Budapest-specifikus – ha van a közeledben antijátszótér, írj!

Gutenberg tér
Gutenberg tér

A listára elsőként érkező játszóterek mind a VII-VIII. kerületből érkeztek, elképesztő, hogy a legzsúfoltabb városrészek mennyire gyengén állnak zöld- és játszófelületetek terén (Teréz- és Erzsébetvárosban például öszesen 5-5 darab játszótér van). Ami van, annak egy része szemmel láthatólag pusztán a városházi statisztika javítását célozza, és ezeken persze nem tilos a dohányzás,a biztonsági őr nem feltétlen a látogatóval van, és a frissen EU-konform játékok hamar megadják magukat a tömeg nyomásának.

Mátyás tér

Igen, ez az a hely, ahol még fotózni is csak lopva lehet, sőt, néha még azt sem. Ez esett meg például velünk, amikor erre jártunk, de a játszótérkereső lelkes és harcedzett játszótér-gyűjtői is inkább hajtottak tovább a 99-es buszon, mintsemhogy ki mertek volna szállni. Az amúgy eredetileg szépen felújított tér közvetlen közeléből ugyan már jópár éve eltávolították az igazi kocsisort, a környék házai még mindig sokmindenről tudnak mesélni. Csakúgy, mint a téren üldögélők.

Nem ajánljuk.

Ferdinánd-híd

Ó, azok a gyönyörű gondolatok a Podmaniczky utca sétálóutcává varázslásáról... (mert ilyenek is voltak) hát, valószínűleg soha senki nem is gondolta komolyan. Viszont ide álmodott az önkormányzat egy olyan játszóteret, ahol hintázni csak akkor szabad, ha nem jön a troli (különben Pistike konkrétan beszállhat a buszba, ha nyitva van az ablak), ahol a kutyáknak a térre több joguk van, mint bármilyen gyereknek, és ahová csak olyanok viszik a gyerekeiket, akik végső kétségbeesésükben menekülnek a három hete ebédre érkezett anyós elől. És ők is sietve távoznak.

Nem ajánljuk.

Ferdinánd híd
Ferdinánd híd

Almássy tér

Egy újabb klasszikus a 7. kerület gyöngyszeme. Az egykor szebb napokat látó szabadidőközponttal szemben lévő tér szintén gyönyörűen fel volt újítva pár évvel ezelőtt, de a környékbeli hadak, és főleg a nem rendeltetésszerű használat igen megviselte az eszközöket és magát a teret. Bár eredetileg nagyon jó játékok voltak, a Játszótérkereső oldalán Zsuzsi így fogalmaz az Almássyról: "Rettenetesen szemetes, és nincs igazán karbantartva. A körbekerített 'sün' kerítése például teljesen szét van szaggatva, így nem csak ronda, de balesetveszélyes is."

A téren állandóak a szotyihalmok, nem ritka az emberi ürülék, pedig a környéken sok a gyerek, lenne kinek itt játszania... Talán érdemes lenne beruházni egy-két biztonsági őrbe. Persze nem biztos, hogy az segítene.

Bátraknak ajánljuk, de ők se kössenek bele senkibe!

Almássy tér
Almássy tér

(még több fotó itt)

Lövölde tér

Tizenöt (húsz?!) évvel ezelőtt a környékbeli iskolásokkal messze elkerültették a Lövölde teret, mondván, ott egyszer lelőttek valakit. Hogy ki lőtt, mikor és hogyan, az soha nem derült ki, de így lehet, hogy a Lövölde tér nem csak attól ismert, hogy Tereskova itt tette ki bugyismelltartós képét óriásplakáton, vagy hogy Kern András megénekelte. A 2004-ben teljesen felújított játszótér amúgy nem is annyira rossz hely, de ha még van a lábadban pár méter, vidd inkább a gyereket a Benczúr-kertbe.

Lövölde tér
Lövölde tér

Városligeti játszótér

Itt mondjuk nem is annyira a játszótér a gáz, sőt, a városligetibe érdemes programszerűen is elvinni a gyereket a távolabb lakóknak, viszont maga a Liget... Az már durva. Mind a mai napig előfordul, hogy fiatal lányokat-nőket rántanak ott be a bokorba, és olyankor csak a fizikai- és lelkierőn, na meg persze az arrajárók erején és közbeavatkozási hajlandóságán múlik, történik-e baj.

Főútvonalak mentén közlekedve ajánljuk.

Klauzál tér

Egy újabb csoda: hogyan lesz a gyönyörűen felújított és biztonsági őrökkel telepakolt játszótérből pár hónap alatt ciki romhalmaz? Hát valahogy úgy, ahogyan a Klauzál téren történt. Borzi így fogalmazott a játszótérkeresőn (ahol amúgy egy csomó fotó is van a játszóról): "Nagyon jó játszótér lenne, de sajnos nem tud szép maradni, mert az itt élő emberek által előidézett változások miatt folyamatosan pusztul." És akkor még szépen fogalmazott.

Bátraknak. Más gyerekére szólni tilos, vagy futás.

Klauzál tér
Klauzál tér

EPILÓGUS

Ha jó játszótereket szeretnél találni, kattints a Játszótérkeresőre!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek